|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:54 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Закалено стъкло или .....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Закалено стъкло или .....
такааааа, с две думи, трябва да направя защитно стъкло много сходно с предния панел на imac-а, всичко друго е ясно само материала ме мъчи. Относно дебелината ще се прежаля за 2 мм материал, да търся по-тънък не ми се вижда реално. Въпросът е какъв да е? Закалено стъкло е единият вариант, все още не съм проучил дали предлагат закалка на тая дебелина, но ми се струва при тая дебелина може би ще има изкривявания а отзад има монитор който трябва да се вижда добре. Мисля но не мога да се сетя за подходяща пластмаса. Лексана е здрав но се огъва при такива дебелини. Плексигласа на тая дебелина и той се гъне, някой дали се сеща за някакъв прозрачен материал различен от стъкло който на тая дебелина да е твърд като стъкло, като казвам твърд по скоро има в предвид як, негъвкав ...
|
| Сря Фев 12, 2014 7:14 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Закалено стъкло или .....
диамант?
питай закалителите на стъкла дали работят с <3мм, ще е интересно. в същност, панелите на грамофоните закалени ли се? по-скоро се чупят като триплекс (май)
|
| Сря Фев 12, 2014 8:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами на грамофоните не знам, гледам на imac че имам такъв пред мен, стъкло е, и в нета пише че е стъкло SiO2. Гледам го и или е закалено или ползва някаква по-специална технология. Дебело е само 1.5, но не се гъне изобщо, ако го напъна сигурно ще се строши. Мисля мисля ... поликарбонат ще пробвам, 2 мм да видим. Понеже ще се крепи като на ябълките, с магнити, има и опцията да го направя съвсем като при тях, там отвътре има метална лайсна която го обкантва, за нея хваща магнита. Тъй като ми остава от вътре, мога да я пусна и 0.5, което ще придаде допълнително якост на лексана за да не се огъва, дори ако трбява мога да и пусна 1 мм ръбче на тая лайсна, ама ми се искаше да мина без нея и да му сложа магнитна лента която да залепва към корпуса ... ще видим, ще търся и стъкла но .. съмнителна работа.
Абе и друго питане, тая боя, или каквото е, която е на автостъклата за да ги обканвта, и в-у която се лепят огледалата, няко йда има идея какво е? Трябва да му правя черен кант, но в-у този кант ще се лепи или тая метална лайсна или магнитната лента, та трбява да е здраво и с добра адхезия ...
|
| Сря Фев 12, 2014 10:06 pm |
|
 |
|
nik
|
до колкото знам новите грамофони не са с обикновено стъкло, т.е. стъкло е ама доста подобрено виж потърси gorilla glass в тубата има разни тестове едит http://www.youtube.com/watch?v=wT8xI4PEU8c3http://www.youtube.com/watch?v=MYaQnvVwStc
|
| Сря Фев 12, 2014 10:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
До колкото знам обикновенното стъкло е по-здраво от стоманта, ако е закалено. Къде и как закаляват и колко струва не знам.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 12, 2014 11:46 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е чак пък от стомана. Едно време в нашия вече несъществуващ завод за стъкло и порцелан закаляваха. Като си спомням как правеха с големите, си мисля че няма проблем да се закали и малко и тънко.
|
| Чет Фев 13, 2014 12:05 am |
|
 |
|
ToHu
|
Има фирми които закаляват, въпроса е че при закалката се получават оптични дефекти, особенно при по-тънки стъкла, това когато се закалява обикновенно флатно стъкло. За горила глас да, въпроса е че нито ми трябва 1 кв нито 10.000  , примерно ще ми трбяват 100-на, не е голямо количество и не знам дали ще може да се достави на приемлива цена. Освен това гледах повеето предлагат по малки листове, а на мен като мин ми трябва 600х400. Проблем е че май и обработката му не е мн лесна, не че ще го дупче, закръгления трябва да има по краищата.
|
| Чет Фев 13, 2014 1:29 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Гледах едни джамове с кръг изрязан вътрешно , та ми обадиха "водно рязане".
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Фев 13, 2014 10:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да това е ясно, то има и фрези които режат, не знам с какво са. Въпроса е че каквото и да се прави е хубаво да се прави преди закалка, излиза доста по-евтино. Иначе тия закръгления стават и по по-лесен но труедоемък начин, с абразив, така им правят скосяванията. Мен най-ме притеснява качеството. Май първо ще пробвам с поликарбонат, от към обработка е доста по непретенциоозно, реже се на лазер, не е устойчив като стъклото, но това пък не му и трябва. Иначе днес говорих с едни ама казха че под 3 мм не закаляват, имам още няколко в списъка.
|
| Пет Фев 14, 2014 12:28 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
В грамофоните се слага gorilla glass https://www.corninggorillaglass.com/
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Фев 15, 2014 1:04 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Мар 01, 2014 5:43 pm |
|
 |
|
zaphod
|
а кварцово стъкло няма ли да стане? кварца е по-твърд от стъклото, лесно достъпен е във всякакви форми, и в ежедневна среда няма много неща дето да го надраскат. за още по-севиозна твърдост - алуминиев окис, но май е зор да се намери във вид на плоскости. по-хубавите часовници имат стъкло от тоя материал известно като сапфир.
|
| Нед Мар 02, 2014 11:52 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе мен не ми е зора да държи много на драскане тъй като не се предполага да има какво да го драска, в смисъл рядко се пипа основно за да се чисти. Това което ми трябва е максимално да е тънко но да не се огъва като е на парче 600х300 най-грубо. Поликарбонат ще е за начало, после ще търся друго стъкло,пък да видим.
|
| Вто Мар 04, 2014 12:42 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|