Отговори на тема  [ 128 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
DDS генератор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DDS генератор
miro_atc написа:
Обясних го 100 пъти защо. Обясних и начините за подобряването...

Фактът, че се налага на няколко човека да го обясняваш, би трябвало да ти запали червена лампа. Ако ти се струва, че всички карат в насрещното, може проблемът да е при теб.
Вземи погледни lвсе пак какво е ддс и как работи (човекът за ддс е пуснал темата), та да е сигурно, че говорим на един език.

Нед Апр 06, 2014 9:50 pm
Профил

741 написа:
miro_atc написа:
Обясних го 100 пъти защо. Обясних и начините за подобряването...

Фактът, че се налага на няколко човека да го обясняваш, би трябвало да ти запали червена лампа. Ако ти се струва, че всички карат в насрещното, може проблемът да е при теб.
Вземи погледни lвсе пак какво е ддс и как работи (човекът за ддс е пуснал темата), та да е сигурно, че говорим на един език.

Във всяка тема има десетки неразбрали... Ето ти как свършва първото изречение от първия пост:
Цитат:
да се направи DDS генератор с възможност за синтез на сигнал с произволна форма. Т.е. да му се зареди произволен патърн, който периодично да се "плейва".

ако си мислиш че вашите идеи за филтри и глупости отговарят на това задание - ОК... значи аз отивам да си сдъвча дипломата за десерт.

ако някой си мисли че с 25МХц ще направи сигнал с период 10МХц и произволна форма и ще го променя със стъпка херци и всичкото това ще го направи само с цифрова логика да беше ми го казал преди 25 години, щото аз повече от 25 години се занимавам с цифрова логика и не знам как стават тия работи...

п.с.
и повярвай ми знам как работи ддс... но това няма никакво значение, защото това е фундаментален проблем в цифровия синтез на каквото и да е било. Сблъсквал съм се хиляди пъти с тоя проблем и ми е до болка известен.

Нед Апр 06, 2014 10:27 pm
Профил
Аватар

И тука стана пишкомерене...
Аз отдавна съм аутсайдер, но не вярвам основните закони в теория на сигналите да са се сменили. Чета от наивни до тарикатски постановки с доказателства "вервай ми!". Мии дай линкче или формулка, нито е военнен секрет, нито сме в мазето.нет!

Нед Апр 06, 2014 10:49 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

MYXATA написа:
NikB написа:
....
Сега ползвам едни AD9833, AD9837 и мисля да пробвам да ги сменя с тая идея на "¶".

Полечка да не ги предобриш тез генератори дето ше ги правиш ;)
как смяташ да постигнеш нещо по-добро от 28 бит резолюция :?:,

Това, което праяв няма нужда от такава резолюция.
А мога да подобря други параметри, вкл. и цената.

Нед Апр 06, 2014 11:11 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

miro_atc написа:
...

ако някой си мисли че с 25МХц ще направи сигнал с период 10МХц и произволна форма и ще го променя със стъпка херци и всичкото това ще го направи само с цифрова логика да беше ми го казал преди 25 години, щото аз повече от 25 години се занимавам с цифрова логика и не знам как стават тия работи...

п.с.
и повярвай ми знам как работи ддс... но това няма никакво значение, защото това е фундаментален проблем в цифровия синтез на каквото и да е било. Сблъсквал съм се хиляди пъти с тоя проблем и ми е до болка известен.

Да, прави се! Правил съм го. С опорна честота 19.44 MHz и честота на плейване на патърн до около 30 kHz, с много плавно регулиране на честотата на повторение - под 0.01 Hz. Първо се прави синусоида с честота напр. 256 пъти по-висока от честотата на повторение на патърна, после се филтрира ( ! ) и се дискретизира от компаратор ( има го в DDS-a AD9851 ). С така полученият клок се върти брояч до 256 и се плейва патърнът.
Няма принципен проблем и за по-високи честоти и за повече точки в патърна.
В това е силата на DDS - че може да прави сравнително чисти синусоиди и голям набор от честоти. Машинката не работи с делител на честота и не е проблем за практически всякаква изходна честота, зависи от разредността на фазовия й акумулатор ( най-често 24 - 32 бита )

Нед Апр 06, 2014 11:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Човека иска да има 16к точки буфер и ако тоя буфер иска да го изкара с 1MHz честота на повторение, то му трябва клок от 16GHz, ако иска 100кHz то му трябва клок от 1.6GHz, ако иска 10кHz то му трябва клок от 160MHz. Какви Найкуисти какви Фуриета, какви 5 лв :) ? Аз си мисля, че Миро искаше точно това да каже ама или другите не го разбраха или пък аз нещо съм недоразбрал и също дрънкам глупости :) .

Пон Апр 07, 2014 1:19 am
Профил

Бате, колко пъти да повтарям че синусоида и произволен сигнал не са едно и също нещо?

Прочети внимателно какво иска Емо, прочети внимателно какво питам аз дали сте правили и пак ако мислиш че твоето синусоидално творение съпада ми се обади... Иначе аз съм правил туршия ама темата не е за кулинария ;-)

Пон Апр 07, 2014 9:14 am
Профил

bateAz написа:
Да, прави се! Правил съм го. С опорна честота 19.44 MHz и честота на плейване на патърн до около 30 kHz, с много плавно регулиране на честотата на повторение - под 0.01 Hz. Първо се прави синусоида с честота напр. 256 пъти по-висока от честотата на повторение на патърна, после се филтрира ( ! ) и се дискретизира от компаратор ( има го в DDS-a AD9851 ). С така полученият клок се върти брояч до 256 и се плейва патърнът.

С голям буфер както го иска Емил става и по-просто. Прави се таблица с няколко хиляди точки на пожеланата форма, след това в таблицата се отфилтрира всичко, което за най-високата честота на основния хармоник на синтезирания сигнал ще дойде над половината от битрейта на ЦАП-а и полученото се изкарва по същия начин, както при ддс-то. Пак си мениш честотата на сигнала с колкото искаш малка стъпка, пак имаш същата точност, но е се опростява откъм хардуер.
miro_atc написа:

Така е, но в темата само ти говориш за 10 МХц синтезиран сложен сигнал при 25 МХц клок. И упорито доказваш, че няма как да се направи 20-литрова туба джобен формат. Ми няма как, а и никой не го очаква. Човекът в първия пост дава за пример за 20 мспс ЦАП и 500 кхц синусоида (!). На 500 кхц с тоя клок можеш да изкараш не само синусоида, а и сложната форма с точност до 20-ти хармоник. Ако слезеш до 100 кхц, ще имаш до 100-тния хармоник, съмнявам се дали ще му трябва толкова.
Цитат:
п.с.

Предполагам, че говориш за нещо различно и оттам пространните обяснения и недоразумения. Споменаваш за клок с променлива фаза, честоти 1, 1/2, 1/3 и т.н. от основната, PLL и делители, изкарване на целия буфер в един период на синтезирания сигнал - никое от тези не е задължително за ддс-то.

Пон Апр 07, 2014 9:17 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...

А аз ти обяснявам, че със синусоидалното творение се постига фина настройка на честотата на плейване. за патърна - там има други средства. В моя случай беше едно CPLD (колкото да върти адресите и да мултиплексира и към проц да зарежда данните), 3 чипа SRAM и 2 DAC-a. DDS-ът само генерира клока за CPLD-то.
И си мисля, че за него това е "най-мързеливото" решение. С процесор с DMA също ще стане, но DMA на всеки 50 ns ми се струва изнасилено. Освен това ще трябва двойно буфериране в DAC-а за да се избегне джитерът от DMA-то (докато захапе шината).
В края на краищата подобно нещо се прави от десетилетия и се нарича "видео адаптер".

Пон Апр 07, 2014 9:44 am
Профил ICQ

Уау, каква полемика се е заформила за няколко дена ....

Всъщност всички поотделно сте прави, но говорите за различни неща.

Аз НЕ говоря за синусоида, а за произволен патърн. Ако беше за синусоида бих ползвал чипа на Аналог Деваис или подобни. С процесор вероятно е невъзможно да изкарам изходна честота по-висока от тази на подобни чипове.

Говоря за това, което Миро е разбрал и се опитва да обясни.

Целта е сигнал от произволни сензори в реални електронни, електромеханични и/или чисто механични устройства да бъдат записани в реални условия (или на специализирани стендове), след което да могат да се възпроизвеждат "на бюрото" без реалния примерно механичен хардуер. Ще се използва само за развойна цел (поне за друго не се сещам).

Може би неразбирането идва от понятието DDS, в което повечето хора влагат смисъл за синтез на хармонични сигнали. Не се сетих за друго име на това, което искам ...

