Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Газ пропан-бутан - цена - ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Газ пропан-бутан - цена - ?
А бе мислех в една газова тема да направя кратък офтопик, ама май няма да е кратък, и само затова публикувам в този раздел. Пък и погуглосах предварително.

Първо: шашна ме, че в БГ цените са на литър. И въпреки това са по-изгодни от на кг !
Второ: че отношението пропан/бутан много варирало според сезона.
Трето - моят проблем:
Миналата есен отидох до местния Шел и си купих от най-големите бутилки (12-15кг). Изкара ме почти шест месеца. После я смених за същите пари за газта с малко по-малките, напр. 10 кг (не, че ме питаха), и тя ме изкара около три месеца. Вчера ходих да я сменям и ми казаха: "Голяма, малка - едно и също - трийсет лева!", даже табела имаше, пак малка ми дадоха. Пък на бутилките са изписани някакви килограми и 2019 - срок на годност?
Според инета съотношението кг/л е 0.55-0.57 и при цена 1.14лв/л за Шел излиза, че трябва да платя около 20лв, не 30.
К'во прайм ся?

Съб Юни 21, 2014 11:02 pm
Профил

Мнение Re: Газ пропан-бутан - цена - ?
Ами взими си голяма от 15л за 30 лева и готово.

Съб Юни 21, 2014 11:13 pm
Профил
Аватар

у софето със зор намерих 2 места, където пълнят каквото им занесеш.
преди имаше още едно удобно място, но събориха газостанцията, автомивката и направиха лидъл :?

на всички места, където съм пълнил е на кило. слагат ти бутилката на кантара, нулират и пълнят колкото кажеш (може и за 5лв).
има две съотношения пропан/бутан - лятно и зимно. така е по БДС, какво да се прави.
миналата седмица зареждах - 22лв от пълна нула до горе (нещо ми се мотае 14 кила)
беше по-тънко (18лв), но последната година е над 20 кинта.

готово напълнена бутилка е голямо прекарване - хем по скъпо, хем изкарва поне 1/3 по малко.
аз я ползвам само за готвене, зареждам на 4-5 месеца. така че, няма особено значение колко ми вземат, по-големия гърч е да отидеш до там.

Съб Юни 21, 2014 11:14 pm
Профил

Ходим на лицензирани газ станции и си зареждаме бутилка, тука има едни Кълвача Газ работят денонощно и пълнят на кантар.
Тия от Шел са измамници. А съотношението май не е зима-лято ми както го забъркат.

Съб Юни 21, 2014 11:20 pm
Профил
Аватар

pipilica писал преди да публикувам...

Готиното е, че тук си имаме лицензирана станция за "к'во бъде" или поне така се говори: направиха си специално помещенийце, там си пълня туристическата бутилка, а такситата ги пълнят от колонката.
Ама недоумявам как е възможна такава разлика (около три пъти) и то в уж световна маркова бензиностанция. Лошото е, че бутилката освен че е по-малка е и жълта. Значи: или още веднъж ще се прекарам за да взема голяма (тук-там я сменят със синя), или да пиша някъде за да ги вразумят до три месеца - ?

Съб Юни 21, 2014 11:29 pm
Профил

На много газостанции/бензиностанции имат мущук и ти зареждат туристическата или домашната бутилка от там дето за колите. Виждал съм на петрола до софия ленд. И на някакво ОМВ ама не помня къде.В провинцията на много места съм виждал.

Съб Юни 21, 2014 11:35 pm
Профил
Аватар

Пифе, отдавна е забранено и са ги подгонили. Тук-там по селата го правят, ама ако те познават и то след 18 часа...
Голямата бутилка и на газ-колонката ще ми я напълнят като на такситата, аз се опитвам да хвана края...

Последна промяна bongo_x2 на Съб Юни 21, 2014 11:42 pm, променена общо 1 път

Съб Юни 21, 2014 11:37 pm
Профил

Не е забранено, просто трябва да имат нужното оборудване, в Пазарджик така си пълним бутилките на вишките.

Съб Юни 21, 2014 11:40 pm
Профил
Аватар

@ Тони: преходникът струва 2 лв и аз мога сам да си го завинтя. Ама в цялата околия само една бензиностанция остана да ги пълни легално.
Въпросът ми беше за цената - как е възможно и к'во прайм?
Edit: или да пиша някъде?

Съб Юни 21, 2014 11:47 pm
Профил

Не знам къде ти вземат на литър, аз винаги съм плащал на кг. като зареждаш кола пак е на кг, аз газ не съм зареждал в кола никога де, но зареждаме метан, едва ли има разлика, и двете се мерят на кг. Когато зареждам бутилките за вишката ги мерят на кантар на кг.

Нед Юни 22, 2014 12:48 am
Профил
Аватар

Ааа, къде бил ключът за палатката: цената за метана е на кило, пък за пропан-бутана е на литър. На ти пример: http://fuelo.net/prices
Ама метанът не гори по същият начин!

Но на мен заради друго ми се стъжни: то БГ не е държава, ама щом и в този форум ми дават акъл как да се самооправя вместо как да се опитам да променя нещата...

Нед Юни 22, 2014 1:37 am
Профил

Хммм не че няма логика LPG-то да се мери обемно, ама .. не знам, 100% като зареждам бутилки е на кг, но газова кола нямам идея как е, то аз и цената на другите горива нямам идея каква е, просто пълня и плащам.

Нед Юни 22, 2014 1:41 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

LPG е в течно състояние. Според изискванията автомобилните бутилки трябва да са с "евро-сонда" с отсекател на ниво, заводски са обозначени с какъв обем са в литри, и се пълнят до 80-85% от обема. Битовите и туристически бутилки са за друго предназначение, те нямат сонда и отсекател, и няма как да се измерят въпросните 80-85% от обема, за да не се препълни бутилката. Затова се разчита на меренето на газта в килограми, което дава минимални отклонения при топлинно разширение в течно състояние - съотношението на течно спрямо газообразно състояние мисля, че беше около 250:1.

Проблема на тези "лицензирани" фирми за зареждане е, че са пропуснали част от инструкциите, и като сложат бутилката на везната - нулират тарата без да се интересуват колко е показала везната първоначално, и колко кг пише, че е теглото на бутилката - сиреч, не се интересуват колко газ има налична в бутилката, за да знаят колко килограма максимум могат да заредят. Естествено ако не е била изхарчена докрай - може да се препълни, и после четем във вестниците за експлозии по терасите на блоковете. Защото битовите бутилки трябва да пускат газта в газообразно състояние чрез редуцир-вентил (ползвахме за кратко такава бутилка за моторна копачка обърната с гърловината надолу - цепи мрака, човека се отрече от бензина завинаги), и когато е препълнена - пуска много, вентила не може да дозира, котлона не пали, бабата се тюхка, че не може да опържи яйчицата за внучето, и съм чувал за велики решения на такива проблеми - да си затоплят бутилката преди да палят котлона.

Хайде да спирам, че много се отнесохме.

Нед Юни 22, 2014 2:09 am
Профил ICQ
Аватар

Имам някакъв спомен, че на газ-станцията на ВМЗ в Сопот имаше кантар за колите и май се плащаше на килограм, ама на съвременните не съм виждал.

Нед Юни 22, 2014 9:05 am
Профил
Аватар

Проблема далеч не е технически а икономически... За съжаление както всичко в тая скапана държава. Всичко е обърнато с краката нагоре.

По принцип за автомобилното гориво трябва да се плаща акциз. А за доман нужди - не. Обаче няма как да се раздели автомобилното от битовото потребление. За това са наложени "много строги" (уж) лицензионни такси за тези които продават за битови нужди и "много строги" наказания (пак уж) за тези, които от авто колонки, продават за битови нужди. И заради двете УЖ се получава така че тези които продават за битови нужди продава с около 30% по-скъпо отколкото за автомобили. Дори и една и съща да е газ станцията. Това за килограмите е точно така - битовите бутилки по принцип трябва да се пълнят на килограм.

Заради тегловното пълнене пък нещата с оборудването стават сложни - по принцип е много по сложно като съоръжения да се изпълни система за пълнене на битови бутилки. От там е и доста скъпо. След което пък ведага следва че от 10 станции една се навива да изхарчи тия пари. За капак на всичко печалбата им не е и кой знае каква в сравнение с тази от авто-колонките (това пък чисто и просто заради количествата). Но това не е всичко - по закон тези които пълнят за битови нужди нямат право да зареждат повече от 3 кг. - това са онези малките туристическите бутилки. Големите трябва да се пълнят както го правят Шел или Топливо примерно - с обменни бутилки в специалирана станция за зареждане. Това се изисква за да може всяка бутилка преди да се напълни да се провери за течове, да и се смени уплътнението (ако се налага)... да и се изпразни водата (да - и вода се събира в бутилките - с времето може да стане толкова че бутилката да има +5-6 кг тара).

И заради всички тия неща бутилка от Шел е 30 лв. а ако нелегално си я напълниш от авто-колнка излиза 20 лв.

Вариантите са два - намираш си някой дето полулегално разнася обменни бутилки - те бачкат на цена "по средата" обаче ти ги носят на крака - спестява си обикалянето. Другия вариант - ходиш си на една и съща станция дето да те познават и да се съгласяват да ти пълнят - като трябва и след 18 часа - неудобство е ама ко да се прави - аз лично съм на вариант 2. При мене изкарва около 2 месеца едно зареждане, щото и фурната ни е на газ. Когато беше малко по ефтинка и бойлер имахме на газ ама сега по оттърва на ток. За бойлера ми отиваха по 2 бутилки на месец. Проблема с вариант 2 е че като стане някой инцидент някъде и всички се страхуват да пълнят. И така седмица две докато отмине пътърдията - после пак всичко си идва на мястото. Само дето в тоя период ако ти се наложи да пълниш - бъркаш дълбоко в джобовете...

Нед Юни 22, 2014 11:59 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща