Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Евроизбори 2014 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Евроизбори 2014
Ицо написа:
Цитат:
Според закона имаш правото да гласуваш. Толкоз!

Голямо прав,о няма що! Е, мен това "право" не ме устройва. Въпросният закон не е свещена крава. Както е написан, така може да се промени. Ако трябва да е с революция - добре, нека да е така. Те всички революции така започват - от нежеланието на управляващите да се променят, тази няма да е по-различна.
Имам една голяма молба към всички, които ме призовават да гласувам - да ми обяснят какво точно ще се промени, ако отида да гласувам. Даже съм готов да го направя - за конкретен човек или партия, после ще коментираме резултатите.

Какво право допълнително, очакваш да има обикновенния човек?

1. Да беси политици? Да ги съди? Това ми звучи малко анархистично...
2. Да ги сменя когато трябва. Това го имаш. Ще кажеш, че веднъж на 4 години е прекалено дълго. Това което и аз и Миро искаме. Но затова има и механизми - протести, камъни, извънредни избори, варианта е работещ, ако наистина критична маса го иска (имаме примери). Въпроса е, че явно към момента такава критична маса няма. Народа се е примирил с положението, да си го страда щом е така.
3. Ще кажеш - ама те са едни и същи, избор реално нямам. Ами има свобода на регистрация на партии в БГ. Истината е обаче, че нито ти, нито аз искаме да сме част от този избор. Тези дето искат, ние пък не ги харесваме. Е нон-сенс...

При демокрацията, няма как да дадеш извънредни права на обикновенния човек, защото от демокрация минаваш в анархия. Можеш да му ограничиш правата и да се върнеш назад в тоталитаризъм. Това е което е Русия и това е което все по-малко е Китай. Тук обаче трябва да имаш предвид, че искаш две коренно противоположни неща - хем да има власт на народа, хем тоталитаризъм, което няма как да стане.

И отговора на въпроса ти какво ще се промени ако гласуваш... Отговора е - нищо. Или поне нищо което да е удоволетворително за теб. Няма механизъм, по който нещата могат да се променят само с избори. Те са част от процеса, при това най-лесната. Обаче е съществена. Защото ако не накажеш по някакъв начин текущите политици за издънките им, няма как след това да "заплашиш" следващите (които вероятно пак ще са същите). Реално едиствения начин да смениш радикално нещата от днес за утре е революция. Като цяло възможна опция, въпроса, после какво? Какво точно е работещото решение в БГ условията (матриал)?

Сря Май 21, 2014 1:20 pm
Профил ICQ

Нещо против анархията имате?

Сря Май 21, 2014 1:28 pm
Профил WWW
Аватар

Не, ако само аз съм анархиста :)

Сря Май 21, 2014 1:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, не вярвам да не знаеш как работи системата. В този смисъл "всеки има право да си регистрира партия и да се яви на избори" ми звучи като майтап.
Изборите в този вид са напълно безсмислени и по-скоро вредни за обществото. Причината е, че т. нар. "демокрация" е корупционна в самата си основа. Както казах и преди, нямам готово решение, но това не означава, че трябва да продължава така , или пък да спрем да мислим за по-добър вариант.
Миро, прибързваш с лепенето на етикети, моите възгледи са много повече консервативни по твоите терминологии. Както беше казал един философ: "Смисълът на консерватизма е не да спре движението напред, а да предотврати връщането назад". Но тъй като вече сме потънали много, са нужни радикални мерки.

Сря Май 21, 2014 3:10 pm
Профил
Аватар

Значи, аз познавам хора които влизаха ( и излизаха) в политиката. И освен як задник и шапка нахлупена да носа, друго не ти трябва. Е и да кажем 100к лева първоначален капитал, но това са нищо пари за такова нещо, в развития свят тия неща са 100 пъти по-скъпи. Дали ти звучи, като майтап или не, незнам, но става. Въпрос на желание. Въпроса е, че читавите хора желание нямат явно. Други пък читави го правят, но бързо се опорочават, защото контрола отдолу не работи. Това е и което Миро обяснява, че да очакваш, че след изборите нещо ще се промени е просто глупаво. Не редовните избори променят нещата, те са само необходимо и крайно недостатъчно условие.

Естествено, че не може сулю и пулю да си направят партия, ама то това е и идеята. Даже в БГ е прекалено лесно, мен ако питаш - подкрепа за това твърдение са купищата партии регистриращи се за избори. И те не прогресират, не защото някой ги натиска отгоре, а просто защото хората не им вярват.

Това е малко като оная тема за свободното носене на оръжие, дето някой хора ревяха, че само привилигированите можели да си извадят, а сега на проверката се оказа, че всеки 5ти пълнолетен мъж явно е привилигирован.

Незнам как се определяш за консервативен, като настояваш нещо да се промени, без да си наясно как точно искаш да се промени. Аз признавам, че системата има много слаби места, но аз лично не мога да измисля, в дадените условия, как да се промени към по-добро. И затова не подкрепям, че трябва да се сменя, не и докато не видя ясен план, какво, защо и как. Нагледах се на експерименти на пишман управленци, честно казано по ме е страх от такива дето не знаят какво правят, от такива дето крадат. Разбирам позицията на негласуващ. Но не разбирам позицията против системата без ясна идея за алтернатива. Може би наистина са нужни радикални мерки, ама дай да видим мерките. Щото аз се сещам за много радикални мерки, ама хич не ми се ще да съм тука като се случат.

Сря Май 21, 2014 5:18 pm
Профил ICQ

Цитат:
всеки 5ти пълнолетен мъж явно е привилигирован
- това звучи съвсем добре като число, ако сметнеш колко са официалните и скритите ченгета.

Чет Май 22, 2014 1:58 pm
Профил

Айде сега официални и скрити, те скритите измряха бре, 30 години минаха почти ....

Чет Май 22, 2014 2:01 pm
Профил
Аватар

Пък аз преди малко гледах плакати на БСП от предните избори: "Да върнем България на българите!". Поне на Атака да бяха, не че не се оказа едно и също, де. И глей го ти ш*бания българин - не ще България, иска ОСТАВКА!!! :)

Чет Май 22, 2014 4:55 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Пък аз преди малко гледах плакати на БСП от предните избори: "Да върнем България на българите!". Поне на Атака да бяха, не че не се оказа едно и също, де. И глей го ти ш*бания българин - не ще България, иска ОСТАВКА!!! :)

Те я връщат България ама на путин...

Пет Май 23, 2014 9:03 pm
Профил ICQ

И атака връща българия на Путин. ДПС я връща на Турция. Както е тръгнало тук няма да останат българи, само цигани, турци и идиоти и най-накря македония ще ни присъедини към великата македонска империя.

Пет Май 23, 2014 9:21 pm
Профил
Аватар

Бе те я връщат, ама никой не я иска. Даже и братята македонци.
@ ike: те и турците отдавна изчезнаха, а цигани и идиоти никой не ще :)

Чак сега видях хартийката на огледалото: вчера докато се джумбишихме с комшията пред входа минаха някви мацки, набутаха ни парче ксерокопирана хартийка в ръцете и ни поканиха за днес, 17:30ч. на хепънинг на БСП - "Ще има хапка, пийка!". Казхме, че ще отидем (и ние да закърпим нещо от Партията), ама нито комшията, нито аз се сетихме. И за цигани не ставаме - кръгли идиоти!

И да си разбутате в неделя рахатлъка и да си завлечете мързеливите задници до урните, идиоти такива! Ще са отворени от 6:00 до 19:00 часа - време бол, по-късно и наплив няма да има.

Чекай, че забравих да кажа нещо важно : вдясно има номерче за предпочитан човек от харесаната партия - за сефте! Нещо като мажоритарен вот, ама не съвсем. Имате право само на едно предпочитание, предварително трябва да му знаете номера в листата на партията. Ако не се попълни или се оцапа - гласът остава за партията като цяло.
Да се надяваме, че следващите избори ще са мажоритарни без алабалистики :roll:

Пет Май 23, 2014 9:43 pm
Профил

Ами то трябва да почнем да си носим личната отговорност- не да чакаме некой друг да ни оправи, защото добре ни оправя, както се вижда. Нещо като плевенските селяни, дето се справиха с френските спецове :)
Много пъти като съм стоял на щандове по някаква кауза и хората идват и ни говорят:
-Това, това и това направете!
Като им кажа, че те да се включат и да го направят, защото и ние сме като тях- не сме назначени и си тръгват обидени, че някой не им върши работата. За начало трябва като в Швейцария- за всяко по-важно нещо да има допитване. И може да не е само да/не, някакви разисквания да има по възможни варианти и решения, преди да се направят.

Съб Май 24, 2014 12:41 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
bobihot написа:
... За начало трябва като в Швейцария- за всяко по-важно нещо да има допитване. И може да не е само да/не, някакви разисквания да има по възможни варианти и решения, преди да се направят.

Да бе, хайде отиди в някой краен квартал на софия и виж какуф референдум правят съкооператорите, например за разходи за чистачка, или поддръжка на асансьора :)
и после ми говори референдум в България от българи :)
това работи , ама в Швейцария :!:

Съб Май 24, 2014 1:52 am
Профил

Kaзах да почнем да си носим личната отговорност :)

Съб Май 24, 2014 1:56 am
Профил WWW
Аватар

ОФерти още няма ....

Съб Май 24, 2014 6:38 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща