|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
cruise7777
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос за компилатор
Здравейте почнал съм да пиша дипломна работа, използвам PIC16f877 (върши ми работа) реших кода на програмата да го напиша на C, не искам да си блъскам главата с този асемблер. От един мой колега ми беше препоръчан CCS, след един ден мъка успях да настроя UART-а на симулации тръгна идеално, тепърва ще го пускам на контролера да видя как ще се държи. Моя въпрос е : нали като се компилира програмата се създава един HEX файл, при него като цъкна на properties и погледна size ми изписва около 500 байта, това не е ли много при положение че FLASH паметта на контролера е 4kbyte? Нали тази програма се записва във flash паметта и дефакто гледаме HEX файла колко е като размер? Извинявам се за въпросите ама наистина няма къде да погледна... също така какво ще кажете от препоръчания компилатор от microchip, който е XC8, като тръгнах да търся high-tech видях че не се подържа и вече препоръчат XC8
|
| Чет Мар 20, 2014 9:43 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Re: Въпрос за компилатор
Hex файлът е ASCII представяне на двоичния машинен код на процесора, така че е нормално размера му да е много по-голям от реалния машинен код. За подробности какъв е формата на hex файла виж прикаченият файл.
Колко е размера на програмата можеш да видиш в lst/map файловете, но в крайна сметка е според компилатора. На някои се задава с опции да показват ли тази информация. Ако използваш MPLAB 8.xx можеш да видиш размера на използвата flash и RAM в специален прозорец, при MPLAB X се нарича Dash board.
XC8 е новото име на Hitech C компилатора, включващ в себе си и MPLAB C18 компилатора.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 20, 2014 10:49 pm |
|
 |
|
cruise7777
|
Мерси много за информацията! Сега ми остана малък въпрос, кой компилатор ми препоръчате CCS или XC8 (който препоръчат Microchip) надявам се да кажете от личен опит!
|
| Чет Мар 20, 2014 11:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
CCS e като че ли по лесен за начинаещи, с него буквално идват стотици примери. Едно време имаше plugin за MPLAB, като че ли и сега има plugin за MPLAB X.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 21, 2014 4:38 am |
|
 |
|
cruise7777
|
Благодаря
|
| Пет Мар 21, 2014 9:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
и мойте мнение е да стоиш на CCS, а той самия при всяко компилиране ти показва колко памет гълташ. Но това е контролер с прост асемблер, лесно е да го напълниш ако не пишеш ефективно.
|
| Пет Мар 21, 2014 7:14 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Лично аз предпочетох продуктите на mikroElektronika. Имат развойна среда с компилатори на C, Pascal и Basic, всичките във варианти за PIC, AVR, ARM, dsPIC, PIC32 и 8051. Имат си готови библиотеки, имат примери, имат и форум в който може да се пита. Не изискват регистрация и са напълно функционални за проекти до 2000 програмни думи. Е, имат и "лекарство" за ограничението, но то е друга тема, и не я пише в техния сайт.  Ето им C-то: http://www.mikroe.com/mikroc/pic/За съжаление програматора който използвам не позволява дебъгване от тези развойни среди, но за целта може да се пишат допълнителни инструкции в програмата и връзка през RS порта за наблюдаване на параметрите по време на изпълнение на програмата върху процесора. А самия процесор PIC16F877 не знам на каква цена си го взел, но горе-долу на същата цена е PIC18F4620. Възможно е да си го избрал заради това, че на много места примерните програми са дадени за 16F877, но принципно синтаксиса и структурата на програмата са идентични.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пет Мар 21, 2014 8:52 pm |
|
 |
|
cruise7777
|
Благодаря на всеки който се е включил в темата, оставам си на CCS
|
| Съб Мар 22, 2014 12:14 am |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
От кога това, последно когато ползвах ХС8 той предоставяше само възможност за мапване на регистрите чрез символи, докато С18 и Hitech C разполагаха с библиотеки за периферията. Но аз може би от 6 месеца не съм се занимавал с тях.
|
| Вто Мар 25, 2014 2:40 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Библиотеките си работят и на XC8. Че даже и си вървят с него. Има още трески за дялане, но сериозни оплаквания нямам, от XC8 та до XC32. Макар че за 32-ките смятам скоро да пробвам новата им среда и C++. Ама съм си дал срок че ще е скед като PIC32MZ стане достъпен от някъде, та да има поне някакъв смисъл заигравката, че сигурно и това ще го псувам няколко дни преди да се кротна. 
|
| Сря Мар 26, 2014 2:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|