|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Украйна
Сетих се за оня епизод на "Приятели" дето Джоуи викаше "Това що не го пише на презерватива" и Рос му вика "Ами пише го, и аз не знаех обаче"  .
|
| Нед Мар 09, 2014 10:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами че то в БГ има куп закони, но това не пречи съдът да отсъжда точно противното. Това е така защото законите се тълкуват, тълкуването не винаги е еднозначно и много често зависи от фазата на луната, посоката на вятъра, дебелината на озоновия слой, и най-вече колко дебело писъмче си писал на съдията ....
|
| Нед Мар 09, 2014 10:36 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е, не може да се сравнява римското право с шериата, бъдете снизходителни 
|
| Пон Мар 10, 2014 11:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Мандаринче, чедо... Някой ден, като пораснеш до портокал, ще разбереш. Може би. Има само двама души, които са ми говорили така. Счетоводителят и адвоката ми. Първият все пак успявам да го разбера след по-продължителен разговор. Втория се отказах отдавна да го проумявам. Пък и нали печели делата... Не само в нашето законодателство има много правни норми, които обявяват за недействителни други уговорки, независимо по какъв начин са направени. Примера с биенето с пръча е един от тях. От това обаче не винаги следва автоматична правна защита на набития. Законът забранява и да се краде, но надали има и един гражданин/селянин на територията, който да не е бил ограбван последната година. Включително от властта. Устните уговорки са може би 90% от дейността. Като викнеш плочкаджия у вас, надали пишете писмен договор. Човека гледа тавана и казва: толкова квадрата по толкова лева... И накрая винаги намира начин да те издои още. Какво правиш? Спазването на договорките е въпрос на себеуважение, репутация, чест и т.н. Думички, които в момента нямат реална тежест дори в международен мащаб. Всеки гледа да грабне пачката и да си върже гащите да не го гониш после по някакъв начин. А ако влезеш в съд по граждански/търговски спор, ще разбереш, че съдиите и адвокатите не са като обикновените хора. Говорят си някакъв техен език, крият се зад специфични думички, по които се разпознават. Ако дръзнеш да влезеш в съд, без да си платил парсата на гилдията, ще те подритват ей така, за кеф. Тяхната дейност няма никаква връзка с правдата и кривдата, нито с обичайните човешки разбирания как е правилно да се случват нещата. Преди 5 години имах поръчка за разработка от "възложител". Свършихме работата, но оня или свърши парите, или ги е нямал още в началото. Остана да ми плаща 40%. Като го подгоних по законния ред, почна да се суче и маже. Адвокатите му бяха много изобретателни и обиграни, дори се опитаха да обявят договора за недействителен, защото не бил сключен пред нотариус. Изобщо - каквото не се сетиха, това не използваха. Направо изтръпвам, като си спомня какви съждения редеше съдията в ефир. Докторите са много, ама много по-компетентни. Делото приключи миналата година, все пак ми присъдиха вземането. Не че съм го взел все още... А колко време и разходи се натрупаха не е за вярване (съпоставимо с вложените усилия и умения да се направи самия проект). Ако бях ползвал ДРУГА сила, дали нямаше до сега да съм забравил? Този пример достатъчен ли ти е? Не, у нас важи правилото: НИКАКВА уговорка У НАС няма НИКАКВА сила.
|
| Пон Мар 10, 2014 11:23 am |
|
 |
|
mandarinka
Ранг: Минаващ
|
А, как не се сетих, вярно. Съдът в България е този, който най-малко разбира от закони и има най-малко общо с прилагането им. Ма иначе законите относно договорите си съществуват независимо от него и се прилагат незнайно от кого. Вероятно и на други места е така, щото нали малко били местата, където съдът "признавал". Примерите с презерватива и те имат общо с въпроса, колкото Мишо Шамара с пеенето, ма тука сте разбирач до разбирача.  Дедо Боре, искаш да ми обясниш какво е договор, какво е облигационно право, какво е съд и как се влиза в него ли? Не съм дорасла до тези обяснения и няма да те разбера.  Той и съдията, дето си изтръпвал от него, и той няма да те разбере. Той е прост и не разбира от право, колкото вие в този форум. По-прост е и от лекар, дето си писал. На мястото на "право", разбира се, може да стои и "медицина", както и всяка друга област.
|
| Пон Мар 10, 2014 11:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе какво и се връзвате? Тя (той или то) - цъкнете на профила и вижте включванията. Спорадично, по общи теми с наклон право. Явно пее в друг хор.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 10, 2014 11:56 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
@mandarinka - ще ти го кажа простичко : имам много по голямо доверие в думите на дедо отколкото в твоите - троленето няма да обърне мнението на нито един човек от форума в обратна посока - досега в годините Дедо Боре е доказал своята компетентност и е заслужил уважението на всички тук - затова и никой досега не му е приказвал така. В този форум голяма част от хората се познават лично а тези които не се познават лично, доста отдавна пишат и всеки знае на другия капацитета... Сори ама твоя не го знаем...
едит : колегата ми от фирмата сега няма много работа и той (в един друг форум) троли яко - да се намира на работа...
|
| Пон Мар 10, 2014 11:59 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Бе гледам, че и от "право" много много не разбира... Иначе не мога да си обясня обидните квалификации по адрес на човек, който изобщо не познава... Или я/го е треснал хормона.... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Мар 10, 2014 12:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
По-скоро една от тези странни птици, които половин ден се сърдят на околните, а през останалото време на себе си и избиват комплекси с писане по форумите...
|
| Пон Мар 10, 2014 12:49 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1757 Местоположение: Варна
|
Тури и GPS , да видим де фърчи... 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Мар 10, 2014 1:37 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ако защитаваш тезата че съдът е чудесен - примера е супер. ти обаче се опитваше да доказваш обратното. всички знаят че съм фен на адвокат калашников и саморазправата, но кажи ми дедо, как със "съюзници" като тебе, ще построим мракобесието и дивия запад? знам че си компетентен инженер, което значи че си умен човек, но ако те чете някой извън техническите теми - звучиш като пълен глупак. аз и друг път съм ти казвал - мирогледа ти е кофа с лайна. новата дума май е хейтър. жалко че не те познавам от соца, интересно ми е дали и тогава си хейтил така.
|
| Пон Мар 10, 2014 1:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не е интересно... На такива се туря една ръчна граната. zaphod, съдебната система е такъв бардак (като повечето неща н Бг-то), че и калашников не помага. Не е достатъчно да се премахнат старите курви, щото на тяхно място ще се появят нови (научени пак от старите).
|
| Пон Мар 10, 2014 2:51 pm |
|
 |
|
zaphod
|
чакай бе, къде съм казал че калашника е за да се реформира съдебната система? адвокат калашников е за да си решиш личния спор с някого. майната и на съдебната система, тя ще се оправи и без твоя помощ, след 100 години ще е шериат, а той е една чудесна съдебна система.
|
| Пон Мар 10, 2014 3:28 pm |
|
 |
|
nik
|
бъркаш мироглед и житейски опит (реализъм) хейтър е човек който си хейти ей така дори и без причина, докато реалиста се изгражда въз основа на преживяното, от което следва, че ако реалиста говори за лайна, то реалността е кофата с лайна, а не хората които са стъпили здраво на земята (изключвам летящите из облаците) и ако продължа нататък с логиката предвид други изказвания които си правил със своя си мироглед, някакъв подобен тип хора допълват кофата на реалноста ежедневно... аз лично не бих си позволил да нарека нечий житейски опит глупост, по скоро аз ще съм глупака ако го направя @дедо, баща ми на времето не можа да си прибере парите дори с доброволно подписан запис на заповед, което в съда никой не е подложил на съмнение, просто.... всичко прехвърля на друг човек, пари няма и това е... съда казва - да, дължат ти пари, ама пак ще пиеш студена вода единственото което успяха е да анулират последните му 2 прехвърляния, но не са покрили даже и половината от дълга....
Последна промяна nik на Пон Мар 10, 2014 4:14 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 10, 2014 3:56 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми хубаво, но тогава избягвай да спориш с мен, щото аз си падам по управляеми противотанкови ракети, които хвърлят къде по-надалеч от АК-то.
|
| Пон Мар 10, 2014 4:09 pm |
|
|