Отговори на тема  [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
ANSI C. Пълен справочник 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: ANSI C. Пълен справочник
dimolin написа:
Първата книга я има само в електронен вариант (http://www.mtel.bg/mtel-ebook-magazin/m ... x/bid/1607). Би трябвало да излезе и в други електронни книжарници. Втората книга (пълния справочник) не е напълно завършена и може да се изтегли безплатно,..но това което е налично е напълно достатъчно. На сайта съм описал на какво ниво е книгата. Последните две книги са на етап разработка. Положил съм страшно много услилия. Според мен са достатъчни две книги за изучаване на езика С. Една за начинаещи, която плавно превежда начинаещите през езика и втора, която описва езика в детайли. Това съм се опитал да направя и аз.

По отношение, че нещо куца с термините "оператор" и "операция", умишлено съм използвал това разделение. На английски се използват термините statementза това което аз наричам оператор и operator, за това което аз наричам операция. Смятам, че подобно разделение е технически издържано и не води до някакво объркване.

Поздрави
Димо

Аз пък бих превел statement като инструкция. Не ти го казвам, да те съветвам да го сменяш с това, просто само за информация нещо, което понякога съм срещал.

Съб Фев 15, 2014 7:09 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Здравейте.
Аз като бос в програмирането и начинаещ ми се иска и съм заинтересован от първата книга на автора. Не че на английски няма бол такива но някак ми се иска да е на родния език. Още повече че е за начинаещи което е супер като идея и цената не е висока даже е доста добра за техническа литература като цяло и единствено което ме спира да си купя тази книга и като препоръка към автора ще го помоля поне едно съдържание да сложи да се вижда за какво става дума или например демо глава от книгата да има както е например подобно представянето на книгите в Амазон. По този начин представена книгата много се съмнявам да се намерят читатели които биха я купили с толкова постна информация и само с 4-5 странички сложени с някакви картинки. Нито пише какви са главите какво обхваща книгата като материал нито има обем страници дадени. Бих желал да видя подобна информация и с радост бих си закупил книгата.

Сря Фев 19, 2014 4:28 pm
Профил

///

Сря Фев 19, 2014 5:34 pm
Профил

icpart написа:
Здравейте.
Аз като бос в програмирането и начинаещ ми се иска и съм заинтересован от първата книга на автора. Не че на английски няма бол такива но някак ми се иска да е на родния език. Още повече че е за начинаещи което е супер като идея и цената не е висока даже е доста добра за техническа литература като цяло и единствено което ме спира да си купя тази книга и като препоръка към автора ще го помоля поне едно съдържание да сложи да се вижда за какво става дума или например демо глава от книгата да има както е например подобно представянето на книгите в Амазон. По този начин представена книгата много се съмнявам да се намерят читатели които биха я купили с толкова постна информация и само с 4-5 странички сложени с някакви картинки. Нито пише какви са главите какво обхваща книгата като материал нито има обем страници дадени. Бих желал да видя подобна информация и с радост бих си закупил книгата.

Здравей,

Ще се постарая възможно най-скоро да добавя малко повече информация.

Сря Фев 19, 2014 7:56 pm
Профил

Добавих демо версия на книгата, която може да бъде изтеглена от сайта.

Сря Фев 19, 2014 10:08 pm
Профил

dimolin написа:

Благодаря ти Димо че толкова бързо ми отговори и обнови информацията на сайта си. Разгледах книгата и като цяло ми допадна така че най-вероятно ще си я купя. Стана ми също така интересно и за третата и четвъртата книга от поредицата. Имам малка питанка какъв тип микроконтролери ще се разглеждат в тези книги или самите книги ще обхващат например по широк спектър от микроконтролерни архитектури.
Също така ще споделя и едно мое мнение на което ще ми е интересто да получа отговор.
Като цяло няма ли да е по-добра идея двете книги да се обединят в една? Защото там нещата са тясно свързани и на всеки би му било интересно след като получи теоретичните знания да ги приложи на практика с някакъв хардуер.

Чет Фев 20, 2014 1:46 am
Профил

icpart написа:
dimolin написа:

Благодаря ти Димо че толкова бързо ми отговори и обнови информацията на сайта си. Разгледах книгата и като цяло ми допадна така че най-вероятно ще си я купя. Стана ми също така интересно и за третата и четвъртата книга от поредицата. Имам малка питанка какъв тип микроконтролери ще се разглеждат в тези книги или самите книги ще обхващат например по широк спектър от микроконтролерни архитектури.
Също така ще споделя и едно мое мнение на което ще ми е интересто да получа отговор.
Като цяло няма ли да е по-добра идея двете книги да се обединят в една? Защото там нещата са тясно свързани и на всеки би му било интересно след като получи теоретичните знания да ги приложи на практика с някакъв хардуер.

Моето виждане е третата книга да включва необходимата информация за един начинаещ, така че да добие ясна представа какво представлява един микроконтролер и как работи. Това включва запознаване с бройните системи, двоична аритметика, логически елементи, броячи, регистри, мултиплексори и т.н. След това обобщената блокова схема на микроконтролер и за какво служи всеки блок (генератор на тактови сигнали, CPU, портове, система за прекъсвания и т.н.), архитектурите по които се строят (фон Нойман и Харвард). Евентуално ми се иска да добавя като последна глава програмиране на асемблер като смятам да използвам PIC12 MCU, тъй като лесно се намира на нашия пазар, евтини са, развойните средства също и най-вече защото е малък и прост микроконтролер със 33 инструкции, което позволява лесно да се опише в книга. Мисля че е добре един начинаещ ембедед програмист да има реална представа от програмиране на ниско ниво, но не искам да задълбавам в тая насока, затова съм се спрял и на малко pic микроконтролерче.

Четвъртата книга вече ще е изцяло практически насочена към програмиране на микроконтролери на езика С. Това включва от прости примери като светване на светодиод, четене на пин, до управление на различни видове LCD, енкодери и изобщо всякакви интересни примери, които ми хрумнат. Тук още не се спрял на микроконтролер. Иска ми се да не е PIC. Най-трудно ми се вижда описанието на микроконтролера. Мислил съм си за 8-битови MCU на ST,... но още нямам ясна идея. Тази книга ще е трудна за създаване, но с времето предполагам, че ще ми хрумват интересни идеи как да бъде оформена. Книгата предполага и разработване на китчета, достъпни развойни средства (най-вече дебъгери).

Всичко това е твърде много за една книга.

Чет Фев 20, 2014 8:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

dimolin написа:
Тук още не се спрял на микроконтролер. Иска ми се да не е PIC. Най-трудно ми се вижда описанието на микроконтролера. Мислил съм си за 8-битови MCU на ST,... но още нямам ясна идея.

Димо, няма "идеален" микроконтролер. Погледни също Z8 Encore!, аз го намирам за вероятно един от най-ясните за увод, заедно с 8-битовите най-малки ATtiny на Атмел и RS08 на фрискейл. MSP430 също е много "мазен" в аспект на яснота. Дори PIC24 архитектурата никак не е за изхвърляне. Изобщо изборът не е малък. Може дори да помислиш за варианта "идеализиран микроконтролер", за който после виртуална машина да може да се направи на всяка друга платформа. Тоя подход вече е ползван неведнъж (сещам се за LMC, но имаше още много подобни). Тъкмо ще ти се отвори тема за още една книга (виртуална машина) ;)

Сря Фев 26, 2014 12:34 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
няма "идеален" микроконтролер.

Важно е самите книгите да са добри, а не дали в тях се говори за добри или лоши контролери.
Другото важно нещо за автора е предполагам книгите му да са продаваеми, което малко трудно ще се съчетае Z8...

Сря Фев 26, 2014 11:16 pm
Профил
Ранг: Популярен

miro_atc написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
няма "идеален" микроконтролер.

Важно е самите книгите да са добри, а не дали в тях се говори за добри или лоши контролери.
Другото важно нещо за автора е предполагам книгите му да са продаваеми, което малко трудно ще се съчетае Z8...

