| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 интересен чип за ултразвукови приложения ...
http://www.ti.com/product/afe5809?DCMP= ... 5809-bs-enпопадна ми случайно. Цената на чипа не е ниска, но може да спести доста развой, а ако се прави нещо многоканално може би ще спести и не малко хардуер.
|
| Нед Май 04, 2014 11:54 pm |
|
 |
|
Pif
|
 Re: интересен чип за ултразвукови приложения ...
То туй си е направено точно за ехограф. От години му се точа и 2 трансдюсера отлежават по шкафовете ама пусто му проекти 1000 а време нула. Едното го мислех с 5 пластини анюлар арей и механично местене да предава по блутуут картинки на смартфон. С баерийки. Другия дето ми се върти из главата е 64 канална сфазирана решетка ама за него май ще дойде време като се пенсионирам след има няма 50-ина години. Максим имаха подобни хитри чипове за ехографски фронтенд.
|
| Пон Май 05, 2014 12:01 am |
|
 |
|
bobihot
|
То май разчитащият софтуер е по-важен. На ембедед уорлда едни май германци си представяха системата- направо оцветени 3Д обекти показваше. Та ако видите и такъв софтуер, по възможност опен сорсе- казвайте  Или поне добро описание кое- как. Също ми е мерак и за други цели- пещери и др подобни да се прави възстановка на структурата и обема. Вече скоростта на процесорите стана бая бърза, та не би трябвало да има проблеми.
|
| Пон Май 05, 2014 2:46 am |
|
 |
|
Pif
|
Софтуера е тъпа математика. Сумиране, закъснение и филтри. Има и малко векторно смятане. При тея чипове става дума за мегахерцов ултразвук. Ползва се 1-10 мегахерца макар, че има и до 40 мегахерца приложения. Скоростта на звука в тъкан е към 1500 м/с. Съмнява ме тоя чип да свърши работа за въздушна среда и пещери. Още повече в слуховия диапазон.
|
| Пон Май 05, 2014 9:29 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Това пък какво ще да е??? За дървен камък бях чувал, ама за мегахерцов ултразвук май ми е за първи път.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 05, 2014 10:16 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На мегехерци дрънкат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 05, 2014 10:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами 1Mhz звук, къде тук е чуденката ? Звукът са механични влни - трептения, не говорим за радио вълни, т.е. трансдуцера успява да разклати въздуха 1 млн пъти в секунда ... горкия въздух, за какво клатене говорим а ...
|
| Пон Май 05, 2014 2:02 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да де, това ми е чуденката. Какво успява да се клати с такава скорост ми е любопитно. Много къс живот ще трябва да има сигурно по спецификация
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Май 05, 2014 2:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .. не мисля, с мегахерцови не съм работил, позлвах едни на хммм абе май 200 но може и 500 khz да е било, то беше преди 10 години, няма ограничения в ресурса, поне не писани. То си е солид стате .. като кварцовите резонатори.
|
| Пон Май 05, 2014 2:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Бачкал съм с магнитострикционни такива, на 500+ килохерца беше. Що пък да няма и на 1 мега ?
|
| Пон Май 05, 2014 2:54 pm |
|
 |
|
Pif
|
С тая разлика, че тоя звук се разпространява из тялото а не из въздуха. Има 128 или повече пиезопластинки дето са нагъчкани една до друга и си трептят. Енергията е малка за да минат през въздуха пък и при тази ниска скорост на въздуха дължината на вълната ще е такава, че няма да стигнат и сантиметър. 3Д-то ги правят с по няколко хиляди пиезопластинки. Не ми се мисли колко такива чипа трябват а и колко жица за вързването им. В една от темите в общите приказки бях пуснал снимка на един сименс дето се размотава из нас. Той има 3.5 и 7.5 мегахерцови трансдюсери. В тялото тоя сигнал затихва за към 1000 дължини на вълната но реално образ може да се получи до към 400 дължини в най-добрия случай. От това се определя дълбочината и разделителната способност. А ако някой се шашка на 10 мегахерца - има и 200-300 мегахерцов ултразвук. Ползва се в оптиката. Един кристал от литиев ниобат се вкарва в резонанс и се образуват стоящи вълни. Пак е пиезо излъчвател залепен за кристала. Възможно е и при по-високи честоти да се ползва ултразвука но на мен не ми е известно. Най високочестотния АОМ който имам е на 260 мегахерца.
|
| Пон Май 05, 2014 3:03 pm |
|
|