|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:11 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
SHristov
Ранг: Минаващ
|
 Първи стъпки в FPGA
Здрасти, имам един проект, в който ми се налага да генерирам сигнал подобен на ШИМ, като за дадени входни данни трябва да променям запълването на всеки период. Оказа се, че с контролееа с който разполагам няма да стане, просто не се справя достатъчно бързо (честотата на ШИМ-а е 800kHz). Попрочетох из пространството и се оказа, че най-вероятно решението на проблема ми е ползването FPGA. Та до въпроса: От къде е най-добре да започна и дали тази платформа http://embeddedmicro.com/mojo-v3.html ,базирана на SPARTAN-6 е добре като за начинаещ ?
|
| Чет Юни 26, 2014 1:27 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Първи стъпки в FPGA
Ами малко като да убиваш с топ муха. Ако е за един канал 800 кхц ...може разбира се ама като направиш интерфейс към процесора ще изпишеш повече от колкото е за самия пвм. Едно cpld ще е май по добре, поне памет нямаш. Има готови чипове pwm но ако искаш да се мъчиш / учиш е друг въпрос. Всяко ще стане за твойте цели. Реално имаш един регистър и един брояч, това ако е ок да зареждаш запълването паралелно, иначе преместващ регистър и spi .... А ако си мазохист i2c, rs232 ...
|
| Чет Юни 26, 2014 9:25 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Тези промени в ширината на импулсите ще се повтарят ли през определени периоди от време?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Чет Юни 26, 2014 12:13 pm |
|
 |
|
SHristov
Ранг: Минаващ
|
Прекалено берзо се хвърлих в дълбокото... Понеже видях една статия, в което говориха за реализацията на такъв драйвер с FPGA веднага захапах, пък и са ми интересни... Но като седнах и помислих малко или много с едно FPGA може да се постигне, но първо че ще ми трябва сигурно цяло лято да се оправя само с него xD, второ цената на крайното устройство ще ми дойде мааалко солено,,, а като седнах и помислих на спокойствие мисля че ще може да стане и доста по-елегантно.
Въпрос 2: Има ли на пазара IC която мога да ползвам като SPI FIFO буфер, т.е. от един порт да записвам информация с висока скорост а от друг да я чета с ниска, асинхронно, т.е. да няма синхронизация между четенето и писането (до някаква степен да няма синхронизация, все пак трябва да има какво да се чете на изхода)?
п.п. Данните който ще се предават ще са различни и няма да има поторение
Последна промяна SHristov на Съб Юни 28, 2014 7:20 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 26, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
HCL
|
Actel имат интересна комбинация от FPGA + Cortex M3 с вграден flash и SRAM. Цената е около 20$ и за много проекти си е алтернатива на standalone uC. http://www.microsemi.com/products/fpga- ... uct-tablesDev kit-a е 99$, има и OLED. Та ако си решил да се учиш на RTL design мисля, че е добър вариант. http://www.microsemi.com/products/fpga- ... t#overview
|
| Чет Юни 26, 2014 7:46 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Пак да направя реклама на един италианец с който се запознах преди време: http://www.freerangefactory.org/site/pm ... Main/StoreFPGA development kit + VHDL book - $79
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Юни 27, 2014 12:04 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
И да има ще е някаква екзотика... макар че не съм сигурен какво точно търсиш, поне не ми е ясно каква е връзката на това животно с предния ти въпрос. Иначе по първия въпрос не си упоменал резолюцията, ако е 8-бит си става 800кхц *256 = 200MHz. Трудно като за контролер, но не е невъзможно. Все пак ако е до 120-160MHz ще е по-лесно. От там нагоре ти трябва fpga с вътрешен pll. До 200-300MHz може да ползваш Спартан 3, значително по-евтин от Спартан 6. От 300 до 800MHz отиваш на 6-ца, а от 800-1800 ти трябва 7-ца. е точно cpld с нищо не му помага... няма нито клок, нито памет 
|
| Пон Юни 30, 2014 8:09 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|