Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Чип GPS антени 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Чип GPS антени
Чудя се измежду няколко чип GPS антени. Какво мислите:

1. http://productfinder.pulseeng.com/produ ... W3011A.pdf
2. http://www.yageo.com/documents/recent/A ... PIFA-0.pdf
3. http://media.digikey.com/PDF/Data%20She ... A10204.pdf
4. http://media.digikey.com/pdf/Data%20She ... A10137.pdf

Какво мислите? За мен колкото по-дребно, толкова по-добре. Ама съм сигурен, че реално е обратното.

Вто Мар 04, 2014 4:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Чип GPS антени
Що ти трябва чип антена, а не вземеш направо ГПС с вградена такава?
Спестяваш си куп главоболия, защото в RF-частта всичко е съгласувано.
Отделно, че не е ясно дали ще стигне усилването на усилвателя в ГПС за надеждна работа с пасивна антена.

Имам мостри от последната и по данни от колега, на който дадох една бройка е добре, но той я използва с Telit GE864-GPS, а в него има допълнително усилвателно стъпало, което се активира при свързване на пасивна антена.

Вто Мар 04, 2014 5:58 pm
Профил
Аватар

Ами знаеш как е, какъв да е модула решават други (занимаващи се с бумаги). Та е решено - GPS + GSM в едно. Нямам избор. Място за голяма антена също... Ще има да питат после, ама що лови само площада... ама това е положението :)

Вто Мар 04, 2014 6:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Дано модула да е предвиден за пасивна антена. А място няма да спестиш - напротив. Която и антена да избереш, ще трябва да сложиш съгласуващи компоненти.

Вто Мар 04, 2014 6:10 pm
Профил
Аватар

Уж е предвиден. Абе някой от тия антени са си бая дребни. Даже и със съгласуването... Затова се чудех, бива ли ги въобще за нещо, иначе кой би взел другите антени - дето заемат в пъти повече площ.

Вто Мар 04, 2014 6:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Нямаш друг избор освен да ги пробваш. Аз използвам няколко модела ГПС с вградени антени, но с по-голям размер (6х16 и 16х16 мм). Втория вариант хваща и в стаята, като прозореца е само 1х1.5м.

Вто Мар 04, 2014 6:28 pm
Профил
Аватар

Да бе, ама съм си харесал 4 броя... а всяка е различна кат футпринт, т.е. да пробвам значи да направя 4 платки... :)

Гледам им параметрите на хартия, ама съм много слаб в областта за да ги тълкувам дори едно към гьотере.

Вто Мар 04, 2014 7:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Твърде малки са , за да са ефективни. -3 до - 5dBi е усилването им, а тези за които Leo спомена , 16х16 би трябвало да са около +3-4 dBi. Разлика 6-9 дБ не е малко. Ако обаче GPS-ът не е предвиден за работа с пасивна антена, тогава разликата ще е 20-30 дБ заради липсата на предусилвател , не очаквай да приема стабилно. Не че е голям проблем да се направи предусилвател.....
В данните на Pulse или са се объркали, или откровено са излъгали , тези числа са нереално високи за толкова малка антена.
Моят опит с подобни малки антени не е много голям, но все пак установих, че са ужасно капризни - към дебелината на платката, към всяка десета от милиметъра разлики в дължините и ширините на пистите и към съгласуващите елементи. Не трябва да се забравя и че платката , по-точно масата е част от тази антена.
Моят съвет - да избереш най-голямата. Която и да избереш - няма да се мине без измерване. Ако стигнеш дотам, обади се.

Вто Мар 04, 2014 10:10 pm
Профил

Цецо написа:
чип GPS антени.

Няма да стане с чип антена.
Вземи най-голямата физически.

Чети и реви: http://avrproject.ru/EB-500/GPS_Antenna ... 08014-.pdf

Сря Мар 05, 2014 3:49 am
Профил
Аватар

ike написа:
Цецо написа:
чип GPS антени.

Няма да стане с чип антена.
Вземи най-голямата физически.
Чети и реви: http://avrproject.ru/EB-500/GPS_Antenna ... 08014-.pdf

Е, чак пък да не стане. Всички телефони са с чип антени и работят някак. Най-много да му потрябва LNA, което не е голям проблем.
Интересен въпрос е дали устройството, което прави Цецо ще стои фиксирано, или може да се обръща във всякакви посоки. Тогава е възможно оптималният вариант да не е антената с най-голямо усилване, а тази с "най-равномерна" диаграма във всички посоки

Сря Мар 05, 2014 9:08 am
Профил
Аватар

Търпи фиксация по осите. Устройството де.

Сря Мар 05, 2014 10:01 am
Профил ICQ
Аватар

Дано стане без външен LNA. GE864-GPS е пробван с антена №4 по-горе. Неговото LNA e с high gain mode (18dB with 2dB of noise figure) или low gain mode (8dB with 10dB of noise figure). GPS sensitivity is -148 dBm in acquisition and -163 dBm in tracking @ L1=1575.42 MHz, CA Code.

Може да сравниш с твоя ГПС, ако има данни за неговото LNA.

Сря Мар 05, 2014 11:09 am
Профил
Аватар

Ако разполагаш с толкова място като за четвъртата антена ( тя е 20х9 мм) и може да е ориентира устройството, аз бих заложил на тази , 13х13 мм патч:
http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/2649123
Освен това е евтина.

Сря Мар 05, 2014 11:22 am
Профил
Аватар

Цитат:
Table 31: GPS properties
Parameter Conditions Min. Typical Max. Unit
Frequency GPS 1575.42 MHz
Tracking Sensitivity Open sky
Active antenna or LNA
Passive antenna
-159
-156
dBm
Acquisition Sensitivity Open sky
Active antenna or LNA
Passive antenna
-149
-145
dBm
Cold Start sensitivity -145 dBm
Time-to-First-Fix (TTFF) Cold 25 32 s
Warm 10 29 s

Това пише в дейта шита. Има картинка как се връзва пасивна антена, но няма команди за задаване на усливането вътре. Има ли, няма ли LNA вътре... не се знае.

Абе като цяло, на мен GPS ми е по скоро маркетингова екстра. Това не е тракер, точност като метри не се гони, скорости няма да се мерят, а и въобще не е сигурно, че някой ще го ползва. По скоро е нещо за бъдещо разширение. Та нямам много време да му отделя, трябва да ръгна някаква антена и да правя платки, че ме гонят срокове за прототип. А че ще имам поне още една ревизия на платките е 101% сигурно, тогава мисля да му отделя повече време. Затова по скоро сега търся някакво, не толкова оптимално решение, просто да направя нещо що годе смислено.

Малко страничен въпрос, ама някой заигравал ли се е с A-GPS в ембедед приложение. Тоя модул го подържа уж. А гледам, че телефона ми като му го включа и за нула време ме намира къде съм, включително в стята, колко е точно е друг въпрос. Та си мислех, тя информацията от клетките би трябвало да дава една що годе прилична локация, ама има ли как да се докопа като човек ползва такива модули тип черна кутия?

Ицо написа:
Ако разполагаш с толкова място като за четвъртата антена ( тя е 20х9 мм) и може да е ориентира устройството, аз бих заложил на тази , 13х13 мм патч:
http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/2649123
Освен това е евтина.

Ицо, а тия антени как се фиксват на платката? Тая пишка на пружинка ли е или трябва да имам отвор в платката?

Сря Мар 05, 2014 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Може усилването на LNA да се превключва автоматично по нивото на сигнала. Във всеки случай, щом като дават свързване на пасивна - вземай тази, която ти посочи Ицо. Изглежда добре, а и пишат, че е 50 ома та не ти трябва съгласуване. Пина се запоява в пад с отвор на платката, а вероятно под адхезивната лента трябва да поставиш втория пад.

Сря Мар 05, 2014 2:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща