|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:02 pm
Анкета АЕЦ "Козлодуй" срещу членството в ЕС
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тази година предстои предсрочното спиране на следващите 2 реактора на АЕЦ "Козлодуй", което е най-голямото ни предприятие. До колкото знам сумарната мощност на 4-рите реактора е около 2000 MW.
Много са коментарите по темата напоследък, и от специалисти, и от неспециалисти. Цитират се цифри от 11 млрд. долар загуби, заради непродаден ток и 2 млрд. долара за самото спиране на реакторите. Европа може да ни отпусне около 800 мнл. долара помощи за затварянето.
Мен ме интересува, как ще се отрази затварянето на 4-те реактора на АЕЦ "Козлодуй" на цените на тока през тази и 2007г., както и самата дилема: на всяка цена да си свалим гащите и да влезнем в ЕС, или да си вържем здраво гащите, а пък в ЕС да почака ( всъщност той може и да се разпадне докато ни приемат ).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Яну 07, 2006 12:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами мойто мнение за което ще бъда оплют е че блоковете трябва да се затворят. Т.е. трябва да платим тая цена, след като сме толкоз тъпи да си избираме тъпи управници които договарят такива тъпи неща. И след като сме толкоз тъпи, не виждам какво значение има нашето мнение. Т.е всякакви глупости от сорта на референдуми по въпроса трябва да бъдат изключени - българина е достатъчно прост за да не може да си обуе съдраните гащи, камо ли да решава такива фундаментални проблеми. Референдума беше на изборите - едва ли Пешо от Горно Нанадолнище е наясно с що е то атомна енергетика, ЕС и пр.
А по въпроса за ЕС, тая организация определно не е най-доброто което може да ни се случи, но по - добро просто не съществува. Както казах за 20 години демокрация, българина доказа, че е катил и е неспособен да се управлява сам както трябва. Така че сериозно външно влияние няма да ни се отрази зле. Както се вижда в момента ако в БГ се прави нещо добро от политиците, то винаги е под диктовка от ЕС, и само защото ги е страх да не ни отложат. Ако нямаме тая переспектива - ЕС, кой знае какво ни чака с комбинацията от тоя народ и тия политици.
Ако някой се съмнява в това което казвам - погледнете гърците. Същите мангали като нас са. Бедни, мързеливи - стачки, профсъюзи, социализъм. Ако не беше ЕС, щяха да са по зле и от нас. Само ЕС ги удържа да не изпаднат до нивото на Албания. Те затова и ЕС ще ни вземат, щото не искат пробелми с диваци.
И тъй като в момента сферите на влияние са три - УСА, СССР и ЕС - мисля че последното е най-умерено и по средата.
А цената на третото е АЕЦ-а. Това са договорили тия които сме избрали, т.е. ние сами сме си го натикали. Прости ли сме, наивни ли сме - все тая.
А пък за цената на тока аз си имам друга теория - с пройзводство на енергия трябва да се занимават страни които имат природни ресурси. Иначе няма смисъл - строиш централа (това самного пари). Внасяш уран от Русия (това са много пари и кофти нагъзване), праиш ток който продаваш (на не много висока цена поради конкуренцията), и после изнасяш радиоактивния боклук в Русия (пак много пари и пак кофти нагъзване). Е къде е далаверата тука.
Според мен пройзводството на БГ трябва да е колкото за самозадоволяване. Определно не съм сигурен че цената на тока който изнасяме сега покрива разходите.
Като се вземе предвид, че сигурно сме първенци в ЕС по неефективно използване на ресурсите, просто цената на тока според мен трябва да се вдигне двойно, нищо лошо. Българина е доказал че разбира само от глад и бой.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 07, 2006 12:35 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Мисля че на никой от нас нивото му не е да решава такива въпроси. И дори да ги анализира.
Както знаем обаче обща черта на нас българите е да пренебрегваме това.
Гласувах за работещ АЕЦ защото мисля че спирането му няма да бъде компенсирано както подобава.
|
| Съб Яну 07, 2006 2:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да но тогава не отговаряш точно на въпроса , а той е какво предпочиташ ЕС или АЕЦ?
Защото и аз нямам нищо против АЕЦ-а да си работи ако е безопасен - което е относително в ръцете на Ганьо. Стига запазването на АЕЦ да не е отлагане на членството, защото лично за мен - аз съм съгласен тока да ми се вдигне тройно, ако в БГ ще започне да се прилагат най-после някакви правила, пък били те наложени и от вън.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 07, 2006 2:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Я ми обяснете, какво общо има членството в ЕС със закриването на нашия АЕЦ?
Това, че някои (тук не включвам Пирев), поради някакви причини свързват нещата и поставят дилемата "Членство в ЕС или АЕЦ" е просто престъпление.
Що Словения влезе в ЕС, като си има АЕЦ и той е даже наполовина Хърватски, а хърватите са извън Съюза.
Не съм наясно кои реактори предстоят да се закриват, но малките ВВЕР-440 са първите руски реактори произвеждани "серийно" и доколкото знам никога такъв реактор не е аварирал.
Затова не мога да гласувам. Не, че има някакво значение 
|
| Съб Яну 07, 2006 3:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами лъв, общото между двете е: Има един подписан договор, според който ние се задължаваме да ги затворим 2006. Има един подписан документ според който МОЖЕ да влезем в ЕС през 2007. И двете неща са подписани от България и ЕС. Сега кой ги е подписал и защо е тема на друг разговор. В момента ситуацията е такава - ЕС или АЕЦ.
И не сравнявай Словения с България. Разликата между Словения и БГ е колкото между София и Сусурлево.
|
| Съб Яну 07, 2006 3:43 pm |
|
 |
|
¶
|
АЕЦ "Козлодуй" засяга всички ни, независимо кой за какво ниво се мисли или самоанализира. Липсата на обществена заинтересованост за съдбата на стратегически за държавата ни обекти води до още по-голямо забатачване и развръзва ръцете на управляващите да правят каквото си искат. Това наше доброволно решение да затворим АЕЦ "Козлодуй" преждевременно ( никой държавен ръководител и досега не е представил документ, касаещ искането на ЕС за затварянето на АЕЦ срещу членството ни в съюза ) се дължи именно на липса на обществен контрол върху работата на парламент, президент, кметове и общини.
Единствения начин да се спаси преждевремнното спиране на АЕЦ е обществена съпротива по всички фронтове, с цел този стратегически за БГ въпрос да се реши чрез референдум. При силна вътрешна съпротива и нетърпимост и Европа ще клекне, както е клекнала след Сръбско-Българската война. А пък цената си заслужава, АЕЦ е най-голямото ни изцяло българско предприятие, 4-ти сме по износ на електроенергия на глава от населението, гарантира ни евтина енергия, гарантира ни бъдещето на енергиен център на Балканите при изгражденето и на втората централа край Белене. Залъгват ни със строежа на 1000 MW ТЕЦ в мини Марица-Изток, само че никой не ни казва какво ще е замърсяването в плодородна Тракия ако се изтъпанчи още една ТЕЦ в центъра й.
От другата страна е ЕС и нищо не ни гарантира, нито висок стандарт, нито високи заплати, нито по-ниска безработица, нито възможност за български работници да работят легално там. Гарантира ни само едно: с нашите доморасли политици до никъде няма да стигнем, а ако има някой много по-силен от тях да ги наритва отвреме на време по кокалчетата нещата ще потръгнат много по-добре.
След дълго "мъдруване" стигам до избора на ЕС пред АЕЦ, само защото домораслите ни политици ще бъдат един по един изтиквани извън сцената на политиката. А цената на тока ще я преглъщаме такава каквото ни я предложат румънците до построяването на нова АЕЦ ( аз не вярвам, че ще намерим сили да построим 2-ра АЕЦ, ама нейсе ). Иначе преди 20г. ако някой ми беше казвал, че ще доживеем този срам от мамалигарите ток да купуваме нямаше да повярвам.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Яну 07, 2006 3:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе Пирев, а мога ли да те попитам що те е срам да си купуваш тока от мамалигарите. Срам ли те е да си купуваш доматите от Македония? А срам ли те е да си купуваш компютри от Китай?
И какво имаш против тях? Това че явно са по умни, избрали са си по добри политци, които успяват да защитават енергиините им интереси ли те дразни. Не са виновни те. Не са виновни и нашите политци даже. Виновни сме си само ние. Просто българина е прост и не знае да си гледа интереса. Българина не знае как да печели.
|
| Съб Яну 07, 2006 3:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз съм на мнението на Цецо и гласувах за затваряне.
|
| Съб Яну 07, 2006 4:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами нали затова говоря Цецо. Защо са подписани тези договори???
Защото българската политика се води от измета на нацията!!!
А това е така, защото липсва системата "ДЪРЖАВА"!!!
Има нещо като държава, но то е за собствена консумация на висшите служители в това нещо.
Влизането ни в ЕС е поставено като самоцел и без алтернатива.
Липсва яснота за проблемите, които ни очакват, а положителното е само розови сънища. Членството няма да ни оправи по-бързо проблемите. Трябва да си ги оправим сами. А тогава членството ще е много по леко.
ЕС няма да ни реши проблемите.
Политиците ни не са глупави. Даже са много умни. Прекрасно защитават личните си и групови интереси.
България се нуждае от цялостна и драстична реформа във всички области, започвайки от политическата система, която очевадно не работи за нацията.
Едва тогава страната може да тръгне напред.
Енергетиката е стратегическа индустрия.
Има много голямо значение дали и от къде ще внасяме електроенергия.
Намесата в енергетиката на чужда държава е нарушение на националния и суверинитет.
Не е вярно, че българина не знае как да печели.
И има защо България да се сравнява именно със Словения, а не със Сърбия или Румъния.
|
| Съб Яну 07, 2006 5:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
ЕС не ни требе, АЕЦ си трябва, а аз се сещам и ефтино гориво за ТЕЦ Марица ... даже горивото само ще скача в пещите ..... ама .....
|
| Съб Яну 07, 2006 7:20 pm |
|
 |
|
¶
|
От мамалигари ток и от македонци домати, ами разбира се че ще ме е срам, тъй като до неотдавна произвеждахме домати да нахраним целия Съветски Съюз, а сега баш краставичаря си купува македонски краставици, от утре баш енергетика ще си купува ток от мамалигарите. От чайниците не се срамувам, тъй като никога не сме имали свестни ПК, които да се сравняват с китайските. Още повече двете държави са несравними по който и параметър да вземеш.
А румънците да са по-умни от нас, не са. Техните политици са толкова прости колкото и нашите, разликата е че те са пишат романски народ и имат подкрепата на всички държави в Западна Европа произхождащи от латинците. Те са 30 млн. и растят, ни сме към 7 млн. ( а бяхме 8.9 млн. ) и продължаваме да се топим. Нямали са също така нашия кучешки късмет да имат царе от рода на Кобургите, които вместо да обеденят българските земи, са ги загубили и отстъпили на съседни нам държави. Има и друга съществена разлика, при тях виновниците за мизерията по време на комунизма бяха екзекутирани, при нас всичко се скри и покри, даже се оказа, че тогавашните държавници нямали дори одеяла, та камо ли да са крали.
|
| Съб Яну 07, 2006 7:57 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Май ще е по-добре АЕЦ да седи. С ЕС или без ЕС - няма значение. То сега с нея доколкото знам токът в БГ е по-скъп от този в USA, а не знам какво ще стане ако спрат тези мощности. Не знам защо изборът трябва да е АЕЦ или ЕС. Мисля, че може да се преговаря още. Европейците ги е страх от експлозии и такива мизерии. Но пък си и пробутват тяхни фирми (френски, например), които произвеждат и продават реактори. Вчера четох в Yahoo новините, че Европа почвала да строи повече ядрени централи... А нас ни карат да затваряме.
|
| Съб Яну 07, 2006 10:59 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Всъщност според мен сега въпроса стои по-иначе: Ще имат ли смелостта нашите "управници" да тропнат по масата и да кажат - "Или ЕС или АЕЦ"?
И че, ако на 1.01.2007 България не е пълноправен член на ЕС и четирите блока ще заработат с пълна мощност, защото на нас ни трябват пари да ги настигнем!
|
| Нед Яну 08, 2006 12:05 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Гласувах ЗА АЕЦ, защото за мен това е два заека с един куршум - евтин ток и далеч от социализма. Повечето от вас са живяли в условията на развит социализъм, просто не разбирам стремежа на някои да се набутат обратно там.
По отношение на националните приоритети и интереси нещата не са двоични. Трябва да се учите да надцаквате тия, дето се мъчат да ви прецакат. Един пример от Литва:
 |  |  |  | Цитат: 6 януари 2006 | 13:36 Агенция "Фокус"
Вилнюс. Литва обмисля да продължи експлоатацията на АЕЦ “Игналина”, независимо от ангажимента, който пое към ЕС да я затвори до 2009 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение. Литва затвори първите два реактора на централата в началото на 2005 г. и обеща да завърши затварянето й до 2009 г. Новото развитие по този въпрос идва, след като пропадна планът за построяване на съвместна АЕЦ с Полша, което, според литовския министър на енергетиката Алгирдас Бразаускас, означава, че Литва ще бъде откъсната от енергийната мрежа на ЕС. След затварянето на АЕЦ “Игналина” Литва ще трябва да разчита само на топлоелектрически централи, което няма да бъде достатъчно за задоволяване на енергийните й нужди. Защитници на АЕЦ “Игналина” изтъкват като довод за нейното запазване значителните подобрения, направени в нея както и високите стандарти, на които тя отговаря. По-рано тази седмица литовският президент Валдас Адамкус сподели, че страната трябва да създаде енергийни резерви в светлината на руско-украинския газов конфликт Русия и Украйна.
|  |  |  |  |
Можем да приложим челния Литовски опит и тук. Тоест, да спрем реакторите (т.е. просто да изтеглим горивните пръти от активната зона, не да ги консервираме и погребваме). Първата зима след приемането, всички медии дружно да ревнат - огромна енергийна криза, хиляди умират от студ, положението е крайно тежко. После правителството взима решение за "временно" пускане на реакторите, докато не се намери друг път за решаване на проблема. Съвсем случайно, периода на "временно" пускане ще съвпадне с края на експлоатационния живот на реакторите.  Междувременно, разбира се, трябва да се довършва Белене.
|
| Нед Яну 08, 2006 12:07 am |
|
|