|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:14 am
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Евроизбори 2014
Абе в тоя форум трябва да има що-годе интелигнетни хора, ама като чета изписаните простотии и се питам дали не съм в някой чалга форум. Борето го е казал много правилно. Държавата е собственност на група хора. Тези хора си живеят добре. Те проблеми нямат. Тези хора си назначават политици. Политиците се джафкат, бафкат, карат, бият и после сядат на една маса и ядът и пият. Те са там и са несменяеми. Поне докато слушат който трябва. Нама шанс случаен човек да попадне в театъра наречен политика. Дори да попадне и да има някаква солидна подкрепа от народа то той има 2 вариянта - или да слуша който трябва и да забрави за народа или да се върне при народа по един или друг начин. Не може ти да имаш стадо овце и това стадо да прави каквото си иска. Това стадо ще пасе, ще го доиш, ще се прибира в кошарата когато трябва и ще го стрижеш. Ако тръгне в грешната посока - кучетата ще го върнат. Всеки може да вярва в каквото си иска и да намира смисъл в политиката или турските сапунки. Разлика няма. Видял съм го какво е отвътре. Кой как и защо. Дори утре да изберем със 100% мнозинство Цецо и Бонго за премиер и президент и им турим 240 депутата дето да правят каквото им кажат гарантирам, че няма да има и милиметър промяна в друга посока от сегашната. Има един единствен начин нещо да се промени и то е като се избият собственниците на държавата. Ама не Бойко със скромните си 4 милиарда или Станишеф с неговите 10-ина. Първанов има много повече ама то по семейно му и то не само той а цялата фамилия. Трябва другите да се бутнат.
|
| Вто Май 20, 2014 10:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бахти, как им ги преброи парите? Да не ползвате общ счетводител?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 20, 2014 11:07 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ей, много се вживявате  Винаги съм казвал, че твърде много надценявате значението на изборите. Не че от тях съвсем нищо не зависи, просто има и куп други неща дето трябва да се правят, иначе нищо не става... По друг начин казано изборите са като сеенето. Трябва да се насее нещо, такива са правилата земеделието и демокрацията. В случая семето ни е кофти, ама и най-доброто да беше пак няма такова семе дето само сееш и 4 години след това само жънеш. Няма такова! Иска се копане и куп други неща. И така 200 години, сеене-копане, сеене-копане и тогава ще може да говорим за по-добро семе  В момента изборът е сведен само до плевели, защото не ги копаме и в тия условия само такива се въдят. Не трябва да се оставят да избуяват. Сгафят ли тия дето са на власт - шута и нови избори! А не да ги чакаме да цъфнат или да се чудим кой щял да дойде. За да дойде някой, трябва или да има добро име или да се бръкне едни пари. В момента тия с парите правят по-добри кампании, а тия с доброто име (ако има такива) изобщо не се кандидатират, за да не ги засипят с лайна. И това ще продължава докато даваме достатъчно време на тия дето са на власт да си избият кампаниите. И със спечелените пари да правят нови кампании и да си избиват парите. Това е бизнес. Единственият вариант е да не им оставяме време да си избиват инвестициите. Като се набутат да платят 3-4 кампани подред и да упрявляват само месец-два, сами ще престанат да инвестират в тоя бизнес. Няма да има нужда да ги трепем 
|
| Вто Май 20, 2014 12:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, не можем да ги сменяме през два месеца по следната причина : 1. още след втория път те ще намерят начин това да не може да става, ако трябв аще станем и мъничка диктатура 2. ще изгубим и малкото чужди инвестиции които имаме, на никой не му трябва д аинвестира в държава в която правителството се сменя често. Бизнеса и другите страни им трябва партньор в лицето на праителство, не в лицето на народ който много иска и накрая се оказва че не знае какво иска. За тях всички са добри, въпроса е че някои са по добри от други щото по им играят по свирката.
Политиците навсякъде по света са еднакви, тук проблема е че има мног малко за крадене а желанието на всички са еднакви. Според мен единственият начин дещата да потръгнат е от обратната страна, народа да си седне на гъза, да знае какво иска, бизнеса да почне да работи ефективно и ако икономически нещатат потръгнат тогава в еидн момент и политиците могат да ни станат по добри. Днес сутринта слушах интервю по радиото с някаква жена, майка, 10 години безработна, нямало нищо ...айде не на мене, сигурно няма нищо в радиус от 20 м ... тя вече е инвалидизирана от това че не е работила никога нищо, отглеждала децата спомощи от майка и и сестра и .. т.е. те явно нещо работят, о чудо ... никакви социални политики, дори постоянно безработните според мен държавата трябва да им намира работа без значение те дали искат или не, ако трябва да садят картофи, ако трбява да чукат камъни, не е много демократично но само така ще се оправим.
|
| Вто Май 20, 2014 1:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, явно и ти живееш на друга планета и не осъзнаваш каква е обстановката при простолюдието. Хората нямат работа защото няма работодатели. Няма работодатели защото държавата и банките са ги смазали. Смазали са ги за да им вземат парите които имат. Все още хората имат много недвижима собственност - земя и жилища. Сега трябва тази собственност да премине в ръцете на който трябва. Младите биват възпитавани в чалга и алкохол вместо в спорт и труд. Навсякъде се продават цигари и алкохол на деца. Дори на по 12-13 години. Основният снабдител на едро с наркотици е МВР. Полицейски коли с униформени в тях доставят до депата за разпространение щайги с наркотици. Това се знае и не се крие. Никоя телевизия не иска да излъчи материал с такова видео. А що се отнася до кражбите - то по света си е сертифицирано 10-13%. При нас 98% трябва да се открадне. С няколкото милиарда които влизат всяка година в бюджета само от емигрантите отдавна да сме си платили външният дълг и да живеем в пъти по-добре. Да имаме пътища като слънце. Но където и да се обърнеш - парите се крадът. От милиард и половина за здраве над 500 милиона отиват в Софарма. Директора и взима 3-4 милиона на година. После банките отчитат повишаване на спестяванията на хората. И всичко е розово и слънчево, и птичките пеят, и децата лудеят, и ... Ти като един мъдър и успял човек кажи ми аз лично какво мога да направя, за да подобря икономиката на страната? Да копая градинки, да събирам буклука, да работя за някой тарикат който да ми дава 1200 лв заплата и да ме води официално на 300, да започна собствен бизнес който ще има разходи 3 пъти повече отколкото приходи и дори да сключа някой читав договор няма да ми бъде платено защото така работи бизнеса в момента. Ще ми бавят 2 години плащането, ако съм взел кредит банката ще ме съсипе и ще ми вземе и белите гащи. И дори да осъдя длъжника то не се знае дали той ще има парите а и да си ги получа след 2 години кел файда като лихвите ми са толкоз много, че цял живот да работя не мога да ги платя. А и вече съм без имущество както разбираш. И ти ме съветваш да си стегна гъза да работя? Ок. Казвай какво да работя.
|
| Вто Май 20, 2014 2:12 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Да, ние сме си виновни, но дайте да помислим какво и как може да се промени, а не само да призоваваме към гласуване или не. Гласуването само затвърждава статуквото според мен.
|
| Вто Май 20, 2014 2:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Естествено, че можем... Можем и през 2 дена, то някои министри и сега не изкарват и по 2 часа... А дали политическата нестабилност ще се отрази зле не е много ясно. По принцип не е хубава такава ситуация. Но в нашия случай чуждите инвестиции са по-скоро отрицателно ако погледнеш колко компании се оттеглят. А пък администрацията преди избори става много отзивчива, няма начин да не си го забелязал. Всеки бюрократ става изведнъж много внимателен, щото не знае след изборите откъде ще духа вятъра и дали няма да му истине местенценто... Тъй че има си и добри и лоши страни, но важното е какво ще е дереджето след кризата. Ако това е цената да тръгнем напред, аз съм готов да я платя!
|
| Вто Май 20, 2014 2:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ицо, ами ти реално като единица нямаш какво толкова да направиш. Демокрацията ти дава едно право и то е да сменяш управниците. С това право, каквото направиш - това е. Средностатистическия американец, белгиец или германец, няма кой знае колко по различни права. Там не си бесят политиците като се издънят. Общо взето и в затворите много рядко ги вкарват. Просто ги сменят като не вършат работа, това е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 20, 2014 3:15 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Абе на мен ми е ясно как и за кого работи т.нар. "демокрация". Виждам и какво става в другите страни. Мисълта ми е, че ако демокрацията или както се нарича текущата форма на управление не върши никаква работа - както е при нас, трябва да се смени с нещо по-подходящо, след като очевидно не могат да се сменят (или променят) хората.
|
| Вто Май 20, 2014 3:58 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е ако и ти почнеш да призоваваш за тоталитаризъм, диктатури, разстрели и народен съд....
Давайте го по сериозно.
|
| Вто Май 20, 2014 4:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Pif, аз не искам да давам съвети кой какво да прави, нито мисля че мога, нито че тов акоето е приложимо за мен е приложеимо за други, всеки е сам за себе си. Аз живея в съвсем реален свят, виждам хора които като нямат работа си намират, макар и да трябва да пътуват, и виждам хора кото работата е пред тях но за тях никога няма работа и са все безработни. Един от големите плюсове на американците като народ е че те нямат корени, т.е. няма нещо което да ги държи на едно или друго място, дории да има то е доста ниско в ценностната им система. Когато някъде няма работа хората с еместят, сменят градът, щатът и отиват там където могат да си намерят. Тук като им кажеш че трябва да пътуват по 10 км за до отидат на работа и вече почваш да влизаш във филми. Не ми харесва че населението се изнася от малките градове, но по добре да отиде там където ще има работа. Отделно че и в малките има, и на село има, никой сигурно не му е кеф да бъде земеделц или животновъд /въпреки че дядо ми това му беше мечтата/ но каот няма друго и това е алтернатива. Светът в който живея ми се струва доста близък до реалността, не съм по различен от никой друг, не съм от хората с много нули в банковата сметка които живеят на друга планета. Аз съм постоянно с работниците, наемам, обучавам, работя с тях. имам роднини които живеят в малки градчета, които имат същите нужди като всички останали. Аз съм от хората които живеят сами за себе си, не съм тръгнал да помагам нито на майка ми, нито на брат ми, да не говорим за роднини, който каквото си направи. Та добре виждам кой как живее, кой какво прави, и кой какво може. Никой от тях не е умрял гладен, не е безработен от 10 години, и не се оплаква колко е зел, намерил е начин да прави нещо. Братовчед ми например е от Чирпан, работи в Пловдив, не се оплаква, а работи най-обикновенна работа. Виждам че хората които искат намират начин, има едни други които предпочитат някой друг да намери начина. Това което влиза от емигрантите отива пак при тях, масово се харчат тия пари за храна, която най-вече е внос, за дрехи, също внос, за техника, също внос ... така че както се казва от където дошло там отишло. Колко човека познаваш които предпочитат да пазаруват от Българска верига магазини и да купуват основно Бъгарска стока. Дори да не е само българска стоката, печалбата ще остава в БГ компния, не в била, кауфланд, керфур, които не са плащали ниакви данъци и всяка година са на загуба. Като си купуват дрехи не проверяват кдъе са произведени, има не лоши български дрехи, а има и вносни които се произвеждат в БГ, аз гледам да си купувам такива, има и не малко хубави чужди марки които се шият тук. Това индиректно отново помага на локалната икономика. Да това са дреболии, но като събереш много дреболии и нещата стават различни. А за кражбите няма да говорим, повярвай краде се не по-малко от колкото тук. Тук няма кой да открадне 90%, да краде се, има проекти от които половината е откраднато, но първо и на запад има, и то не малко, и второ, това е функция от бюджета, колкото е по голям бюджета, толквоа процентно кражбата е по-малка. Когато тук всичко се прави на супер изпилени цени, и се търси ниско качество, няма как да осигуриш нужната комисионна без тя да е значителна част от бюджета. Държавата доказано е лош стопанин, това се отнася за всяка една държава, най-малкото инвестициите трябва да са много по децентрализирани.
|
| Вто Май 20, 2014 5:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тони - ти си роден политик ама не си се осъзнал още  Аз ако въобще отида да гласувам, ще пусна на Цецо "мигновеното съобщение". Ама ще е егати загубата на време... Относно евровота по принцип - моето мнение е да се гласува за тези които имат най-противните личности в листата си. За да могат да отидат там и повече да спре да се говори за тях (да спрат да ги показват толкова често по телевизиите и т.н.). А като се върнат е вероятно да са вече "никой" в политиката - както е Кунева примерно - беше на гребена на вълната като стана евродепутат - сега ще види политика през крив макарон. Пък майната му на това че щели били да вземат големи заплати и съответните им облаги. Та по тая логика ДПС и БСП са на върха на класацията ми - съответно с Пеевски и Станишев.
|
| Вто Май 20, 2014 6:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това наистина е въпрос на ценностна система, но не е единствената причина. У нас много пъти съм казвал, че правим демокрацията с краката си, защото само ходим до урните, а през останалото време сърбаме каквото ни надробят политиците. И те естествено дробят големи каши както знаем. Но един от резултатите е, че няма дългосрочна сигурност. И това се отразява и на бизнеса. Инвестираш в нещо, утре идват някакви идиоти на власт и ти объркват плановете. Всичко е така... мисли се от днес за утре, никой не мисли за след 1, 5 или 10 години. Хакуна Матата... За кво да сменяш града? Хубаво, ще вземеш по-висока заплата, или просто ще си намериш работата... Звучу добре, ама това са неща дето си струват ако имаш някаква дългосрочна сигурност. А ти нямаш такава! Не и у нас! Само да разхождаш багажа не си струва, още повече, че у нас повечето неща става с връзки, познати...
|
| Вто Май 20, 2014 6:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И е така и не е. В сащ нама никаква сигурност реално погледнато, но всеки знае че ако иска има достатъчен шанс да си намери работа, дали ще е точно каквато иска е друг въпрос. Та нещата не знам дали са в сигурността, за хората говоря, за бизнеса е ясно, но с ес това поне е що годе ок, не могат да се очакват кой знае какви радикални промени. Ето за пример боко, да мен лично ми беше неприятен, директна вреда точно ние сме нямали, за разлика от не малко други. И какво, изкара 4 години и до там, преживява се. По скоро несигурността в населението се пренася като негатив в-у бизнеса, но несигурност има във всички работещи икономики, тази за населението говоря. Който иска сигурност да живее във франция и канада става ...
|
| Вто Май 20, 2014 7:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
[quote="Cekins"Относно евровота по принцип - моето мнение е да се гласува за тези които имат най-противните личности в листата си. ... ДПС и БСП са на върха на класацията ми - съответно с Пеевски и Станишев.[/quote] e, да, ама не мога да гласувам за глиганчо, гейчо и коконева едновременно 
|
| Вто Май 20, 2014 8:27 pm |
|
|