|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:53 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Търся съвет за импулсно с таймер 555
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Търся съвет за импулсно с таймер 555
В момента захранвам 2 подсветки с по 4 бели светодиода с повишаващ регулатор от 7 (батерия )на около 12 волта - на базата на MC34063. Токът през светодиодите е около 10 мА за всяка подсветка. Проблем ми е ниското КПД и търся алтернативи при ниска цена. Мисля си за схема с таймер 555, Ц версия за по ниска консумация . Виждам някои схеми с обратна връзка , но форумните мнения "наживо" сигурно ще са по-меродавни. Приемам всякакви идеи 
|
| Чет Мар 13, 2014 9:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Търся съвет за импулсно с таймер 555
7660 - ако те устройват 14 волта (удвоено входно) - тва ще ти е горе-долу с 95% КПД...
|
| Пет Мар 14, 2014 12:02 am |
|
 |
|
stefan63
|
в някои моменти батерията започва да се консумира много активно и това се забелязва, ако напрежението (токът) не се стабилизира. Батерията е литиева 7..8.2 волта, диодите мога да ги свържа и по двойки вместо четворки - тоест изходното трябва да е малко под 12 или малко под 6 волта (бели светодиоди на около 10 милиампера, с малък последовтелен резистор ).
|
| Пет Мар 14, 2014 12:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами ти питаш за повишаване с високо КПД - освен 7660, не знам кое ще е този бууст дето ще го постигне?!?! И защо си мислиш че някаква измишльотина с 555 ще работи по добре от МС34063? Иначе има съвременни суичери на високи честоти с малки дросели и малки кондензатори, ама и те няма да са кой знае с колко много високо КПД...
|
| Пет Мар 14, 2014 12:37 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ако правилно разбирам - трябва ти генератор(стабилизатор) на ток, който да има и повишаване на напрежението в изхода си спрямо захранващото (за да свържеш 4 диода последователно), при това с висок КПД. (разбирам, че става дума за подсветка на батерийно устройство).
Ако диодите са ти 2 групи по 2 диода всяка, при 8V батерия във всяка от групите заради токоограничаващия резистора губиш около (8Vu-bat-6Vu-leds )*0.01A=0.02W. или 0.04W общо за двете групи. "КПД-то" на всяка от групите ще ти е (6V*0.01A)/(8V*0.01A) = 75%, като това е най-лошия случай при заредена батерия (8V). Когато батерията ти се разреди до 7V, "КПД" то ще ти е по-добро (87,5%).
Направата на толкова маломощно импулсно захранване с висок КПД ама хич не е проста работа и не знам дали си струва усилията да се мисли в тази посока заради някаква подсветка ... Да не говорим за броя на компонентите и цената му ...
Та от тази гледна точка - мисля, че не си струва да се занимаваш с "голяма" автоматизация и ще си спестиш големите проблеми в следствие на нея.
Според мен варианта с 2 групи с по 2 LED-а всяка + 2 токоограничаващи резистора е повече от приемлив вариант. Както по-горе сметнах - ще губиш (в най лошия случай) около 0.02W във всеки от резисторите.
За да елиминираш "премигването" на подсветката при моментен дроп на напрежението на батерията помисли за вариант за замяна на токоограничаващия резистор с генератор на ток. Например LED диодите (едната група от 2 диода) са ти два последователни захранени директно към "+" на батерията. Към маса имаш генератор на ток, изпълнен с NPN транзистор, емитера на който е свързан към маса през резистор (примерно 60 ома с който задаваш тока през диодите - 10мА), а колектора директно е свързан към LED групата. Имаш втори NPN транзистор, базата на който е свързана към емитера на първия, колектора - към базата на първия, а емитера му към маса. Колектора на втория (т.е. базата на първия) транзистор през резистор примерно 10к е свързан към порт-та на микроконтролера ти, през който ще включваш и изключваш подсветката.
Същата схема я повтаряш и за втората LED група ...
|
| Пет Мар 14, 2014 10:44 am |
|
 |
|
Pif
|
Ей това е. Софтуерист да ти дава акъл да си преравиш хардуера. Туй е като да смениш акумулатора на някой 8 битов пик с по-голям. Ами човека има такива дисплеи с такива подсветки. Сега да вземе да си разглоби дисплея за да го пресвърже ли?
С 555 няма да стане. Има много хубави импулсни регулатори на Торекс. Те са специално нисковолтови и дават страхотно КПД до 2-3 ампера в областта до 20 волта. Захранването излиза под долар. 40 цента регулатора, 15-20 транзистора и още 10 бобината. Пасивните са 5-6 броя. Не ти трябва електролит. Само 2-3 керамични. Консумацията на празен ход беше 20-30 микроампера. И ром имат читави неща ако ще е за няколко бройки. Разгледай каталога на комет.
|
| Пет Мар 14, 2014 12:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Не ми стана ясно що реши, че трябва да се разглобява дисплея и да се пресвързва ?!? Човека си го е написал: Аз поне никъде не видях и дума да става за разглобяване и пресвързване, ама щом си рекъл ... А иначе онфото ти за Torex е точно в десятката. Примерно нещо от рода на Това, само че мааалко по-високо волтово по вход.
|
| Пет Мар 14, 2014 12:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
...
Последна промяна bongo_x2 на Пет Мар 14, 2014 1:14 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Мар 14, 2014 1:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе в тази връзка отдавна се чудя: няма ли евтини полеваци, все едно какви, които при окъсени гейт-сорс да дават около 20-30мА? С едно резисторче в сорса работата заспива.
|
| Пет Мар 14, 2014 1:14 pm |
|
 |
|
stefan63
|
На едната платка имам 4 светодиода, на другата също 4, всички светят едновременно. Сега на едната има бустер , който захранва 2-те групи от последователно свързани 4 светодиода и един резистор към 50 ома, стабилизирам напрежението на около 12 волта . Най-просто е да сложа LDO за 6 волта, 4 групи по два светодиода и един резистор, моята сметка показва около 74..75 % ефективност. Все още се ориентирам към импулсно, почнах да се чудя и за понижаващ такъв . Неприянтното е ,че, че сякаш бустерите имат по-високо кпд при тоя малък ток. В Комет видях 2 интересни чипа-sy7208 и ape1911. Тук проблемът обаче е къде да намеря евтини високочестотни дросели. (Като говоря за цена , не става въпрос за 10 к броя, нито за 10 броя - искам да е оптимално.) Имаме купени малко STLA02, драйвер, сециализиран,хубав, ама цената неприятна, дроселът и той. Най неприятен е QFN корпусът, аз и с лупата не го виждам.
Ще предвидя 2 варианта на платката, пък после ще уточнявам пак.
|
| Съб Мар 15, 2014 1:09 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|