|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 4:46 am
Захранване на GSM от buck регулатор
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Захранване на GSM от buck регулатор
Ами бърстовете са по 577us - един или два за GPRS клас 10, а за 12 са повече. Периода е 4,6ms. В апнота на Сименс са описани.
"Кандидатът" за захранване можеш да тестваш като го натовариш по горната схема с 2-2.5А по време на бърст и да речем 100mA между тях. Напрежението по време на бърста не трябва да пада под долната граница на захранването на GSM.
Ако имаш място на платката за нещо като 2х4700uF, може да минеш с по-маломощен стабилизатор.
|
| Пет Фев 21, 2014 5:46 pm |
|
 |
|
Edesign
|
точно с въпроса за захранване на GSM не съм се занимавал, обаче масово в алармите гледам слагат обикновен LM317. То консумацията на модула в режим готовност е по-малка от 20mA от 12 волта, ако с LM317 е свален до 3,8. А пък пулсациите в консумацията най-добре се поемат от линеен стабилизатор. Дори в гласови модули пак е с LM317 залепен върху по-голяма пътечка за евентуално охлаждане.
|
| Пет Фев 21, 2014 7:49 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аъъъъъ  А дано ама на дали....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Фев 21, 2014 8:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
+1, LDO e кофти идея... Иначе темата сме я дъвкали и не защо Цецо пак пита, но както каза батето и Лео истината е, че гсм се храни от кондензатори. Всичко останало е само да държи кондензаторите заредени  Това важи дори и ако източникът е lion батерия, не че батерията няма да се справи, просто не е добра идея да се разхождат големи токове със стръмни фронтове и честота... Само да допълня Лео - напрежението по време на бърста не просто не трябва да кляка под минимума, а изобщо не бива да кляка.
|
| Пет Фев 21, 2014 8:59 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Е, то не може съвсем да не кляка. Обикновено "разрешават" до 300 мВ дроп по време на предаване. Идеята е, че вътре в него може да се смути PLL и честотата да отмаха нанякъде. Въпреки, че тези неща обикновено са захранени през 2 LDO-та в чипсет-а.
|
| Пет Фев 21, 2014 9:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чипсета който ще ползваме работи до 3.3В. Дали са си точно картинка, как по време на бърста, не трябва да дропва под 3.3В. И аз мисля, че няма как да не кляка, това са 2А пик, много трудно ще направя регулатор който да държи бетон 3.6В (примерно) в преходния момент. Кондензатори че ще сложа е ясно, ама не мога да сложа кой знае колко големи. Пък и мобилния ми телефон със сигурност няма 10000uf електролити, значи може и с по-малко... някак си.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Фев 22, 2014 11:19 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Големите кондензатори (в случай, че е приложимо) са да задържат напрежението по време на бърста, а пред тях да има относително маломощен стабилизатор, който да ги зарежда между бърстовете. Описано е тук: http://www.cpg.com.tr/file/ac75/28112007034111_wm_an_26_pwr_supply_v03.pdfв т. 3.3.1. Но не твърдя, че това е твоето решение. Обаче, не набърквай мобилните телефони - там имаш поне 750mAh Li-Ion, а аз съм хранил GSM и с 120mAh. LDO не е задължително да е кофти идея. Аз използвах такова решение веднъж. Не интегрално, а с дискретни компоненти. Като цена, място на платката, простота и шумове е перфектно решение, кагато разликата в напреженията вход-изход е малка.
|
| Съб Фев 22, 2014 12:15 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Моето виждане е малко по-различно. Кондензаторите са за да осигурят ток за модула докато импулсният регулатор започна да дава достатъчно за да го захрани. Второто му предназначение е да поеме тока от регулатора след края на бърста, докато регулаторът си коригира поведението. Стотина микро най-често са абсолютно достатъчни, проблемът не е в капацитета, а в ESR. Затова предпочитам батерия от няколко кондензатора пред един с голям капацитет. Танталът също е решение, ама е по-скъп. Хем сърби, хем времето е топло ...
EDIT: Аз на времето си бях направил симулатор на GSM за да мога да си гледам захранванията. Един генератор с 555 и един мощен транзистор. И осцилоскоп.
|
| Съб Фев 22, 2014 2:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И аз мисля в посоката на батето. Добър регулатор, опроводен добре и с хубави кондензатори. И капацитет общо максимум до към 1000.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Фев 22, 2014 3:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Пров си Бате, но ставаше въпрос за друго...
Цецо, ако напрежението на батериите е доста по-високо от от това на ГСМ, то ти друг избор просто нямаш.
|
| Съб Фев 22, 2014 4:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
При мобилните батерията е на 1см в най-лошия случай 2см от модула и опроводяването става в пауър плейн. Ако това е спазено съм съгласен че може да се мине без яки кондензатори. Иначе... всеки модул си има спецификация, но общо взето изискванията са като в един от горните документи - 2мА за пулсации над 250KHz и 50мА за ниските честоти. Някъде ги имаше и по-подробно според класовете, но ако не се гонят скорости това е ОК. Всеки както иска да ги постига, но проблемът при импулсните е че или работят над 250Кхц или са твърде бавни. И в двата случая без кондензаторчета трудно ще ме убеди някой че постига изискванията. При линейните подводните камъни са много повече. Те са готино решение в тиха среда, нямат нужда от големи кондезатори и почти нямат пулсации. Нищо от това обаче не е типично за ГСМ - средата е далеко от тиха. Всякакви сингъл ендед сигнали в рамките на една педя от модула са под въпрос. В това число и фийдбаковете на регулаторите се смущават даже и да не захранват модула а нещо друго. А когато захранват модула пък пиковата консумация просто ги довършва. Ако към това се добави и кофти платка или опроводяване, резултатът е пълно ошашкване на регулатора. При това трудно се лекува, защото не всеки линеен понася да му увеличиш изходния капацитет. С две думи, линеен регулатор + ГСМ е само за хора, които знаят какво правят. Хич не е лесно да се мине с линеен и малко кондензатори. Преди години имах наглостта да се пробвам, естествено резултатът не беше далеко от перфектен  С линеен ще стане ако се направи встрани просто като източник на постоянно напрежение с което да се дозареждат кондензаторите на телефона. Но пак опираме до кондензатори. Всъщност идеята да се пести кондензаторите е много странна за мен... Значи или правиш 2А стабилизатор дето е супер бърз и супер стабилен, или слагаш кондензатори и минаваш с евтин 500мА стабилизатор. Както и да го смятам 1000uF e по-евтино и по-добро решение.
|
| Съб Фев 22, 2014 5:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Съб Фев 22, 2014 6:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Миро, при мен обикновено ГСМ се храни от Li-Pol. Между батерията и модула има транзисторен ключ и в непосредствена близост до падовете за захранване, 220uF танталов кондензатор. Няма никакви проблеми... Модула работи по спецификация до 3.22V, но и при 3.18V успява да изпрати СМС при тази постановка.
Обаче, при един проект, клиента се заинати за непрезареждаеми батерии и избрах LiFeS2 3 х АА последователно, които дават към 5.4V при п.х. При натоварване падат бързо до към 4.8V, където горе-долу им е платото. Телита издържа пробата на това напрежение, но не ми се искаше да рискувам, та трябваше да скова някакъв стабилизатор. За 1V не ми се видя много целесъобразно да слагам импулсен, а и нямах място. Затова сложих линеен, но с дискретни елементи и пак 220uF тантал. Но при Цецо, май напрежението е доста по-високо и няма друг избор освен импулсен стабилизатор.
|
| Съб Фев 22, 2014 6:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Съб Фев 22, 2014 6:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
О ако разликата беше 1-2V вероятно и аз щях да оглеждам линейните. Нямам точна спецификация на пакета батерии, но очаквам нещо около 12V номинал и 8-10V като са яко натоварени.
|
| Съб Фев 22, 2014 6:59 pm |
|
|