|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: От къде се започва?
Как може, при такъв въпрос, две страници да се боричкате, и да не го светнете човека за екосистемата на Arduino? Има си ги в БГ магазини, че дори и БГ производители има (Олимекс)? Почва от по-простото високо ниво, като понавлезе ( и се позапали) може и надолу да навлезе. Като иска avr, arm, pic/pic32 - все една хава. Не му се налага дори да запоява в началото? Има си много обучаващи курсове, с добре написани лекции. Какво повече му трябва на един ученик / студент?
Да не забравяме че ще има шанса да почне на обектно ориентиран език, което ние сме нямали шанса и сме си увредени до живот.
|
| Пет Май 23, 2014 3:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ще се учудя ако някой от тук пишещите вече с натрупан опит въобще е пипал ардуино - как да препоръчаш нещо което не познаваш ... виж младежта като стане на нашите години на подобен въпрос ще каже - вземи си едно ардуино и не се занимавай с глупости ... пиковете започнаха така преди 10-15 години, сега са завъртели колелото достатъчно, че да избутат още толкова само по инерция. Ардуиното тепърва прави първия оборот ... и я го бъде, я не - последно с някакъв кортекс м0 пускаха нещо - т.е. яка каша забъркват.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Май 23, 2014 3:16 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Аз работя доста с ардуино и покрай тях минах на АВР. Бях писал и в тази тема в началото- не знам защо не си виждам поста? Получаваш предварително конфигурирана среда, лесно програмиране на платката, готова за работа система. И се програмира направо на любимото ви С. Аз се пробвах на ХМега Хплейн платките после да си правя нещата, че са най-близко до задачите ми и с тази тромава среда Студиото им не можах да се оправя. А пък нямат ХМега Дуино. От алтернативните производители е без УСБ, а това си е плюс. За сега се справям с леонардото и за професионални задачи- върши си доста работа, от чужбина е почти без пари. До като се разработи платка за конкретен случай, му се запояват жичките и е готов.
|
| Пет Май 23, 2014 3:32 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Точно ARM имах предвид, но и Arduino е добър пример. Аз самия съм в същото положение като колегата, който инициира темата, може би с тази разлика, че съм програмирал доста за PC. Като програмист и системен администратор винаги много съм ценял свободата на избора и много съм се дразнел от фирмите, които правят всичко възможно да обвържат клиентите си към техните услуги/продукти! С две думи - хубаво нещо е конкуренцията!!! 
|
| Пет Май 23, 2014 5:38 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Кви армове кви 5 лева бе? Докато се пънете да си рекламирате кой в каквото е влюбен май сте пропуснали, че човека вече си е направил избора. Това е напълно достатъчно за начало без да се набутва грам повече. Остава му да чете и да експериментира.
|
| Пет Май 23, 2014 6:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Все пак Атмел са голяма и стара фирма с голяма номенклатура, не може да очакваш че всичките им чепове ще се програмират през JTAG... Говорех за OpenOCD... това е опън сорс решение за JTAG/SWD, прави се с един FTDI чип. По принцип ОпънОЦД е софтуерен проект и поддържа и други хардуерни решения, може и тоя бластер дето си посочил да поддържа... не знам.
|
| Пет Май 23, 2014 7:28 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Е да , ама не! Като изключим знаменития 8031.32.51.52 (това не е IP адрес) и - да речем 8088.188.286.386, кой друг чип ще си спомним, че можем да го доставим от две различни фирми? С ARM се получава съвсем друго - не межш да си купиш заместител от друга фирма , преди да си преопроводиш платката. Става ,вероятно, ако заместваш едно Ардуино с друго.
|
| Пет Май 23, 2014 8:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Най-първата цел на всяка фирма е точно това. И не е от вчера, нито ще е до утре. И ARM-овете изобщо нямат пръст ва тая работа. Ядрото може да е еднакво, и до там се приключва. Периферии, библиотеки, опроводяване....
|
| Пет Май 23, 2014 10:54 pm |
|
 |
|
bobihot
|
АВР се оляха, че да могат да програмират малките си чепове ги направиха да се програмират/дебъгват през 1 пин. Не разбрах само, защо различните фамилии им сложиха различен несъвместим тип? Иначе май е по-добре това от JTAG-а?
|
| Съб Май 24, 2014 12:23 am |
|
 |
|
gicho
|
Ако не можеш да си направиш софтуера да върви на различни "ядра", то едва ли ще успееш да го направиш за различните периферии на различните "арм" доставчици .... Т.е. ядрото е най-малкия проблем при портиране. Много често е по-лесно да минеш на друга серия на същия производител (с друго ядро), понеже периферията е еднаква (примери TI, Атмел, Фрискейл). И как ти помага това че имаш 20 вендора на cortex-m3, ако pinout-а не съвпада? Нов хардуер, нова платформа - това отнема много повече време от портирането на (добре) написан код. Макар повечето "професионалисти" като нас да го ползват на C, ардуиното си е C++. Пак казвам, за начинаещи това е по-добрия избор на език. И ако има пиктест или каквото е там, какво да прави с измисления MPLAB и микрочепските изгъзици? Ако ще учи C, по-добре да е на истински компилатор, т.е. GCC. Последно: към питащия - ако "тържествено обещаеш" да се занимаваш сериозно, получaваш от мен безплатна платка, примерно Launchpad LM4F: За това има ардуино-подобна среда (energia.nu), има и code composer studio, дето е на 20-тина години напред от мплаб-а. Ако имаш конкретни идеи и ти трябва нещо по-специализирано (примерно етернет), пиши, може да намеря и нещо друго. Ех, какви времена са сега - има mbed платформи за по 10 долара. За ентусиасти (по възможност от моя регион) осигуряват хардуер и помощ, като единствено, което искам, е реално да се ползват. Пък ако някой се справя добре, може и работа да си намери.
|
| Съб Май 24, 2014 9:08 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ще прави същото каквото ще прави и с GCC, т.е. ще чете и ще се учи. Аз познавайки чудесно MPLAB и грам НЕпознавайки GCC мога да кажа абсолютно същото - какво ще прави с измисленото GCC и подобни изгъзици? Ей, тва писачите на С и разните му там АРМатуристи сте като секта братче. Скъсвате си гъза да плюете и все едно дивиденти получавате ако успеете да приобщите някой към сектичката си.
|
| Съб Май 24, 2014 12:13 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Гласувам това за лаф на днешния ден 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Май 24, 2014 12:52 pm |
|
 |
|
gicho
|
Виж сега, както казват, "ово е стандарт", но дори мокрочепците минаха на гцц. Нито казвам че е най-добрия компилатор, просто е най-универсалния начин за започващи. Всъщност, в един по-добър свят, където по-малко от нас бяха увредени от бейсик и пик, въпросът щеше да се съвсем различен - а именно коя лесна платформа да вземе - ардуино, мбед, дисковери или нещо друго. Ако отвориш малко съзнанието си извън това че някой все те обвинява за избора ти на пик, ще видиш че съм споменал и пик в контекста на ардуинотата - да кажем PINGUINO на Олимекс. Какво им е толкова положителното на пиковете за начинаещ? - "достъпни са" - грънци, от комет доставката ми е 5лв, от ебей - 0лв, от TI Estore - DHL 0лв - "само 30 инструкции да научите" - дръжки, вече не са толкова на другите ядра, а и говорим за C, така че и тук греда - "има ги в удобни корпуси" - ардуиното и подобните <10 USD платки даже не искат да имаш поялник; ако пък искаш да запояваш, то има всякакви преходни от tqfp примерно за стотинки Между другото, моята гледна точка е да не оставям някой да се нахлузва на аризонския - ако по мое време и да нямаше алтернатива (90те години), то сега за 20-30лв може да получи платка с истински дебъгер. Няма да почна сравнения тук с ICD, защото това изчадие не заслужава да бъде споменавано в подобен контекст... Не виждам полза от подобен offtopic, пуснете си тема "за ПИК" или "Против АРМ", "MIPS vs Coldfire vs Power" и избивайте комплекси там. Едит: да уточним фактите: Аз познавам и двете. Ако ще критикуваш нещо, не е зле да не се издаваш че не го познаваш. И друг път са ти го казвали, сигурен съм, но от малко запознаване с алтернативите само ползи ще имаш.
|
| Съб Май 24, 2014 5:01 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Откъде тая омраза към PIC и BASIC, бе  Дежурната диагноза на психиатрите е проблеми в детството, явно тогава си завъдил някой и друг комплекс на тая тема. Нещата, които си изписал нямат нищо общо с истината, но да споря с радио или сектант е сausa perduta. Ако не си разбрал още аз не критикувам нищо. Само напомням на хейтърчета, като теб, дето си мислят, че техния избор в живота трябва да е пътеводна светлина за останалите  , да се усещат малко преди поредното ръсене на мозък.
|
| Съб Май 24, 2014 8:37 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
От Комет доставката ти е един ден. (за мен - 15 минути - половин час). От друго място - между 3 дни (с късмет) и месец. Пък и, интересно ми е как ще си купиш чип за 5 кинта, и някой ще ти го достави по DHL за без пари. ...пък и комет далеч не е единствения източник на такива чипове. ICD-то по твоите критерии може да е много калпаво, но просто е лесно. Не забравяй - говорим за начинаещи. Няма опции, няма настройки, няма чуденки по свързването. Инсталираш, избираш чип, пишеш main() функциата, цъкаш един бутон и тръгва. Не е нужно да е най-доброто. Като за начало е достатъчно само да е просто. Относно дев бордове и т.н. - всекиму според вкуса. Гледам на това като на ограничаващ фактор. На библиотелите също. Ако говорим за прост PIC16-PIC18 (или каквото и да е от тоя калибър), като изключим USB стека, доста от останалото си го пиша сам. За друг друго ще е оптимума. За начинаещ сега - със сигурност не би искал от старта да чете чаршафи (нито пък би знаел как да ги чете). Нещо сдъвкано ще му е доста по-лесно. Понеже продължавате да дъвчете тоя BASIC - единствената ми мисъл да отпочна това беше че те ограничава откъм налични ресурси - библиотеки, примери, форуми с тия примери, и т.н. Нещо като ардуино и прочие полюции са далеч по-добър вариант - популярни са, пишат се на популярен език, примери бол, прости са. За начинаещ - перфектно. Едно време с BASIC-а беше точно същото - почти всеки компютър си го имаше вградено, почти всички примери бяха на това - от училище се започваше на това, че даже по едно време и на български го бяха превели. Ама света върви напред - сега в един микроконтролер 5x5mm има повече ресурси отколкото в apple 2 и струва стотинки.
|
| Съб Май 24, 2014 11:40 pm |
|
|