| Автор |
Съобщение |
|
miro_9703
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
 Заявка за начертаване на платка от схема
Здравейте, бих искал ако е възможно някой да ми начертае платка за тази схемичка и да ми даде файла с платката тук, също така ме устройва и само изображение на платката да е. Транзисторите са аналози. Ето ги и тях: VT2=2SC5200, VT3=2SA1943, VT4=BC546. Благодаря !
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Пет Мар 07, 2014 6:01 pm |
|
 |
|
Бай Ставри
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
 Re: Заявка за начертаване на платка от схема
| Пет Мар 07, 2014 8:16 pm |
|
 |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
Туй някое домашно от техникума ли е 
|
| Пет Мар 07, 2014 11:03 pm |
|
 |
|
miro_9703
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
Мне. Реших да налепя схемата на платка, ама немога да си я начертая. Благодаря на потребителя, който ми я начертал !
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Пет Мар 07, 2014 11:09 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Схемата е достатъчно проста да я налепиш на универсална платка.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 08, 2014 2:59 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Имам проблем със схемата ... Пускам я, на изхода няма напрежение, транзистора VT4 започва да нагрява и напрежението на изхода започва да се покачва до максимум. След като напрежението стигне до максимума остават само краката на транзистора на платката. Транзистора е BC546 /уж е бил аналог на KT315/. Та идеи защо прави така ?
|
| Съб Мар 08, 2014 6:38 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Запоил си го неправилно. Най-вероятно де. Изводите на КТ315 по спомени бяха BCE, а на BC546 са EBC. P.S. Ето ти един справочник за транзистори на А.Шишков. Малко е старичък, но е добре човек да го има. http://pechkov.no-ip.org/pechkov/A.Shishkov_Tranzistori_i_Diodi_IV_izdanie.djvuАко нямаш програма за отваряне на DejaVu файлове - можеш да изтеглиш тази: http://portableapps.com/apps/office/windjview_portable. Портативна е, не се инсталира.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Мар 09, 2014 3:27 am |
|
 |
|
miro_9703
|
Транзистора го гледах няколко пъти как е запоен и е точно така. Изводите му са CBE според google. Слагах и други аналози на KT315 като спазвам реда на крачетата, ама не става ..
|
| Нед Мар 09, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Е, може би е по-добре някой да погледне платката, за да се разбере защо не става. P.S. Погледни и VT2 как е монтиран. Както е начертан на платката, отляво надясно трябва пиновете да са BCE. Ако си сложил базата в средата - може да се получи този ефект, който описваш. И не се притеснявай. По принцип всяка електронна техника е изградена от силно концентриран пушек, който се освобождава чрез подходящо напрежение.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Мар 09, 2014 1:24 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Ами, да. Пиновете на 2SC5200 са BCE. Възможно ли е ако транзистора 2N3055 е свързан грешно /имам предвид ако са разменени база и емитер/ да прави така ? Защото единствено за 2N3055 не съм сигурен дали е свързан правилно, а пък не ми се рискува да разменям краката преди да съм сигурен, че е от там проблема, защото нямам друг в момента ..
П.П: До колкото знам колектора на 2N3055 е самият корпус, така, че няма как да го объркам колектора.
|
| Нед Мар 09, 2014 1:51 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Еми хвани един прибор и го премери - след като знаеш, че колектора му е корпуса много лесно ще разбереш другите 2 как са (стига да е останал здрав де....)
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Мар 09, 2014 1:53 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Така. Всичко ми е тук под ръка и започнах да меря, ама незнам дали това е правилният начин. Включвам мутицета в режим мерене на диод. Червената сонда(+) я допирам до единия изход, а черната сонда(-) до другия изход. Резултат-безкрайност. Разменям местата на сондите и отчита около 650. Базата е това краче на транзистора, където е червената сонда и мултицета отчита ? Ако е така значи и този транзистор е свързан правилно ..
|
| Нед Мар 09, 2014 1:58 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
С червената сонда на базата трябва да можеш да премериш 2 отпушени прехода от по около 650мВ - единия на емитера и другия на колектора (това за NPN транзистор, за PNP е на обратно). С черната сонда на базата - не трябва да има преход... М/у емитер и колектор не трябва да има никакъв преход (говорим ако транзистора не е закачен в схемата) независимо как са сондите... На платката транзистора е гледан "отдолу" - т.е. от страна спойки на платката. Така са и всички останали транзистори... Внимателно пак провери, да не си завъртял някой.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Мар 09, 2014 3:43 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Дам, оказа се обърнат транзистора. Благодаря на всички и най-вече на @pechkov, че ми писа в скайпа и там ми обясни доста неща !
|
| Нед Мар 09, 2014 4:13 pm |
|
|