Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Електрически насрещник или друго за врата на блок? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Електрически насрещник или друго за врата на блок?
Трябва да улесня живота с RFID отключване на входа. Алуминиева дограма, нормална брава, в момента е със секретен патрон който се използва не за заключване, а за дърпане на горния език на бравата отвън (където няма нормална дръжка).
От гледна точка удобство съм се насочил към насрещник:
- за социално слабите съкооператори остава маането с ключа отвън (и плащане за патрон и ключове всяка година)
- при излизане, нормално или аварийно, не пречи на отварянето отвътре

Понеже не съм ползвал/слагал такова животно досега, особено на алуминиева дограма, имам питания:
- виждам че има тънки модели точно за такива места - например този http://bravite.com/bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8/370-%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8/3
- четох, че не са много сигурен механизъм за заключване - на някой модели дават силата на опън, която издържат, но на тия "слим" не видях такова нещо - не очаквам да издържат 1000кг, но дали са прилично здрави за реална употреба?
- казват, че поради конструкцията си са видими отвън и лесно се "бутат" с отверка примерно? може би планка отгоре ще реши този проблем лесно?
- има ли такива модели (слим, за дограма) с датчик, и въобще има ли идея за сигнализиране за "неоторизирано" отваряне (т.е. използване на лост/отверка) - това съобразено че отвътре ще трябва да може да се отваря директно?
- има ли "проверени" марки/модели, които няма да ме вържат за портиер вместо тях?
- в моя случай ми трябва модел който при липса на ток е заключил - така си мисля понеже винаги го има варианта за излизане с нормалната дръжка на бравата, или със ключа и патрона? Затова и мисля да спестя резервното захранване.

Засега по сигнализацията (ако държа на такава) си мисля че няма да мина без бутон "излизане" отвътре, или PIR датчик за човек отвътре? Това не е проблем, но се чудя дали има алтернатива?
Някой модели гледам че са с единичен импулс - т.е. дава се импулс и те стоят "отключени" докато не се отвори и затвори вратата - това дали е удачно? Какво става ако някой "се цъкне" и не влезе? Има ли смисъл да мисля в тази посока?

Имам някъде едно русенско Locky-BP и мислех да го ползвам. Само че ме привлича алтернативната идея да си ползвам NFC-то на телефона, т.е. да отида на 13.56МHz. Гледам че таговете вече не са толкова скъпи (1лв ключодържател 13.56МHz). Но там ще трябва да си го правя сам (то и локито няма да ми свърши работа само ако искам и сигнализация примерно). Та, нещо от сорта на ардуино с NFC bootloader да се е мяркало :twisted: ? Двупосочната комуникация ми отваря някои интересни възможности ...
Някакви препоръки за NFC чип? PN532 е класика, гледам че и на TI се ползва доста.

Спомних си за това дисковери и май не е лош вариант:
http://www.st.com/web/en/catalog/tools/FM116/SC1444/PF253360

Вто Май 06, 2014 6:12 pm
Профил

Мнение Re: Електрически насрещник или друго за врата на блок?
Ами .... не знам от къде да започна че ти много дълъг поста.
Едно от най-добрите решения и като надеждност а магнитна брава, но там имаш два недостатъка, първо задължително ти трябва бутон отваряне и второ ти трябва резервирано захранване, добро такова вдига цената с още 100-на лв, като сложиш всичко де.

Насрещника за който говориш, има мнооого варианти, 1000 кг са много далеч от възможностите на повечето насрещници, ако ги пише, най-вероятно лъжат, имай в предвид че езика на бравата ще се счупи доста преди тия 1000 кг.

За тип, не вземай импулсни в никакъв случай не са за такива приложения най-малкото, а и качествени такива струват доста повече.

Дали да са слим, абе аз не знам кои се водят слим, много такива слагаме ама всички са еднакви бре, слим не помня да съм виждал. Мога да ти препоръчам ето тия http://www.miningbg.com/%D0%B5%D0%BB%D0 ... D0%B8_7_51
като доставчик, продават доста глупости, но от всички доставчици тия имат най-качествените евтини решения, иначе не съм им фен никак. Добри са продуктите на Dorma, имат представителен магазин, сега не помня къде бяха, колегата им ходи по често на гости :) Каба също имат добри продукти. Ние ползваме от нашия доставчик, които обаче в повечето случаи са пребрандирани дорма, с пребрандирана цена съответно ...

За датчик, да някои от тези насреници имат датчик, целта му обаче не е да следи неоторизирано влизане, а дали езика е на мястото си, т.е. дали вратат е надеждно затворена. За неоторизирано отвваряне се изпозлват така наречените МУК-ве, това са магнитни контакти които се монтират на самата врата, има ги повърхностни и вградени.

