Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Търся специалист 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Търся специалист
Трябва да намеря специалист по ботаника, по-специално клетъчна биология на растенията.
Да спестя въпроси от ваша страна искам да модифицирам едно декоративно растение, споко не е за ядене или пушене.
Ако някой познава такъв човек ще се радвам ако помогне да установим контакт.

Вто Мар 18, 2014 1:37 am
Профил

Мнение Re: Търся специалист
E .. ти направо ме уби ... някой ден ще се събудиш и ще установиш че домата ти глозка крачката. Сори за офтопика ама .. по въпроса не се сещам за никого.

Вто Мар 18, 2014 2:38 am
Профил
Аватар

сещам се за един който кръстосваше рози в БАН едно време. ще питам и ще пратя ПМ ако има резултат.
а иначе в kickstarter имаше едни юнаци които направиха светещо растение, май и семена продаваха - но не и извън щатите.

Вто Мар 18, 2014 5:09 pm
Профил
Аватар

А, аз знам за едни в БАН, дето пък измислиха система за охлаждане на топлата вода...

Пон Мар 24, 2014 11:06 pm
Профил ICQ WWW

Тва ще да е няква секретна разработка.

Вто Мар 25, 2014 1:07 am
Профил

Писах на познат- ако се заинтересува-може ще ти пише.

Вто Мар 25, 2014 10:47 am
Профил WWW

Благодаря на помогналите ми за връзка с ботаник.
Сега сериозно, пак търся специалист този път трябва да разбира от рентгенови лъчи. Въпроса е как да изкарам кабелите от една оловна кутия където е лампата без да излязат и лъчи заедно с кабела. И ако може да ми препоръчате нещо което свети при наличие на рентгенови лъчи или друг лесен метод за откриването им. И последно верно ли кинескопите са от оловно стъкло и не пропускат Х-лъчи. Не искам да се опъжа заедно със растението.

Сря Мар 26, 2014 3:28 am
Профил

Офф

:idea:
Тука работата стана дебела. Някой е решил да прави научен труд на тема разстения в космоса. Ще засажда домати на марс ама там нали радиацията е висока и ще ги имунизираме с клетъчна биология и калява с рентгенови лъчи. Хитра идея. Как не съм се сетил.

Няма как да защитиш кабелите излизащи от кутията. Ще излиза радиация. Покрай изолацията ще излизат гама кванти с поне 300 тераелектронволта. Може да насочиш дупките с кабели към комшията или тъщата поне да пукнат те а не ти. А датчик - може да ползваш някой стар кинескоп. От Рубин примерно или другите първи лампови цветни телевизори. Подгряваш катодите, пускаш високо но не 16 кв а по малко, примерно 15.5. След това с постоянни магнити от говорител на мястото на отклонителната система разфокусираш лъча. Може да повишиш малко фокусиращото за да избегнеш аберациите в различните части от образа. След това при подаване на радиацията ще наблюдаваш формата на лъчите и спектъра им. Имай впредвид, че захранването на кинескопа и рентгеновата тръба трябва да са синхронизирани. За опасностите от транскавитационни взривове няма да те предупреждавам. Сигурност си ги взел в предвид.

Сря Мар 26, 2014 8:34 am
Профил
Аватар

Аз съм много далеч от темата за да мога да помогна с нещо, но от чисто любопитство да питам - как по принцип се модифицират растения за да се получи желания резултат?

Сря Мар 26, 2014 8:47 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Тези лъчи не се ли разпространяват право линейно ?
Един лабиринт нямали да свърши работа ?

Чет Мар 27, 2014 9:48 am
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
как по принцип се модифицират растения за да се получи желания резултат?

Ми принципно е лесно преправяш хромозомите и готово но практически е доста трудно иска се сериозна лаборатория отлично познаване на материята и доста опити. Ползват се различни мутагени в зависимост от това какво искаш да направиш, абе с две думи много е сложно, тва ако искаш определено нещо от растението.
Аз ще пробвам пък квото стане.

Пет Мар 28, 2014 2:03 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
как по принцип се модифицират растения за да се получи желания резултат?

Ми принципно е лесно преправяш хромозомите и готово но практически е доста трудно иска се сериозна лаборатория отлично познаване на материята и доста опити. Ползват се различни мутагени в зависимост от това какво искаш да направиш, абе с две думи много е сложно, тва ако искаш определено нещо от растението.
Аз ще пробвам пък квото стане.

Добре де, то това е тема на отделен дълъг разговор предполагам, ама "преправяш хромозомите" звучи доста размито, нали? Предполагам не е същото като да преправиш кода на нещо с микроконтролер, за да прави нещо друго. Значи се знае всяка хромозома за какво служи и се знае ако се нагласи еди-как-си ще има съответния ефект, така ли? Стана ми доста интересно. Обясни малко повече ако можеш? :)

Пет Мар 28, 2014 2:27 am
Профил

Ми горе-долу като кода за контролер е, само че в контролера бъзикаш лесно и бързо получаваш резултата. Докато при растенията резултата се чака доста, примерно днес накиснах едни семена в разтвор седмица докато поникнат и 3 месеца да заприличат на себе си. Ако има шантави добре ако няма по-висока доза и така. Отделно че мутацията може да се прояви и чак когато цъфне а най-бързо цъфтящите искат поне 3-4 години перфектни условия да цъфнат.
В общи линии не търся нещо конкретно а да получа различни форми на определено растение. Ето ти пример https://www.google.bg/search?q=cultivar ... h&imgdii=_
тия в природата ги няма висiчко е изкуствена мутация.

Пет Мар 28, 2014 2:59 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Приятел не си играй с рентгенови излъчватели без да имаш необходимата подготовка и разрешения за работа с такива излъчватели. Имай в предвид, че дейност с прибори с източници на йонизиращи лъчения става само с лицензия съгласно ЗБИЯЕ и е необходимо да имаш удостоверение за правоспособност за работа с ИЙЛ съгласно ЗБИЯЕ ( Закон за безопасно използване на ядрената енергия), както и един куп други документи. Имай в предвид че санкцийте за нарушението му са много жестоки особено при причиняване на увреждания на трети лица. Да не стане играчка плачка.

Пет Мар 28, 2014 10:38 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

dzeduse написа:
Приятел не си играй с рентгенови излъчватели без да имаш необходимата подготовка и разрешения за работа с такива излъчватели. Имай в предвид, че дейност с прибори с източници на йонизиращи лъчения става само с лицензия съгласно ЗБИЯЕ и е необходимо да имаш удостоверение за правоспособност за работа с ИЙЛ съгласно ЗБИЯЕ ( Закон за безопасно използване на ядрената енергия), както и един куп други документи. Имай в предвид че санкцийте за нарушението му са много жестоки особено при причиняване на увреждания на трети лица. Да не стане играчка плачка.

Тук само ще допълня, че ренгеновите лъчи са си нещо, което трудно се спира! Като минат през метал интензитета пада, но до нула трудно се стига. Минималното количество което остава е достатъчно, за да те изпържи за по-продължително време. Затова като се правят ренгенови снимки в болниците, то ренгенологът отива в съседна отдалечена стая (със специални дебели метални плоскости в стената), за да натисне "спусъка".

Пет Мар 28, 2014 1:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща