|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
 Re: ANSI C. Пълен справочник
Мисля, че липсва една чисто теоретична книга з апрограмирането. Далеч от всякаква конкретика като АРМ, ПИК или нещо друго..... Резултата се вижда... За неща които си вървяха прекрасно на правец 8 сега ти трябва машина/телефон с четири ядра или повече 
|
| Чет Фев 27, 2014 11:52 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ако беше добра и изчистена, нямаше за 64-битовата версия да махат спънките.  Май веднъж съм споменавал тук. Познай самите те колко се псуват като правят out-of-order (Cortex-Axx) с предикатите и PC в GPR. MIPS и POWER се справиха далеч по-добре. Случаен линк (нищо не искам да кажа): http://www.electronicsweekly.com/news/d ... s-2009-03/Колкото до темата - авторът на книгата иска нещо за начинаещи. AVR и MSP430 са добри по много показатели. Дори 16-битовите ПИК-ове биха били добри, само че там имам едни подозрения че може и да липсват безплатни развойни софтуери, а и не ги познавам лично. Точно M4K (PIC32) не го виждам като за въведение (той ще озори дори повечето тук), както и Cortex-M в малко по-малка степен. Освен ако на всичко не гледате на кликане по примери за мигане на светодиоди, тогава наистина няма значение.
|
| Пет Фев 28, 2014 12:01 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мда... една книга как да програмираме совалка за 4 дни, друга книга как да станем милионери за 1 ден 
|
| Пет Фев 28, 2014 12:10 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Това последното е лесно и го знае всяка блондинка, единственото условие е да си бил милиардер..... п.с. много офтопик ама не се сдържах
|
| Пет Фев 28, 2014 12:13 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не се сещам за архитектура дето да е направила прехода от 32 към 64 бита без спънки. Точно спънките на другите беше дълго време причина АРМ да не искат да минават на 64 бита и вероятно нямаше още да са минали ако не бяха се включили десетки големи компании да помагат. Целта на АRM беше да няма компромиси, доколко са успели тепърва ще видим, но като гледам вече всички минават и все по-абсурдни чепове планират като примерно 8 куров 64-битов (естествено АРМ а не MIPS или Power). Е да де, ама въпросът е начинаещи в какво? В обучение по история? Ако някой иска да става професор по история нека си учи 4 и 8 битови компютри. Но ти сам намеси в разговора 64-битовите и че натам върви света... а пък аз ако някой ми каже че има опит само с 8 битови, то за мен това значи че не знае един куп неща дето са необходими днешно време. Нещо повече, вероятно има грешни представи и кофти навици, така че ако такъв човек кандидатства за работа аз бих бил доста предпазлив. По-скоро бих наел някой дето си няма грам хабер, поне знам че ще почнем начисто 
|
| Пет Фев 28, 2014 1:16 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Миро, грешни са ти разсъжденията. Начинаещите почват от най-простото. Никой не твърди че най-простото е модерно или пък непременно се ползва някъде. То е най-просто точно за да даде основата, върху която се градят по-нататъшни знания. Когато имаш основите, после кеф ти арм, кеф ти мипс, кеф ти пик, и т.н... Всеки ще си поеме по собствения път. Я сподели, ти откъде почна? Щото аз съм 100% сигурен, че повечето тук не са скочили на 32 или 64 бита асемблер, а първо са писали PRINT "HELLO WORLD!" 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 28, 2014 2:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Това не е критерий, аз съм почнал преди 30 години и тогава изборът беше take it or leave it  Но дори и тогава това важеше само за самоуките. В МЕИ от Тюринг минахме директно на VAX, едва в края имахме някаква дисциплина свързана с 8-бит и то не заради друго ами целта беше в края всеки от нас да направи собствен контролер ползвайки само И-НЕ елементи. Така че ако си говорим на тема обучение 8-бит НИКОГА не са били база, може би през 60-те... но тогава аз не съм бил роден още  Едно добро обучение трябва да започва с ОСНОВНИ неща, а не ПРОСТИ неща. Това че 8-бит са прости не значи че дават основни знания. Както казах по-скоро има опасност да се придобият грешни представи. Дори работейки на уж неутрални езици като Ц има разлика дали работиш на 8-бит контролер или съвременна машина. В първия случай хората свикват с глобални променливи, а това е много вреден навик при вторите. Примерите са много и няма смисъл да го дъвчим 10 страници. Който с каквото иска да започва. Моето мнение е, че не бива да се почва с 8-бит 
|
| Пет Фев 28, 2014 10:08 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
За да направиш добра книга за начинаещи, не трябва да гледаш от висотата на сегашното си положение. Например ако питаш един закоравял математик, той ще ти каже че интегралното смятане е нещо основно. Само че за него. Но в началните училища първо почват да броят от 1 до 10, после по-сложни операции и т.н. Никой не скача веднага на най-новото или това което се ползва интензивно в момента, само защото е най-ново. Основите се учат с прости примери, на проста платформа, а ако е стара и добре позната, още по-добре. Оттам като знаеш кое какво прави и защо го прави, ако искаш си троши главата и на 256-битови системи. 8-bit rules! 
|
| Пет Фев 28, 2014 11:05 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тук съм много съгласен. Темата е за ANSI C. Пиковете са крещящия пример за това до какво може да се изврати един компилатор при ограничения в хардуера. Другите 8 битови са малко по-добре, но всичките имат подобни "особенности", повечето от 16 битовите също. Колкото е по-просто желязото, толкова по неподходящо е за учене на ANSI C. А темата на разговора, май е за ANSI C, а не за ефективно използване на наличните ресурси. Според мен един ембедед програмист трябва да научи първо ANSI C на спокойствие (т.е. в среда му налага минимум ограничения) и после вече да специализира в архитектури, които му налагат това или онова ограничение. Ако искате да стане наистина програмист де. Иначе ще стане железар усвоил програмистки навици по принуда. Аз например не съм програмист и едва ли някога мога да стана.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 28, 2014 1:34 pm |
|
 |
|
woody
|
Power, и MIPS с много леки уговорки. Целта на ARM е завладяване на пазар, и въобще не го бъркай с технически показатели. Само погледни колко често други фирми правят собствени имплементации на тяхна архитектура и се справят доста по-добре. 
|
| Пет Фев 28, 2014 4:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Явно четеш някакви статии от женския пазар  Първо никой от другите производители не поддържа старите си разработки, а добовя нови и то почти винаги от по-висок клас. Това е пазарна политика, винаги имаш най-актуалната платформа и тя естествено е по-добра, най-малкото като използваш по-съвременни фафли си става по-добра. При АРМ това не е така, те си правят и ъпдейтват всички класове постоянно. И когато сравняваш А57 и А15 може да ги сравняваш на една и съща фафла и на едно и също ниво на технологии. Така че АРМ просто няма как да излъжат и може да провериш че 64-битовите им курове имат по-висока производителност от 32-битовите им, консумацията им е по-ниска или поне не е завишена. И всичко това са постижения от дизайн, а не смяна производствен процес. Няма друг, който да го е постигнал. При всички останали по-високата производителност значи по-висока консумация, която евентуално после се прикрива със смяна на процеса. Да не говорим че при някои като х86 и до днес има спор дали 64-бит дава наистина по-голяма производителност или това е резултат от добавянето на повече регистри и инструкции. Така че да, при АРМ пазарът е важен, защото ти няма да си смениш телефона с 64-битов ако той не е видимо по-бърз или ако видимо харчи повече. Но това са си и съвсем технически показатели. Ако другите дето са толкова добри според теб можеха да го постигнат нямаше да фалират 
|
| Пет Фев 28, 2014 7:00 pm |
|
 |
|
woody
|
 Отказвам се.
|
| Пет Фев 28, 2014 11:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в исторически план е добре да се погледне и MIX (и по-новия MMIX) компщтър ба Кнут. знаете ли коя година е било?
|
| Съб Мар 01, 2014 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Кампанията по събиране на средствата явно е била неуспешна, защото днес ми рефъднаха сумата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 04, 2014 11:02 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да... Все пак аз бих искал да кажа на Димо - това че е пропаднала кампанията не значи не трудът е отишъл на вятъра. Индигого по принцип е слаба работа.
|
| Вто Мар 04, 2014 11:15 am |
|
|