Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Altera Cyclone 2 въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Altera Cyclone 2 въпрос
Доста ровичках но не можах да разбера Cyclone 2 нуждаят ли се от външна памет за да съхраняват програмата. На някои FPGA платки понякога виждам малки чипчета които най-често се оказват SPI флаш памети. Мога ли да изсипя програмата директно в FPGA чипа.

Съб Мар 29, 2014 1:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altera Cyclone 2 въпрос
Да - има нужда от външна памет. В чипа може да запишеш конфигурацията, но ще е там до спирането на захранването му.

Съб Мар 29, 2014 8:20 am
Профил

Добре. Добре някой ползвал ли е http://www.ebay.com/itm/Cyclone-IV-4-FP ... 35cd19320c , тия евтини USB бластери, някакви китайски разработки са.

Съб Мар 29, 2014 9:59 am
Профил

Имам клонинг на USB Blaster. Ама само съм пробвал дали си го намира средата им, ако помня добре. Тия дни за сефте ще се разправям с едни Spartan-и на Xilinx, та поне за колонинга на техния кабел ще мога да кажа що за стока е.

Впрочем, ако не искаш да слагаш отделна памет или не искаш да жертваш крачета на чипа за това, можеш да им наливаш акъла да речем през MCU-то, ако такова има връзка с тях. Хубавото е че често бит стрийма може доста сериозно да се компресира, та не заема твърде много място във флаша на MCU-то.

FPGA с вътрешна памет е например Spartan-3AN на Xilinx. Ама вече е въздъртичко.

Съб Мар 29, 2014 10:03 pm
Профил ICQ

Доста коментари изчетох за тия клонинги, има такива които казват че от първият път тръгват други твърдят че са пробвали 2-3 без успех. Другото е че средата винаги ги разпознава, но програмирането се прецаква по някое време. sparkybg сподели след това какво се е получило. От къде се сдоби с клонинг за Xilinx.

Съб Мар 29, 2014 11:06 pm
Профил

Чак пък да се прецаква... трябва да е съесем фалшива история ;-)

Ако ще има проц на борда, направо си го програмирай през проца и няма ти трябва кабел...

Съб Мар 29, 2014 11:43 pm
Профил

polinom написа:
От къде се сдоби с клонинг за Xilinx.

Купих и алтерския и тоя за Xilinx от един и същи eBay търговец.

Алтерския е такъв:
http://www.ebay.com/itm/Altera-FPGA-CPL ... 414f7d1933

Тоя за Xilinx, такъв:
http://www.ebay.com/itm/Xilinx-Platform ... 35cecc7a5b

За съжаление не помня точно търговеца.

Може би към средата на другата седмица ще мога да кажа как се представя при мен върху Spartan 3AN, че чакам чаркове от Farnell за да подкарам проекта.

Нед Мар 30, 2014 1:03 am
Профил ICQ
Аватар

sparkybg, ако изпаднеш в съмнения, аз имам оригинален DLC9 за сравнение.

Нед Мар 30, 2014 12:26 pm
Профил

Благодаря. Ще имам предвид. Дано си тръгне без грижи де...

Следващия проект ще е със 6-ца и ще се зарежда през MCU-то, така или иначе. Ако се стигне до него де. Взех 3AN само и единствено заради вътрешния флаш. Ама то като е за сефте, така става. Сега въобще без колебание щях да взема 6-ца и да я програмирам през пинове, които ползвам за IO след това. :) При приблизително еднаква цена 6-цата е доста по-благодатен, включая и като скорост.

Нед Мар 30, 2014 3:39 pm
Профил ICQ

Чакайте сега нещо се обърках. Какво имаш предвид през процесор на борда. На някои бордове има съм виждал нормални МЦУ-та, мисля че беше PIC18f14k50, този със USB за периферия. Попаднах и на един проект при който същият проц се използва за програмиране, като се казваше че quartos го разпознава като бластера.

Нед Мар 30, 2014 6:47 pm
Профил

polinom написа:
Чакайте сега нещо се обърках. Какво имаш предвид през процесор на борда. На някои бордове има съм виждал нормални МЦУ-та, мисля че беше PIC18f14k50, този със USB за периферия. Попаднах и на един проект при който същият проц се използва за програмиране, като се казваше че quartos го разпознава като бластера.

Записваш си битстрийма във външен FLASH, вързан към процесора, или във флаша на самия процесор, ако е достатъчно. После правиш фирмуера на процесора така, че при включване на захранването да изпрограмира FPGA-то през крачетата, с които е вързан към него. Така например се пестят крачета върху FPGA-то, ако зора е голям. Другия вариант е да заделиш няколко крачета на MCU-то и да програмираш FPGA-то през JTAG интерфейса му. При Spartan-ите на Xilinx JTAG крачетата да си само за това, така че и тоя вариант не води до загуба на крачета върху FPGA-то.

По тоя начин не ти трябва специален кабел за програмиране на FPGA-то, а и ако ползваш флаша на поцесора, спестяваш едни пари за външен SPI флаш за FPGA-то.

Например, в моя случай проекта е контролер за LCD, изглеждащ на процесора като SRAM памет, + някои дребни ускорителни функции. Крачетата са ми важни, и бяха на ръба - свободни са само 2 IO-та и 2-3 input only крака на FPGA-то, ако помня добре. Просто са много шините - от една страна MCU, от втора - SRAM, и от трета - самото LCD. MCU-то, което ползвам се продава с до 2 мегабайта FLASH и е достатъчно бързо че да компресирам битстрийма за FPGA-то и почти да не се усети, и като скорост, и като памет. Ама, от де толкоз акъл, като го почвах. :) С FPGA не се бях занимавал никога, а документацията + разни особености, за които човек не си дава сметка се оказаха някакъв ужас, докато си изясня поне основните неща.

Нед Мар 30, 2014 8:42 pm
Профил ICQ

Е по тоя начин не става ли през десет планини вода да се носи. В смисъл да си изясня някои неща:1-во битстрийм е някакъв файл? 2-ро то протокола за достъп до ФПГА не е ли по някакъв начин криптирран(всяко устройство ли може да се свърже с чипа). За altera до колкото видях крачета за достъп до чипа нямат други функции освен тази, поне за cyclone 2. Виждам че си програмирал през JTAG интерфейса самият протокол не е ли тегъв, знам че ползват стандарт jtag 1149.1 в някои случаи.

Нед Мар 30, 2014 9:20 pm
Профил

polinom написа:
Е по тоя начин не става ли през десет планини вода да се носи.

все някак трябва да му налееш акъла, през проц обикновено е най-евтино и най-практично.

Криптирания и защити има само в по-нови и скъпи фпга-та, но това мисля няма пряко отношение към програмирането. Както и компресията (за това съм сигурен) - сменя се съдържанието на файла, но компресиран или не, се налива еднакво. Всъщност не знам дали циклон 2 поддържат компресия, от 3 нагоре поддържат със сигурност...

Ако ще се програмира с проц трябва да се събразят някои пинове. В общия случай фпга-то предлага няколко интерфейса и най-добре да съпада с нормалната работа. Примерно както спарки говори за SRAM интерфейс е добре за шината да се ползват същите пинове като за паралелното програмиране. Така допълнително са само пиновете с които се вкарва в режим на програмиране и евентуално ресетва фпга-то.

Нед Мар 30, 2014 10:00 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
Взех 3AN само и единствено заради вътрешния флаш.

Много скъпо идва този вътрешен флаш, а той си е пак отделна подложка и не носи някаква сигурност срещу намеса.

Нед Мар 30, 2014 11:02 pm
Профил

Добре де може ли да се систематизират нещата като всеки каже какво е ползвал, нямам предвид "..чул съм ..." или "...виж този или онзи пост...". Въпросът е съществува или простичък и в същият момент ефикасен метод. Аз попаднах на един пост, в който човека твърдеше че на нагоят кит, алтера използват чип с FT232RL + някаква "слепваща" логика и 2-3 pul up/down резистора.

Пон Мар 31, 2014 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща