Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Зареждане на LiPol от USB 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Зареждане на LiPol от USB
Някой има ли идея как е реализирано зареждането на батерията в съвременните играчки? В смисъл как познава дали съм го набучил в порт на компютъра или в неговия си адаптер, та да дръпне малък или голям ток за заряд? Щото примерно на таблета ми зарядното е за 2А, на телефона за 1.5А. А компютъра е специфициран за 500мА и то под въпрос.... А всички тия работят с един и същи USB кабел, даже и когато джаджата е загасена - т.е. явно не е с USB дескрипторите. С кабела ли правят някакви фокуси (неизползвани пинове), що ли?

Пон Мар 10, 2014 12:42 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Зареждане на LiPol от USB
Четат пиновете на USB-то и така разбират към какво е забучен. На HTC телефоните в чарджъра D+ и D- са дадени на късо и така телефона разбира, че е забит на чарджър а не в компютъра. На самсунг ако не ме лъже паметта в чарджъра има някакъв делител на една от линийте и там следи какво напрежение има...

Пон Мар 10, 2014 1:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Има няколко стандарта. Най-простият май е в кабела на зарядното Д+ и Д- да с ана късо. На другите стандарти има определени напрежения на Д+ и Д-.

http://www.maximintegrated.com/app-note ... vp/id/4803
http://komposter.com.ua/documents/BC1.2_FINAL.pdf

Пон Мар 10, 2014 1:06 pm
Профил
Аватар

За да работи зареждането коректно и да се осигури ток до 2,5А в хост порта трябва да има поддръжка емулираща зареждачка. Примерно с нещо подобно:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 100xfs.pdf

А стандартите са пълна каша - всеки си е направил собствен. За този чип пише че поддържа 9 стандарта:
Nine pre-loaded charger emulation profiles compatible with BC1.2 CDP, DCP, YD/T-1591 as well as most Apple and RIM portable devices, e-book readers and many tablets

Пон Мар 10, 2014 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение Офтопик
Поредният идиотизъм на Голямата глава. Aз се чудех защо ш*баната моторола се зарежда само с нейното зарядно. И що ручахме жабетата при смяната на буксите с USB?!
С китайчетата нямам подобен проблем.

Edit да не цапам още: исках да кажа, че моторолата е с USB ама тръгва да се зарежда само от нейното си зарядно, никое друго. Мии то си губи идеята.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Мар 11, 2014 12:28 am, променена общо 1 път

Пон Мар 10, 2014 5:27 pm
Профил
Аватар

Те и моторола отдавна са с USB кабел и зареждачка... Пък какво става като си забравиш зарядното? От как съм на USB зарядно най-редовно си зареждам талафона на компутера в офиса.

Пон Мар 10, 2014 9:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

bongo_x2 Моторолата използваше 5-ия свободен крак на мини USB-то. Съпротивление от него към маса и в зависимост от това какво е тo рабира кабел за връзка ли е , бавно зарядно, бързо зарядно, слушалки ли са. По спомени бързо зарядно май бяха 120К на маса. Виж на pinouts.ru .

Пон Мар 24, 2014 12:08 pm
Профил
Аватар

Коя моторола? Ремонтирал съм оригинално зарядно на Defy - няма нищо в зарядното - дата пиновете не бяха вързани никъде. Нямаше и късо в самия кабел. Мисля че точно той телефон първо търси известно време хост и ако не намери тогава минава на 1А консумация.

Пон Мар 24, 2014 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Мисля че точно той телефон първо търси известно време хост и ако не намери тогава минава на 1А консумация

Не е редно така! Представи си че хост има, но той е изключен и не започва енумерация. И няма възможност да осигури голям ток. Това може да предизвика необратими повреди.

Редно е ако устройството, което се зарежда, щом не може да изрично да установи че насреща си има порт способен да осигури висок ток, да консумира максимум 500 mA. Въпреки че е безопасно, това също не е много чиста практика, защото според спецификацията не-енумерирано устройство би трябвало да черпи 100 mA макс.

Пон Мар 24, 2014 9:00 pm
Профил
Аватар

Да - и на мене ми направи впечатление. Така и не разбрах как разбира дали е на зарядно или на компютър - моя лаптоп подава на усб-тата си постоянно 5 волта когато е спрян - не знам дали хоста работи като цяло - мисля че не, но пробвах - телефона познава че е закачен към РС. Като го бодна на зарядното - тръгва си на АС пауър... Зарядното имаше една лоша спойка и работеще когато си иска - три пъти го отварях докато я намеря. D+ и D- бяха висящи - аз ги окъсих да видя как ще реагира - никаква промяна. Същия експеримент съм го правил с един китайски "таблет" - тръгва на 500 ма за няколко секунди и понеже лаптопа е хибернейтнат се юрва на 800 - усб-то обаче ми е читаво и веднага го отрязва. Остава по някакъв начин да гледа рипъла в 5-те волта и ако е "подходящия" да си качва тока на 1А. Специално на тва зарядно рипъла му беше над 100 миливолта.

Пон Мар 24, 2014 11:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Когато зарядното си има прикачен кабел или ползва специален такъв, неговото разпознаване става чрез петия пин в микро или мини USB конектора (ID). На схемата по долу това е обозначено като "ACA detection"

Тъй като такъв пин липсва в стандартният USB конектор, включването към HOST порт, способен да зарежда с по-висок ток се детектира чрез статуса на D+/D- сигналите, без да се извършава енумерация. В блоковата схема по долу това се извършва от "Charger detect" блока.
Според по-разпространените протоколи за детекция на Charger port процесът на разпознаване - hand-shaking преминава в две стъпки и не ползва статични нива. Примерно по едната линия в първата стъпка charging port-а подава определено ниво което се разпознава портабъл устройството и то във втората стъпка завършва процеса чрез подаване на определено ниво на другата линия. Ако някой се интересува може да потърси с ключви думи SDP, CDP, DCP ... в някои от тези стандарти има и статично разпознаване но тогава не е възможна USB енумерация след това (едновременно зареждане и прехвърляне на данни) Мисля че се ползваше от по-елементарните портове които могат само да зареждат - забравил съм вече :)

Това долу е функционална схема за детектиране на чарджер на много популярен PMIC използван в редица смартфони и таблети на маркови производители като Самсунг, LG и други.

Прикачени файлове:
pmic.JPG
pmic.JPG [ 24.64 KiB | Прегледано 2907 пъти ]
Вто Мар 25, 2014 10:19 pm
Профил

Не може ли да се използва определяне на захранващото напрежение как реагира на повишената консумация- нещо като да му се измери съпротивлението и нивото на сработване на защитата? Звучи сложно, но му се замерва напрежението в зависимост от нарастване консумацията и определяне границата на токова отдаваемост :)

Пет Мар 28, 2014 2:33 am
Профил WWW
Аватар

Много неизвестни фактори могат да окажат влияние в такова измерване - примерно китайците се изхитряват да правят много евтини USB кабели от незнайно какъв метал и то в минимални количества, който когато се натовари с 500mA ток може да предизвика спад в него от 0,5 до 1 V. Попадал съм на такива кабели :)

В HOST USB портовете се ползват power path mahager-и които имат изключително ниско съпротивление и спадът в тях няма как да се измери при безопасни нива до 500mA. Обаче при превишаване на тази стойност те подават сигнал за претоварване, който се обработва и предизвиква обикновено изключването на този порт. Ако това не се случи, в чести случаи следващото ниво на защита е стопяем предпазител.

Именно заради това има стандарт(и) - устройствата които поддържат USB зареждане трябва да го следват.

Съб Мар 29, 2014 9:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]