|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:03 pm
Връзка м/у кандела и ватове
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Връзка м/у кандела и ватове
Днес си купих 20-тина светодиода ML50W13H-BEE ( 5mm White Water Clear 6000mcd ). Пойнах ги 3 по 3 паралелно, вързах им генератор на ток 60mA ( 60/3 по 20мА на клон ). Светят та се късат. Uf е около 3.15V. Светлината е много готина, горе долу като на луминисцентна лампа, но с по-топъл цвят. Снопа е много концентриран, като от фенерче, ъгъла на излъчване точно на тези светодиоди не ми е известен, тъй като не намерих никъде в мрежата pdf за тях, но измерено с окомера ъгъла е около 30 градуса. 9 диода * 6000 mcd е 54 cd. Как да трансформирам тази мерна единица до да речем 100W крушка с нажежаема жичка, така че ориентировъчно да знам колко светодиода ще ми трябват за да докарам горе-долу количеството светлина от една 100W крушка ( родна Сливенска ). Или зададен въпроса по друг начин колко са cd ( канделите ) на една 100W крушка ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Яну 08, 2006 1:19 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
"На око" - 1W прави около 6-12 кандели. Това е за нажежаема жичка, иначе е съвсем наиначе.
|
| Нед Яну 08, 2006 1:43 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
По-точно 1 Ват дава около 1 Кандела. Батето сигурно е имал прeдвид 1 Ват колко Лумена прави.
Още по-точно е да се посети сайта на производителя:
http://www.svetlina.bgcatalog.com/
Една 100 Вт крушка дава светлинен поток 1350 Лумена, което като се раздели на 4*Пи~12.56 се получава светлинната интензивност в Кандели - 107.5.
Значи ти трябват 18 такива светодиода и ще имаш 108 Кандели.
Пирев, един такъв светодиод какъв разпер на петното прави на около половин метър. Трябва ми нещо като 2см.
Всъщност така можеш да си сметнеш и ъгъла на излъчване.
Последна промяна Desert Leo на Нед Яну 08, 2006 4:39 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 08, 2006 9:49 am |
|
 |
|
¶
|
На половин метър петното е около 10 см диаметър.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Яну 08, 2006 12:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Малко е множко, но ще го пробвам.
Тук http://www.radiobox.ru/semic/svet/a5135.php намерих инфо за по-слабите BEC и BED.
По-голямата част от излъчването е в синята област и затова може 18 бр. да не ти изглеждат толкова интензивно светещи както 100-ватовата крушка (особено през деня).
И един лаишки въпрос. Ако тези светодиоди са за светофарна уредба ще трябват и светофилтри. Не е ли по-добре да се използват ярки светодиоди със съответния цвят.
|
| Нед Яну 08, 2006 12:15 pm |
|
 |
|
¶
|
За светофарни уредби използват светодиоди с червен,жълт и зелен цвят. Белите, за които става дума са за собствен гъдел. Но като гледам как светят ще ги изпробвам и на секция как изглежда светлината след филтъра. Освен това са два пъти по-евтини от зелените ( които за високоинтензивни по-малко от 0.5 Euro не съм намерил досега ). Имат и едно предимство пред светодиодите със съответния цвят: няма да ти се налага да узаконяваш една такава светодиодна лампа за светофарна уредба, тъй като ще използваш съществуващите филтри на секцията, т.е. може директно на стара секция да слагаш светодиодна лампа с бяла светлина ( не че в момента цветните светодиодни лампи, които се предлагат за светофари някой ги е узаконил,просто ни е такава държавата) . Докато до момента се сваля секцията, махат се филтрите и се се слагат прозрачни релефни стъкла.
|
| Нед Яну 08, 2006 1:43 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Пирев, дори и като имаш цветни светодиоди ли трябва да се слага прозрачно стъкло пред тях на светофара?
|
| Нед Яну 08, 2006 3:51 pm |
|
 |
|
¶
|
Умишлено се слага релефно прозрачно стъкло за да се разсее концентрирания сноп светлина и да може да се получи голям ъгъл на видимост. Ако го няма това стъкло ще виждаш светлината от отделните светодиоди, а така се размазва и става все едно имаш крушка с нажежаема жичка.
Може и един супер як светодиод да сложиш ( обаче са му твърде много мангите все още ) и ако е с голям ъгъл то няма да ти трябва релефно стъкло.
|
| Нед Яну 08, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Че става ли с просто събиране? Все пак между интензитет и количество в доста случаи има разлика. 
|
| Нед Яну 08, 2006 5:19 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
В тази област съм си лаик. Но винаги ми е било интересно - например, за осветеност на обект.
Ясно , че си зависи от хиляда неща - ама има си общи- прости някакви.
В кухнята си имам 100 вата крушка. Една. Ако я сменя с една енергоспестяваща 30 вата - как ще се отрази??
В спалнята една 40 ватова ако се смени с 15 ватова(от другите) - как се отразява това на спектъра, на
осветеността, на единица площ. Споделете мнение, не от ценова гледна точка, а от другата.........
комфорт, дизайн.....
|
| Нед Яну 08, 2006 6:12 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Едно питане което съвсем не е по темата:
Искам да направя един надпис който е от около 250 светодиода, който ще се захранва на 24V или по точно от инсталацията на камион, където реално варират от незнам колко сигурно до към 29. Въпроса ми е как да ги захраня?
|
| Нед Яну 08, 2006 6:34 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Навързваш ги последователна на няколко секции, като на всяка секция падът на напрежението да е около 20 волта. Последователно на всяка секция слагаш резистор, така че при номиналния ток върху него да има пад около 1.24 волта. Правиш импулсен регулатор с LM2576-ADJ, като с него стабилизираш пада на напрежение върху резисторите да е 1.24 волта. По-лесно и ефективно от това не си струва да се прави. За по-малки токове можеш да ползваш MC34063.
|
| Нед Яну 08, 2006 6:39 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Хм - 250 ми се струват приемливо число за динамична индикация.
Ако е приложима - това си е най-простото. Но - не знам - не е много добре поставен въпросът
|
| Нед Яну 08, 2006 6:52 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Зависи, дали ще светят всичките едновременно, или иска да ги управлява. За втория случай наистина става само с динамична индикация.
|
| Нед Яну 08, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
¶
|
Енергоспестяващите в балон на обикновена крушка с нажежаема жичка трябва да са от известен производител, за да ти свършат работа. Ако са китайски, турски от по 3-4лв. работят от ден до пладне. Веднъж и Филипс си купих за 28лв. и работи точно 1 седмица, т.е. гаранция няма. По-добре е ако си сложиш луминисцентни лампи с електронен баласт, имат много висок КПД, като този на енергоспестяващите ( то всъщност енергоспестяващите са си луминисцентни лампи ). Например в къщи съм изхвърлил крушките с нажежаема жичка, като 100W такава я заменям с 1 x 40 или 2 x 40W луминисцентни лампи. Може и с тези от по 20W да заменяш. В магазините има евтини електронни баласти по 3-5лв на турски фирми, купуваш такива, отваряш ги и заменяш високоволтовия кондензатор до дросела с 2 български на Кюстендил, като сумарно трябва да са за поне 1500V. Префасонирани по този начин, турските баласти работят много надежно.
Има известен момент на тънкост и при избора на самите пури. Трябва да са с топъл цвят на светлината, иначе осветлението ти създава усещането за студ. Някои фирми си имат кодировка на пурата, по която кодировка можеш да разбереш какъв е точно цвета на светене - топъл, студен и други.
|
| Нед Яну 08, 2006 11:32 pm |
|
|