| Автор |
Съобщение |
|
hazard
Ранг: Минаващ
|
 Генератор на звукови честоти
Добър ден! Искам да попитам дали някой който е запознат с Протеус може да ми помогне относно една задача "Генератор на Звукови Честоти".Ако има някой който може да помогне ще съм много благодарен. Условието ще го кача веднага щом ми пише някой. П.С. Извинявам се ако съм объркал раздела за темата. Благодаря предварително! 
|
| Чет Апр 24, 2014 4:14 pm |
|
 |
|
hazard
|
 Re: Генератор на звукови честоти
Ето го заданието
|
| Пет Апр 25, 2014 4:10 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аве тва верно ли е за КСТ 3-ти курс?
|
| Пет Апр 25, 2014 8:16 pm |
|
 |
|
bobihot
|
С DDS ли ще генерира, или с вграден DAC?
|
| Пет Апр 25, 2014 11:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е ти къде видя да пише DDS или DAC. Тва най-лесно става с PWM - една проста сметка за да се сметне такта на таймера и стойностите се вкарват в една табличка. С пик 18 малко трудно ще се уцелва честотата ама не е невъзможно. Даже си мисля че индикацията ще е доста по-сложна за реализация отколкото генерирането на честотата. Неприятното, е че с PWM-а може само правоъгълник да се генерира и ако се пусне към някакъв говорител ще звучи много гадно в ниските честоти.
Само дето пак естествено заданието е доста непълно - не е казано каква форма точно се изисква - триъгълник, правоъгълник, синусуида и т.н.... кои точно са 4-те октави. За това - смята се в кои 4 октави ще може да се влезе без много големи еквилибристики с конкретно избраното пикче, индикацията се прави с 4 светодиода за октавите и 8 за нотата. Два бутона за +/- и толкова. И пак го казвам : струва ми се, че задача за 3-ти курс КСТ не би трябвало да е толкова проста.
|
| Съб Апр 26, 2014 6:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Октави - добре, ама за музика, ноти и синусоиди нищо не се казва  За звукови честоти се смята обхватът 20Хц-20кХц и толкова. П.С.: Хареса ми: "Бутон за принудително спиране" - тя "гъбата" ще е по-голяма от цялото устройство, но щом мениджърът го иска... 
|
| Съб Апр 26, 2014 6:37 pm |
|
 |
|
hazard
|
Момчета нямам си никаква представа от този протеус , ако някой може да ми помогне ще съм много благодарен ако искате имам и скайп: black_mower .Задачата ми е спешна за сряда, това е всичко.  Благодаря ви за отделеното време в темата ми  ) П.С. до потребителя който ме пита дали това е задача за 3ти курс КСТ, да за 3ти курс е  )
|
| Съб Апр 26, 2014 9:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз тръгнах да се бъзикам, ама човекот бил задочник бе, помагайте!
hazard, от заданието не става ясна формата на сигнала, нито как/с какво се изменя в границите на октавите. Как да ти помогнат?!
|
| Нед Апр 27, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Какво общо има протеус със задачата?
Това не е ли задача дето трябва да работи? Или ти искат само схема и програма.
|
| Нед Апр 27, 2014 1:18 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не само че не се иска да работи, а и принципна схема не трябва, а само блокова.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Апр 27, 2014 1:28 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Е има с болд програма на асемблер или C. Брадъре, ако ти е безинтересно по-добре дай на някой 50-100 лв. да ти го разработи. Може търговията да ти върви. Аз имам познати направиха магазини и пари и ме викат мен - инженерчето от време на време да сменям лампи  . Имаш време- прави магазини и обороти, не ставай инженерче несмаслено 
|
| Нед Апр 27, 2014 8:28 pm |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
Ами първо погледни примерите в протеуса, те са към 100 примера като тези за PIC са най-много, спомням си че има поне един пример с тон генератор. Ако си само за протеуса няма какво да се вайкаш сглобяваш схемата двоен клик на пикчето в полето Program file посочваш .hex файла.
|
| Нед Апр 27, 2014 9:34 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Не му давай грешни съвети в живота. Ще го вземе на сериозно и ще си изгуби времето. Докато си губи времето да клика и зарежда хексове в пикче, друг продава дрехи и парфюми или прави онлайн магазини, като този пич с продавалник и другия с грабо.
|
| Нед Апр 27, 2014 9:44 pm |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
Ами човека е програмист, задачата е чисто програмистка,затова му искат само код, без схеми и не знам си какво, още по-малко работещ макет. Аз не виждам как може да се осетят как програмата ти не работи коректно , е все пак трябва да се компилира без проблем.
|
| Нед Апр 27, 2014 9:47 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами аз съм минавал в първи курс със неработещата програма, надраскана набързо за половин час по време на упражнението - може и така да се мине - е верно че не бях КСТ, ама колегите по половин час си демонстираха програмите (писани от някой друг естествено) а аз през това време набързо му нахвърлях два три листа и то на език на който никога не съм писал (dBase). После колегите не можаха да разберат как така аз без нищо ми писа 6 пък тях ги мъчии по половин час и никой нямаше 6-ца. Дори нямаше как да тръгне това дето бях написал - просто беше само черновата на програмата. Та явно и програмист не е. Колегата sukhoi е много прав - щом до тука се е стигнало явно тая специалност не е за него.
Аз никъде не видях изрично да пише "Proteus". Конкретното задание може да мине и без смятане на честотите - прави се един спред шийт в ексел дето да ти смята PRx регистъра на таймера и евентуално ако има нужда от прескалер - и него, вкарват се нещата в таблица/и и при натискане на бутон прави квото трябва. Цивфровата индикация за най лесно с едно LCD 16х1 примерно - всички компилатори си имат библиотеки за лцд-та, та няма да се наложи и това да се пише - само print алабала... Въобще програмата е порядъчно проста - аз мисля че достатъчно насоки дадох досега как трябва да се направи. И Протеуса няма нищо общо с това.
|
| Пон Апр 28, 2014 9:09 am |
|
|