За твоя случай няма смисъл да стигаш до там, никой няма да натиска бутон за излизане а ще излиза с дръжката, освен ако не я махнеш. Това ти го гарантирам, дори и в големи организаци където има дисциплина не можеш да научиш хората, има ли дръжка тя се позлва. Варианта без дръжка обаче има и недостатъци, ако вратат няма паник бар това блокира пътя за евакуация.

За управление, идея си нямам какво се позлва, в смисъл при нас върви с наши продукти или от серия домофони или от охранителните панели, колко струват при нас не ти трябва да знаеш. Виж в тия майнинг има нискобюджетни решения, а ако им кажеш какво искаш да направиш те ще те посъветват.

п.с. що ли никой не праща при нас клиенти както аз при конкуренцията ... пфу да му се не види :)

Вто Май 06, 2014 6:30 pm
Профил

Та, нещо от сорта на ардуино с NFC bootloader да се е мяркало ?
какво пък трябва да е това?

Вто Май 06, 2014 10:32 pm
Профил

Благодаря!
Управлението ще е ли Locky-то (ако остана на 125КHz), или нещо мое ако мина на 13.56MHz.
Вариантът с бутон изход и вътрешната дръжка не става, както писах преди си мисля за един малък PIR модул да ми дава информация дали от вътрешната страна на вратата им топлокръвно, че да не пускам сирената. Ако няма човек и се отвори, значи има проблем. В тази връзка може би датчика за положение на езика ще стане все пак, в смисъл да ме информира когато се отвори вратата и да си преценя според PIR-а дали е проблемно или не.
С килограмите имах предвид че на по-дебелите модели имаше специфицирана сила на задържане, докато на тия за алуминиева дограма (16мм широки) няма число. Та ще е излагация ако се отваря като я опъне 50кг бабичка. Най-добре и с лост да не може да се отвори, но това май е непостижимо с насрещник? То май и магнитните почваха от 300кг?

@stefan63:
Ардуино с NFC боотлоадер - ардуино - ясно, закачено към NFC чип/shield, и заредено с бутлоадер който да програмира чипа през NFC-то. Т.е. скеча да можеш да го прехвърлиш от телефона си в ардуиното по NFC.
БонуКСи:
- не ти трябва PC за да изфлашиш онази играчка дето е на майната си (на входната врата на блока в моя случай, ама може да е на вилата, в гората, в гаража, ...)
- можеш да си променяш програмите на телефона/таблета - например с https://play.google.com/store/apps/details?id=name.antonsmirnov.android.arduinodroid2
И не съм поддръжник на ардуиното, но става за бързи закачки като споменатата, дето плачат за релейна логика...
И казвайки ардуино имам предвид не точно оригинала, а и многото cortex и pic32 подобия.

Вто Май 06, 2014 11:43 pm
Профил

Ами виж сега, аз ти говоря от опит, има ли дръжка спасение няма , ще я отварят. Дали отварянето е правомерно или не тов аняма как да разбереш, пир няма да ти свърши работа много. Реално ти имаш три ситуации, отваряне с карта, отваряне с дръжка/ключ, разбиване. И при трите ситуации маш що годе твърди условия. При отваряне с карта/бутон е ясно, имаш сигнал отвори. При отваряне с дръжка ключ, първо ще имап сигнал че езика не е на място, а след това вратата ще се отвори. При разбиване ще е едновременно, или вратат ще отвори преди езика да е напуснал насрещника ... ако ти се занимава може да изпозвлаш тия условия. Аз ако нях щях да сложа еидн четец и да оставя до там, от другото няма никакъв ефект, изпитано от практиката, дори може да е негативен, съседите да почнат да мрънкат че се включва аларма , а тов аще става, бъди сигурен :)

Сря Май 07, 2014 12:00 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Само като насока - всяко уважаващо ключарско ателие вече копира ЕМ стандарта като за добро утро, ако искаш наистина да върши работа - отиди на Mifare. Обаче каквото и да правиш - задължително го прекарай през решение на общото събрание, иначе е де факто незаконно и всеки може да се оплаче от твоите своеволия и да отнесеш соленичка глоба по закона за етажната собственост ...

Сря Май 07, 2014 7:41 am
Профил

Иначе наистина излиза валидната ситуацията на отваряне отвън с ключ - там вътрешния PIR датчик няма да помогне. Т.е. сигнализацията ще е възможна ако всички минат на вариант карта.
Това с копирането на ЕМ картите може и да е бонус - комшията като си загуби ключа го пращам при ключаря да му смъкне 5лв примерно, и не се занимавам да трия/въвеждам нова. Е, ако е комшийката може да получи нова карта.
Дръжка има само отвътре. При отваряне от вътре с ключ или дръжка, мислех да ползвам PIR-а. Отвън вариантите са карта или ключ, това може да е проблем. Но по-скоро идеята за сигнализацията (което не казвам да е алармена сирена, може да е просто лог-ване към сървър или SMS) е да хване разбиване на "насрещника", ако някой го натисне или ако успее с лост да напъне вратата дотолкова, че да обърне насрещника насила. В този случай ми трябва датчик в нарещника че е отворил без да съм го командвал. Ако нарещника не е отворил има два варианта - легално отваряне с ключа или разбиване на бравата/патрона. И в двата случая не мисля да реагирам, т.е. не е проблем на електрическата система. План минимум е да се защитя от влошаване на сигурността спрямо сегашното състояние, и да хващам разбиване на насрещника.
Предполагам че цялата галимация мога да я избегна ако просто убедя всички да минат на тагове и да се "забрани" отварянето с ключ.

