|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:04 pm
Проектант слаботокови инсталации.
| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проектант слаботокови инсталации.
Обсъждане на въпроса работодател, работник, заплата е изключително обхватна тема. Трудно е както за едната, така и за другата страна. По чиста статистика фирмите в БГ масово имат печалби под 300 000лв годишно и като се поровим да видим фирмите с по-големи обороти на кого са и как са започнали започва да намирисва.... това дразни средно статистическата интелЕгенция  и затова тя на 99% е извън страната. И защо не!? Само един пример: Сервитьор и оператор в кол център могат да живеят добре със заплатите си, купуват си апартамент и могат да го изплащат и това в престижен квартал в Чикаго. В БГ трябва да си на така наречено високо ниво със заплата между 2000 - 2500 лв. Искаш да си купиш апартамент в "престижен" квартал в софия (лозенец, изток, южен парк....) с чиста площ до 65 - 70 квадрата, няма места в детските градини, съответно плащаш за частна между 500- 600лв и следва ти остават пари да мизерстваш.
|
| Нед Май 18, 2014 10:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Я пак това за Чикаго че нещо ..... престижен квартал в Чикаго, не знам какво визираш, Димитър сигурно има по ясна представа за цената там, но сервитьор не може да си купи апартамент в непрестижен квартал на вегас, говорим за апартамент, не къща. Ако е сервитьорка, тъй наречените коктейлки, изглежда добре, може да се усмихва и да си проси /нещо различно от питие/, тогава има шанс да купи нещо що годе свястно с една или две спални, разбирай отново в апартмент комплекс. Като знам колко струват пропъртитата в Инди направо не мога да си представя как сервитьор или служител в кол център си купува апартамент в пресижен квартал в Чикаго, ама нека Димитър каже, може да се окаже че в Чикаго е много по-евтино. За САЩ има толквоа митове и легенди, вкл. поддържани от хора кото живеят там ... САЩ е прекрасно място да правиш бизнес, много добро място да правиш кариера и .... до там. Филмите и разказите на познати нямат нищо общо с истината. Имай в првдвид че там дори да си двойно над минималната заплата, разбирай около 15 USD/час, отново си на ръба, това е заплата от порядъка на 600 на седмица, вярвай ми, сервитьори и тия в кол центрове много често се назначават на мин. възнаграждение, особенно сервитьорите. Там се очаква че ще печелят и от бакшиши, но това е една друга тема колко и как могат да изкарат. 7.5 на час в САЩ е ужасно малко, ако вземеш в предвид всички тамошни условия, е много по-добре да си тук на минимална от колкот там на минимална. Там е трудно да намериш какво да е под наем за под 650-700 УСД, дори и в най-затънтените местенца, е .. сигурно някъде в нищото има и по-добри цени, ама там няма кой да ти дава и токова заплата. Сам прави сметката при 7.50 или дори 9.50, колко трябва да работиш само за да платиш наема, като добавиш и утилитата и колата и нещата стават невъзможни при минимална заплата. Прави си сметка как живеят хората с доходи близи до минималните.
|
| Нед Май 18, 2014 1:20 pm |
|
 |
|
Edesign
|
 Тони всички шефове в БГ казват, че българите в чужбина мизерстват и едва свързват двата края и цитират цифри, ама те си остават в чужбина и в БГ кризата за работници все повече се усеща. Да всички тези цифри са ми много ясни обикалял съм доста по света, също съм и работил и имам доста роднини по различни краища. В Англия също квартири сносни апартаменти между 700-1000 паунда на месец. Като най-ниско платения зеленчукосъбирач взема около 1200 паунда и нагоре... Въпросът тук е че там стандарта е несравнимо по-голям от този в БГ и да работиш на ниско квалифицирана работа стандарта ти е по-висок от "добре" платеният специалист тук.
|
| Нед Май 18, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
..... бяха два
Последна промяна ToHu на Нед Май 18, 2014 1:40 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Май 18, 2014 1:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Виж аз не искам никого да убеждавам едно или друго, но се дразня като се сравняват несравними неща. Не знам зеленчуко берачите как са, но напоследък гледам каво става с дизайнети, и проджект мениджъри,з а строителство говоря, заплатаите са отчяйващо ниско, 36-45 на година, на мен тов ами се вижда малка за тамошният стандарт. Има и друго, когато пътуваш, поработиш месец два, те точно тогава с епридобива най-грешната представя за едно или дуго място. Прекарай 2-3 години, живей със семейство, отглежай деца, пък тогава нека говорим. Аз не го казвам като работодател, а като човек който има семейство което живее там. Но остави ме мене, точно снощи си говорихме с woody, ако иска нека сподели впечатления. И друга голяма заблуда, интелигенцията била навън .... не говори смешки, 90% от всички българи зад граница са толкова интелигенция колкото аз съм музикант ... даж е аз може да съм повече, дъщерята ме беше научила как да дрънкам мила моя мамо на пианото .... Не отричам има кадърни хора, но това изобщо не е правило. Мнозинството българи работят като бакшиши, тираджии, разносвачи на пица, общи работници, лимо драйвери, измамници, дилъри на недвижими имоти и май с това се изчерват. Тези които с аинжинери, адвокати, учени, преподаватели са толквоа малко че изобщо не влизат в статистиката.
|
| Нед Май 18, 2014 1:40 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Тони освен да ти пожелая да успееш да си намериш свестен работник друго не остава. Всеки си има своя истина за живота. И да споделя още едно обективно външно мнение за държавата и работната ръка тук: Идва момчето от тме, който отговаря за България и води сина на шефа (забравих му името) на посещение в нашата фирма, защото сме голям купувач. И така между другото тръгва разговор, че те искат да правят представителство тук и аз се зарадвах - помислих си работни места и + за БГ икономиката. Обаче всъщност целта не била БГ, а Турция, затова търсели хора с турски език. И след няколко месечно обикаляне, търсене на кадри, офиси (цени за наеми и покупка) те се отказаха и споделиха, че нямат намерение вече да инвестират в БГ и отиват директно в Румъния и Турция. Големи фирми като нокиа, рено и ред други с в Румъния не в БГ, явно има защо.
|
| Нед Май 18, 2014 1:59 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тук политическия рекет е на небивало ниво. Затова нямаме завод за електромобили в Стара Загора, затовя нямаме завод за електробуси в Брезник и затова няма да имаме никъде никакъв завод. В Стара Загора от 240 милиона паунда инвестиция Станишев взе 5 и обеща да няма проблеми. Дойде Бойко и поиска още 20 щото предишните 5 били за другите а той работел на 10%. С Брезник стана подобно. Но това е в глобален план. В индивидуален - нека взимаш 8 долара/час. Това са 320 седмично или 1300 месечно. След данъците ти остават 1000. При квартира 500 и храна още 200-300 - ти остават за бензин и нещо друго. На юг където заплатите са по-ниски има квартири по 300-400 долара които са в пъти по добри от тея за 500 лв в София. На север са по-скъпи квартирите ама и заплатите са двойни. Горе долу 50-80% в северните щати цените са по-високи и заплатите също. При минимална заплата в София 350 лева - да приемем, че намериш квартира от 250 лева, ток и парно 100 лева, храна поне 300-400 лв, бензин 100 лева .... нещо не ми се вързва. То се оказва, че в щатите с 1000 долара за неквалифициран работник ще живея по-добре от 1200 лв в София като супер-дупер квалифициран еди си какъв. От кадърните ми колеги никой не остана в БГ. Няколко са в Джонсън. Много са в Норвегия. Някои заминаха за Китай. Дори 3-4к в Джонсън е доста различно от 6к евро в Германия например. В Норвегия пак дават 5-7к но там квартирата ти е 1.5к. За евро говоря.
А за печалбите на фирмите - толкова са им официалните печалби. Междуфирмената задлъжнялост е огромна. Аз например работя изцяло на черно. Не виждам смисъл да плащам данъци. Така са и повечето фирми. Каквото могат да скатаят - скатават. В противен случай ще отиде за хотели на мутрите а не за благото на обществото.
|
| Нед Май 18, 2014 2:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пиф, в САЩ квартира за 400 няма, за тая сума евентуално може да намериш някоя супер дупка, или трябва да делиш с някого. Има и разни мнооого западнали ... и аз не знам какво им казват, абе хотели са, имаш една стая, но са за дълъг период, но и там много трудно за 400 $, аз лично не съм виждал, и аз съм чувал но сравнено с това което съм виждал има голямо разминаване. В същото време 3 години имахме пилот германец, който каза че с тов акоето му плащаме тук живее доста подобре от колкот с каквото би вземал в Германия, със сигурност не сме му плащали по 4-5 хил евро, та прави си сметка дали тук с 4000 не е по добре от колкот в Германия с 6000 ЕУР. Всеки има право на избор, ако изключим САЩ в повечето други държави може да се отиде без никакъв проблем. Ако в САщ можеше да с еходи толкова лесно щях много да се радвам ако можех да вкарвам неквалифицирани работници от BG за по 1500$. както казах никого не искам да убеждавам, жалко е само че доста хора се подлъгват по такива приказки и после прекарват живота си в пицарията или таксито, чудейки се дали ще могат да си платят моргиджа. Децата им учат където може, а не където искат, и повярвай не са бъдещето на нацията. Всеки сам си решава, както казах аз живея и там, и знам кое колко струва, и цифрите за които говориш са много, много далеч от истината, само си направи сметка че на месец имаш поне 200$ за бензин, но като си на тква заплата не караш нова кола, най-вероятно караш американска или много дърта японска, в най-добрия случай си оклло 15-16 мили за галон, което си е поне едни 120-130 галона на месец, и по сегашните цени само това са окло 400 $. Сложи и застраховката и дребните ремонти и колата ти идва едни 500 $ на месец. В САЩ забравяш за това че ще живееш близо до работата, това е много, много трудно, особенно за нископлатени позиции. Там където работиш или ще е по скъпо, или няма изобщо да има наоколо къде да живееш, или пък нещо друго. Хората на с по добри доходи, могат да си позволят да избират да живеят близо до работа, но пък те често избират по добрите квартали и предпочитат да карат макар и повечко но да живеят на по-добро място. Значи при мен в Инди, 40 мили ги навъртам само докато закарам двете деца на училище, като ги взема стават 80, ако ходя и на работа едни 130-140 не ми мирдат на ден, та прави си сметка. За норвегия, имам познат който взема по 40 Евро на час, нормално половината от това би трябвлао да му го вземат за данъци, естествено като бълагрче е намерил някаква схема през негова фирма извън норвегия ... та от тия 7200 на месецбиха му останали около 3500, при цените на всичко там, не е върхът на сладоледа, особенно ако го сравниш с заплата в БГ от порядъка на 3500-4000 ...
А по другия въпрос, з инвеститорите. България не е интересен пазар, не е консуматорски пазар, тук идват хранителни вериги, нищо друго. Румънците са три пъти повече, ако не и повече, Турците за тях какво да говорим, огромен пазар, огромна икономика, една от най-силните в Европа .... после за работните места, отиди и провери какви заплати вземат в Румънските заводи на Нокия, после сравни с това което се взема в БГ, но реално, не официално. В България средната заплата е по-висока от тази в Румъния, но статистиката лъже, тъй като не отчита парите в-у които не се плащат данъци.
Мисля че това може да го дискутираме още дълго време, едва ли някой може да промени нечие мнение, както казах трбява да се отиде, да се живее но реално да се живее, и тогава вече човек може да каже, но аз виждам че хората доста преувеличават. Имам пзнати, знам какво говорят на други познати тук в БГ а знам и как живеят там и какво правят. Живота му там е от сутрин до вечер здраво бачкане, живот под наем, в което няма лошо, и изплащане на колата. Тук обаче историята е друга, тъкмо си купил поредната нова кола, бачкането било песен, всичко му било наред, къща си купил .... такива колко ги познавам .....
|
| Нед Май 18, 2014 6:15 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Нека всеки си събере сам пъзела, иначе не е интересно, и най-вече - не е поучително. 
|
| Нед Май 18, 2014 7:40 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
От краткия ми престой в САЩ (2 месеца) мога да кажа едно нещо със сигурност: тази държава не ме кефи за живеене!
Ако ще е чужбина - за мен лично най- биха ми паснали Франция, Италия, Швейцария, Словения, евентуално Австрия...
В България също е добре ако успееш да си организираш нещата.
|
| Пон Май 19, 2014 10:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ако наистина пожиееш повече не е толкова зле, но това не променя всичко което казах по-горе, държава като държава, със сигурност ми харесв аповече от Франция  , но това да живееш с 1000 или 2000 пари, може ама си е мизерия.
|
| Пон Май 19, 2014 12:17 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Във Франция мога да летя с парапланер (на мен това ми е основния спорт с който се занимавам), мога да се катеря по планините, мога да се гмуркам за подводен риболов, мога да карам ски/сноуборд и т.н. и всичко това в един много лесно достъпен малък район. Също така много ме кефи спокойствието което цари точно там! Храната е истинска и по пазарите основно се продават плодове и зеленчуци които са си произведени в района и са си в сезона. Въобще много ме кефи френската култура на хранене и на физическа активност!!!
Големия минус е шибания френски който задължително трябва да се научи за да се живее там... този минус го има и в останалите държави в централна Европа.
В Щатите проблема с езика няма да го имам, но пък другите минуси ме отказват: голямо напрежение, забързаност, бясна конкуренция, гадна храна, много затегнат режим за летене, гмуркането е опасно (акули) и т.н. Иначе за бизнес е супер, ама живота не е само бизнес...
|
| Пон Май 19, 2014 2:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то във Франция зависи къде си. Има места където ще забравиш да дишаш от скука, и други където е не по малко напрегнато от САЩ. Иситна е че като цяло французите са доста по ларж от към ангажименти, не си дват много зор, което мен лично ми къса нервите. Начина им на живот ме изкарва извън релси, същот е и в Испания  . Но да, всеки си има предпочитания, иначе за карането, гмуркането и т.н. аз се сещам не малко места къето също имаш всичко това на сравнително малко разстояние .. е зависи де, за мен 400 км са малко, изобщо всичко което може да се стигне в рамките на 4-5 часа ми се вижда близко. За храната, абе сигурно зависи къде си. Аз да ти кажа бях там на разходка, сами си бяхме с кола, та не си обикаляхме. Ами не мога да кажа че с храна успяха да ме впечатлят, имаше няква верига кравешки ресторанти, там стековете биваха като за европа. Иначе от почти всичко друго каквото ядох нямаше нещо което да ме грабне. Зеленчуците и те сигурно зависи от къде ги купуваш, големи пласмарии ми попаднаха, може би на по специални места има по добри ... о и това за което бих разстрелял всички собственици на магазини, абе може ли да не работиш в неделя, то дори по времето на комунизма имаше магазини които работеха неделя до обяд ... то не е само франция де. Обиколих половин Париж да намеря отворена аптека, да ама не ... накрая намерихем каквото търсихме при някакви араби коит пък открихме съвсем случайно, и естетсвено това не беше аптека.
|
| Пон Май 19, 2014 10:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Тони, пусни нова тема, ако искаш, тази я затварям, че се изроди.
|
| Вто Май 20, 2014 6:37 pm |
|
|