Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Yet another motorcycle oiler 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Yet another motorcycle oiler
Здравейте,

След като благодарение на форума предишния ми проект е в работещо състояние viewtopic.php?f=4&t=12790&start=30 (има още какво да се добавя, но за момента няма да го пипам) реших да започна следващият.
Проектите са ми все в тази насока, защото съчетават двете ми хобита и така имам идеи :)

Това, което започнах, е ойлер за смазване на верига на мотоциклет. Естествено има тонове такива готови. Най-разпространените са на гравитационен принцип или използват вакуум от карбовете на двигателя. Има и електронни, но са безумно скъпи(не, че другите не са overpriced). По мои наблюдения първите два типа са най-прости, но недостатъците им са, че трудно се нагласят по колко точно да капят, защото не могат да се регулират по изминато разстояние или време. За това трябва периодично да се регулират, за да не се окаже, че си отворил кранчето прекалено много и всичко е в масло, или прекалено малко и дъжда е измил всичко от веригата.
Гъстотата на маслото също играе голяма роля както и температурата. Всяка една промяна на тези параметри пак се отразява на това, че трябва да се коригира кранчето.

За целта реших да си направя ойлер с електронно регулиране, който ще смазва веригата с малка помпа. По този начин гъстотата на маслото няма да е от толкова голямо значение. Освен това ще мога да променям това кога точно да смазва по време и/или изминато разстояние. За момента съм оставил частта с управлението за накрая, защото още ми е трудно как точно да дозирам маслото. Имам такава перисталтична помпичка http://www.ebay.co.uk/itm/310838558901 , която би трябвало да има достатъчно налягане.
Идва първият проблем (все още не съм сигурен, че това е проблем де :) ) След като помпата е нагнетила достатъчно масло в маркуча от нея до веригата( в промеждутъка когато тя е в покой и чака следващата команда, за да вкара още масло в маркуча) от самите вибрации на двигателя маслото ще се оттича от маркуча върху веригата. Бих искал маркуча винаги да е пълен до края и при следващия сигнал към помпата от самото налягане просто да се отдели същото количество върху веригата.
Никога не съм се занимавал с подобно нещо и за това обмислям всякакви варианти без да съм сигурен дали няма да се окажат глупост :) Първото, което се сещам е да сложа накрайник, който да не позволява на маслото да се оттича от маркуча без да има достатъчно налягане.

За сега на чернова е това. След като взема помпата ще пробвам с масло/олио и някакъв накрайник. Ако успея да направя механичната част да работи както трябва ще започна да мисля върху контрола. Знам, че тук има хора с опит с подобни неща и ще съм благодарен за малко идеи.

Вто Май 13, 2014 2:51 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Yet another motorcycle oiler
Мотор не съм карал, но съм виждал :-)
Предполагам-
- на X километра трябва да подадеш Y смазка. Неточно- но практично, е километрите да ги
замениш с времето.
- помпата ти дава 20-60 мл на минута - за вода. Ако подгряваш маслото някак си - дебитът ще е долу горе константен. Алтернативно мериш температурата и регулираш времето на
работа на помпата. Та да речем - на всеки 10 минути каране , пускаш помпата за някаколко секунди.
- И помпи само съм виждал (е ,имам една за виното в мазата, ама не е перисталтична :-) )
но ми се струва ,че няма какво да се мориш с налягания и капилярни ефекти. Изходящото
маркуче трябва да излиза нагоре и да завие надолу към веригата. Така - когато не работи помпата - масло не би трябвало да излиза.
Та , ако ми падне мотоциклет без омаслител на веригата- така лаишки бих го почнал.

Сря Май 14, 2014 7:48 pm
Профил

А Ойлер беше измислил висшата математика, дето я учехме в ТУ.

Сря Май 14, 2014 7:49 pm
Профил

С фитил не става ли?

Сря Май 14, 2014 8:23 pm
Профил WWW

сигурно става, ама не е фенси :-)

Сря Май 14, 2014 8:30 pm
Профил

Как с фитил? Аз съм виждал само с маркуч и съответното казанче с масло. За фенси не говорим :) гледам да съчетая полезното с приятното доколкото е възможно.

Сря Май 14, 2014 9:39 pm
Профил
Аватар

bobihot написа:
С фитил не става ли?

Що да не става.

Само ми е интересно какво ще стане ако фитила се закачи за веригата и тя го повлече. :mrgreen:

Пон Май 19, 2014 11:59 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]