Да, то общото съгласие е нужно за финансиране на операцията :) То нямаше и да се ангажирам ако не беше за общото благо.

Сря Май 07, 2014 9:31 am
Профил

Има много решения, добавянето на нов таг не би следвало да е някаква трудност. Не по-малко популярни са решенията с 1wire и iButton. Ако искаш да ти е мирна главата забрави всякакви датчици и аларми.

Сря Май 07, 2014 2:02 pm
Профил
Аватар

С отверка отвън се натиска езика на бравата(ако има пролука и езика се вижда, естествено). Това е единствения начин за неоторизирано отваряне на вратата без да се чупи нищо. Подбран/подправен ключ си се води оторизирано влизане. В бравата може да се монтира краен изключвател на едно място(ще взема да снимам една брава отвътре за по-нагледно) и по тоя начин да хващаш дали езика е бутнат от дръжка/ключ или е бутнат с отверка(лоста на дръжка/ключ си остава в покой). По тоя начин логиката се опростява доста. Ако имаш отворена врата без да е подаден сигнал към насрещника и в същото време езика не е бутнат от дръжка/ключ спокойно може да "развързваш кучетата"

Иначе +1
ToHu написа:
Ако искаш да ти е мирна главата забрави всякакви датчици и аларми.

Сря Май 07, 2014 2:09 pm
Профил
Аватар

Преди време гледах едни електрически брави, не насрещници. Направи ми впечатление, че при отпадане на захранването, отключват. Струват ми се по-удачни за подобни цели. Отпада необходимостта от резервно захранване, а евентуално паникьосалата се тълпа безпроблемно би напуснала сградата...

Сря Май 07, 2014 2:12 pm
Профил

За тая цел има дръжки отвътре, ако няма дръжка има паник брава. Изключение правят врати с по високо ниво на сигурност, или там където се изисква двустранен контрол. Изобщо ако говорим за контрол на достъп то так идеологията е съвсем друга, тук говорим за врата на блок. Двете неща нямат много общо и като цели и като начин на решяване. Не че няма един куп системи за контрол на достъпа където контролерите нямат сами по себе си резервирано захранване, но това е в нисък и среден ценови клас, всичко останало е така или иначе резервирано.
Относно бравите с вграден контрол, не са лоши, но работещите са доста скъпи, ефтинджосите се чупят след няколко месеца, особенно ако са на такова място.

Сря Май 07, 2014 2:24 pm
Профил

CarBeta написа:
С отверка отвън се натиска езика на бравата(ако има пролука и езика се вижда, естествено).

Това ми беше чуденката - как точно се отваря лесно с отверка насрещник (някъде четох че било лесно).
Като говорим за врата на вход, която по закон се отваря навън, би трябвало езика на бравата да не се вижда, а по-скоро ако има пролука да се вижда езика на насрещника? Съответно него да натискат, но не съм виждал на живо различни варианти, и се чудя дали няма решение на това с подходяща конструкция (марка/модел) на насрещника?

Сря Май 07, 2014 4:55 pm
Профил
Аватар

Всичките ти чуденки зависят от монтажа. Няма марка/модел, които са по-трудно разбиваеми от останалите. Всички ги дават уж надеждни. От тънките(за дограма) имаше едни, които имаха пиниз за отваряне с лек удар на определено място по тях. Няма да го описвам подробно как става че не се знае кой как ще го използва. Грамотен монтаж му е майката. Колкото по-малко детайли се виждат през процепи и пролуки толкова по-добре. Най-добре се консултирай с ключар за конкретна брава/насрещник.

Сря Май 07, 2014 5:37 pm
Профил

Ако е правилно монтирана само със счупване. Езика се отваря в посока на затваряне, ако вратата се отваря навън, това значи че отвън и да се види езика не можеш да го отвориш, или най-малкото изпозлвайки неговия наклон. ако има мнооого голяма пролука, естествено можеш с върхът на отверката да го мръднеш, но то ако има таква пролука и без ответка ще се отвори като напънеш. Всеки читав производител има и съответната инструкция за монтаж, има и стандарти в които е описано как следва да е монтажа. Всичко е въпрос на малко старание и влагане на мисъл.

Сря Май 07, 2014 5:51 pm
Профил
Аватар

Правилния насрещник се казва Dorma.
С всичко останало ще си навлечеш псувните на комшиите. ;)

Сря Май 07, 2014 8:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща