|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:21 pm
Един интересен DC/DC от краварите.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Един интересен DC/DC от краварите.
TPS560200 - buck регулатор с минимум външни компоненти.
Случайно го нацелих докато ровех, нов чип е, на дейта шит изглежда добре, на цена е много добре. Рутвам платката с него, дано да е читав.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 21, 2014 2:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Един интересен DC/DC от краварите.
Имай в предвид, че този чип ще генерира доста шум  . Модерни наименования като псевдо фиксирана честота, адаптивна дължина на импулса означават много шум при много малки товари. Наскоро правих платка с LT3575 с галваничо изолирани изходи, нещо като нищо, изолира, стабилизира, ама втори път не бих го използвал.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 21, 2014 5:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами те новите рядко вече са синхронни, модата масово е PFM.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 21, 2014 5:42 pm |
|
 |
|
¶
|
Еми то по-добре да използвам MC33063, барем е еФтин 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 21, 2014 5:44 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Е то остана и тоя динозавър да му искат дебели кинти....Ама кофтито е че иска по боздуганеста бобина.....с тия 100К Херца
|
| Пет Мар 21, 2014 9:13 pm |
|
 |
|
velio
|
Ем то си има модерни варианти, на повечко kHz  Бай дъ уей, TLV62130 ръчкаме по едни платки, с керамични кондензатори на изхода, добре изглежда. Поне няма фрапиращ шум, на малки товари също. Предимството е че има изключително ниска консумация. Имахме известни други проблеми с него - някои чипове просто спираха да работят, завинаги. От известно време има някакво затишие, но пък и масовото производство не е започнало.
|
| Пон Мар 24, 2014 7:15 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
То има богат избор тия дни -ама зависи какви задачи ще се рашават...дали ще се ходи на тестове за емисии , имюнити и т.н. Всяко нещо си има и предимства и недостатъци.
|
| Вто Мар 25, 2014 2:31 am |
|
 |
|
Цецо
|
Аз го постнах, щото е безумно евтин с широк входен обхват, лесен корпус и иска няколко елемента отвън.
|
| Вто Мар 25, 2014 10:56 am |
|
 |
|
¶
|
Кажи като го пуснеш дали е добър
|
| Сря Мар 26, 2014 12:05 am |
|
 |
|
sergo_zmeia
Ранг: Минаващ
|
Привет момци! Ето още един краварски чип..LM2576HVT-ADJ....този му модел може да се гласи изхода по желание...иначе има готови версии с изход от 3.3v до..не помня колко.. Тествал съм го при вход 0 до 50 волта изход 3.3V и товарен ток 2.3 А..с радиатор от типа HSINk 255 as..кърти мивката .. Поздрави! sergo_zmeia PS: такта му е твърд 52 kHz..
|
| Съб Май 10, 2014 2:05 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А ако не знаеш има и 2675/6 във всичките му разновидности. Ако не знаеш дори има 150 ма на под 1см2 фуутпринт със всички карантии, работещ на входно 110 волта. Вече не го помня какво беше - май ST някакво беше... И какво ли още не.
|
| Съб Май 10, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
velio
|
2576 e старо като Лили Иванова. А и е едричко. Друго си е 3А на площ 1см^2 (заедно с дросела и кондензаторите)
|
| Пон Май 12, 2014 11:00 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Я кажете читав boost, който от 3.3 да прави 9.1. В момента ползвам APE1612TY ( http://store.comet.bg/Catalogue/Product/18468/?fr=1473 ), което не е точно по предназначение (LED драйвер е), но проблема му е че много шуми акустично. А предполагам и доста излъчва. И шума му зависи от товара - при нулев товар няма шум, при малък товар, с увеличаването му шуми все повече до едно ниво, после започва да се укротва, но дори и ползвам по предназначение за LED драйвер пак се чува, гадината, хем съм изпълнил всичко, дето са написали в чаршафа му. От общо 3 различни реализации (LED драйвер, захранване на LCD с всичките му изчекнати напрежения, и последното - VCOM захранване на OLED), все същото - явно си шуми, ама понякога е неприемливо. Сега мисля да поръчам AP3031 от digikey, надявайки се да е по-читаво, ама ако някой сподели личен опит ще е по-добре.
|
| Пон Май 12, 2014 12:16 pm |
|
 |
|
¶
|
Колко ток на 9.1V ?? Да речем за до 15mA използвам TI charge pump TPS60400, който по принцип е за -5V, но с добавка на 2 кондензатор и 2 диода се получава допълнително и +9V.
|
| Пон Май 12, 2014 12:55 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
при OLED-а зависи от това, което е на екрана. Общо взето между 1 и 30mA в случая. В другия случай, където го ползвам за опорни напрежения на LCD е някъде около 50, но там са 4 напрежения от тоя чип, от които само от едното консумацията е 30-40mA, а от останалите по няколко mA. Като го ползвам за подсветката, каквото му е и предназначението - около 300mA ама на други напрежения (около 20V).
Навсякъде шуми, гадината. Гледам на няколко места ползват AP3031 за същото (хем за подсветка, хем за опорни напрежения), не съм чул някой да реве, и затова съм се насочил към него. И то е евтино - 54 цента в digikey.
Има някакви micrel-ски във Farnell, ама на тая фирма не съм ползвал нищо и не знам какво да очаквам.
|
| Пон Май 12, 2014 1:36 pm |
|
|