Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
избор на RF 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение избор на RF
Бръмчат ми разни идеи на тема автоматизация и все ми се ще някои неща да ги направя с RF вместо кабели. В общия случай от двете страни на връзката ще имам процесор, така че не ми трябват разни тежки модули или такива с вградени процесори и т.н. Предпочитам ако трябва аз да си пиша сериозен стек, отколкото да се съобразявам с чужди.

Въпросът е какво да избера като радио периферия?

Нямам някакви стриктни изисквания, примерно дали честотата ще е 434MHz, 915 или 2.4Ghz нямам претенции стига да е свободна разбира се. Разстояния от сорта 10м на закрито и 100м открито ме устройват напълно. По-скоро изборът ми ще е на база:
- възможност за ниска консумация, т.е. да става и CR2032 ако се наложи
- възможност за приличен трафик ако се наложи
- ниска цена (това винаги се налага ;-) )
- за предпочитане чип решение, без много-много ВЧ сигнали по платката (освен антената)

За проколи/технология и т.н. много се дуумя, като гледам чиповете за синьото зъбче са може би най-евтини, пък аз съм писал веднъж стек и софта не ме притеснява. Но поне едно време си беше поинт-то-поинт технология и не знам дали новите стандарти позволяват нещо като меш или поне просто рипийтване.
Другите вариант са решенията на Nordic или ЦЦ-та на каубойците, но не ги следя и не съм много ориентиран... Може би най-добрият вариант ако някой препоръча готови модулчета или евал платчици да разцъкам малко първо...?

Нед Апр 13, 2014 4:28 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: избор на RF
Виж това дали няма да ти хареса - готов и сертифициран МОДУЛ. Можеш да си напишеш апликацията в самия модул и да спестиш микроконтролера.

Цените са в границите на 10 -> 8 Евро за 100 -> 1К : http://www.iqrf.org/weben/downloads.php?id=81

Последна промяна ilkor на Нед Апр 13, 2014 8:09 pm, променена общо 1 път

Нед Апр 13, 2014 8:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Миро,
Според мен си за Bluetooth Smart/BLE aka 4.0 LE :)
Миналата година си поиграх малко, та в няколко думи, надявам се да ти е от помощ:
- чиповете са на TI - CC2540/1
- FCC сертифицирани модули може да си вземеш от BlueGiga, има и китайски по евтини по около 5 долара по спомени ама нямат ФЦЦ.
- За модулите можеш да пишеш на някакъв смотан БлуГига скрипт или направо на Ц - ТИ имат отворени сорсове на стека ама на апликейшън ниво.
- имат по една от стандартните периферии - УАРТ, И2Ц, СПИ, УСБ...
И те така :)

Нед Апр 13, 2014 8:09 pm
Профил

Ако ще е само трансивър без процесор - погледни Si443x на СиликонЛабс.
Функционално е съизмерим със ЦЦ-тата (примерно СС1101) на тексасци, но е с по-мощен изход.
Няма проблем за ниските консумации.
Има разни дев. бордове с тях и няма много чаркалък около него. Поддържа и високи бодрейтове.

Относно дистанцията - след като нямаш в момента изисквания за обхват - според мен заложи на вариант при който имаш голям такъв. (Блутута не ми е фафорит...) Т.е. ще можеш да го използваш и за в бъдеще ако ти потрябва по-голяма дистанция. Освен това малките дистанции с хубав трансивър позволяващ голям обхват (чувствителен по вход) се покриват с малка изходна мощност, което пести батерии ...

Като че ли по-ключов е момента с антената. Ако ще ти трябва миниатюрно решение - като че ли 2.4гХз вариантите са по-подходящи. Антените при тях са по-къси и по-лесно се "наместват" (заради размерите си) на печатната платка.

Пон Апр 14, 2014 10:04 am
Профил

ilkor написа:
Виж това дали няма да ти хареса

да това го знам от другите теми и отговаря на техническите изисквания, но по други съображения не пасва...

t_i_t_o написа:
Според мен си за Bluetooth Smart/BLE aka 4.0 LE :)

мда... само че по-скоро бих ползвал други чепове така че стека да си остане при мен, макар че тогава ще трябва да го сертифицирам и ще стане една... Абе няма пълно щастие ;-)

Вчера гледах и силабса и други подобни, решения има... с най-различни модулации, различни стандарти и без стандарти... Лошото е, че виждам и плюсове и минуси, а пък нямам достатъчно опит за да преценя детайлите ;-(

Пон Апр 14, 2014 1:53 pm
Профил
Аватар

Така както си задал въпроса е много обширен, а и чета че има само две страни на обмен на данни - за това стек не ти трябва - вземи два, три CDMA без стекове RFa и предавай

Вто Апр 15, 2014 7:46 am
Профил ICQ
Аватар

emilvtc написа:
Функционално е съизмерим със ЦЦ-тата (примерно СС1101) на тексасци, но е с по-мощен изход.

аз със тия ЦЦта имам много лош опит мамка им.

Вто Апр 15, 2014 7:56 am
Профил

zaphod написа:
emilvtc написа:

аз със тия ЦЦта имам много лош опит мамка им.

Не знам какво означава лош опит. Аз пък имам много "добър" такъв ... До скоро трансивъра им беше без аналог.
Сега чопля този на СиЛабс който е аналогичен на чипконския, само дето е 5-10 години по-нов и има някои фичърси, които ЦЦ-то няма.

Вто Апр 15, 2014 9:09 am
Профил
Аватар

Като стана дума за RF, да питам. Някой ползвал ли е Si4455 на 868MHz? Преди ползвах СС1101 на 433, но държи цена. А също така някой дали е правил тази http://www.ti.com/lit/an/swra416/swra416.pdf антена?

Вто Апр 15, 2014 9:43 am
Профил

TheWizard написа:
Така както си задал въпроса е много обширен, а и чета че има само две страни на обмен на данни - за това стек не ти трябва - вземи два, три CDMA без стекове RFa и предавай

Ами общирно е щото първо не съм ориентиран и второ не избирам радио за конкретен проект, а по-скоро търся решение дето да мога да ползвам дай Боже много време ;-)

А за стек знам че може, освен ако радиото не си го изисква... Иначе идеята е полека-лека да направя стекче щото имам разни изисквания дето по-добре да са на ниво стек.

Вто Апр 15, 2014 11:18 am
Профил
Аватар

стек ти трябва само ако RF е маломощен и ще рутита/репетира пакетите до крайната далечна цел извън обхвата на предавателя

Вто Апр 15, 2014 3:39 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
стек ти трябва само ако RF е маломощен и ще рутита/репетира пакетите до крайната далечна цел извън обхвата на предавателя

знам, но както казах идеята е да го ползвам многократно и ако искам да стане удобно и гъвкаво вместо да се гърча всеки път трябва софта да се оформи по определен начин. Иначе казано да се оформи като стек ;-)
Освен ако вече не е оформено, щото пък не държа да откривам лично топлата вода... Лошото е, че всичките стекове са или с лицензи, или с пари, или.... кофти.

Вто Апр 15, 2014 7:16 pm
Профил

От всичко изчетено дотук две неща ми привлякоха вниманието - на Nordic NRF51 серията и LoRa на Semtech...
Чеповете на нордик изглеждат точно като за мен, цената супер, само не знам дали няма да ме изненадат с лицензи и други глупости, че за един постен дейташит трябваше да регистрирам...
А пък Семтеча ми е интересен с обхвата, не че ми трябва обхват, ама ми звучи направо невероятно... 3-5 км в градски условия за нещо с такава мижава консумация. Някой пробвал ли е нещо подобно? Питам от любопитство само...

Нед Апр 20, 2014 11:34 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

miro_atc написа:
...

Аз работя върху LoRa в момента ... 169МХз са резервирани за националната сигурност, та там няма да мога да тествам ( ще го направя в Германия) ... за сега ще работя на 868МХз ... ще пиша като стигна до седянката с пържолите ( т.е. меренето на открито) ...

Пон Апр 21, 2014 10:19 am
Профил

За дистанцията не си много прав, както не ти трябва така ще се окаже че в някоя стая не хвати, имам подобен опит с готови у-ва за автоматизация които им дават уж по 300 м пряка видимост.

Пон Апр 21, 2014 2:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща