Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
ps66 написа:
С ProcessorExpert-а, може да се подкара/конфигурира, почти цялата периферия на всеки MCU (8-32бит) на freescale за 1-2 часа, без да се прочете и 1 страница !

Аз поне не съм срещал толкова добър и добре написан инструмент !

Еклипса на CW10.5 е отврат, но няма спасение от него.

А един мармот увива шоколад. Аз точно след 30мин. заигравка установих, че няма начин да подкараш SPI през DMA на Кинетис с процесор експерт. Изначало не е залегнало вътре като идеология. След още 30 мин установих, че драйверите за същата комбинация в MQX са в някакъв бета стадии и никой не е убеден как точно работят. След още 30 мин. се натъкнах на шантавата концепция на DSPI в Кинетис и ми се изясни що няма готов и добре работещ тул към този момент. От тогава цял ден чета и все по тъп се чувствам.

Е все пак аз съм талант в това да целя глухата акула де. Оказва се, че и начина по-който съм навързал FlexBus-а също не е покрит от процесор експерта. Та и там ще има прасета с тикви.

Майтапа е пълен, ама ще отворя друга тема по въпроса, че тука стана мазало.

Пет Май 09, 2014 3:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Бе опитах веднъж РЕ с IAR-а и беше голям фън после. Едно време бях голям фен на IAR но сега след Code Warrior ми се струва много постен тоя IAR :) . До скоро ползвах IAR-а за ARM и MSP430 ама следващия ми проект с ARM смятам да е с Kinetis (ако не го сменя с някой от Power контролерите, че тия ARM-ве хич не искат да работят на 125C :D ) та ще си оставам на Code Warrior със сигурност.

Пет Май 09, 2014 4:33 pm
Профил
Аватар

Те фрискейл сега вече лансират KDS, незнам докога планират да подържат CW за кинетис, при положение, че ще се покриват изцяло двете среди... поне по лъскавите хартийки е така, ще видим на живо като излезне лятото.

Пет Май 09, 2014 5:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мернах го тоя KDS наскоро, ама не съм се заглеждал да видя какво точно представлява.

ПП. Сега видях, че то ще е нещо като Code Warrior + PE, само че ще е безплатно. Интересно - явно са направили някаква комбинация с библиотеки, както бяха тези на Стеларис. Заинтригува ме :) .

Пет Май 09, 2014 6:00 pm
Профил

КДС-а няма шанс да измести CodeWarrior-a в близките 5 години. Реално и двете са еклипс, едното само за ARM, и то само за кортекс-м, скалъпено набързо без много инвестиране и зависимо от развоя на много отворени плъгини и компоненти, върху които нямат много влияние. И все още е бета, докато другото им е продукта за всички ядра, от който скубят добри пари.
С KDS искат да привлекат заклетите фенове на свободния софтуер. Другото ще е професионалния продукт със съпорт.

Пет Май 09, 2014 6:45 pm
Профил

Цецо написа:
Поне от това което чета излиза, че в такъв случай трябва да си композираш данните и да им прикачиш контролни думи на всеки байт... Което ми се вижда маааалко тъпо баси, ако се ползва DMA. Ама 3пъти го прочетох и май е така...?

Имам някакви мъгляви спомени за нещо подобно, power бяха.. може и mpc55 да е било, ама може и да си внушавам...
Ако са сложили подобно животно на М3/М4 значи са си оставили ръцете... При всички случаи не може да няма изненади.

Пет Май 09, 2014 8:59 pm
Профил
Аватар

Абе не е много ясно, защото самите arm бутат в посока фрии тулове. Естествено тук иде реч само за куртекс. Но то като цяло едва ли продажбата на cw им е някакъв съществен приход, той едно че е относително евтин и второ техния бизнес е желязото. Факт, че и в момента frescale дават без пари ос, фат, тцп, дебъгер... Колко му е да отворят и средата за куртекс. То като цяло е под въпрфос дали ще развиват hc сериите занапред, че като гледам какво портфолио от куртекси са опънали....

Пет Май 09, 2014 9:02 pm
Профил ICQ

То като гледам нещата май върви към масова ARM зация и зарязване на собствени дизайни. Което може и да е добре, особено ако бяха стандартизирали още малко оправлението на периферията :)
Атмел май си зарязаха собствените AVR32, другите също им спада %. Интересното е, че на ARM много им падна консумацията и на новите е съизмерима на МХц с 8 битовите. Цената също им е толкова и явно все повече за новите проекти ще се ходи на тях? Познат е направил хардлок за компютърна програма с USB ARM и теоретически е неразбиваема, защото той извършва сметките- прозоречната програма се явява само интерфейс да прехвърли въведените числа и изведе резултата :)

Пет Май 09, 2014 9:29 pm
Профил WWW

То въпросът отдавна не е АРМ vs друго, проблемът е че между арм и арм има дълбоки пропасти. Аз поддържам 3 производителя и за всеки съм изгубил страшно много нервни клетки. Просто ядрото е много малка част, над 90% от борбата е с перифериите и документациите и глупостите на съответния производител.
Донякъде всеки производител гледа да запази коцепциите от предишните си чепове. Това обяснява защо два арм-а може да са толкова различни. Но усещам и като че ли целенасочена уникалност, сякаш не искат да се унифицират, за да не могат клиентите лесно да бягат към друг производител.
А и самите клиенти са големи идиоти. Ти отиди сам и се ожени за определен инатрумент дето работи само с конкретен производител. Не го разбирам тва... при условие че има толкова добри универсални инструменти, както комерсиални, така и безплатни.

