|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 12:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от страната
Според ЗДДС на регистрация подлежат ВСИЧКИ лица извършващи "независима икономическа дейност". Това изключва доходът от заплата, защото не е независима... Изключва и неща като наследство, защото не са икономически, но по-горе се говореше за инвестиции, така че те категорично подлежат на регистрация. Дотук нищо изненадващо... Проблемът у нас е, че срокът за регистрация е безумно кратък, беше нещо от сорта на две седмици от настъпване на събитието. А глобите при закъснение са бая солени... Още по-интересно е за фирмите дето имат касови апарати, щото те пращат ежедневно, а софтуерът на НАП ги отсява автоматично. Докато собствениците обикновено разчитат на външни счетоводители, които обработват данните веднъж месечно или още по-рядко. Доста хора изгорят по тоя начин. За мен това си е чиста гавра с хората, защото е очевидно че не става въпрос за някакъв умисъл...
|
| Съб Фев 15, 2014 12:41 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама наградата не е заплата, по-скоро печалба от тотото, и оттам нататък става....
|
| Съб Фев 15, 2014 2:47 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Извинявай много, ама по-горе се говореше за награда за олимпийски медал и да накараш някой да се регистрира по ДДС заради това и да издаде фактура с ДДС на държавата при получаването на награда - много искам да го видя как точно ще се случи  . Това е абсурдно даже и за България - така че айде да не си говорим пак няколко страници глупости  .
|
| Съб Фев 15, 2014 3:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Честно казано незнам. Така както погнаха хората с хонорари да се регистрират по ДДС, а преди това никой не вярваше, че подобно нещо е реално...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Фев 15, 2014 9:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз познавам няколко души, които са регистрирани по ДДС като физически лица. не, че нямат достатъчно фирми, но поради невнимание или незнание са настъпили мотиката. ДДС номера им е ЕГН-то и някаква цифра отзад. нещо като ЕОРИ номера, пълен ташак. само дето ташака с данъчните боли...
единия мислеше да се дерегистрира (беше изпаднал в ДДС ситуация заради някакъв голям единичен хонорар, на който си платил данъците), обаче като му казаха, че трябва да му направят пълна данъчна ревизия като физическо лице за 5 години назад и той си събра крушите и сега поддържа фиктивен оборот. пуска си ДДС фактури като физическото лице Иван Иванов на фирмата си с управител Иван Иванов...
от вън може и да ви се вижда ташак, ама ние тука играем булката. при това булката няма само един "жених", ами много. и всичките не ги харесва, ама няма избор. данъчните са особена порода хора. всичките, които познавам, дори и за разговор на маса не стават. според мен или вече са изкривено мислене, или са си били винаги такива и са попаднали на правилното място, на което да доразвият таланта си. във ВСИЧКИ (теоретични) дискусии с тях, не съм могъл да ги убедя в нещо рационално (от моя гледна точка). в главите им все измами, укриване, точене. "трябва да свикнете да си плащате данъците, държавата от какво ще живее". като теоретична постановка е добре, само дето в практиката се изкривява до неузнаваемост.
|
| Съб Фев 15, 2014 10:46 am |
|
 |
|
Цецо
|
Това ДДС е невероятно малоумна история. Реално в целия ЕС, загубите от измами с него вероятно са съизмерими с ползите от него. Невероятно сложно за администриране и проследяване и невероятно удобно за измами и далавери. Шибана история. Що да е просто, като може да е сложно. Ако си достатъчно голям, можеш да си го въртиш както ти кефне. Ако си дребен - жална ти майка, бюроподпирачите се нахвърлят като пирани на свежа кръв.
На по дребничък бизнес само му спомени ДДС и гледай как се посира... без да е виновен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Фев 15, 2014 11:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе и едричък бизнес са срутвали. криша канчев го сринаха за един следобед...
|
| Съб Фев 15, 2014 12:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Дали? Че опитаха е вярно, ама че са успяли... нямам такива наблюдения.
|
| Съб Фев 15, 2014 12:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Позабравил си каква е действителността тук. При следващото си връщане, трябва да постоиш по-дълго. Само "като за едно море" не е достатъчно за да обхванеш всичко. Материалът е много обширен... 
|
| Съб Фев 15, 2014 1:07 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Като говорим за данъка, да не забравяме и осигуровките , които тук също са най-обикновен данък. Което докарва данъка до към 45-46% За тях има праг и при големи суми процентът е относително по-нисък, но при малки суми е там някъде. Ако е награда, може човек да си каже "все остана нещо и за мен". Ако е някакъв дребен бизнес, нещата са доста различни.
|
| Съб Фев 15, 2014 2:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ДДС-то си е съвсем нормално и няма лошо физическите лица да се облагат. Аз винаги съм искал да има равнопоставеност между фирми и лица, защото нашето наследство от комунизма беше, че на физическите лица им бяха забранени един куп неща. Особено за нашия бранш беше кошмарно. Навремето бачках за голяма чужда фирма. По едно време постигнах да бъда поне 6 месеца тук и тук да си плащам данъци, осигуровки и всичко както си му е редно. Обаче спънките от страна на държавата бяха невероятни. Примерно трябваше да ми пращат разни копирни машини за да си тестваме нашите неща. Това би трябвало да стане с временен внос. Да, обаче физиското лице няма право на временен внос, съответно плаща мито и ДДС като нормален внос. Добре че тук представителите на копирните машини бяха много пекани и безплатно поеха всичко покрай митниците. Същото между другото беше и с мострите. Физическо лице плаща мито и данъци върху реална цена, нищо че е безплатна мостра. Само фирмите можеха да получават безплатни мостри. Не знам сега как е, напоследък не съм внасял почти нищо изключая разни дреболийки и за мое щастие не са ги спирали...
Та мисълта ми е, че аз съм за равнопоставеност... Всяко физическо лице трябва да може да развива свободно всички дейности дето не изискват лиценз (търговия с оръжие и т.н.). Тази равнопоставеност за съжаление означава, че ако фирма развивайки дадена дейност попада под задължителна ДДС регистрация, то същото трябва да важи и за физическото лице. И то е така според нашите закони и аз не виждам проблем с това...
Против съм също и да се смята, че осигуровките са данък. Не, осигуровките НЕ СА данък и в наш интерес е те наистина ДА НЕ СА данък. Въпреки че политиците точно така мислят, но ние трябва да им я избием тая мисъл...
|
| Съб Фев 15, 2014 2:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, между физическо лице и фирма наистина не трябва да има разлика що се отнася до развиването на каква да е дейност и тук е точно така. Идеята беше, че наградите са еднократно нещо и не са точно приход от бизнес дейност, че да накараш получаващия ги да се регистрира по ддс и да издава фактури. Все едно да направиш същото със спечелилия джакпота от тотото. Itso.t, в БГ ще отида на всичко друго, но не и на море. При това, дето го има тук, а и по-евтино трябва да съм луд за да ходя в БГ на море. Там идвам да си видя роднините и приятелите и нищо друго. Даже някои приятели вече взеха да идват тук на море  .
|
| Съб Фев 15, 2014 4:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм чел внимателно за какво си говорите, просто видях че питаш как се определя регистрацията... И честно казано не знам дали държавните награди не са освободени от данъци, не съм получавал и не ми се е налагало да знам  Принципно у нас се избягват диференцираните ставки и изключенията са сведени до минимус, така че ако не се казваш Ахмед Доган и не вземаш по 2 млн. хонорари най-вероятно подлежиш на ДДС регистрация  В което аз не виждам проблем (имам предвид липсата на диференциация, а не Доган). Спортистите в крайна сметка са професионалисти и не виждам причина те да са освободени от данъци. То ако тръгнем по тя плоскост трябва да освободим и писателите, музикантите, танцьорите, докторите и т.н. и т.н.
|
| Съб Фев 15, 2014 4:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Съгласен съм, но на практика, не се получава така. Облагането е еднакво, но като частно лице ще можеш да използваш данъчен кредит някой друг път. Също като с разходите е... Точно така би трябвало да постъпват разумните хора... 
|
| Съб Фев 15, 2014 4:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Еееее чак пък там на море .... сещам се за доста по-добри дестинации, българското черноморие не е сред тях обаче.
А за данъка .. абе то няма лошо и физическите лица да са по ДДС, ама тогава като получават заплата ще трбява да издават данъчна фактура и да внасят ДДС, съотеетно като си пазаруват ще имат праов на ДДС кредит, и е горе долу едно и също. Да обаче в тоя случай данъка се обезсмисля. ДДС е данък който с еплаща от крайният потребител, ако крайният потребител е фирма тя има право на данъчен кредит, но като цяло някъде продукта стига до физическо лице което именно плаща ДДС. Та така погледнато за юридически лица плоският данък от 10% е добър, но за физически лица при положение че се облагат с 20% ДДС е все тая, примерно в САЩ с 7% VAT /той варира де/ и 20% данък в-у дохода, плащаш по малко данъци от колкот в БГ ... друг е върпоса че там вървят към здрав социализъм и скоро данъците сигурно ще са съизмерими с тия у френско.
|
| Съб Фев 15, 2014 5:10 pm |
|
|