|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: "Капацитивни" бутони
bongo, за консумация не е ставало въпрос  Нула консумация само с бутон/ампула, едноканалните капацитивни тъч схеми докарват към 6..26 микроампера. Ама то си зависи от устройството, което може и с ядрен реактор да е. Светодиоден ток 10 милиампера за 200 микросекунди , веднъж на 2 секунди , си е средно 1 микроампер допълнителна консумация.
|
| Съб Фев 22, 2014 12:30 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз или Pif  , че изпуснах нишката на дискуусията, то пък голямата нишка 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Фев 22, 2014 1:04 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Охх .. и аз пиша .. автора на темата имам в предвид, с хитрите мениджъри.
|
| Съб Фев 22, 2014 1:16 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хол ключ от типа TLE49xx има 5-10 ма постоянна консумация - тъй че този вариант можете спокойно да го изключите от разискването.
|
| Съб Фев 22, 2014 10:17 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
stefan63, още в първата тема писах, че имаме и батерийни устройства, така че е ставало въпрос за консумация ...
Вече разбрах какви са ми мениджерите (благодаря Ви за което), така че ще пиша само по "техническата" част.
Не разбирам защо ви се струва толкова чудно желанието на мениджерите да се намери начин за избягване на механичния тампер и всичките "механични" проблеми около него (конструктивни, производствени-технологични и експлоатационни ...) ... Даже са готови и да го постигнат и с цената на по-голяма консумация и скъсяване на живота на батериите в батерийните устройства ...
Вариант с проводяща гума и контактни площадки на платката го използваме в някои от клавиатурите ни. Напоследък сериозно се стремим да не го ползваме и заместваме проводящата част на гумата с микро-бутонче. (тези от вас, които са разработвали подобни бутони най-добре ще ме разберат защо). Така че в нашия случай варианта отпада.
Индуктивното сензване ще е по-чувствително към наличието или отсъствието на болта, но няма как да стане без допълнителни чаркове около процесора... (всъщност може и да стане ако някак си заместим кварца на процесора с бобинка, която да реагира на наличието или отсъствието на болта ... Примерно с WDT клокван от вътрешен RC осцилатор генерираме "еталонен" времеви интервал, в който броим колко клока е направил основния осцилатор с бобинката. През останалото време ще използваме вътрешен RC осцилатор за клочене на процесора). Струва си да се обмисли подобен вариант. Все пак сме инженери и трябва да се опитваме да "разчупим квадратното си мислене", ако искаме да измислим нещо ново или нестандартно. (На времето преди 20+ години бях намерил начин да накарам LM723 стабилизатор захранен еднополярно да има обхват на изходното си напрежение от 0-30V на пук на всички дейташити на производителите на чипа... Никъде не намерих такъв начин на свързване на чипа. Трудно успях да убедя хората около мен, че и така става, въпреки, че го виждаха с очите си, че работи ... и не за друго, ами защото производителите не давали тази схема на свързване в дейташитите си. Стандартно изхода му не можеше да пада под 1.5V (по спомени))
Платките с тестовите патърни на CapSense бутони и процесорите ми дойдоха, така че в сряда ще си поиграя с тях за да видя кой е най-подходящ за нашия случай от гледна точка на максимална чувствителност.
Варианта с оптроните за момента отпада. Имаме опит с батерийни Wireless оптични бариери, но както казах трябват повече от 1 пин.
Варианта със сензора на хол реагиращ само на метал е интересен и си струва да се обмисли и анализира. Няма да е непрекъснато включен, така че консумацията би могла да се намали някак си, ако след захранване сензора "тръгва" бързо... (ще трябват 2 пина)
п.п. Имаме стандарт, според който максималното забавяне на сензването на отворен тампер трябва да е под 300mS. Т.е. трябва да го сканираме не по-рядко от 300mS. (това в контекста за консумацията )
|
| Нед Фев 23, 2014 12:26 am |
|
 |
|
stefan63
|
Emile, ние тук си лафим, повече пишем глупости,. Твоите мениджъри може да са най-добрите в БГ и ЕС, но в контекста на темата не изглеждат така. Вярно че си споменал за ниска консумация в началото, но какви са ти лимитите не си споменал. И други неща не споменаваш - та ултраниска консумация, само с един пин , без "механични" проблеми - демек имате хипер клиент за ултраниска цена , който търси мега хитро решение . Нещата изглеждат трудни. Схемата ти с 723 може да е велика, но е нестандартна. Започваш да се бориш с капсенз на ТИ, ако не се подобрят числата , как ще доказваш на клиента, че решението не е потенциално пробито? Никак, нямаш никаква подкрепа от ТИ, Микрочип или който и да е - те правят капсенз, не тампер кей. .
|
| Нед Фев 23, 2014 1:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз тоя проблем съм го мислил дълго време, и винаги имат някакви недостатъци другите решения. Всъщност досега не съм видял нищо механично което да е защитено по много по различен начин, може да е ключе, може и конткат с пружинка към капака, стига да е приложимо, и с това се изчерпват смислените варианти. Не казвам че варианти няма, но от тях капацитивния ми се струва най-ненадежден.
|
| Нед Фев 23, 2014 1:38 am |
|
 |
|
nik
|
щом толкова искаш друг сензор индуктивния мисля че може да се реализира с 1 крак импулсните метал детектори работят на този принцип бобината е шунтирана с малък резистор, пуска се кратък импулс и се чете за колко време ще се свие магнитното поле, без метал резистора ограничава времето за свиване, което генерира импулс с определна продължителност, наличието на метал забавя допълнително, съответно удължава импулса, но метала трябва да е по плътен, за да има по големи загуби, например на този метод цигарено фолио почти не влияе, най чувствително ще е ако болт влиза вътре в бобина без сърцевина импулсите са много кратки, сравнително икономично ще е и смятам ще може и с 1 крак управление и четене(мисля че ако захранването има средна точка ще е много по лесна реализацията), резонансно нещо не мога да го съчиня в момента въобще резонансния принцип може би ще е по икономичен но ще трябва 2 крака и повече елементи
|
| Нед Фев 23, 2014 2:45 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Виж сег баш само с чисто желязо няма как да стане -так е думата дето се вика..... обаче например тука съм виждал че прекарват разни железца през магнитна фурна му викам и те се намагнитват и после си бачка като краен изключвател това желязо. Ето виж при инфинеон https://www.infineon.com/cms/en/product ... 0361f95a15има в корпус SOT23 - доволно малко е според мене.... За ориентир относно магнитното поле може да прегледаш това например http://www2.vernier.com/sample_labs/PSV ... _field.pdf
|
| Вто Фев 25, 2014 3:33 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Имам вече някакви предварителни разултати с реалните платки, а не само с кит-а.
Резултата е значително по-добър спрямо кита на краварите. Чувствителността ми се вдигна почти 3 пъти спрямо тази на кита, но все още не ми се вижда работещо решение...
Като обобщя резултатите от различните варианти пак ще пиша.
Все още се интересувам от други безконтактни евтини и ниско-консумиращи варианти за реализация на тампер-а.
|
| Вто Мар 04, 2014 9:14 pm |
|
 |
|
mite13
Ранг: Минаващ
|
Ми аз ползвах много капацитивни бутони .... и няма никакъв проблем .... и не мога да разбера За какви месеци разработка става въпрос ...... като за един следобяд бях готов с клавишите. Ползвах на Silabs процесор c8051f704 стана много бързо и лесно за да стане номра с винтче площатката не трябва да ти е една ... да бъдат маса и активна полощатадка и винчето да прави капацитет с двете. При бутоните се разчита, че човешкото тяло има голям капацитет спрямо земя а тук с винчето не е така и трябв да го нагласиш на голяма чувствителност и ще има малка разлика отворена затворена кутийка. Задлжително така трябва на площатдката да прплетеш масата с активният бутон ..... като без винчето капацитета спрямо мааса да е малък а винчето да има капацитет и към масата и към активният бутон за добри резултати. То толкова изписахте по това ... а е работа за един следобяд да се пусне. с Pic-a също работи пробвах го.
|
| Пон Сеп 08, 2014 11:00 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Щом трябва да е безконтактно - Импулсен Метал-детектор. Има изцяло аналогови решения, консумацията ще е много малка предвид това, че дефакто няма да имаш разстояние повече от няколко милиметра, тоест няма да излъчваш с голяма мощност. Трябва ти един генератор да изпрати сигнал и един компаратор да засече ниво на отразеният сигнал. Излъчващата и приемащата бобина може да е една или да са две една в друга, така наречените тип DD. Това е.
|
| Пон Сеп 08, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чисто аналогово: транзисторче, резисторче и някоя измислена индуктивност + капацитет = генератор, ама ако му отърва. Може да следиш консумацията или да детектираш. Недостатъци: байчовците, които могат да го изчислят, са на изчезване.
Може и да се повтарям, помня ли вече....
|
| Пон Сеп 08, 2014 4:49 pm |
|
|