За последното си прав... Въпреки, че за да научиш основите, може и интел4004 да учиш :)

Чет Фев 27, 2014 12:04 am
Профил

всичко е възможно на теория, въпросът е на практика какво ще може да продаде ;-)

Просто останах с впечатлението, че Димо би предпочел пазарен успех пред много хубава, ама непродаваема книга. Така че според мен ще са му по-полезни съвети какво би се търсило. То реално са 2-3 фамилии по-масови, не вярвам да има търсене за класическите 4004, 8051 и т,н, Тях който ги познава едва ли би си купил нова книга издадена 2014, аз даже не бих препоръчал да се изучават изобщо от начинаещи. Най-важните неща от тези архитектури вече не се използват. Микрокодовете отдавна са заменени от конвейрите, организацията на паметта отдавна не се дели на харвард/фон нойман, а се гледа дали е strongly ordered, дали е шаред, какъв е модела на кешовете, бъс лейерите и т.н. Едно време нямаше клок домейни, нямаше пауър домейни, изобщо основите не са това което бяха ;-)
Та затова не бих препоръчал на един новобранец стари работи, да не говорим че покрай някои от тях се придобиват и кофти навици...

Чет Фев 27, 2014 10:16 am
Профил

miro_atc написа:
Микрокодовете отдавна са заменени от конвейрите, организацията на паметта отдавна не се дели на харвард/фон нойман, а се гледа дали е strongly ordered, дали е шаред, какъв е модела на кешовете, бъс лейерите и т.н. Едно време нямаше клок домейни, нямаше пауър домейни, изобщо основите не са това което бяха ;-)
Та затова не бих препоръчал на един новобранец стари работи, да не говорим че покрай някои от тях се придобиват и кофти навици...

Задълбаването в определена архитектура също може да води до кофти последствия. Или все едно няма друга архитектура, или се забравя че освен архитектура или и алгоритми, а най-често и двете :D Все пакпишейки на С, бейсик, фортран, Джава основното са алгоритмите и юсер интерфейса в повечето случаи. Клок домейните и преферията засягат малка част от проекра. Естествено има и задачи в които те са основното...

Чет Фев 27, 2014 11:12 am
Профил

Моята цел е хубава и пазарно ориентирана книга :). Между другото Z8 Encore! изглеждат много подходящи за начинаещи. Имат прилична периферия, струват ми се, че лесно се изучават. Имат безплатна среда, евтин дебъгер. Само дето не знам откъде могат да се доставят. И в крайна сметка човек не може да изучи всички архитектури. :). Сега ARM-ете са много популярни,...аз не ги познавам,...но да седна да ги изучавам и да напиша книга, която да следва моята идея да е за начинаещи ми се струва зор работа.

Чет Фев 27, 2014 7:41 pm
Профил
Аватар

"ARM" е твърде общо.

Предвид популярността, наличието и универсалността, може би megaAVR (8-битовите AVR) и MSP430 са не лоши избори.

Чет Фев 27, 2014 9:07 pm
Профил

Архитектурата на АРМ е много добра за теория, защото е много изчистена (елементарна) и много съвременна. То това им е уникалното, че се върнаха до най-слабите класове и ги осъвремениха. Примерно куртекс М0+ е от класа на 8051, но е създаден вчера докато оригиналът преди 50 години. Не е нужно да обеснявам че това са светлинни години разлика в технологиите. Куртексът е с по-малко на брой транзистори, а цялото ядро заема толкова площ на вафлата, колкото е заемал един транзистор на оригинала. Разбира се има и подобрени 8051, дето са запазали и оригиналната 8- битова архитектура, което си има софтуерни причини. Но от хардуерна гледна точка това си е като да произведеш Форд модел Т по оригиналните чертежи.
Така де, куртексите са си пресни и прости и са подходящи да се обясняват концепции като атомичност, модели памети, шини и т.н. За съжаление обаче с архитектурата и с теорията им се изчерпват предимствата. И почва практииата, проблеми с периферии, документации, инструменти и т.н. Кашата е пълна и това е дето спъва всички новобранци, че и старите кучета. Евентуално една книга с обща теория за АРМ сигурно ще е интересна, но за практическите проблеми трябва цяла библиотека ;-)
Колкото и да ми е неприятно да го призная, евентуална книга за МИПС/ПИК32 би имала по-голям шанс. Другите варианти не струват. AVR са популярни, но Атмел отдавна са ги зарязали и само покрай Ардино се случват интересни неща. Но там трябва да си фен на сектата...
Това 430 е живо недоразумение, даже и за секта не става...

Чет Фев 27, 2014 11:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща