Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Софт за backup & sync??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Софт за backup & sync???
Имам един сървър с Windows 2003 с много важна информация на него. Търкаля се на 3 харда в райд. Но се замислих какво става ако изгърми дъното например? Увисвам докато намеря същото :(
Та се оглеждам за някой софт с който да направя резервно копие на данните и например веднъж в седмицата да синхронизира и записва само променените файлове на външен storage. Около 250-300GB са ми данните. Мислех си за снимка на целия диск но с този обем ще е тегаво да се прави. Някой да е ползвал нещо читаво?

Пет Апр 11, 2014 8:17 am
Профил

Мнение Re: Софт за backup & sync???
Едно решение е външен дисков масив - в тази тема viewtopic.php?f=6&t=12492 си писах перипетиите преди няколко месеца. Ако е само за архив, може да вземеш нещо читаво за 100-200 пари. Тъй като там не се търкаля виндовс, не се налага да му баеш непрекъснато, хардуера е доста по читав от нормално ПЦ и е предвиден за години нон стоп работа - аз бих заложил на нещо без вентилатор - като няма механика и има читави кондензатори на практика е почти вечно :)

Пет Апр 11, 2014 9:12 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

rsync
http://www.rsync.net/resources/howto/windows_rsync.html

Пет Апр 11, 2014 9:16 am
Профил ICQ

Това го мислиш и аз но при мен няма смисъл. Бръмчат достатъчно като брой машини около мен, имам и още един сървър с райд който е дори в друга сграда та си мисля там да хвърлям архивите, по мрежата. Хем ще е на отделно място като физическо място за да е сигурен архива.
Мислех си и за нещо облачно но се отказах. Дори и да редуцирам големината на данните за архива под 50Гб може и да станат но пак ще е проблем - имам файл от 16гб в който се пише всеки ден. А и не мио се ще информацията да е публично достъпна.
P.S. GoodSync изглежда подходяща на първо четене.

Пет Апр 11, 2014 9:20 am
Профил

NAS-вете са мислени точно за това - с една свястна гигабитова мрежа 50 гигабайта бекъп ще става за няма и 10 минути.
Като нямат вентилатор, няма как много да бръмчат - дисковете само, но ако се прежалиш за ССД и този шум изчезва ;)
Сравнително малки са - моя е в шкафа за обувки :D
Имат си сравнително читав софтуер за бекъп за всякакви платформи, а големите (Synology, QNAP, WD) предлагат и персонален облак - т.е. само ти да имаш достъп до твоя си NAS откъдето и да е.

(Това не го пиша да те убеждавам, а ако някой друг след време отвори темата да има повод за размисъл)

Пет Апр 11, 2014 3:57 pm
Профил

milenjs написа:
P.S. GoodSync изглежда подходяща на първо четене.

Точно това ползвам от няколко месеца насам, да си синхронизирам фолдърите с личните и служебните проекти между работата, вкъщи, и фолдър върху служебния FTP сървър. Много доволен.

Пет Апр 11, 2014 4:34 pm
Профил ICQ

Може да погледнеш това http://www.code42.com/crashplan/ в безплатния вариант ползваш софтуера като го инсталираш на няколко твои машини и правиш бекъп от една на друга. За съвсем малко пари предоставят 'неограничено пространство някъде в облаците'.

Пет Апр 11, 2014 10:51 pm
Профил

milenjs написа:
Мислех си и за нещо облачно но се отказах. Дори и да редуцирам големината на данните за архива под 50Гб може и да станат но пак ще е проблем - имам файл от 16гб в който се пише всеки ден. А и не мио се ще информацията да е публично достъпна.

С публичността в cloud-а не мога да помогна, но за размера има решение - backblaze.com

Съб Апр 12, 2014 11:28 pm
Профил

7z май най-добре компресира. UC2 имаше добри опции за архивиране. Може би новите с настройки ще могат да се справят. Има визуални шелове, които ги управляват, а доста място спестяват..?

Нед Апр 13, 2014 12:43 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]