Пет Май 09, 2014 10:12 pm
Профил
Аватар

Последното горе долу мога да ти го обясня, защото аз съм такъв идиот. Оказва, се че достатъчно универсални инструменти няма. Предполагам, че точно причината е в уникалността на периферията. Тук не говоря за компилатор - среда, там еклипс/гцц базираните решения явно доминират пазара. Да вземем ОС-а например. Реално ако искат да ти предложат ОС, то универсалността му приключва на ниво кърнел + синхронизиращи примитиви. Драйвери универсални няма как да се направят заради различната периферия. Ти например си опитал, но реално си спрял, до там където на теб ти е нужно. В момента, в който аз реших да го ползвам, се оказа, че трябва да напиша купчина код, който за да напиша, трябва да разбера изоснови как работят нещата при теб, само, че без документация. Същото е с нутхикса например.

И тук не иде реч за безплатно/платено. Аз 10-20к нямам да извадя да купя нещо реномирано, ама ако някой ми предложи готова смляна среда със всички необходими ми тулове и добра документация бих се бръкнал за да кажем 1-2-3к $. Просто защото времето, което прахосвам да топля водата ми струва поне толкова, без да броим нервите които прахосвам.

Та така мислят простите потребители. Аз лично затова тръгнах към Freescale, щото поне на хартишки предлагат доста неща готови... Засега се оказва, че въобще не се толкова готови... Е аз съм свикнал де.

Съб Май 10, 2014 8:03 am
Профил ICQ

Нямах преди моя ОС, той си е друга бира...
Говоря за разните фирмерни среди като Атмел Студио и т.н. Общо взето всеки производител предлага нещо дето така е направено, че да не може да го ползваш с друг. Тва за мен е простотия. Никога не бих ползвал подобно нещо.
Иначе за ОС-а, просто трябва да си избереш един. Явно няма да е моя, не съм те насилвал, няма и да те насилвам. Но трябва да си харесаш нещо, верно ще псуваш докато навлезеш. Няма как... Няма да намериш такъв дето всичко му е готово и да е по начин по който да ти харесва. Ама в крайна сметка има нужда от такова животно и ако ще програмираш сериозно, това е инвестиция дето ще ти се избие, повярвай ми! И като навлезеш веднъж дори и да ти трябва нещо дето го няма ще знаеш как да си го допишеш.
nuttx си има неща дето и на мен не ми харесват, но го препоръчвам щото има правилни концепции. Напоследък и други ОС-чета гледам си се развиват, но не ги следя щото аз си копам моята градинка и не ми остава много време да гледам чуждите... Пък и в крайна сметка на теб трябва да ти хареса, така че ти трябва да си разглеждаш ;-)

Съб Май 10, 2014 9:50 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Ново 20, половината sram на К40 е 1 сайкъл а другата половина 2 сайкъла. И май наистина си трябва отделна тема вече :)

Съб Май 10, 2014 10:24 am
Профил
Аватар

Бах мама му, това пък къде го пише? На К20 ги виждам, че е спецен РАМ-а на две, захранва се от различни домейни заради пауър режимите явно, ама не виждам нищо за цикли...

Отворих нова тема, отговори в нея, че тука е мазало вече.

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... =2&t=12908

Съб Май 10, 2014 11:54 am
Профил ICQ

Пак е оффтопик, но нещото, което ме е грабнало като идея и принцип, е QP-то на Миро Самек - http://www.state-machine.com, както и scheduler-a там - SST http://www.embedded.com/design/prototyping-and-development/4025691/Build-a-Super-Simple-Tasker
Изключвам частта му за UML моделиране и генериране на код (поне засега и за мен си), но pattern-а за ActiveObjects (Actors) е много смислен за event-базирано ембеддед програмиране. Допълненията в QP-то са много силни като идея и реализация. Като ги комбинираш с малко обърнат контрол (inversion of control) и става сладък бонбон.

Съб Май 10, 2014 1:01 pm
Профил
Аватар

Мнение Panasonic’s MCUs with resistive RAM
Panasonic’s MCUs with resistive RAM

Цитат:
Panasonic's Resistive RAM is based on a cell structure where a binary "1" and "0" is read based on the resistance of a thin-film metal oxide (tantalum oxide) sandwiched between two electrodes on the top and bottom of the metal oxide. The state of the memory cell is changed to a "1" by applying a pulsed negative voltage to the top electrode. This causes oxygen ions to migrate into the tantalum oxide, lowering the resistance and making the cell conductive to electricity. The state of the cell is changed to a "0" by applying a pulsed positive voltage to the top electrode. This causes oxygen ions to migrate away from the tantalum oxide, raising the resistance and making the cell non-conductive. The simple structure of a metal oxide stacked vertically between two electrodes results in excellent low power consumption and high-speed rewriting characteristics.

Чет Май 15, 2014 5:52 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 258  Следваща