|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 Минало незабравимо
@Пирев: Няма що да съжаляваш, наборе  . Правецът ти още е в моето мазе в Пловдив! Като се върна следващия път, може да плануваме няколко часа да го изровим и да си го вземеш обратно  . Ама стойността му едно време беше хиляди левове.
Разделянето е мое - Реконструктор
|
| Чет Яну 05, 2006 5:50 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Що не го оставите още малко в мазето, докато стойноста му не стане десетки-хиляди левове  .
|
| Чет Яну 05, 2006 6:26 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Ще го оставим я  . И после като станем милионери, ще видите вие. Ама милионите ще са в стари турски лири май...
|
| Чет Яну 05, 2006 6:31 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@Vlado, ти помисли кви пари ще му искаш, за да не се окаже, че не ми достигат 2-3 хиляди лева. Да не са го изяли плъховете, а ? Онзи ден в тунела на кооперацията имаше едно леко поумряло плъхче, цял 3-4 килограмов котарак. Проца на онзи Правц-16 е овърклокнат на 12 MHz, ако не ме лъже паметта.
Аз после ще се обадя на Вандьо, щото той е собственика преди мен, да видим дали и той няма да поиска да си го изкупи обратно 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 05, 2006 6:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
споко бе, хора!
имам в един склад поне 10 правец-16. няколкоко са с оригинална правешка платка, други са XL, имам май и един с V20 процесор на мини платка със 100 краков smd чип!
пазя и правешка херкулес платка в комплект монитор (май беше оранжев)
имам и магнитофон за 1/2" лента с контролер за 8-ца, но работи само на 800bpi
но ще ги пазя за 50-годишнината. то до тогава може да няма населено място "правец", или да няма население "българи"
|
| Чет Яну 05, 2006 8:09 pm |
|
 |
|
Balkana
|
И на мен ми се намира от този архивен хардуер
ако някой иска да се обади 
|
| Чет Яну 05, 2006 8:35 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
V20 е велик процесор.  Първия ми личен комп беше с такъв. Ама май си беше конвенционален, не смд?
|
| Чет Яну 05, 2006 8:39 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
И аз имам правец-16 , първото ПС, което видях ... и колко неща съм правел на него като се замисля, от програмки на basic и точно "свирене" чрез спикера  И колко мааалки игрички
пп: правец-16 на цветно виждах  връзваше се към електрон вместо монитор
ех какви времена бяха 
|
| Чет Яну 05, 2006 8:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, V20 си беше клонинг на 8088 дялкан от NEC. и работеше по-бързо от интелския без оверклок (май 66%)
smd чипа беше първата лястовичка в чипсетовете. вътре имаше 8251, 8253, 8237 и малко логика за управление на DRAM. така и не разбрах от къде ги бяха набарали търговците.
по това време имаше само няколко варианта на чипсетове, и то предимно за 286 - headland, zymos, pc-chips... гледахме ги като телета. искам да кажа, че "телетата" бяхме ние 
|
| Чет Яну 05, 2006 9:12 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Абе и аз като малък му научих чалъмите, имаше един порт за джойстик, 4 аналогови входа, 4 циврови входа/4 изхода....бях си направил нещо като телефон, набирах от клавиатурата...обаче флопито ми един ден се прецака, нямаше как да зареждам дос от дискета, нито как да запазвам това което съм написал....та при всяко включване трябваше да пиша програмата наново...е тогава се научих да пиша по десетопръстната, в очите ми все още я има онази зелена светлина, леко потрепваща от електрическата инсталация, минаваща зад монитора....и 10 правеца да имах, и 10-те щяха да последват същата съдба на моя...10-килограмов чук 
|
| Чет Яну 05, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мммм....
като почнахме да се отнасяме, да си призная, че първия си хард-диск форматирах с програма, написана на перфокарти...
машината беше ЕС1020 (разбирай IBM 360). 3 шкафа с размери 2х2х25 метра, дисковете отделно. единия шкаф беше CPU и мултиплесор на канали, другите 2 шкафа бяха памет... по 256 КИЛОбайта всеки. машината харчеше по документи 440кВт. не знам някой да го е мерил дали наистина беше само толкова.
първото си фурие пуснах на ИЗОТ310 (разбирай PDP11). тя беше с феритна памет, 8К бяха платка 50х50см. беше доста удобно, щото вечер си тръгваш и вадиш щепсъла от контакта. на другия ден включваш кафеварката и машината. и продължаваш от там, дето си спрял. тази машина нямаше BIOS, обаче. като се наакаш и ресета не помага, имаше едно тефтерче на "истинския програмист", в което беше нарисуван първия драйвер. рисунката беше със стрелкички нагоре и надолу, нещо от рода на:
^^vv^vvv^vvv^
vvvv^v^^v^v^
това трябваше да се въведе от ключетата на процесора и да се натисне бутона СТАРТ(RUN). но можеше да го прави
e, с такова нещо не можаш да се сдобия
|
| Чет Яну 05, 2006 10:32 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Е тоя 6502 с TTL направо ми уби желанието за нещо безумно
А иначе май клавиатурата и екрана си остават най-големия проблем. Иначе за интерфейса към CF или SD и аз мислех същото
|
| Пет Яну 06, 2006 4:50 am |
|
 |
|
kiiid
|
... а иначе ето го линка с FPGA-то: http://www.mirrow.com/FPGApple/
|
| Пет Яну 06, 2006 5:12 am |
|
 |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
Един от най-яките компютри, на които съм работил, беше един D I G I T A L с VAX / VMS в мазето на 4-ти блок на МЕИ-то. Той поддържаше пощата на студентите в 4-блок. Манията беше да пишеме скриптове и да крадеме паролите от акаунтите - друг е въпроса, че това го правехме от гъдел, а и просто нямаше какво да се прави с тези пароли - просто спорт. Имаше 400MB диск - админа ме проводи на кратка екскукзия еднаж - тоя диск беше с размер на хладилник и харчеше къде 10KW или в тоя порядък някъде и работеше от как е купен (с капиталистическа валута в размер на десетки хиляди гущери) почти без да е изключван и не е давал грешки никога (или поне до преди 4 години май ще станат от как не съм ходил при стареца). После, разбира се, ни смайваха и с други чудеса на науката и техниката (също добити с капиталистическа валута в крупни размери) - в една лаборатория пишехме на MOTOROLA EXORCISER и четяхме от 8'' MOTOROLA EXORDISK - две флоптита от по къде 180К имаше или нямаше. Зареждаше ДОС от 3-ти или 4-ти път ама работеше. Вероятно още живее някъде там и предполагам, че е в добро здраве.
|
| Пет Яну 06, 2006 10:58 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не, беше клонинг на 80 188, което е много важно.  Имаше наченки на оптимизации за многозадачност - известните инструкции pusha & popa
|
| Пет Яну 06, 2006 3:40 pm |
|
|