Същото е като с осцилоскопите с по 25Gsps ... Толкова са при периодичен сигнал.
Ако обаче скопа се настрои на Сингъл запис- семпъл рейта е поне порядък по-нисък ...

П.П.
Е, разбира се, че трябва да се променя и честотата на плейване на записания патърн, за което може или да се използва генератор с ПЛЛ, или да се взаимства от идеята на BateAz. Само незнам до колко може да се разчита на аналоговия компаратор ...

Пон Апр 07, 2014 10:01 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
... Само незнам до колко може да се разчита на аналоговия компаратор ...

Много може да се разчита, той за това е направен. В AD9851 съм го ползвал до 30 мегахерца, ама може и повече.

Пон Апр 07, 2014 10:22 am
Профил ICQ

emilvtc написа:
Говоря за това, което Миро е разбрал и се опитва да обясни.

Ми не, даже и Миро говори за периодичен сигнал, с период до 10 мгц. И клокове по стотици мегахерци. Ама проблемът е в теб - дет се вика, добре зададеният въпрос съдържа половината отговор.
За непериодичен сигнал моята идея отпада, но тази на БатеАз си остава. Синтезираш необходимата честотата на клока с ддс (направо с готов чип) и с нея изкарваш буфера към цап-а. За компаратора нямаш грижи. След като е след филтъра на цап-а, джитерът ще е достатъчно малък за това, което искаш да направиш.

Пон Апр 07, 2014 10:25 am
Профил

741 написа:
Ми не, даже и Миро говори за периодичен сигнал, с период до 10 мгц.

Проблемът не в периодичността на сигнала, а в спектъра му. Това, което всички твърдите е, че с ддс може да се постигне произволна резолюция. Аз ви обяснявам че самото ддс не прави подобни фокуси. Правят го филтрите след него, но филтри могат да се ползват само при синусоидален, при произволна форма НЕ МОЖЕ да се филтрира. Не може, защото произволния сигнал може да е с безкрайно голям спектър и евентуално филтриране ще омаже генерирания сигнал.

За по-ясно ето как работи цифровия синтез. Нека за простота приемем че патерна е само 4 позиции (от 1 до 4) демек памет с 2 бита адреси. Нека фазовия акумулатор да е 4 бита.
При най-високата честота, поредицата дето ще плейне е:
1234 1234 1234 1234
това си е една прекрасна поредица... Сега от тази позиция като мръднем с 1 стъпка ще се генерира:
11234 1234 1234 1234
демек една от всичките поредици ще се увели вместо 4 перида на клока ще стане 5 периода. Средно аритметично 4-те поредици изглеждат като с период 4,25, но истината е че имаме 1 поредица с 5 стъпки и 3 поредици с 4 стъпки.
От тук нататък като се "намаля честота" ще се получат 2 поридици * 5 стъпки плюс 2*4, после 1*5, И така нататък докато достигнем момента в който всички станат по 8 стъпки, т.е:
11223344 11223344 ....

Сега ако беше с делител на честота, от 1234 директно щеше да скочи на 11223344. ДДС-то обаче позволява тези междинни стъпки, което е добре, само че без филтър тези междинни стъпки не са коректни. Ако примерно сигналът е трионообразен, т.е. на първа позиция имаме 1, на втора 2, и т.н. то 1234 ще изглежда като що-годе права линия. Обаче 11234 вече има "чупка" между 1 и 2. Подобни чупки означават "грешки", демек смъкнали сме резолюцията по X или по Y. В случая няма значение дали грешката се получава от DAC-a (Y-ка) или часовника който клати DAC-a (Х-а).
Или казано на по-простичко, фазовия акумулатор и по-точно увеличаването на неговата размерност НЕ ПРАВЯТ резолюцията по-добра. Точно обратното, това СМЪКВА резолюцията, защото вкарва ГРЕШКИ. Ако можехме да отфилтрираме тия грешки, щеше да е прекрасно. Ама НЕ МОЖЕМ ако сигналът не е синусоидален.

Затова ви обяснявам, че ДДС с проц или фиксиран клок не е добра идея, когато говорим за произволни сигнали. Ама вие не та не, ще сложим филтри, ще постигнем чудеса... ще постигнете дедовия :P

Пон Апр 07, 2014 11:41 am
Профил
Аватар

Уйде, та се не виде ...

Пон Апр 07, 2014 11:49 am
Профил ICQ

Абсолютно :)

Пон Апр 07, 2014 11:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 128 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща