Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
осцилоскопите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение осцилоскопите
дъртия ми осцилоскоп е за боклука, ще си вземам нов.
гледам има цифрови 2G семпъла в секунда за около 2-3000 лева, супер, но ме тревожи един въпрос: как тоя клас осцилоскопи се справят с тесни пикове при бавен запис?
аналогов осцилоскоп ще ми покаже 1 микросекунда пик и при 20 милисекунди на екрана, тъпашките цифрови за 200 лева това не го могат.
виждам че тия имат някаква peak detect режим това ли прави?
също така виждам че примерно имат 20к точки памет, могат ли да я изкарат в свит вид на един екран с блендване, или визуализират тъпашки (с прескачане на семпли)?
някой има ли поглед върху тоя клас осцилоскопи, аз конкретно съм се загледал в тоя и тоя втория ми изглежда особено апетитен защото видимо има визуализация с блендване и много голям буфер.

Сря Мар 05, 2014 9:52 am
Профил

Мнение Re: осцилоскопите
20к точки памет ако е на канал не е зле. 4к е малко, 8 стигат за повечето неща. За анализ на протоколи обаче си трябва повечко.
Аз ползвам това:
Изображение
Имал съм и това:

Изображение

С флука ми липсват 4-те канала но синхронизира и мери много по добре. Няма сила която да ме накара да се върна на аналогов осцилоскоп.
Пробвал съм и първите модели на ригол но бяха големи дървета.
Ползвал съм и един стар аджиленд който е цифров с вграден логически анализатор и катодно-лъчева тръба. Той имаше уникално много памет дори за аналоговите канали и синхронизираше ужасно добре. Дразнеше ме само, че е голям и тежък. За новите им модели нищо не мога да кажа.
Един приятел си купи лекрой от най-ниския клас и изглежда и той е дърво.
Минавай смело на цифров без да се кахъриш. Имат си недостатъци но се свиква. Ако гледаш амплитудно модулирани сигнали понякога ти показва глупости ама и за това си има лек.

Сря Мар 05, 2014 12:37 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
гледам има цифрови 2G семпъла в секунда за около 2-3000 лева ...

Стига Equivalent-Time Sampling да не ти пречи.

Сря Мар 05, 2014 12:43 pm
Профил
Аватар

Ажилента е добър (2Gs/s real time е). Имаме такъв тука, както и един от 3000х серията - ако имаш конкретни въпроси - питай.
Скоро ще има промоция на софтуерните им екстри (април месец). За 2000х серията вземаш всички екстри на цената на една (около 500$), което включва и това което искаш - Segmented memory, както и протоколните анализатори (SPI, I2C, RS232... и други - CAN, LIN...).
Мисля че в момента тече друга промоция...
Това което съм намерил към момента като недостатък - тригера му е относително нечувствителен. Мисля че му трябваше около 1V а да се задейства (така де, 1 деление по скалата). Определено е по-нечувствителен от тектроникси-те които съм ползвал.
Сондите са обикновени, нищо особено.
Но пък интерфейса му е супер пъргав, има си хелп на всички бутони (на практика не ти трябва упътване - то си е вградено за всички функции - намирам го за доста полезно на моменти). Има си ниша за сондите (за да не ги губиш, доста полезно). 50 000 wf/s (колкото на 10 пъти по-скъпия Tek MSO4000). Винаги ползваш целия размер на паметта и перформънса не се влияе от това (всъщност нямаш настройка за ограничаване на размера, щото няма смисъл от нея).
Агилент 1000 серията са всъщност Rigol, ребрандирани ;)

EDIT:
Сега видях че може би имаш друго предвид под "блендване". Принципно виждаш цялата памет на екрана, до момента в който достигнеш предела на семплиране, след което ти се показва само част от нея (можеш да видиш и останалата). Визуализира се правилно (за разлика например от MSO4000 където има aliasing, когато например ползваш бавна развивка, пък му подаваш ВЧ сигнал...). Но пък тригера на MSO4000 е доста добър!

Сря Мар 05, 2014 3:00 pm
Профил
Аватар

Review:
http://www.youtube.com/watch?v=S62G0F4B1q0

Сря Мар 05, 2014 3:19 pm
Профил

zaphod написа:
аналогов осцилоскоп ще ми покаже 1 микросекунда пик и при 20 милисекунди на екрана.

ей за това аналоговия никога няма да го махна, не е въпроса дали ще го видиш след като знаеш, че го има и да почнеш да го търсиш, с аналоговия се виждат неща които не очакваш да ги има, не пик, дори съвсем малки детайли са ми подсказвали да обърна повече внимание
но много зависи какво правиш и до колко задълбаваш

п.с. това с ребрандирането почна много модерно да става ама за мен е пълна измама

Сря Мар 05, 2014 3:46 pm
Профил
Аватар

@nik, Изгледай клипчето на австралиеца за аджилента :) Дано моя да сколаса да дойде докато тече примоцията. Пък 500$ дали ще ги дам за екстрите - ще видим. Ако 500$ включва и хардуера на логическия анализатор ще е добре, ама надали :)

Сря Мар 05, 2014 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

velio написа:

EDIT:
Сега видях че може би имаш друго предвид под "блендване". Принципно виждаш цялата памет на екрана, до момента в който достигнеш предела на семплиране, след което ти се показва само част от нея (можеш да видиш и останалата). Визуализира се правилно (за разлика например от MSO4000 където има aliasing, когато например ползваш бавна развивка, пък му подаваш ВЧ сигнал...). Но пък тригера на MSO4000 е доста добър!

точно това ме интересуваше, мерси!
тригера значи цяло деление иска за да сработи? това е странно, но ще го преживеем. това че иска размах предполагам означава че при коси сигнали ще тръгне със закъснение?

Сря Мар 05, 2014 6:28 pm
Профил

@Cekins , гледал съм го
не казвам че цифровите са лоши, аналоговия има 1 предимство, цифровите много, и напредват бързо, но още няколко поколения трябва да минат докато заместят напълно аналоговия, тогава може и да го пенсионирам славно :)

навремето карах със някакви измислени сонди и осцилоскопи, виждаше се точно колкото на сегашните цифрови :) от както се оборудвах с това съм много доволен

kikusui cos6100as 100Mhz + сонда schlumberger 1:10 400Mhz 11pf

2 канала с регулируемо напрежение и още 3 с фиксиран вход
ключа е в детайлите :)

Сря Мар 05, 2014 6:55 pm
Профил
Аватар

kikusui cos6100as 100Mhz и аз имам. Могат да се намерят лесно щото ЗЗУ-тата бяха оборудвани и с такива. Доър е за аналогови истории. На масата си имам висок клас Agilent и този. Така се покрива целия спектър от необходими измервания със осцилоскоп.

Сря Мар 05, 2014 7:06 pm
Профил
Аватар

Е да де ама въпроса опира до това какво ти трябва. На мене и аджилента ми е в пъти повече отколкото за сега имам нужда... ама пуста и краста...

Сря Мар 05, 2014 7:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами вземи си нещо по евтинко - http://www.ebay.com/itm/Owon-MSO8202T-2 ... 2ecf4b45dd

zaphod написа:
Как тоя клас осцилоскопи се справят с тесни пикове при бавен запис?

Ако импулса е с дължина над времето на един семпъл поне читавите скопове го отразяват. Ако импулса е с дължина под времето на един семпъл не е ясно дали ще го види. Ако не е прекалено къс и семплирането попадне върху него ще го отчете. Импулси с дължина малко под един семпъл се виждат само при повтарящи се сигнали,защото все някой семпъл попада върху тях.

Сря Мар 05, 2014 7:27 pm
Профил
Аватар

е, никола, това дето описа е дефолт поведението на най-мизерния осцилоскоп тип тнтм.
тия май имат някакви детектори на пикове, които форсват семплирането. поне с такова впечатление останах.

Сря Мар 05, 2014 7:54 pm
Профил
Аватар

Ами под секрет да ти кажа аджилента на който съм се наточил мога да го взема съвсем малко по-скъпо от този Owon. Верно че овон-а, а и мога да взема Hantek подобен на овон-а, имат и LA като екстра. Пък хантек-а мога направо на половината на цената на овон-а да го взема.

Честно казано още се колебая малко - ама пък веднъж се купува.

Сря Мар 05, 2014 8:03 pm
Профил ICQ
Аватар

zaphod написа:
е, никола, това дето описа е дефолт поведението на най-мизерния осцилоскоп тип тнтм.
тия май имат някакви детектори на пикове, които форсват семплирането. поне с такова впечатление останах.

Доста сериозно съм си играл с моя Agilent DSO6104 но не съм виждал да има нещо по особенно за целта. Единствено тригерите по фронт могат да засичат импулси с продължителност под един семпъл. Това къде си го гледал?

Чет Мар 06, 2014 12:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща