|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
 Re: Евроизбори 2014
Цецо, за ДПС писах от чисто българска гледна точка. Това за местната етническа партия беше само между другото. Ясно е, че всякакви директни сравнения са крайно неуместни. Нито пък има полза от разсъждения на тема "как би трябвало да стоят нещата в един идеален свят".
Тезата ми беше, че при ДПС партийното поведение е нещо вторично. Т.е. те не са това, което са, заради партийността. Това са едни шлайфани ДС-ченгета, които могат да си играят на партия, но всъщност тежестта им е другаде. Театрото им е отвратително за повечето българи по различни причини. Едни не могат да понесат мисълта, че някакви си турци са по-хитри и постигат своето ("да можехме и ние така"), без значение как. Други се дразнаят на това, че ДПС поддържа неестественото деление по етнически признак. В много държави има всякакви малцинства, особено в Европа. Обаче не навсякъде има такива "балансьори". На мен примерно ми е много чудно, как в Естония няма етническа руска партия. Там руснаците са около 25%. Определено има голямо разделение, но то не е подклаждано от политици.
И само да уточня - изобщо не смятам, че ДПС са най-големия проблем. Те не биха съществували в една малко по-нормална среда, или поне не биха имали такова влияние. Едно здраво тяло може да се бори с паразитите. Когато се стигне до такъв момент, че паразитът сам да се откачи в опит за оцеляване, това е много лошо за гостоприемника.
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Юни 15, 2014 8:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами .... ако погледнеш че обонго е на власт втори мандат заради етнически вот ... какво да говорим, сега дали е етнически или расов то е едно и също, не казвам че може да спечели само от негри, но пък такъв висок процент чернокожи гласували не е нищо друго освен расов вот, а и не само, мехиканци също. На много места по света расово или етническо разделение е умело използвано, това дали е формирало партия или не зависи единствено от това длаи партийната система го толерира и позволява, в САЩ където е ясен двуполюсен модел няма как да има, в UK където също преобладават две партии, макар да има и други и там е трудно, но не навсякъде е така. Освен това има и народо психология, както и друг по горе каза, не ни сравнявай с европейци, може да сме едни от първите европейци, но това не ни прави европейци, ние сме много по близо до изтоко, и по манталитет и по произход. Тези българи които завиждат на турците ... какво да ти кажа, най-обичам тия дето завиждат, без значение на кого. Значи всеки малко по интелигентен човек трябва сам да взема решения и да еволюира. И аз дълго врме ненавиждах турците, дали заради това кеото учихме в училище, дали заради нещо друго, но не само ги ненавиждах ами ги и мразех, дори си имах тениска с надпис турците в турция, циганите на спаун. Е с времето да ти кажа гледната ми точка се промени, не за циганите, но не мисля че има повод за ненавист, омраз или нещо друго. Циганите са паразити, турците са хроа като всички други, работят и то повече от Българите, плащат си данъци и си живеят съвсем мирно. Турците като цяло не са и по различни от нас, могли, завладяли и поробили, както и в друга тема писах, нищо което да не сме правили ние. Та ... а дали ДПС са проблем, не са, защо да са, дори може би са полезни. Това което сега чувам че става в някои раьони не е добре, и е глупаво, имам в предвид масовата подмяна на общинските администрация с хора на ДПС, но това ще отмине. Струва ми се нормално след период на пълен контрол да има и такива периоди на правене на глупости, а определно 4-те години с боко бяха нещо повече от пълен контрол.
|
| Нед Юни 15, 2014 9:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ама има някой дето умишлено дразнят. Вчера ги показваха едни наглеци - в Полша. Пича от 15 години е в Полша ама вика че след още 15 години тука щяло да бъде "тяхно" каквото и да значи това.
Иначе работят - срещу голяма част от турците нямам нищо против - също като Тони. И аз съм минал горе-долу по неговия път. Работливи са но не са чак толкова умни за да се усетят че ще им трябва чудо за да се оправят ако българите изчезнат. Ще им трябват години за да постигнат дори и мижавия потенциал който в момента е останал в България, камо ли този дето избяга.
Е някой за нищо не стават ама то сред всички има такива.
Циганите пък с лупа трябва да търсиш свестни ама и такива познавам.
|
| Нед Юни 15, 2014 10:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То умишлени дразнители има навсякъде. И аз гледах едни дето поляците им се възмощаваха, чудя се как не са ги подкарали с дебелия край .... Турците нямат нищо против Българите, дори и по време на прекръстваето нямаха, може би защото всички ни натискаха едни и същи подметки. Изключения има навсякъде, а каквито идиоти съм срещал Българи рядко може да срещнеш други, мнго съм обикалял, ни по африка ни по южна америка съм виждал такива, и в индия не видях, а народ много да му се невиди, та .... и ние не сме цвете. Переодично тоя проблем се повдига съвсем умишлено, но правилото разделяй и владей винаги е важало, и разделението е както по етнос, така и по цвят и по какво ли още не .. комунисти и демократи, мутри и балъци, русофили и русофоби, цесекари и левскари, турци и българи, бедни и богати, умни и глупави, калпав и добър материал .... софтуеристи и хардуеристи ...
|
| Нед Юни 15, 2014 10:58 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Българските мюсюлмански и християнски населения имат някои културни различия , които пречат на взаимодействието им. Първите са малко назад с(в) историята, което се ползва от ДПС и доста ....простаци около ДПС. Вторите имат накои гадни черти, които проявяват точно, когато не бива. Което се ползва от Атака, ДПС,БСП ,ГЕРБ , другите партии и доста ... простаци около тях. Та накрая се опира до липсата на законност и адекватно правораздаване. При най раздутия полицейски апарат в Европа. Иначе Турция допреди Ердоган беше добър пример , че и турците са способни на чудеса, каквито ние само си мечтаем. Сега - на шах сме по-добри, те на футбол са по-силни. И ние , и те нямаме нобелови лауреати - докато Унгария има повече от 20. Но пък - има много китайци нобелисти, ама в Америка - в Китай няма. Та исках да кажа - повече тъпимост, законност и справедливост. Другото е от лукавия.
|
| Пон Юни 16, 2014 7:05 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Да, турците са си стабилни бачкатори без особено големи претенции. Не знам защо и как търпят тия ченгета да ги действат, особено предвид събитията през 80-те. И изобщо не разбирам тия, дето си мислят че като са българи, едва ли не са по-висша раса.
ДПС обаче яко са стъпили и на помаците, които са доста объркани хорица. Майка ми има някаква приятелка от село Забърдо - там миналата година бяха строили едва ли не цялото село в центъра да пее някаква "народна песен" за Бюреков, също кръстиха някаква уличка на негово име. Действат ги както им падне. По някаква случайност фамилията ми е същата като на един известен велинградски дериБей (или както е по-модерно сега "олигарх"), та доста са ме подмятали по този повод. И оттам каквото се дочува е пълна гнус.
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Юни 16, 2014 12:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То трябвало тук да го постна, не бях прочел развитието на темата viewtopic.php?p=174219#p174219т.е. за к'ви огромни различия между етносите в БГ става дума, след като българи, турци и цигани ядат и пият на една маса, след което стават и му друсват една тежка добруджанска ръченица съпроводена от оркестъра на с. Каракьой в което и един българин не живее. И никой не пожела кючек, нито чалга.
|
| Пон Юни 16, 2014 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бонго, кой говори за различия, различия никога не е имало, всичко е опит на определени елементи да се възползват от някакви привидни различия. Аз съм от Шумен, там турци има много, при бащата навремето 90% от работниците бяха турци, сондьори, никой българин не искаше да го работи, те го работеха. Ама какви турци, да името им турско ама някои и турски почти не знаеха, по младите специално. Рамадан ... а да като има ядене и пиене го празнуват, празнуват и Велик ден и Гергьов ден. Докато се подвизавахкато касапин, и там имаше Турци, и си бачкаха хората, и там същата работа, не ядяли свинско .. ела да видиш кой какво не яде ... и друго имаше макар че на тая възраст и с тов амислене още не го оценявах и осъзнавах. Българите се скатават, дойде камьона с прасетата и половината изчезнат, и понеже аз съм най-младия и новия аз окачам прасета, да де, ама да са едно две ... те 40, по 60-70 кг а релсата на куката на 2 и кусур, само турците идваха да помагат, нашенците специалисти се скатаваха. Тогава все още турците ми бяха в графа вредители, в началото даже не им давах да помагат, след седмица на прасеокачване явно съм решил че може и да не ги харесвам но пък може да ги оставя да помагат, и така. Ако има някакво разделение то е доста изкуствено. По нашия край много хора си бяха ОК с Турците, на мен проблема ми беше в промивката от училище, и от единия дядо, не беше лош човек, ама балканец от южна България, просто не ги обичаше, иначе от страна на бащата бабите шпрехаха турския като роден, от деца израстнали с турски деца как да не го научиш, сега съжалявам че на инат не го научих.
|
| Вто Юни 17, 2014 1:15 pm |
|
|