Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Чип за управление заряда на Li-Ion батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Така е. Схемата е на касов апарат Daisy MOBILE. Напрежението на батерията се следи от МК, когато апарата е включен към мрежово захранване до изравняване на стойностите на батерията и външното захранване, след което SHUT DOWN на LM317 през ADJ пин (долния край на диода отива към МК). Все пак от казаното от ТоНи и Цецо си мисля че това не е най удобния вариант за зареждане поради голямия ток на заряд и прекомерното отделяне на топлина, а и самия процес на зареждане не е толкова ефективен. Единствения плюс е малко по-ефтиното решение

Чет Яну 05, 2006 11:04 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Чакай малко сега. Мобила на Дейзи не е с LiIon или поне не беше докато имам наблюдения върху него. Сега ако са го сменили, незнам.

Иначе почти всички контролери за заряд на LiIon работят на линеен принцип. Някой са с вграден транзистор, някой си искат външен. Радко се срещат чипове с PWM, макар че като метод би трябвало да е по ефективен.

А иначе гъдела за заряд на LiIon батерия може да се обобщи в следното:

1. Когато батерията е много разредена (под 3В да кажем) се зарежда с нисък ток около 1/100 от капацитета (т.е 1000mA/h с 10мА). Нарича се рефрешване. В противен случай батерията се прецаква.

2. Когато достигне минималното напрежение се превключва на сериозен заряден ток. Повечето батерии понасят ток стотици милиампери, та до 1А. Но тогава трябва да се следи температурата и като загрее да се гаси да се охлади. Така правят в ГСМ-те когато трябва бърз заряд. Другия вариант е да се зарежда с по малък ток и да не се следи температурата. 1000мА/ч батерия при 200мА заряден ток не грее при мен и се зарежда за около 6-8 часа. Ако батерията прегрее се скапва и е възможно да пламне.

3. Когато батерията достигне 4,1V(4,2V при някой елементи) зареждачаката трябва да започне да работи като генератор на напрежение (досега беше генератор на ток). Т.е тока намалява постепенно, така че напрежението на батерията да се подържа. Когато тока спадне до около 1/100 от капацитета, процеса на заряд е завършил.
Ако не се прекрати заряда с висок ток, когато напрежението достигне 4,1В - батерията се скапва и пак е възможно да нагрее и да се запали.

Сега предполагам ви е ясно, защо препоръчвам да се ползва специализиран чип. Той си прави всичко това, имат и входове за външен терморезистор (ако ще правите бърз заряд).

Ако правите такова нещо, най добре е да се ползва готова батерия от ГСМ. Има си терморезисторите вътре. И ако е за клиентско изделие - задължително вземето мерки за защита от късо - един прост бушон може да спести големи неприятности. Иначе си има специализирани чипове и за това.

Чет Яну 05, 2006 11:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо става въпрос за клиентско решение. На пазара има специализирани чипове с вход за терморезистор и без терморезистор, което предполагам по твоите думи става въпрос за че позволява бърз заряд ако има терморезистор. Заряда го правя през USB порта на ПС, което предполага малък ток. Постандарти USB осигурява 100 mA ток, ма некои устройства си харчат и повече ток от него. Не ми е необходим бърз заряд, значи не ми е необходим и термистор, а пък и на самата батерия, която съм взел няма вграден. Избирам ADP3820 - подходящ ли е ? Малко е скъп - 6 лв ма няма друг на пазара мисля

Чет Яну 05, 2006 12:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дали е подходящ - ами предполагам че е подходящ. Щом за това е направен.

А от USB порта можеш да харчиш между 100 и 500мА според зависи колко ти отпусне HOST-a по време на enumeration процеса. Не че не можеш при заявени 100 да харчиш 500, всичко там е на доверие.

