| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 танталови кондензатори при 80С
някой има ли практически наблюдения как се държат тантали в топла среда? имам един проект, в който на малък затворен обем са нагъчкани доста топлещи чипове. измерванията показват средна температура около 70С и малко се притеснявам за танталите. имам предвид в дългосрочен аспект, след наработка от 10,000 часа примерно. тука хората са описали влиянието на температурата върху капацитета, пробивното напрежение и допустимия ток, но не мога да намеря информация за стареене и надеждност.
|
| Чет Мар 27, 2014 12:04 pm |
|
 |
|
velio
|
 Re: танталови кондензатори при 80С
Аз мисля че това важи за всички кондензатори. Работните часове са дадени за екстремните условия - максимална температура и ток. Оттам се смята всъщност колко е натоварен кондензатора по тези параметри и колко ще му се "удължи" живота от това. Това със сигурност не ти отговаря на въпроса, но... знам ли.
|
| Чет Мар 27, 2014 12:24 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
На времето са слагани по аутомотив дивайси - не са засичани аномалии. В момента не ги "обичат" поради високата им цена... Ако някъде цената не е определяща - предполагам, че още ги ползват.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Мар 27, 2014 12:43 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
И аз не мога да отговоря конкретно на въпроса, но ми стана интересно и намерих тази листовка: http://www.avx.com/docs/techinfo/TA_NBO_CAPSAUTO.pdfПреди време тествах ниобиеви (NOJ OxiCap) за съвсем различни цели и се замислих - какво всъщност им е предимството?
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Мар 27, 2014 1:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, постоянно ползвам танталови кондензатори на Кемет и до сега не съм имал никакви грижи, а знаеш че моите амбиент температури са около 105-115 градуса и отделно имам и температурен рейз от моите си компоненти. Естествено ползвам аутомотив 125 градусови кондензатори. Сега идея си нямам какво става след 10к часа с кондензатора, защото никога не сме имали грижа с танталовите за да ги анализираме като се върне някое устройство. За сметка на това постоянно имам грижи с електролитните без значение какви слагам (вече минахме на 150 градусови Ничикон елетролити) ама при тях проблема е повече заради рипълите. Така че слагай смело 125 градусови тантали ако можеш да ги купиш и си свиркай - грижи няма никакви. Даже ти като си до 70 градуса можеш да минеш и със 105 градусовите варианти ако си ограничен в бюджета.
|
| Чет Мар 27, 2014 2:06 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Дедо Боре - няма грижа... както всяко нещо и тука има големо подобрение.
както Колето каза - ние я авто индустрията ги отбягваме заради цената ама си има места дето друго не става. Всъщност има и заместител - не помня точно ка се казваше -мога да преовя бумагите , но има кондензатори които имат къде 80-90 % своиства като на танталите и почти нямат недостатъци но все още не са масово и цената не е много по ниска от танталовите и един път като почнеш некава серия с тях и си зависим от 2-3 дето ги правят само и затова и те много много не ги ползваме в авто индустрията.
|
| Вто Апр 08, 2014 9:02 pm |
|
 |
|
dzeduse
Ранг: Минаващ
|
Преди доста години използвах много танталови кондензатори в апаратури които трябваше да се използват в температурен диапазон от -55 до +125 градуса и то в условия на пълен вакуум. Единствено за тази цел издържаха танталови кондензатори в метален херметичен корпус, както и ниобиеви кондензатори в идентично изпълнение. Основния недостатък е високата цена, но за целта за която се използваха, това нямаше значение. Опита от реалната работа показа, че издържаха до няколко години без проблем в изключително тежка среда, екстремни температури, пълен вакуум и силна радиация така, че ако искаш да имаш надеждна работа трябва да използваш само такива кондензатори и в никакъв случай не разчитай на обикновени алуминиеви електролитни кондензатори.
|
| Вто Апр 08, 2014 9:34 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не разбирам, за това питам. Керамичните не са ли по-добри от танталовите http://store.comet.bg/Catalogue/Product/17773/
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Апр 09, 2014 12:55 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ще съм много благодарен ако споделиш малко повече подробности по темата - работа на кондензатори , евентуално и други елементи в подобна среда.
|
| Сря Апр 09, 2014 7:56 am |
|
 |
|
michev
|
Още в първата страница на тоя документ е описано това което питаш.
|
| Сря Апр 09, 2014 10:34 am |
|
 |
|
dzeduse
|
Ицо хващаш пълните спесификаций на елементите, които смяташ да използваш. Всеки сериозен производител на електронни елементи, резистори и кондензатори и други дава пълни данни за своите произведения - температурен диапазон, допустими напрежения, срок на съхранение и на използване и т.н. проблема е че трябва яко четене, а не всеки желае да чете и да анализира това, което чете.
|
| Сря Апр 09, 2014 10:58 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ицо - както всичко останало и при кондензаторите сиситемата е същата - в зависимост какво ще се прави се подбират и конденаторите. Да приемеме че танталите са върха на сладоледа - веднага давам пример в които техното low ESR е дефект да го наречем - някои LDO не понасят на изхода си такива кондензатори например- ефекта е - подаваш на LDO напрежение , кондензатора на изхода почва да се пълни ама тока е толкова голям че LDO си мисли ча има късо на изхода и включва защититата и реже тока, конденза спира да се зарежда ,даже се разрежда от другата страна щото в доста случаи там има товар естествено, да ама LDO си мисли че късото го няма и пуска тока ..... и вече ти е ясно какво става ....
|
| Чет Апр 10, 2014 9:34 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Ние се напарихме от електролитни и танталови и за екстремните слагаме вече само керамични и стирофлексни. Ако литнат ще пиша какъв е ефекта. Вече има СМД керамични по 22-47мФ, та са ни достатъчни.
|
| Чет Апр 10, 2014 11:47 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ако LDO -то при превишаване на тока изключва, ще се получи точно този ефект. Аз обаче не съм попадал досега на такива. Обикновено стабилизаторите просто ограничават изходния ток до някаква стойност, поради което напрежението в изхода нараства малко по-бавно. Осцилациите се получават по други причини. Но аз се интересувах основно от надеждността, с другите ефекти ще се боря някак. По отношение на въпроса , който зададох - ясно е , че трябва да се четат спецификациите и да се подбират елементи за всеки конкретен случай. Но както казваше Алтимирски в ТУ - "На теория и практика е едно, в действителност - друго". За мен една от идеите на този форум е доколкото може да предотврати настъпването на едни и същи мотики от много хора чрез споделяне на практически опит. Иначе ще е просто една говорилня.
|
| Пет Апр 11, 2014 9:09 am |
|
 |
|
dzeduse
|
Колеги това което споделих за танталовите кондензатори беше основно по отношение на надеждността при екстремни условия.И те както и другите елементи си имат някои недостатъци. Но опитът ми с керамични кондензатори ми показа един много неприятен ефект при някои типове от тях. Керамиката в повечето случаи е пиезоелектик и при огъване вследствие на неравномерно нагряване на едната страна спрямо другата става типичен източник на напрежение с непредсказуеми последици особено ако такива кондензатори са поставени да филтрират опорни напрежения. В такъв случай цялата електроника може да започне да се държи неадекватно и има да се чудите какво става без да имате обяснение. Такъв случай имахме преди доста години с една апаратура разработвана в ИТКР от Кънчо Досев Митев - бог да го прости, ефекта беше че при обдухване с топъл въздух на платката всички параметри започнаха да дават огромни отклонения. При анализа на причините му предложих да измерим как се държи един от керамичните кондензатори, които той използваше. Включихме изводите на кондензатора към измервателен уред - мултицет в режим измерване на напрежение и започнахме да го обдухваме от едната и другата страна с един сешоар и за най голямо наше учудване забелязахме че кондензатора започна да се държи като източник на напрежение и то с полярност в зависимост от коя страна го обдухвахме. това потвърди моето предположение и след замяна на керамичните кондензатори с електролитни проблема изчезна. Следва да се има в предвид, че съвременните технологии са на много по високо ниво от тогава, но не е лошо във всеки конкретен случай да си проверявате кондензаторите по посочения начин за да сте сигурни, че и при вас няма да се получи такъв ефект
|
| Пет Апр 11, 2014 9:48 am |
|
|