Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Магнет вентил за хладилнник 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Магнет вентил за хладилнник
Интересува ме дали някой има представа как се управлява такова нещо. В документацията пише, че работи с импулси, но какви не пише. Също кога отваря и затваря, защото има само 2 жици.
Платката на хладилника не е галванично изолирана и трудно бих премерил със скоп. Трябва някакъв мощен латер за да разделя хладилника от мрежата. Иначе вентила се управлява от един триак но не е само включ изключ проверих с лампа.
За тези които не са запознати какво е магнет вентил - в модерните хладилници компресора охлажда фреона, през този вентил той се пренасочва към фризерното или общото отделение, а електроника със сензор следи температурата. Така тя се поддържа и в двете отделения с точност.
Иначе в масовите хладилници с мех. терморегулатор той мери тази в общото помещение, а в камерата колкото се получи.

Пет Юни 06, 2014 7:42 am
Профил WWW

Мнение Re: Магнет вентил за хладилнник
Edesign написа:
...Платката на хладилника не е галванично изолирана и трудно бих премерил със скоп...

Осцилоскоп с батерия ?

Пет Юни 06, 2014 8:22 am
Профил
Аватар

Първо - латер едва ли ще ти помигне - той не разделя от мрежата. Трябва ти трансформатор 1:1.

И второ - не е задължително да е така изпълнен хладилника. Аз например съм виждал много по-просто изпълнение но пак си поддържа както трябва и двете камери. Изпарителя е сложен в отделение зад камерата. Но е само няколко реда тръбички с много големи алуминиеви пластини. Там има вентилатор който го обдухва и движи охладения въздух. Пътя на въздуха си е към камерата и към топлата част. А вече за топлата част с чисто термо-механична клапа се регулира потока на въздуха. Простичко - без никакви електроники и други излишни джунджурии. Единствения му проблем е размразяването - става посредством един нагревател 500 вата дето прилича на кварцова лампа вкаран под изпарителя. Е той като изгори и се осира хладилника. Баш заради него научих концепцията каква е, щото се наложи да разфасовам гладилника за да стигна до там.

Пет Юни 06, 2014 8:41 am
Профил ICQ

Cekins това за което говориш е следващо поколение хладилници. Да там е с вентилатор и клапа и работата е ясна. Обаче моят е с такъв вентил.

Пет Юни 06, 2014 9:33 am
Профил WWW
Аватар

Edesign написа:
...Платката на хладилника не е галванично изолирана и трудно бих премерил със скоп...

От охрана на труда направо ще дойдат с въжето и сапуна ако прочетат долното, та все едно не съм го писал... :D

Инцидентно, колкото в момента да се свърши работа, можеш да откачиш зануляването на осцилоскопа или да го включиш през разделителен траф. Другият вариант е да не използваш масата на сондата на осцилоскопа, и да въртиш щепселите докато уцелиш зануляването и масата на осцилоскопа да са както трябва.
Би трябвало да е ясно какви са негативите и рисковете...

Пет Юни 06, 2014 11:07 am
Профил
Ранг: Минаващ

Edesign, по спомен вентилът се управлява с прав ток, като се подават импулси с различна полярност, в зависимост дали трябва да отвори /затвори, нещо като поляризирано реле. Сигурно ли е ,че е с триак управлението, да не е тиристор? Трябва да е включен и в някаква мостова схема, да се сменя полярността? Пък може и със симистор да е, но с по-сложно управление съответно, да се отпушва само през положителни/отрицателни полупериоди за определеното време за превключване на клапана.

Пет Юни 06, 2014 11:30 am
Профил

С триак е, на платката има монтиран BT136-600
Тъпото е, че ровя в нета намирам производители, но никой не дава подробна информация за управлението все едно е стандартна и всички си я знаем

Ако е с отрицателни и положителни импулси те се подават за кратко докато отвори или затвори или ги има постоянно.
Вързах оптрон на вентила и гледам ама и това си е голямо чакане докато електрониката реши да щрака и без малко принципни познания сложна работа...

Пет Юни 06, 2014 11:38 am
Профил WWW
Аватар

Докато го изпиша - появили се два поста още.

Edesign, сигурен ли си за импулсите? Не съм гледал хиляди домашни хладилници, ама от видяните всички вентили са били на 220V AC и платката ги управлява през тиристор. То там сила се иска, само с импулс...
Доближи отвертка-фазомер (препоръчвам такава) до горната част на сърцевината, на милиметри, и ще усетиш магнитното поле. Това ще те ориентира за характера му, т.е. вярно ли е за импулсите.

Пет Юни 06, 2014 11:46 am
Профил

Лошото е че точно тук има някаква повреда, която се опитвам да открия и потвърдя. Поне специалистите така ми казаха :)
В документацията пише че са импулси някакви но само толкова. А пък и ми стана интересно как се управлява, но в документацията ясно пише PWM SOLENOID VALVE.

Пет Юни 06, 2014 11:50 am
Профил WWW

Цитат:
Ако е с отрицателни и положителни импулси те се подават за кратко докато отвори или затвори или ги има постоянно.
- за кратко се подават, докато отвори или затвори. Като поляризирано реле.

Щом е с триак, значи работи вероятно по втория начин.

PS. Виж http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=2&topic=475
http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=2&topic=1433

Пет Юни 06, 2014 11:52 am
Профил

Благодаря интересен форум досега не бях попадал на него!

Пет Юни 06, 2014 12:04 pm
Профил WWW
Аватар

Управлява се с полувълните от мрежата. Ако иска да отвори пуска една (или няколко) положителна полувълна, а за затваряне - отрицателните.

Пет Юни 06, 2014 6:18 pm
Профил
Аватар

Аз пък веднага след по-горната ми писанка гуглосах първото което ми хрумна: "valve frigo pulse" и излезе една камара инфо, вкл. за PWM. Тъкмо да споделя и интернетът ми изчезна - карък, само веднъж заради профилактиката на енергото се бе случвало, и чак сега дойде.

Edesign, този вентил производител/марка няма ли си? Гуглето знае доста!

Пет Юни 06, 2014 9:56 pm
Профил

в гугъл така и не намерих проста времедиаграма.
Обаче разкрих как става управлението :D

Както jijo каза пуска положителни полувълни за да пуска в едната посока и отрицателни за да пуска в другата. Това е лесно с триак и управление с микроконтролер.
Значи за да превключи подават 10 импулса (за 100mS). Обаче интересното е, че като е в дадено положение тези импулси се рефрешват през интервал 1 минута. Демек за 100mS идват 10 импулса със съответна полярност после 900mS нищо после пак импулси и т.н.
Хладилникът е EDESA, на самия вентил не виждам никакви гравирани букви или етикети.
Проблемът в платката не беше в този триак или вентила (както "майсторите" ми казаха), а във веригата за zero corss.

Съб Юни 07, 2014 7:53 am
Профил WWW
Аватар

Е да - ако наистина е latching вентила е нормално да го пускат с една полярност и да го спират с друга. И тогава наистина би трябвало да се търси причината в зеро кроса - и той би трябвало да дава различни сигнали за различните поляритети.

Аз по едно време бая се бях ровил за лачващи релета - основно са два типа - едните се управляват с полярност другите с импулс. Тия с импулса имат една ш....на механика вътре дето не е истина. Даже на едно такова се чудих как да му направя обратна връзка, че да се знае при пускане на тока в кво положение е в момента (имаше само един контак).

Съб Юни 07, 2014 6:32 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща