|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:33 pm
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: От къде се започва?
Много ми е странно защо толкова много ги харесвате тия пикове, че чак ги препоръчвате на абсолютно начинаещ да започва с тях?!?
|
| Пет Май 23, 2014 9:44 am |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Мисълта ми беше че BASIC-а те ограничава от гледна точка на налични примери и прочие нещица, нужни за старта. Иначе мен някога това, дето ми е било най-голяма спирачка да ползвам C, е докато му наглася пътищата и опциите да започне да компилира. И доста време пишех на Pascal - копираш директорията, пускаш, и веднага си готов да пишеш и компилираш. Без опции, без пътища, без дявол.  Че и правеше по-къси и понякога по-бързо вървящи програмчета. Ама, и той поумря точно като BASIC-а. Тук-там някой поддържа нещо, но е капка в морето на C-приличащите езици към момента. И това при PC. При микроконтролерите - C има за всички, нещо различно от C - само за някои. Нещо универсално, различно от C - практически няма, като изключим Java и тем подобни, и то само до някъде. Та тъй. Не съм против никой език. Просто от моята камбанария се вижда това. Както споменах - от доста време почти не ми пука на какво пиша. Единственото дразнение е докато спра да пиша глупости по инерция като премина от едното на другото, за което ми трябва общо взето половин час. Ама аз се правя на програмист от над 20 години. За човек току-що започващ и едва рехаво научил единия език, да превключи на друг е мъка. Поне на мен ми е било мъка.
|
| Пет Май 23, 2014 9:52 am |
|
 |
|
sparkybg
|
1. Има ги навсякъде. 2. Евтини. 2. Примери, форуми с PICоборци дал господ. 3. Безплатна среда и компилатори, в няколко варианта. 4. Елементарен конектор за програмиране, и програматор, поддържащ всичките до един (от PIC10 до PIC32) 5. Документация бол, в много случаи на порядък по-добра от тази на конкуренцията, еле пък за начинаещ. 6. В общия случай прилична и лесно подкарваема периферия. Пример - SPI с автоматично управляние на Slave Select, което доста по-мъдести се случва да нямат. Не че си нямат и кусурите. То пълно щастие няма. Но точно за начинаещ ИМХО чуденките до първия мигащ диод са на порядък по-малко от доста други. На какво трябва според теб да започне напълно начинаещият?
|
| Пет Май 23, 2014 9:59 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 |  |  |  | sparkybg написа: 1. Има ги навсякъде. 2. Евтини. 2. Примери, форуми с PICоборци дал господ. 3. Безплатна среда и компилатори, в няколко варианта. 4. Елементарен конектор за програмиране, и програматор, поддържащ всичките до един (от PIC10 до PIC32) 5. Документация бол, в много случаи на порядък по-добра от тази на конкуренцията, еле пък за начинаещ. 6. В общия случай прилична и лесно подкарваема периферия. Пример - SPI с автоматично управляние на Slave Select, което доста по-мъдести се случва да нямат. Не че си нямат и кусурите. То пълно щастие няма. Но точно за начинаещ ИМХО чуденките до първия мигащ диод са на порядък по-малко от доста други. На какво трябва според теб да започне напълно начинаещият? |  |  |  |  |
Ми не... това не са аргументи... И АРМ а и други могат да се доставят без проблем, имат перфектни безплатни среди, всички са със стандартен дебъг интерфейс и за всички чичко гугъл има купища информация... Предимствтото на ПИК е затворената еко-система. Затворена в смисъл завършена, а не че е тайна. Иначе мигането на диод го има навсякъде и в повечето случаи се пуска с един клик на мишката. Въпросът е че майкрочеп имат и доста библиотечки и те са съобразени с хардуера и инструментите и са доста по-напаснати едно към друго. С това не агитирам никого за ПИК, даже имам фобия към тях 
|
| Пет Май 23, 2014 10:26 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Има ли ги в кварталната бакалия в Горно Нанадолнище? Щото PIC-овете ги има. А то всичко може да се достави, стига да не е с двойна, тройна и прочие употреба. То за имане - има. Всяка с особеностите си, настройките си и т.н. И всеки конкретен образец отново с особеностите си, различната периферия (дори в тоя форум има купища теми по въпроса), различно читав, различно се подкарва, и т.н. Нещото, което винаги ме е вбесявало например при Atmel-ските истории - губиш часове, додето се усетиш какво точно да пипнеш в настройките на програматора и средата, за да подкараш конкретния чип. Някои можеш да ги заключиш безвъзвратно и да ти трябва друг вид програматор и отпояване от платката за да ги отключиш, и т.н. Всичко това при PIC го няма - общ интерфейс, никакви простотии около програмирането - инсталираш средата, избираш си чипа, включваш, програмираш - ето това според мен им е предимството пред пряката конкуренция (визирам ATMEL например). Говорим за начинаещи, нали.  Иначе и аз се боря и с Renesas например - еми битка си е, дори само с периферията. На порядъци по-сложно, по-неясно, и по-времеемко - там съм си съвсем начинаещ по отношение на подкарването. Радват гадините, обаче ако сега започвах изобщо със заниманията, щеше да ми е още по-трудно, даже още преди да се стигне до подкарване - какъв точно програматор, каква точно среда, пък как точно да го вържа и т.н. При PIC това го няма купуваш универсален програматор дето върви с всичко тяхно, инсталираш тяхна среда, пак вървяща на всичко тяхно, техен компилатор, техни библиотеки.... Иначе казано, точно каквото и ти казваш: И аз не агитирам. Просто го смятам за най-лесно. Точно като започвах с MCU-тата съм опитвал няколко концепции от различни фирми - еми общо взето това са били проблемите - колко да прочетеш и колко грешки да направиш преди първото подкарване. А иначе и мен много неща особено в ниските серии на PIC не ми харесват. Но пък 24 и 32 са си ОК за това, за което са правени. Дразни ме например че така и не сложиха читав ADC в 32-ката. И други неща, естествено. Но това е едно от главните - в най-високия им клас MCU-та липсва перфиерия, налична в по-долни класове. Понякога има и разни смехории в ератите, ама то при кой ли ги няма.
|
| Пет Май 23, 2014 10:55 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Според мен на нещо съвременно, перспективно, мащабируемо, универсално, конкурентно. Под думата конкурентно имам предвид да имаш избор между много конкурентни решения.
|
| Пет Май 23, 2014 11:17 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми кажи го това нещо де? Ако ще ми даваш за примери ARM-чета - сори, ама няма да се съглася - не и в частта им като нужно време "от нула до първия мигащ диод". Говорим за начинаещ, дето още и език за програмиране не знае, камо ли да има някакъв поглед върху морето от ARM-ове, ако тях имаш предвид.
|
| Пет Май 23, 2014 11:26 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Като за начало, се ориентирай към контролер с по-скромна периферия. Защото както много добре знаем, всяко начало започва с blink.c, а колкото по-малко периферия, толкова по-лесно за подкарване.
|
| Пет Май 23, 2014 12:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Микрочип е голяма фирма, Комет доставят всичко май на Микрочип. Процесорите са всякакви - от 12508 до мегамултидупери . Архитектурите - и те - за почти всеки вкус. Останалите плюсове колегите са ги изредили. Не работя с Пик, но ми харесват като гледам описанията. В днешно време да се бориш със серия 12f е оправдано за някаква конкретна задача , 8 битовите - поне серия 16, която съм зачитал- са си стари. Лично аз бих се насочил към серия 24.
|
| Пет Май 23, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Мале като гледам какво се заформи ... само Никола липсва да оцвети нещата. Пак се почна PIC vs ARM.
|
| Пет Май 23, 2014 12:38 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Говорим с кое се започва по-лесно от нула, а не кое е по-добро. Поне аз не съм "vs ARM" по никакъв начин. Кое е по-добро и за какво е по-добро пазара говори достатъчно. Например: http://www.microchip.com/pagehandler/en ... c-mic.htmlЗа всички има място.
|
| Пет Май 23, 2014 12:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ee.. айде, айде! Всички атмели без най-най последните D-серии имат ERASE пин. Подаваш захранване, дигаш пин-а и чипът става девствен. Поне при атмел не знам как може да го заключиш безвъзвратно... освен да го изгориш безвъзвратно  Значи аз казах, че не говоря за ARM vs PIC, а в какво PIC е по-добър или поне по-удобен за начинаещи. И това не е, че го има на склад в Горно-Нанадолно, те там може да имат на склад всякакви боклуци, това нищо не значи. Общо взето няма проблем с доставките наши дни. Може да си поръчаш всичко и да ти го доставят където пожелаеш, често го доставят и безплатно. Не говоря за екзотики разбира се.. В началото има две стъпки - първо да подкараш "нещо" и второ да се научиш сам да си правиш нещата. Аз твърдя, че силата на пиковете е във втората стъпка. Първата стъпка т.е. самото начало е еднакво или поне може да е еднакво навсякъде. В това отношение не мисля че ПИК имат каквото и да е предимство. Има ДЕСЕТКИ дев бордове за АРМ на цена от 5 до 15$ и доста от тях даже си идват с дебъг интерфейс, готови примери. Сега, че вие сте спестели 10$ и сте решили да скочите директно на втора стъпка сами да си правите нещата е друг въпрос. Пак казвам първата стъпка е лесна с коя да е платформа - купуваш нещо за няколко $, инсталираш 2-3 неща и то почва да мига. Проблемите почват при втора стъпка, когато решите да промените кой крак да мига, как да мига и т.н. Е тогава с АРМ вече става сложно, или поне по-сложно отколкото с ПИК.
|
| Пет Май 23, 2014 1:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Прочети чаршафа на AtTyny 2313 и компания, например. Указваш reset-а да се ползва като I/O, програмираш, и си до там. После ти трябва паралелен програматор за да можеш пак да го програмираш. Отделно, за да го програмираш трябва да "цъкнеш" определени опции на програматора, като например скорост и т.н., иначе с опциите по подразбиране се държи като мъртвец. За високите им серии, включително ARM базираните не съм в час. Ама, можеш ли да програмираш всичко на тая фирма с единствен програматор за 50 кинта? Май не. Ето ти предимство на МикрочЕп. При едното имаш 50 кинта разходи, инсталиране на 2 неща, и с един клик чипа е програмиран, независимо кой чип и къде е сложен, има ли или не външен кварц и т.н., а с другото първо трябва да си избереш чип, после да си намериш какво го поддържа, после да четеш чаршафи ако не тръгне от раз, да се чудиш трябва ли му външен кварц за да го програмираш, да се чудиш ти ли бъркаш някъде хардуерно, не си ги конфигурирал правилно ли... Първото MCU, с което изобщо съм си играл беше атмелски АТ89xx, и то на асемблер, после и други. В полза на микроЧеп ме отказаха горепосочените простотии - не че не мога да подкарам всеки и не че са лоши самите чипове. Просто времето от нула до "hello world" като програмиране, тоест докато стигна до момента да напиша и пробвам това, дето ми е в главата докато съм правил платката и концепцията, при всеки нов чип ми е най-досадната част. От това нататък вече си е практически неразличимо от девборд. Ако иде реч за дев борд - да, прав си. В горните си постове имах предвид купуване на гол чип от бакалията и подкарването му от нула. Дев борд имам един-единствен на Renesas, и то щото е фрии. Никога не съм изпитвал нужда от такова до сега. Виж схеми съм гледал на доста, ако съм имал някакви въпросителни кое как се връзва въпреки четенето на чаршафите.
|
| Пет Май 23, 2014 1:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абсолютно всичките им АРМ базирани се програмират с опън оцд, което е всъщност един единствен FTDI чип. А както казах има дев бордове с ОЦД или jlink onboard и цената на борда+дебъгера е под 50 лева 
|
| Пет Май 23, 2014 1:58 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Не всичките ARM базирани, а всичките въобще на тая фирма. Иначе, предполагам е нещо подобно на това (поне със същия чип вътре): http://www.ebay.com/itm/FT245RL-CPLD-Hi ... 1052143708
|
| Пет Май 23, 2014 2:13 pm |
|
|