|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 GPS tracker
За 30$ от ebay може да се купи GPS. Обаче купешките имат няколко недостатъка. 1. Може да е менте и въобще да не работи. 2. Може да е е само GSM без GPS. 3. Може да е модел, който не ти върши работа. В момента има няколко модела, които се настройват по различен начин и имат различни недостатъци. 4. Много са зле с батериите. Държат постояно GPRS връзката отворена, както и GPS модула. Изкарват едва 7-8 часа. За автомобил стават, но за хора не. Та колко е трудно да се направи GPS tracker за деца, възрастни и кучета. Изискването е тракера да е малък и да изкарва поне 1 седмица. Идеята е да се използва прост микроконтролер с ниска консумация, който на определено време да буди GPS модула, да изчаква модула да засече позицията и след това да го изкючи. От време на време да оставя модула вкючен да си изтегли данните с орбитите на спътниците. Тази функционалност всъщост е вградена в съвремените модули. Другото което трябва да прави микроконтролера е на всеки 1 час, да вкючва GSM модула, да взима номера на GSM клетката към който се е вързал и да изпраща координатите от изминалия час и номера на клетката. Имам въпрос към Desert Leo viewtopic.php?f=6&t=12779&p=169794#p169794 ГСМ модула може ли да се опроводи на двуслойна платка и колко струва, в комет има ли ги? Дали ще стане така, mini USB сокет от там се взима 5В минава през http://www.ecranic.com/files/TP4055.pdf от там отива в батерия от нокия. Към батерията през 1 диод 1n4148 се свързва msp430 и GSM модула, GSM модула се приспива софтуерно, за това е постояно вкючен. Дирекно към батерията е вкючен ГПС модула. За антена се ползват 2 парчета UTP кабел с нужната дължина за 900 и 1800MHz. Да виждате нещо нередно, дали ще стане? Този GPS модул ми се струва евтин и подходящ: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/18130/Не съм сигурен за този GSM модул, дали ще свърши работа - най-евтиния е ebay е http://www.ebay.com/itm/New-SIM900A-Sim ... 27e1247c9bSIM900A Simcom Dual-band 900/1800MHz GSM GPRS Module AT Commands Voice SMS
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 02, 2014 11:34 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: GPS tracker
В градски условия ГСМ-а позиционира по-точно от ГПС-а. Поне са такива моите наблюдения от вградената ми функция в телефона без ГПС. Включително в сгради, което е невъзможно за ГПС. Ползвали сме SIM900A с печатна антена на платката по идея на Олимекс. Поне за него мисля че става и едностранна. ГПС-и сме ползвали само готови с RS изходи от електрон инвест. Имат си вградена антена- готов модул.
|
| Вто Юни 03, 2014 12:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ooooo GSM позиционирането е много, много по зле от GPS в който и да е град, пробвал съм го и в САЩ и тук и по европа, без GPS точността е .. абе то не е точност, случвало ми се е да бърка със стотици метри и чак като зацепи GPS-а се освества. Иначе в САЩ АТ§Т продават едни часовници за деца с вграден GPS и телефон. Може по всяко време да провериш къде с енаимра детето, както и да ти праща месиджи като влиза / излиза от зона. Освен това може да набира и ти да го набираш, но смао предварително въведени номера, съответно приема само от тях. Едиснтвеното неудобно че са го направили да помни само 5 номера.
|
| Вто Юни 03, 2014 1:48 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
ike, в момента работя по фърмуера на подобно устройство. Прототипите са готови, подготвя се първата партида. Само, че използвам GL864-DUAL/QUAD (Телит) с който се знаем добре. Има още ГПС PA6H (GPS only) или Gmd-g6 (GPS+GLONASS), контролер, акселерометър, жироскоп, барометричен сензор, флаш памет, държач за микро-СИМ, pcb-антена за GSM, USB-интерфейс за настройка и зареждане на батерията, бутон, светодиоди, микрофон и високоговорител със съответния усилвател. Габаритните размери в кутия ще са 90 х 46 х 17мм.
На снимката в другата тема е GE866, който е по-малък, но нещо му се забави производството. Платките ми за него са готови и чакат. Но те са само за птици - батерията се зарежда само от слънчев панел.
За платката, Телит препоръчват четирислойка, а ако ще се използва аудиото - 6-слойка, но аз си карам на двуслойка и проблеми нямам дори и със звуците.
За твоята функционалност става всякакъв ГСМ-модул - просто избери някой добре документиран и не много оплют по форумите. При мен е малко по-различно. Аз използвам ДТМФ тонове за подаване на команди, предаване на автоматични гласови съобщения (e-call към 112) и други глезотии и затова перфектно пасват възможностите на телита с голямата змия.
За ГПС, L80 става - той е с най-новия чипсет на МТК. PA6H, който ползвам е много сходен - същия чипсет и подобна антена. Лови 5-спътника на масата до мен, където GPS-и с Sirf Star III и IV и по-старите чипове на МТК не могат. Става въпрос все за ГПС с вградена антена.
Схемната ти идея не ми харесва. Ако захранваш ГПС директно от батерията, какви ще са ти нивата на UART-а? Бе сложи си едно ЛДО за контролера и ГПС. ГПС с МТК3339 май са с импулсен стабилизатор вътре, та имай предвид по-голям кондензатор на пина за захранване. Аз използвам второ ЛДО, което се управлява от проца през Р-мосфет. Пина за захранване на паметта на ГПС е директно към батерията.
|
| Вто Юни 03, 2014 4:06 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Какво ще прави това устройство в повече от вече съществуващите?
|
| Вто Юни 03, 2014 5:40 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Според мен основния проблем е зхранването, ако тракинга трябва да е постоянно включен. Масата ГПС модули консумират 30+мА, та с тая консумация сметни каква батерия ти трябва да кара седмица... днес загледах куектел Л70 - дават го уж 12мА при тракинг, което вече се яде...
Другия вариант е гпс-а да се включва от време на време т.е. на всеки 2 мин... ама така ако е кофти сигнала я хване позиция я не...
|
| Вто Юни 03, 2014 6:00 pm |
|
 |
|
Pif
|
|
| Вто Юни 03, 2014 8:06 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
От няколко години правя софтуера на подобен тракер - кара 7-10 години на мускули т.е. с обикновенна а не с презареждаема батерия. Хватката е в един ПИК-льо с отделна батерия която може да изкара толкова време като пикльото в 99.997% от времето спи и само веднъж в секунда за 2-3 милисекунди пуска акселерометър да хване един сампъл за да прецени дали има повод да стартира големите консуматори - гпс + гсм - които пък работят с отделна батерия която може да даде много ток за кратко време, но малка консумация за дълго време я убива за нула време.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Юни 03, 2014 10:52 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Те новите акселерометри имат прекъсване при зададено ускорение и няма нужда процесора да ги онажда. В новата система така сме предвидили. Още не сме готови да ви кажа става ли, но на книга. Атмелските спят на под микроамер с РТЦ. Мислим на батерия да изкарат поне 3год, ако могат и повече с 2-4 включвания в денонощието. Едит: Тони, В София в сграда ГСМ позиционира с точност около метър. За другите градове и САЩ не занм - не съм пробвал. Само дето няма тракинг. Може и да има, но не знам как се ползва. Позиционира ме на стола в зала на голяма сграда в центъра на София.
|
| Вто Юни 03, 2014 11:14 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако акселерометъра е включен постоянно за да му ползваш прекъсването харчи ако не бъркам няколко стотин uA - повече от пик-льото докато спи - а като му пуснеш захранване от едно краче на проц-а тогава нищо не харчи докато не ти потрябва  Е, недостатъка е, че в тоя случай реакцията на движение е 2-3 секунди + времето за буутване на ГПС-а - ама това не е проблем за повечето приложения. А гсм-а най вероятно те е позиционирал толкова прецизно с ВиФи а не с клетките - пробвай с изключен вирелес за всеки случай ...
|
| Сря Юни 04, 2014 12:09 am |
|
 |
|
bobihot
|
The ADXL362 is an ultralow power, 3-axis MEMS accelerometer that consumes less than 2 μA at a 100 Hz output data rate and 270 nA when in motion triggered wake-up mode.
|
| Сря Юни 04, 2014 3:55 am |
|
 |
|
xyz
Ранг: Новодошъл
|
Между другото сензори за движение, които не са MEMS има ли? А има ли такива, които не се нуждаят от захранване? Примерно да са с подвижно магнитче (закачено на пружини) и бобини по направления. Разбира се при този случай едва ли ще говорим за интегрално изпълнение.
|
| Сря Юни 04, 2014 7:29 am |
|
 |
|
palavrov
|
В нашия тракер е по старичък акселерометър ADXL345 - може и да съм сбъркал дименсиите с един порядък - по спомени пик-а консумираше 30-40 nA когато спи - ама все пак нашата цел е да го докараме до 10-на години за да се следят контейнери по кораби, влакове и т.н.
|
| Сря Юни 04, 2014 8:52 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
ike, ето това: няма да стане толкова лесно.
|
| Сря Юни 04, 2014 10:49 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В днешно време, едва ли някой може да предложи нещо радикално ново. Просто правя нещо, което отразява опита ми до момента и е разумен компромис между характеристики, размери и цена. В зависимост от използваните батерии и софтуерните настройки, може да работи от една седмица до няколко години. Бяхме залитнали към възможно най-малки габарити, но практиката показа, че е по-важно устройството да работи по-дълго па макар и по голямо като размери. Ицо, става и то с едно парче какъв да е кабел с дължина "на око".
|
| Сря Юни 04, 2014 10:54 am |
|
|