Чет Яну 05, 2006 5:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами това с LM работи точно така, докато ADJ е висящо схемата е генератор на ток, а след като ADJ отиде на маса става генератор на напрежение. Принципно Dasy ползваха NiMH, ама не знам, сега може да са минали на LiOn моята информация е от преди 4 години.
Според мен ако имаш микроконтролер със свободни аналогови входове за мен такова решение е съвсем разумно, това дето се прави в специализираня чип може да с енаправи и с два транзистора отвън и процесора. Това на дейзи не са придвидили малък заряден ток ри разредена батерия, но и това може да се направи, та аз не съм голям фен на специализирани чипове дето струват колкото два процесора.

Чет Яну 05, 2006 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е, чипа на TI е <$1 за 1К бройки. в случая с дейзи, надали ги притеснява количеството :wink:
а пък и специализирания чип не може да 'заспи'

предимството на MCU+PWM е в универсалността на решението - NiMH, литиева или дори оловен акумулатор. или допълнителни "екстри" катро брояч на зарежданията, сериен номер на батерията и други подобни. това е, ако искаш да цедиш клиента за консумативи.

Чет Яну 05, 2006 7:43 pm
Профил

Мнение 
Абе понякога и тоя 1$ е решаващ, но универсалността и екстрите са си голямо предимство, но за Дейзи .. няма да са учудя ако просто не са знаели че има подобни чипове ...... виждал съм и как доста по сериозни фирми от дейзи рботят с инфо от преди 3 години. А работх в предната фирма с едни които не искаха и да чуят за клас D, бил по сложен и скъп ...... бая ми беше да им кажа че не само държавата ами и мозъците им са закостеняли и старомодни ама си го премълчах ....

Чет Яну 05, 2006 8:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ъхъ!
и аз познавам един гениален платкаджия, който упорито не ще да работи с нетлист и си копае с cadstar.
даваш му схема и той почва да я рисува чарк-по-чарк. има адски голям опит - аз го познавам от поне 20 години.
обаче е неизползваем в днешно време

в дейзи сигурно са гонили някакви срокове с тези касови апарати, досещаш се кой и как е давал луди пари за да се приеме наредба-76. и преди да излезе наредбата е трябвало да има готов комерсиален продукт, та нищо чудно да са избрали най-бързото решение. те и електромери правеха по едно време :wink:

Чет Яну 05, 2006 8:16 pm
Профил

Мнение 
Ами .... то далавер си беше, ние продвахме доста тогава, основно мобили, то нямаше и други на тая цена, по късно с епоявиха карат компакт ама и там дърво .... та .... набързо ще да е преавено, те и в първате вериа, 01 мисля че беше ама .. както и да е ......

Чет Яну 05, 2006 9:18 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Само за заряд на литиеви батерии можеш да ползваш LTC4054ES5 . работи перфектно! или SC801. това са зарядни чипове от мобилни апарати самсунг ( стига да не те притеснява че са SMD)
ако обаче искаш да правиш универсално зарядно - там вече е друго
трябва да си направиш генератор на ток, и да следиш напрежението на батерията. в момента който достигне до нижо когато е заредена напрежението и спира да се покачва и прави едно плато. При достигането му спураш заряда. тук вече не те интересува с какво напрежение е батерията (1.2, 4.2,7.8 ит.н.)
проблемът който още не съм решил е как да определя с какъв ток да зареждам. в момента си "заплювам " някаква стойност и с нея работя. искам да напраавя някакъв вариант който да разпознава с какъв ток да зареждам....
ако някой даде и тази информация мога да ти пусна схемата и хекса за пика в завършен вид

Пон Фев 05, 2007 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
къде ги намираш тези теми отпреди 13 месеца

Пон Фев 05, 2007 5:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
xaxaxa

Пон Фев 05, 2007 6:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Мнение 
поръчваш си от Комет MCP73863/4, слагаш 2 кондензатора, 3 резистора и 2 светодиода и не се занимаваш с хексове и схеми :)

Вто Фев 06, 2007 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
а ама е 30USD и ако си забелязал от дост време го нямат

Вто Фев 13, 2007 9:58 pm
Профил ICQ

Мнение