|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:04 pm
Проектант слаботокови инсталации.
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Проектант слаботокови инсталации.
|
| Пет Май 16, 2014 9:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами .... трябва ли да ти обеснявам, мисля на всички е ясно че пръстите натискат по бързо от колкото пипето мисли. ... уж имат редактори .. трици ... никой не го е погледнал. То от километри си личи че аз съм го въвеждал, познаваш ли много дето си разместват буквите така успешно .. тиква, тиква ... така става, като пускаш в 2 през ноща и после само copy / paste. уж я проверявах, това е с корекциите  То едва ли това е проблема но за такова нещо изглежда много несериозно, аз ако бях кандидат щях да се подразня, друг е въпроса че аз нямаше да го видя. Почвам да се чудя какво ли ми е сбъркано, нещо се е счупила машинката явно.
|
| Пет Май 16, 2014 2:18 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Ми то ясно, бая са ти дините под мишницата  Един лаф се сещам за "идеалния" баланс на времето. 8/8/8 -8 часа работа , 8 часа сън и 8 часа нито едно е предишните...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Май 16, 2014 2:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
8/8/8 ... това няма как да стане, поне аз не виждам начин. 8 сън се опитвам, по често е окло 6-7, но пак бива, останалото е каране и работа.
|
| Пет Май 16, 2014 5:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Точно за това се обадих, щото ако съм един кандидат и видя обява с толкова грешки, няма въобще и да си помисля да отида на интервю.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Май 16, 2014 7:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офтопик
Цъ: аз се писах на борсата, щото всички ми обясняваха, че ТАКА ТРЯБВА. Освен да ходя да се подписвам като осъден престъпник друга полза не съм видял. Като ги попитах откъде мога да черпя информация за работните места ми посочиха джобса. Иначе: скоро борсата организира "Среща на работодателите с търсещите работа". Отидох и глупостен на търкалетен: ставаше дума за познатите ми от джобса работни места плюс няколко още по-кофти. На бюрата седяха хабер си найн хора, които просто записваха имената и телефона и казваха: "Шефът ще ти се обади". Българийо! Аз измъкнах с ченгел инфото за единствената подходяща за мен позиция и се оказа, че търсят шерп (почти в буквалният смисъл), пък аз не съм такъв. Едит: уф, мама му стара, пак съм писал преди да прочета последната страница 
|
| Съб Май 17, 2014 12:06 am |
|
 |
|
cube256
Ранг: Минаващ
|
Ми така се получава. Чорбаджиите едва връзват двата края да си сменят мрецедеса с БМВ Х6 примерно. А шерпите читави заплати чакат. Спасението на Остап Бендер е къде ?
|
| Съб Май 17, 2014 12:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
E ... има и такива с Ягуари .... визирам други чорбаджии наоколо  ... кво му е, по-цял ден се чудя дали да си купя мерцедес или лексус .... Колега, много лесно се гледа в чужда паничка. Не отричам че има работодатели които мислят най-вече за това каква кола или яхта да си купят. Аз обаче смея да твърдя че истинските такива са далеч от тия проблеми, смея да твърдя че познавам и работя с едни от най-богатите хора в БГ, да ти кажа май ние по често си сменяме колите, а ние не ги сменяме много често, последната която я сменихме беше на 4 години, мисля съвсем разумен срок, като имаш в предвид че в САЩ и ние и всеки средностатистически американец сменя на 3 години. И същите тия хора карат съвсем нормални коли. Тия с колите за по половин милин и нагоре са други хора, те не са работодатели, ако изключим 5-6 човека, повечето хора от така нареченият голям бизнес си карат съвсем обикновенни коли за до 200 хил. Познавам и другия тип, виждал съм ги, реално всичките ни конкуренти са такива, сменя колата на всяка година, печели сигурно 1/3 от това което ние но кара коли за по 300 хил .. има и такива. Да ти кажа хората които споменах по горе работят не по-малко от мене, и много повече от служителите си. И отново да кажа, макар и на някого да може да не му хареса, но заплатат е функция от : 1. отговорности 2. производителност 3. икономически условия в региона / страната 4. надбавената стойност на бизнеса Няма как като работиш в Шумен, във фирма която прави по 5 сайта на месец, продава ги за по 500 лв и печели реално по 200 лв от всеки, да очакваш заплата 2500 лв. Служителите в БГ много често се опитват да смятат печалбата на работодателя си, без дори да знаят самите те колко струват на този работодател, камо ли какви са оперативните разходи. В същото време за тях работодателя е най-големият враг, фирмата в която работят я имат за чужда жена, и основното мото е не можеш да ми плащаш толкова колкото аз мога да не работя.
|
| Съб Май 17, 2014 6:27 pm |
|
 |
|
Pif
|
Правилното е, че не работодателя ти плаща заплата а ти си я изработваш. Това е сбърканото в нашия бизнес модел. Аз на тоя му давам еди си кво. Честното е 1/3 за фирмата, 1/3 за шефа, 1/3 за работника. Не може 95% за шефа и 5 за работника от това което самия работник е изкарал. Другият момент е - шефа като е добър мениджър и иска да печели повече - да осигури достатъчно работа на работника за да може той да изкара парите. Те се правят, че ни плащат а ние се правим че работим. Или - аз не си търся работодател, търся си заплатодател.
Най ми е кеф като шефа ми каже - аз ти плащам за 8 часа на ден и не ме интереува, че нямаш работа - ще стоиш и ще си бъркаш в носа. Той се интересува не какво съм свършил а колко време стоя някъде си. Също сбъркана система.
|
| Съб Май 17, 2014 9:29 pm |
|
 |
|
cube256
Ранг: Минаващ
|
Тони, комай ТИ си на ОЛИМЕКС чорбаджията. Сега, Първо ако говориш с хора непознати на ТИ си е невъзпитано. Ако се възприемаш като НИЕ съмъдиш. Имал си късмет и връзки, създал си нещо читаво, добре. Почести и уважения. Лошо. Жестокия опит с говорещи на ТИ и отговарящи на НИЕ не ми хареса. Късмет ТИ желая, ще имаш нужда. Пък и да ТИ имах цените. Поне за БГ можеше да направиш някаква отстъпка. Ще има да чакаш да ТИ купя стоката.
|
| Съб Май 17, 2014 9:47 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Явно не познаваш Цецо Узунов  Сигурен съм, че и собствениците на Телерик не познаваш ... и ТЕ са такива - никаква отстъпка за БГ не правят ... 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Май 17, 2014 10:08 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако СИ детектив ще пукнеш от глад. Купи си тефал, той мисли за всичко. На теб не ти се отдава. НИЕ казваме "прав ти път" 
|
| Съб Май 17, 2014 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Car Beta ти е отговорил относно Олимекс. А относно Ние .. ами то ето от тук започва проблема и на българина и на повечето чорбаджии, ние, защото аз говоря от името на организациите за които работя, не от името на наше височество цар Тони .. не би било лошо, ама не. Човек != компания, където е така рано или късно всичко завършва, или си остава там някъде. Ние включва всички, вкл. и служителите, защото и техните коли се сменят на около 4 години. Говоря на ти защото сме във форум, ако беше дошъл в офиса щях да говоря на вие. Това че не ти допадат цените на Олимекс е съвсем твой проблем, ако техните не харесваш повярвай моите дори не искаш да ги чуваш, ако вместо да плюеш, можеше да си малко по вежлив, можеше да ти подарят това кеото не искаш да си купиш.
Пиф, всичко е много относително. Нека да погледнем нещо просто, един строеж. Да речем имаш инвеститор, който всичко му излиза около 350 Евро на кв с земята, и е застроил 2000 кв., т.е. е инвестирал 700 хил. От тези 350 евро, цената на труда е около 100 евро. Това нещо той го продава на 700, и прави печалба от 350 Евро. Този инвеститор е взел заем да кажем при лихва от 10% /за д ане смятам сложна/, и за 2 години това са лихви от порядъка на 140 хил., т.е. неговата печалба вече е не 700 а 560. Докато продаде ще остане печалба от порядъка на 450. т.е. той инвестира 700, печели /евентуално/ 450 а на работниците е дал 200. Както виждаш тук те вземат около 1/3. Мислиш ли обаче че риска който поема работника и този който поема предприемача е съизмерим ? А дали вложените усилия са съизмерими ?И на последномясто, ти много ли ще си доволен ако си на мястото на инвеститора, дадеш 1/3 от печалбата си на работниците, а те ти кажат че си експлоататор, и че единственото което те вълнува е как да си купиш нов джип .... повярвай, никой от от тях няма да ти даде на заем ако не успееш да продадеш и банката си го поиска. Те също така няма да върнат техните заплати, но ти ще изгубиш инвестицията си, която може да си изплатил и на 90% .... Това е горе долу положението в строителния сектор. При луксозното строителство разликата е само в разходите за материали и земя, всичко друго е горе долу сходно, и процента е почти същия. Тази схема може да я съотнесеш към всичко останало. Има един параметър, приходът на компанията съотнесен към броя служители, и релано заплатите като отношение на този параметър са учудващо съизмерими с тези в европа. От друга страна са услугите с много висока надбавена стойност, айде да дадем пример с така известните Риск Инжинеринг. Оборот 75 млн, всички ще кажат ми това си е егати печалбата, те тия само консултират. Да но някой дали е правил сметка колко е издръжката на тия скъпо струващи консултанти ? След това някой дали си прави сметка каква е цената да оперираш в тоя бранш ? А някой има ли на идея как с епечелят проекти ? Дали същите тия служители които работят там, сами биха могли да направят подобен бизнес ? И отново, ако ти си в ролята на собственика ще разделиш ли 1/3 от печалбата си с работниците ... дали тов акоето вършат всъщност наиситна заслужава такова заплащане ... или е по добре да с епреместиш в германия, да плащаш двойно на всички останали вместо да се занимаваш с хора които не си знаят мястото и цената ? Само да отбележа, аз нямам нищо общо с Риск Инжинеринг, дадох ги като добре известен, медийно популярен и фрапиращ за нормалния Българин, случай.
Та това 1/3 може да работи когато става въпрос за някоя малка фирма. Когато говорим за сериозни компании, наивно е да се подхожда така, но пък колкото по голяма е компанията, толкова по близо отива тя до тази 1/3 за която ти говориш, и толкова повече служителите и се имат за неддооценени и зле платени. Не говоря за конкретно твоят случай, въпреки че доколкото разбирам си в Джонсън, а за там чувам че се плаща добре, може и да греша.
п.с. Цецо да вземе да си коригира цените, хората не могат да си купят нищичко ...
|
| Съб Май 17, 2014 11:57 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не съм в Джонсън. Боря се сам. Разни дреболийки колкото да оцелявам.
Не мога да се съглася с теб за строителната фирма. 1/3 от 700 хиляди радпределена на много работници е различна от 1/3 за един или няколко човека. Тези хора са инструмент в ръцете на мениджера. Това да обясниш, че едни машини в завода ти струват скъпо и е голяма инвестиция и ако не си върнеш парите от тея машини... Работника за това е работник. Той е инструмент който ти носи пари. Един струг носи 15 лева/час машинно време. Дали ти можеш продукцията от тоя струг да я продадеш за 25 или за 250 показва колко добър мениджър си. Не можеш да искаш от струга да ти върне парите. Той си е свършил работата. Производството няма нищо общо с търговията. После може да поискаш нивата да ти върне копането за дето не си продал доматите. Човек в живота си прави това което може. Ако можеш да струговаш детайли - ще правиш детайли и ще печелиш колкото да ядеш. В добрия случай ще си купиш 10 годишна кола. И ще имаш за дрехи и джобни на детето. Ако имаш нюх за търговията - ще си търговец. Ще поемаш рискове, ще оперираш с пари и следователно ще печелиш много. Ще имаш свободата да правиш много неща които стругаря не може. Дали тези неща са каране на самолет или строене на нови заводи или хранене на бедните от Африка си е лично твой избор. Аз ако имам свободни средства бих ги инвестирал в наука. Приложна наука. Навремето имах един шеф дето редовно му мрънках, че нямам пари. Той ми каза - ами отиди да работиш в банка. Там имат пари. Работят с пари и имат пари. Ти работиш електроника. Имаш електронни части. Щото с тях работиш. В банката нямат части а ти нямаш пари. Аз не мога да правя пари а мога да правя само електроника. Затова карам 20 годишна кола. Искам 10 годишна ама в тая криза (и финансова и ценностна) пак съм благодарен, че имам какво да ям.
На Олимекс цените не са високи. Само дето обслужването им е отвратително. Те мразят клиентите и трябва да им се молиш да им станеш клиент. Карат те да се чувстваш виновен затова, че искаш да си купиш нещо от тях. И като капак на всичко модул купен директно от тях ми излиза 85 лева. Същия модул през комет - 60. Къде е уловката не знам. Те и Вирус са двете фирми в БГ които си мразят клиентите. Искаш да им дадеш пари и не искат да ги вземат. По отвратително отношение няма към клиента. Всеки път ми настръхва косата като ми потрябва нещо от Вирус или от Олимекс.
И за Риск Инженеринг - това е мафиотска структура свързана с руски олигарси. Там се източват много милиони. Дават се рушвети на който трябва и където трябва. Тази компания в този си вид не може да съществува другаде по света. Тя също не е критерий.
Целият бизнес модел е сбъркан. Затова няма никакъв бизнес в държавицата ни. И дори някой работодател да иска да прави бизнес и да иска да работи и да дава заплати - няма да има на кой да ги дава.
|
| Нед Май 18, 2014 12:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
С олимекс не съм запознат, а за Риск, не знам до колко следиш, но те рално каквото и да правят го рпавят с външни фирми, нямат общо с държавата. Ще се учудиш колко много фирми има като тях, все консултират, и на фона на тоеа което правят те, Риск са като ученички в 4-ти клас. Това което риск равят малко или много е лобиране, знаят на кого какво да поискат, и на кого и кога да платят. Не всеки може да го прави, покрай това и хранят 200 човека което хич не е малко, строители и други не ги броим. Зависи как го гледаш, може и да изглежда като мафиотски бизнес, но го има навсякъде и тоя бизнес вакрва свежи пари в нашата икономика. Именно затова ги дадох за пример.
В държавата има много проблеми, но един от най-същественият сме самите ние. Не ме разбирай погрешно, не искам да омаловажа нечия работа, но за инвеститора и стругаря, и инжинера и менаджера са същото което стругът и трактора. Дори персонала е инвестиция коят обикновенно никога не можеш да осребриш, т.е. ти го имаш, той може да е добър и да върши идеална работа, но в най-добрия случай можеш да го освободиш и да не му плащаш, оборудването можеш да продадеш. За съжаление уменията и способностите рядко са свързани с прихода и потенциал за капитализация, много често сравнително посредствени хора се случва да съзададът нещо което е с много по-голяма капитализация от колкото други много по способни се опитват да създадът години. Нюх, късмет, случайност, визия .. каквото и да е, но светът изглежда, а и е, доста несправедлив. Това не е така само тук. Искренно се надявам всички да получат в един момент удволетворение от това кеото работят, както финансово така и професионално.
|
| Нед Май 18, 2014 1:01 am |
|
|