| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Въпрос за смятане на сила с акселометър
Необходимо е да измервам сила на удар на топче в ракета за тенис. Няма претенции за абсолютна точност. Интересува ме дали някой има формула за разлагане на силата(всъщност, би трябвало да е някаква матрица) по трите оси, в зависимост от ъгъла на ракетата. Ъглите снемам прецизно чрез жироскоп.
|
| Пет Апр 25, 2014 12:09 am |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за смятане на сила с акселометър
Ако дадеш чертежче с нещата, които знаеш(измерил си) и търсиш, ще е по-лесно. Иначе, то е просто тригонометрия.
|
| Пет Апр 25, 2014 12:18 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами .... то формули много, я дай постановка. Навремето правих нещо подобно за трнеиране на гребане, и там имаха някакви идеи да позлват акселерометри но накрая направих нещо съвсем друго. Това което искаш ако не е конкретна постанаовка еми се струва мнооого трудна задача, подобре с друг тип сензор, или най-малкото ти трбвват повече данни, но все пак дай постановката.
|
| Пет Апр 25, 2014 12:39 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами то вектора на ускорението се разлага по трите оси от акселерометъра (предполагам триосен). Нещо не разбирам какво е питането... 
|
| Пет Апр 25, 2014 9:25 am |
|
 |
|
bobihot
|
Акселерометъра в топчето ли е? Иначе правихме и за гребците и скакачите подобно, но си ги оставям да си ги смятат- нали са професори  ТОва за на маса, или под маса  (на корт)
Последна промяна bobihot на Пет Апр 25, 2014 12:31 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 25, 2014 11:36 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Имаш някаква неяснота в заданието или обясненията  1. 'Ъглите снемам прецизно чрез жироскоп' - значи ли че, жироскопа ти е в ракетата? и къде е в дръжката или отпред при мрежата  Какъв е жироскопа? предполагам МЕМС, а не нещо голямо желязно с вътящи се елементи  ако е така да знаеш че като цяло мемс 'жироскопите' са сензори за ъглова скорост, т.е трябва да интегрираш за да получиш ъгъла на завъртане. 2.Акеселерометъра ти дава ускорението по колкото оси , и малко грешка от земното притегляне. 3. Коя сила искаш да мериш  Прочети малко за законите на Нютон и кажи
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Апр 25, 2014 12:09 pm |
|
 |
|
E1
|
Акселометърът е в ракетата. Имам ъглите в момента на удара и трябва да се изчисли сила на удара. Ако акселометърът е разположен така, че челната част на ракетата да е с направление z, y - нагоре и x - странично, как се разлага F(силата)? Дали е правилно да се сметне по този начин: F=m.(az.cosα + ax.sinα + az.cosβ+ ay.sin β), където: m-маса ax, ay, az са ускоренията по трите оси, а α и β са ъглите, сключвани между тангенциалната ос (az), съответно с ax и ay.
|
| Пет Апр 25, 2014 2:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Мен още ми е малко неясно, но като цяло, искаш да определиш силата на удара изхождайки от масата на ракетата или топката? Масата на ракетата може да ти даде каква сила е приложена за да получи съответните удкорения. Дали това е силата която ти трябва не мога преценя. Промяната в ускоренията при самия удар пък могат да дадът информация за скороста на топката. Обаче трябва да вземаш в предвид че нямаш идеално твърдо тяло, даже си много далеч.
|
| Пет Апр 25, 2014 5:58 pm |
|
 |
|
E1
|
Добре си разбрал. Свалям няколко параметъра - ъгли, скорост, сила и тип на удара. Ще се направят реални измервания на скоростта на топката, за да се определи някакъв коефициент, който да компенсира силите на еластичност в ракетата и топката и ще се включва във формулата като компенсация. Ясно, че и тук ще се различава от реалното, но ще се постигне приемливо приближение. В момента, единствено разлагането на силата малко ме озадачава.
|
| Пет Апр 25, 2014 6:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Това само с акселерометър ли? От акселерометър предполагам можеш да получиш ориентацията на ракетата, да пресметнеш скоростта и , да определиш дали е опит за нещо като смаш или форхенд - искам да кажа фалциране или брутфорс. Масата на ракетата по ускорението - според мен това е силата, която човекът влага и това можеш да измериш. Силата с която удряш топката ... само за начален удар- знаеш масата на топката, скоростта на топката е на практика нула. Може би ще можеш с акселерометър да направиш нещо. При посрещащ удар - нищо не знаеш за топката освен масата. Някакви тензосенсори по дръжката на ракетата? Не съм си играл с акселерометър , но на началния ти въпрос - g=sqrt(gx*gx+gy*gy+gz*gz) - не е ли това формулата , която свързва резултатите от сезора.
|
| Пет Апр 25, 2014 10:28 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз съм си играл - та се чудя се как ще го захраните в ракетата, тия джаджи си искат ток - разбирай тежичка батерия. Бих ти препоръчал за начало да запишеш данните от няколко удара с колкото може по висока честота на семплиране и след това в ексел примерно да си поиграеш с разни алгоритми докато му хванеш цаката. По този начин направих детектор на движение за нашите гпс джаджи който семплира веднъж в секунда само 1 семпъл от акселерометъра и за 2-3 секунди хваща дали камиона се движи.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Апр 25, 2014 11:33 pm |
|
 |
|
E1
|
За захранването - ще стане. Опитвал съм с Li-Po батерийки. Издържа няколко часа. Няма да е само с акселометър. Ще бъдат включени и други сензори. Ракетата ще има режим на обучение и възможност за дистанционно въвеждане на променливи.
|
| Съб Апр 26, 2014 2:40 am |
|
 |
|
E1
|
Според мен, тук трябва да се вземат предвид топката и ракетата като система и да се правят пресмятанията по Закона за запазване на импулса (p=const => m1.v1=m2.v2). За формулата - не съм съвсем сигурен. Не успях да намеря нищо по въпроса, затова питам.
|
| Съб Апр 26, 2014 2:46 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Малко рошави мисли по темата: - доколкото помня силата зависеше от масата и скороста т.е. стига ти само от акселерометъра да изчислиш скороста във върха на ракетата или центъра на мрежата - при удара с топката ще има някакъв откат който зависи от скороста, тежеста и може би ъгъла с който топката се удря в мрежата на ракетата - точно този откат ми е интересен как би изглеждал на акселерометъра при семплиране с висока скорост - и само да напомня че трябва да вземеш в предвид и гравитацията която при такава динамика на движението предполагам ще бъде доста трудно да се махне - може би тук жироскопа ще помогне за да не се разчита само на акселерометъра - само от акселерометър гравитацията се хваща ако няма бързи местения и е сравнително в покой т.е. очакват те доста тестове, формули и изчисления, ама от друга страна направо ти завиждам - проекта е интересен, добро предизвикателство е 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Апр 26, 2014 9:21 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Младежи, куца ви физиката май. Нямам предвид мускулната маса, а науката "физика". 
|
| Съб Апр 26, 2014 10:39 am |
|
|