|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 11:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Мешана Скара
Ще ми трябва МС (или по друг начин казано Mixed Signal) осцилоскоп и от няколко дни чета и не достигам до окончателно решение какво да взема... затова ако някой може да ми даде съвет - ще съм много благодарен!
За проекта който започвам (а и за бъдещи проекти) ще ми трябва да гледам/анализирам едновременно аналогов и цифров сигнал, както и серийни комуникации (I2C, SPI, RS-232). Разбирам от разни откъслечни мнения в нета, че евтините китайски машини, които уж се водят mixed-signal всъщност не могат едновременно да работят и с аналогов и с цифров сигнал, тоест гледаш си ги поотделно. Вярно ли е това? Какво ще препоръчате като марка/модел? Бюджета е до към $2К, като разбира се не е задължително да ги изхарча всичките - търся най-доброто съотношение цена/качество.
|
| Пон Май 26, 2014 11:10 am |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4907 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Мешана Скара
Здравей, много съм доволен от това, а и много мои колеги наред с агиленти, ХП и прочие рьоде-шварци го ползват. Е, вярно че съм малко пристрастен, ама имай напредвид, че за стотина долара(студентска цена, или към 200 за нормални юзери), е доста добра комбинация на ксайлинкс и аналогдевайс( а пък двете фирми са стратегически бизнес партньори и доста неща се правят съвменстно). Никой не те спира после да си купиш и някой Агилент/Тектроникс/ХП/Рьодешварц за 10+К. http://www.digilentinc.com/Products/Det ... 08383BD586Поздрави
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Май 26, 2014 12:50 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Хвърли 1 очо и на тези: https://www.saleae.com/http://www.picotech.com/oscilloscope.htmlЛеко по леко всички вървят в тази посока ... остава да му добавят и arm trace и ще стане чудно 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Май 26, 2014 1:07 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Софтуера към тези неща как е? Всичко ли има което ви е трябвало? Има ли функционалности които трябват, но ги няма? Редовно ли го ъпдейтват?
|
| Пон Май 26, 2014 4:27 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4907 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Що не вземеш да прочетеш малко:?: откъде да знам имали функционалности които на 'теб' ти трябват ама ги няма  и какво означава да ъпдейтваш 'редовно'  досега ми е показвало, че има ъпдейти, аз ги отказвам, защото и така си ми е добре 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Май 26, 2014 5:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Муъ, спри да пущаш мухи, че и на мен ми хареса, пък в момента нито имам пари, нито ми трябва! 
|
| Пон Май 26, 2014 5:45 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще взема да заръчам едно... Като студент, само от УСА ли мога да се класирам?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 26, 2014 6:22 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ами то тези неща са основно софтуер  Аз имам на бюрото тези които съм постнал - но старички версии - лог.анализатор няма аналогов вход, а осцилоскопа няма цифрови ... на салеае софтуера е пипнат, анимации и т.н. на пикоскопа е по дървен, ама пак може да се оправи човек + има вече и лог.анализатор + спектрален анализатор. Иначе за мен по интересното е, че и двата работят под линукс. Едит: Какво ми е липсвало до момента: - експорт на анализираните протоколи в csv или някакъв друг файл позволяващ търсене, копиране в клипборда и т.н. - анализ на усб 1.1, 2.0 ...
|
| Пон Май 26, 2014 7:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Цецо, незнам да ти кажа, нали си покрай БАН - не може ли да минеш по академична линия?
Иначе за протокол анализатор - дедагознам, аз си го ползвам за осцилоскоп(прави ффт-та, боде диаграми), и сигнал генератор, както и за разни и2ц/спи тествания.
има dll-и за вижуал студиото, дотнет, лабвю, мисля и за линуь разни неща. сфтвуера е жава базиран, така че мисля е многоплатформено, ама аз съм работил само на вин7.
|
| Вто Май 27, 2014 12:38 am |
|
 |
|
MYXATA
|
 БатБонго, да ти напомня че според ямболския мироглед муьите се делят по родове на Муъ(женската), Муье(малкото на Муъта), и Муьец(алфа мъжкаря  ) Е пак от ямболския край изречението дай да ти сипя един сладолед звучи: "Да ти цръцна един мръжляк  "  но както и да е, поех малко бира та съм поетично настроен 
|
| Вто Май 27, 2014 12:45 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Както казах и отначалото - от една седмица непрекъснато чета за осцилоскопи, а вече и за PC-базирани... Търся съвет защото всички знаете, че едно е на книга, а съвсем друго е на практика. Като разцъкаш нещо и излизат съвсем неподозирани и извън всякаква логика "особености", оказва се че едно нещо, което е съвсем нормално да може да се прави - всъщност не може и т.н.
Някой може ли да ми каже в какво PC-базирания осцилоскоп НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕСТИ истинския?
|
| Вто Май 27, 2014 9:27 am |
|
 |
|
palavrov
|
Мен ме бърка че няма истински копчета, ами ходиш с мишката да цъкаш като гламав по разни ситни бутони, дропдауни и т.н. Т.е. малко по бавно се работи, но може и да е въпрос на навик - като прост програмист осцилоскопа го пускам само по голяма нужда  Друг яд е, че го гледам на същия монитор на който ми е и дебъгера и програмирането и т.н. ако е на отделен екран би било по лесно в някои ситуации да ми седи постоянно измерването докато ровя в сорса.
|
| Вто Май 27, 2014 10:53 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Втория проблем се решава лесно с втори монитор или дори с отделно PC 
|
| Вто Май 27, 2014 11:02 am |
|
 |
|
palavrov
|
Мислил съм го това, ама ще ми заеме прекалено много място на бюрото - по ми върши работа да мога да си врътна монитора в портретен режим - перфектно е за програмиране. Но истинската спирачка е, че като имам два монитора на втория ще изкарам разни "важни" неща като скайпа, фейсбук и т.н. неща които в момента са скрити на основния монитор - съответно им свикна, и като ми потрябва да гледам осцилоскопа ще трябва трети монитор - та добре съм си с един, така и така съм си класическо българско дебелоглаво мрънкало, кво толкова още един повод да си мрънкам ...
|
| Вто Май 27, 2014 11:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
една от основните разлики е в липсата на ... РС няма такова нещо като универсален уред. за всяко измерване си трябва специфичен уред. едно е да мериш цифрови или аналогови сигнали, синхронизирани с други пак цифрови, друго е да мериш RF и джитер, трето да мериш гигахерци, четвърто - да анализираш протоколи и дебъг-трейсове и съвсем друга вселена е меренето под микроволт. затова аз имам поне 8 скопа, три от които са модулни и подлежат на преконфигурация за съответния тип мерене. отговора на въпроса ти "какъв скоп ще ми е най-подходящ?" можеш само ти да си го дадеш, след приблизителен анализ за каква точно дейност ти трябва. аз съм непоправим хейтър и предпочитам да си карам скопа с копчета по лицевия панел, а не с мишка. вярно, има приложения при които голям екран и мишка са по-удобни, но това е по-скоро в категорията на анализаторите. нуждата от комп+дисплей или лаптоп на бюрото с поялника и купищата жици винаги ми се е струвала неудобство, но това е мое субективно усещане. във времената, в които младеж и девойка седят на пейка в парка и си чатят през смартфоните, липсата на лаптоп на половин ръка разстояние може да е живото-застрашаваща за някои индивиди, знам ли. по дефиниция USB-скоповете не са галванично развързани. просто трябва да се има предвид. FFT има място под слънцето, но в никакъв случай не може да замени спектралния анализатор. може да наблюдаваш накой хармоник, но надали можеш да го премериш (точно). виж, боде-диаграми, реализирани вътре в скопа е интересно. протоколния анализ може би е по-удобен в уредите тип "сапунерка" и софт на нормален компютър. не бих се осмелил да давам акъл кой е по-по-най. все пак имай предвид, че не може да се очаква кой знае какво от скоп, който струва по-малко от (една!) читава сонда. и като гледате/сравнявате железа, не подценявайте проблема със сондите. да, желязото е важно, но без подходящата сонда може никога да не му достигнете параметрите. все едно да имате слух на цигулар, но ушите да са ви пълни с вода...
|
| Вто Май 27, 2014 3:53 pm |
|
|