Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Часовници и календари 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Часовници и календари
Темата ми е много интересна и любима, нищо че за толкова години успях да сглобя само един. Но който има време и желание нека да сподели схеми, начин на изработка, изходен код и потребителски интерфейс, доработки и т.н. на часовници и календари - електронни, класически, слънчеви и всякакви други. Допълнителни връзки, статии, снимки на серийни часовници също ще са полезни.

Часовника който аз съм правил е базиран на MMC351 / 4511 / VQA нещо си седемсегменти индикатори. Само часовник, няма будилник или календар. Имаше си истинска печатна платка проектирана и произведена в ЗЕНА (Завод за електронна и нестандартна апаратура)-Добрич. Добавих му и 9В батерия за аварийно захранване, като индикаторите спират да работят при отпадане на мрежата, но часовника си работи и часът все пак може да се покаже с натискане на бутон. Всичко заедно с трансформатора и батерията го събрах в малка кутийка използвана някога за захранвания и станции за запояване произвеждани в тогавашната "Битова техника". Други познати които го сглобиха, използваха други кутии - например на неработещи руски електронни часовници. Сглобих го някъде през 1990 и все още работи, но за съжаление си е в България и нямам снимки в момента.

Прикачвам описанията на MMC351 и MMC353A, за да не съм абсолютно голословен. Предполагам отдавна не се произвеждат и предлагат...

п.с.
Рек ако смяташ, че темата е много обща или не и е тук мястото, свиркай.

Прикачени файлове:
mmc353a.pdf [120.23 KiB]
567 пъти
MMC351.pdf [96.73 KiB]
466 пъти
Чет Ное 08, 2012 12:16 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Часовници и календари
Бях около 20на години когато сглобих по заявка един часовников модул "майка" с AT80C2051, че такова ми се намираше подръка и съм имал достъп до програматор. Малко парче breadboard, няколкото пасивни карантийки за да тръгне, два бутона, два транзистора за управление на релета, два LED-а. Постановката изискваше управление на механични часовници в завод, които се движеха само напред, всички заедно. Основната цел - следене за отпадане на силовото захранване, и след това бързо превъртане до точно време когато се завърне. Дребни особености по управление на релетата за нормален и бърз режим. С двата бутона се избираха режими за първоначално сверяване на часовниците и не помня какво друго. Голямата екстра беше че вътрешното време беше а-ла DDS и съответно можеше да се коригира до голяма степен неточността на осцилатора. За мое предизвикателство всичко беше на асемблер и само в регистрите, без ползване на RAM. Мислех след време да му добавя GPS модул през UART за самосверяване, обаче там вече животът ме отнесе. Не знам дали се ползва до ден днешен .. липсва човекът който беше връзката.

Чет Ное 08, 2012 3:34 pm
Профил

:) :) :)
Чсовник ......каква носталгия....За хоби такова на съм правил но в работата –да.Далечната 2001....
Отначало имаше изисквание 1секунда на месец в целия диапазон от -40 до +85... след анализ от стана на клиента решиха че може и 1 сек на месец на 25 ... с изменеие на температурата –каквото доиде....
Кривнята беше че требе да е без пари-пцб 2 слоя но да покрива 1 000 000 милион изисквания за ЕМС и т.н и т.н и съответно платката беше около 3х3 см с един милион механични рестрикции – компонентите можеха да са само от едната страна ......
Вътре е един контролер НЕК 8 бита и още 10 чаркалака и това е .....

После частично правих един часовник със стрелки –вътре е степер мотор с 2 оси ...ама там не беше предизивикателство –място много,контролерчето голямо –чак КАН поддържаше ...

Пет Ное 09, 2012 6:29 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Преди години правих един с ПИК и ds1307 с големи светодиодни индикатори-правени.

Прикачени файлове:
CLOCK.pdf [394.52 KiB]
557 пъти
Вто Дек 18, 2012 5:46 pm
Профил
Аватар

Старо, но работи :D Голяма паяжина, следващия път (надявам се да не е след година) - да бъде на платка и с някои екстри. Светодиода е за индикация AM/PM.
ММC351 / Микроелектроника, Румъния /, TI CD4511BE, индикатор HDSP-B09G общ катод

Прикачени файлове:
MMC351_test.JPG
MMC351_test.JPG [ 1.33 MiB | Прегледано 7974 пъти ]
Чет Апр 03, 2014 8:43 pm
Профил
Аватар

аз търся схема на часовник с табло на 220в. от крушки

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Апр 03, 2014 8:49 pm
Профил WWW

am stereo написа:

В казармата(бившето ПЖИ Сф.) правих 83/4 г. :) На сегмент по 3(4) крушки, с тиристори да пекат по малко ламБите. N броя 7490
деляха 1 Mhz кварц... После 7447 май бяха дешифраторите...

Сря Апр 09, 2014 8:19 am
Профил ICQ
Аватар

проекта не е мой, но ми хареса
http://www.johngineer.com/blog/?p=1595

Вто Окт 28, 2014 12:21 pm
Профил
Аватар

Наскоро се сдобих с разни антични чипове. В колекцията фигурираше и един за часовник - LM8562. Не ми е оставало свободно време за да видя как се представя. Синхронизира се от мрежата и не очаквам каквато и да било точност от него. :D

Някъде в архивите трябва да имам съветски чипове за часовник с календар. Беше от старата им CMOS серия, ако не се лъжа К179хххх и бачкаха на 9V захранване.

Вто Окт 28, 2014 2:57 pm
Профил

itso.t написа:
...Беше от старата им CMOS серия, ако не се лъжа К179хххх и бачкаха на 9V захранване.

K176xxx

Вто Окт 28, 2014 3:29 pm
Профил

Последно преди ~15г. правих с 68705Р3 , бачка си животното , като показва час , мин , сек. , дата и бях наредил 7 кръгли Led за дните от седмицата . 5 зелени и 2 червени (за събота/неделя) , като 6 от диодите светеха постоянно , а единият (който е за деня в момента) мигаше . Кефят ме светещите часовници (да са с Led , a не с Lcd) , че и на тъмно скиваш саатя :) . Мерак ми е да правя пак часовник , имам едни чиплета на силабс F921 , та си имат цъкалка вътре. Един приятел казваше : Не си губи времето , да правиш измерватели за време :)

Вто Ное 04, 2014 12:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Бели светодиоди, зад леко тонирано стъкло, цифрите по схемата на TIL311. Много красиво изглеждат. Бутоните за сверяване на стъклото - тъч. И като екстра автоматично регулиране на интензитета според осветеността на стаята. За съжаление не съм го виждал на живо. Макар, че аз съм го правил... Каспаров ако има някоя снимка, да сложи :)

Вто Ное 04, 2014 2:26 pm
Профил ICQ
Аватар

mitko_el написа:
am stereo написа:

В казармата(бившето ПЖИ Сф.) правих 83/4 г. :) На сегмент по 3(4) крушки, с тиристори да пекат по малко ламБите. N броя 7490
деляха 1 Mhz кварц... После 7447 май бяха дешифраторите...

Ние имахме такъв звяр ( 3-4kW ) на покрива на електротехникума. Инсталираха го 1987г. за 25 годишнината, но след месец-два го спряха, щото електротехникума не можеше да си плати сметките за ток :-) Пускаха go по празниците още 1-2г. , един бял ден му зачезна управлението...

В нас имам един с PIC16F684 и 6 разредна LCD индикация без управление, един с PIC18F2525 и 4 разредна LCD без управление, един с PIC16C74 и 2x8 LCD с управление, един с PIC16C77 и 2x16 LCD с управление.

Най-готиния часовник дето съм правил ( може би 1998г. ) беше с PIC12C508 пуснат на 32кHz. Часовника беше мастер на I2C шина и пращаше на централния професор точно време. Не помня скоростта на I2C-то, но беше 20-30кHz. С един пин се разрешаваше/забраняваше комуникацията. Захранваше се от 3V батерия CR2032, можеше към година да изкара с една батерия. Батерията се дозареждаше през 560k резистор, pull-up резистори на I2C към 22k. В часовника се пазеше паролата на системата. На всяка секунда при разрешена комуникация часовника четеше от определен I2C адрес в централния процесор и ако там пишеше "дай ми паролата" я пращаше на следващата секунда, като през тази секунда четеше/пишеше непрекъснато глупости в/от централния процесор с цел "кодиране на паролата" :-)

Сря Ное 05, 2014 11:31 pm
Профил WWW

Познат си купи лазарен проектира образа на тавана- казва, че се е утепало за спалнята- отваряш очи и виждаш над одеалото :)
Иначе си ползвам PCF8563 серията. с кондензатори се опитвахме да пазим времето, но се саморазреждаха..

Чет Ное 06, 2014 8:45 pm
Профил WWW
Аватар

Часовник се сглобява така

Изображение

А когато трябва да има и календар :)

Изображение

Чет Ное 06, 2014 9:38 pm
Профил WWW