|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 10:00 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Microstrip линия със смесен диелектрик
| Автор |
Съобщение |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
 Microstrip линия със смесен диелектрик
Привет на всички В момента правя платката на тракер с няколко няколко различни RF комуникационни интерфейса, платката е 6 слойна, като RF има само на горният слой и като цяло е неголяма част от целият проект. Цялото нещо ще е в кастъм алуминиева кутия с 5-6мм между платката и капака, и всичко вътре се залива с двукомпонентен силикон с диелектрична проницаемост 3. От тук идват проблемите, защото не мога да намеря калкулатор за да изчисля правилно размера на линиите при 50ома импеданс когато диелеkтрика е смесен. Не ме интересуват загубите, а само качеството на сигнала. Навсякъде приемат по дефолт че единият диелектрик е въздух. Някой има ли формула как се изчислява подобна линия без да се използват разни 3D FEА софтуери които уж всичко решават. Досега гледам да се измъквам от СВЧ историите, но сега просто няма накъде и съм се хванал на хорото. Изделието е с аутомотив температурен диапазони и ще минава тестове. Не искам да прецакам нещата заради груба грешка още в началото и затова моля за помощ от запознатите в областта. Постановката е горедолу следната, като дебелините на двата диелектрика са силно различаващи се: 0.4мм под линията, 5-6мм над линията.  Благодаря за времето и вниманието Поздрави
|
| Пон Мар 31, 2014 11:29 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Microstrip линия със смесен диелектрик
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Апр 01, 2014 3:42 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4907 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
+1 ApCAD също така обърни внимание на: txline2003 или http://www.awrcorp.com/products/optiona ... calculatorFR4 намя контролирана диелектрична константа(различна е при различните производители, както и при различни партиди) ако можеш да ползваш на RO4000 Rogers Corp, ще си по-доволен от крайният резултат 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 01, 2014 12:26 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Да обобщим: Имаш FR4 с 0.4 мм, на него линия, отгоре силикон с епсилон 3 и дебелина 5-6 мм , и най-отгоре - алуминиев капак. Правилно ли съм разбрал? Колко дълги са линиите, които трябва да опроводиш и с какъв импеданс? Дано да не съм прав, но мисля че ще береш ядове с този силикон.
|
| Сря Апр 02, 2014 10:23 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Защо не ги сложиш тези писти във вътрешен сигнелен слой?
Така ще си спестиш много ядове. Особенно с заливката.
|
| Сря Апр 02, 2014 10:28 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
Благодаря на всички за помощта и съдействието. Да, правилно си разбрал. Линиите са 50ома с U.FL накрая, 433 е около 20мм, ъплинка, гпс/глонас и гсм са под 10мм. Не зависят много неща от мен освен дизайна на платката. Досега радиомодулите сме ги правили на малки платки с екран отгоре и се настройват и сериализират на конвейр, но за този проект искат всичко да е на 1 платка освен антените. Май ще трябва да поръчвам нова тенекиена капачка и да скрия всичко отдолу. @Тишо Не искам да пускам RF във вътрешен слой на FR4 точно защото на този материал не гарантират нищо. Предпочитам да разчитам на силикона отгоре защото знам че параметрите му са железни Поздрави
|
| Чет Апр 03, 2014 12:13 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не се шашкай толкова. Линиите ти са къси. Разстоянието до капака е над 10 пъти по-голямо от дебелината на линията. По-скоро вариации на диелектричната проницаемост на FR4 би играло по-голяма роля. Но дори при перфектни линии, не забравяй, че съеднителите не са идеални като съгласуване, а антените имат още по-голямо значение. Особено ГСМ, която обикновено е китайска "пи*ка" с КСВ 1:Гьотере. Предполагайки, че използваш активна външна ГПС антена, то обикновено кабела е 1.5м и нагоре, което означава, че ако е калпав, той ще влияе повече от късите микролентови линии на платката, но това няма как да се разбере без мерене. А и нивото на сигнала след усилвателя не е като на входа. При мен, много често ГСМ и RF антените са просто парчета жица с четвърт вълнова дължина "на око", а външна ГПС антена понякога се налага да свързвам през две хвърчащи жици дълги към 10 см, без проблем при приемането.
|
| Чет Апр 03, 2014 7:38 am |
|
 |
|
jig.tak
|
Вече приключих с основната платка и ще чакам резултати след тестовете. ГСМ антената е пасивна керамична пръчка на Таоглас и от утре почвам да се боря с антенната платка и там май ще е по голям секса. Единственото хубаво нещо е че няма да има силкон отгоре Благодаря още веднъж на всички за съдействието
|
| Нед Апр 06, 2014 12:51 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|