Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Регулираема защита по ток 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Регулираема защита по ток
Не ми се иска това с шунта защото неможе да се релулира а и идеята ми хареса на Pif, учил съм микропроцесорна електроника, и съм наясно с повечето основа, но просто в даскало ноже да обхванем всико (сега уча в ТУ-Варна), паралелно с това съм web developer и си разбирам от работата... Винаги си поставям цели който се опитвам да им намеря решенията просто немога да открия схема в нета приложима при моя случай затова моля вие които очевидно имате доста опит да драснете за какво става на въпрос с тези импулси схематично така ще успея да схвана, разбирам принципа но немога да го навържа ел.

Чет Мар 20, 2014 11:57 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Кой ти каза че това с шунта не може да се регулира ..... извинявай че ще ти го кажа, но нито тов акоето си учил, нито web-a ще ти помогнат в случая. По горе в темата има достатъчно информация как да го направиш регулируемо по няколко начина. А пък ако мислиш че ще го направиш с процесор по начина по който Pif предлага, досега да го беше направил с шунта. Товакоето той предлага е по трудно технически, и по трудно софтуерно, няма логика ако не можеш да направиш по простото, да направиш по сложното.
Това дали е по-елегантно като решение, с по-малко компоненти, даващо конкретната информация която на теб ти е нужна, това не го дискутираме.
Не можеш да намериш схема защото не я търсиш правилно, а и повярвай няма схеми за всеки един проблем, схемите се създават, това е като да искаш да свалиш някоя мацка, няма никава гаранция че изтърканите стихове кооито ще намерш из интернет ще ти свършат работа, понякога трбява да седнеш да помислиш и да сътвориш нещо, ако не можеш явно тая мацка ще я клати друг.
Лично според мен това което Pif ти предлага е много, много над това което можеш да направиш в момента, ако се хванеш да се занимаваш, може би след 5-6 месеца и да можеш, въпреки че лично според мен и след толкова няма да можеш. Решението което той ти дава е много елегантно, но тъй като той има много опит, правил е много неща, сигурно не осъзнава колко много от натрупаните през години знания и опит ще изпозлва за да го реализира, там има много уловки, много неща за които трябва да помислиш, а и колата не е най-гостоприемното същество. На него може да му отнеме 10-20-30 минути да го драсне на схема и напише кода, на теб 20-30 дни ....поне.

Пет Мар 21, 2014 12:12 am
Профил

Съгласен съм напълно с теб, тогава ще почна от долу нагоре. Благодаря за страничната гледна точка която може би пропусках. Ще го направя с шунта пък после малко малко ще го модернизирам :)

Пет Мар 21, 2014 12:17 am
Профил WWW

както ти писах нямам ниакквъ кад на лаптопа, но ето ти малко информация :
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01332B.pdf
страница 3, от там отива към ADC.
Също така ти дадох и еидн друг вариант който с подходящия процесор също ще работи. Същият този шунт, отпред и отзад по един делител, да речем примерно 4.1к/2 к , изхода на делителя един ценер 5.1 V към маса за всеки случай, кондензаторче и от там в единият вход на процесора. Това от двата делителя по един начин, така имаш напрежението от двете страни и можеш да сметнеш пада.
Като знаеш пада, токът ти е Up/Rshunt. По просто с процесорле няма на къде, не обсъждаме това което предлага Pif.

Пет Мар 21, 2014 12:34 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
По добре направи по простото и после го модернизирай.

А най-добре човек да си купи готов/фабричен модул за управление на прозорците в колата и да не се занимава с глупости :D . Аз поне бих постъпил точно така, освен ако разбира се цялото занимание не е основно с учебна цел :) .

Пет Мар 21, 2014 12:37 am
Профил

Е то това ми е първата идея, ама си мисля че целта е по-скоро хоби а не толкова да спести 20 лв ...

Пет Мар 21, 2014 12:43 am
Профил

Значи сега направих това което на симулатора работи при надвишване на даден пад на Rshunt компаратора си върши работата сега ще видия и твоя вариянт
Изображение

И целта ми не е да си го купя, ако йсках вече да съм си купил модула

Пет Мар 21, 2014 12:49 am
Профил WWW

Тук шунта ти е отдолу, нали ставаше за въпрос с шунт който е отгоре ? После ако ще е с ОУ ти трябва ОВ и да му наместиш някакъв малък хистерезис.

Пет Мар 21, 2014 1:03 am
Профил

Да просто там го направих да погледна дали ще стане то и да откъм 12в е същото сега ще го преместя

Пет Мар 21, 2014 1:08 am
Профил WWW

От към 12-те не е вече същото ....

Пет Мар 21, 2014 1:09 am
Профил

идеята имах предвид

Пет Мар 21, 2014 1:10 am
Профил WWW
Аватар

Как са направени евтините модули... С биметални изключватели. При повишаване на консумацията, се нагрява биметалната пластина и разпада веригата.

Как работят сравнително интелигентно направените защити...
При натискане на бутон, стъклото тръгва в съответната посока. Ако срещне препятствие (увеличаване на консумацията) се прекъсва тока към двигателя. Дори и при натиснат бутон. За възобновяване на движението, бутона трябва да се отпусне и пак да се натисне.

При по-интелигентно направените системи, ако в режим да вдигане, уиндоуса срещне препятствие, спират двигателя и връщат малко назад (прозореца надолу).

Алтернативни решения:
- в двигателя има датчик на хол и се следи дали се движи. Ако спре, спира и захранването към него.
- в рамката на прозореца има датчик. При притискане, спира екшъна.
За последните две не помня детайли, дали следят и консумация и дали имат ограничение по време.

При доста от системите има и обща защита. Ако се прекали с играчката "нагоре-надолу", режат тока за да не се изпекат двигателите.

На някакъв вагаджийски коптор в диагностиката гледах позиция на стъклото. Ако правилно си спомням, в сантиметри. Отделно дава и статус напълно отворен или затворен. Как го измерват, те си знаят.

Всеки си прави каквото си иска. :D

Пет Мар 21, 2014 1:57 am
Профил

Е то ясно, решения колкото имодели, има много начини, с или без датчици, с мерене на ток, позиция, импулси, директно или индиректно, няма място във вратата, иначе можеше да има и версии с хамстер и въртележка.

п.с. в баба алфа се беше заселила мишка, нали я карам веднъж на година и гадинката влязла да живее вътре, гризкала калъвчвто на талона, еидн парцал да беше ударила поне ...

Пет Мар 21, 2014 3:26 am
Профил
Аватар

Резюмирах за да може питащият да взаимства идеи, ако прецени.
Че на моменти е доста тъпо - затичаш се с бързовара към водата, а се окаже, че тя вече е топла... :D

Пет Мар 21, 2014 12:36 pm
Профил

Здравейте, почти съм готов със схемата, но имам една питанка, при подаване на напрежение на електромотора има един пик на тока докато се развърти който е около ~250ms за да избегна погрешното активиране на защитата, кое е по добре на направя плавно стартиране на мотора или защитата да следи след 250ms?

Съб Мар 22, 2014 2:58 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща