Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Мешана Скара 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Мешана Скара
ДедоБоре написа:
все пак имай предвид, че не може да се очаква кой знае какво от скоп, който струва по-малко от (една!) читава сонда.
и като гледате/сравнявате железа, не подценявайте проблема със сондите. да, желязото е важно, но без подходящата сонда може никога да не му достигнете параметрите. все едно да имате слух на цигулар, но ушите да са ви пълни с вода...

Да дам конкретен пример - този Saleae лог анализатор доста го псувам заради това - в момента в който го закачиш на някой тест поинт къде е закачен и осцилоскоп и веднага се вижда как нивото на сигнала мърда с няколко стотин миливолта ... в неколко случая това беше достатъчно да промени 0 и 1. Отворихме го да видим схемата вътре - няма галавнично разделяне, няма нищо - направо е вързано през един пулъп доколкото помня към крачетата на процесорчето което всъщност върши работата.

Вто Май 27, 2014 4:09 pm
Профил
Аватар

То това и не претендира да е осцилоскоп според мен. :) На мен лично би ми вършило работа като тествам непретенциозни платки далеч от бюрото ми ( в командировка например). И то общо взето като "тука има, тука нема". Ще взема да поръчам едно такова китче на Аналог, ама нещо не ме кефи да го плащам двойно и тройно над студентската версия. А тя важи само за САЩ, както и академичната. Мързи ме да правя фалшификации... (

Вто Май 27, 2014 4:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Това което на мен ми трябва е основно логически анализатор и като второ по важност аналогови входове. Аналоговата част не е високочестотна и промените в нея са бавни (порядък милисекунди) - за нея просто трябва да мога да гледам как вървят разни преходни процеси, но нямам нужда от спектрални анализи и тем-подобни. Галванично развързване ми трябва задължително.

Някой, който има китайски MSO (Hantek, Owon, Siglent, Rigol и т.н) може ли да каже дали могат едновременно да мерят и показват както сигнали от аналоговите входове, така и от ЛА?

Вто Май 27, 2014 4:28 pm
Профил
Аватар

Имай предвид, че осцилоскопите с галванично развързани входове са порчдък по-скъпи от "нормалните". И обикновенно се говори за изолирани сонди, а не изолиран скоп. Защото самото изолиране пък скапва други фактори.

Т.е. мен ако питаш търси си отделно скоп и отделно изолирани сонди. Който вероятно ще струва повече от скопа (ако е китайски ) :) Изолирани сонди китайски не съм виждал, ама сигурно има. Ако пък говорим за многоканално гледане (да кажем 3-4-6 миксирани канала цифрови/аналогови) цените са в 10ки хиляди ако искаш да си изолиран инструментално.

Като цяло цифровото развързване често е лесно осъществимо и в любителски условия. Та можеш и сам да си го направиш. Виж аналоговото... особенно ако гониш честотна лента е висш пилотаж.

Вто Май 27, 2014 4:33 pm
Профил ICQ

За аналоговите сонди - ясно - има ги и в двата варианта. Има ли ЛА който да е галванично развързан или това се прави "ръчно" демек слагаш батерия на осцилоскопа или пък мериш с ноутбук на батерия?

Вто Май 27, 2014 4:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2