Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Въпросче за една схема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А можеш ли да ми дадеш някакво примерче как се връзва това нещо?

Вто Ное 02, 2004 1:49 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Пуснах едно търсене в гъгъл с кл. дума тиристор и излезе това: http://www.triac.ru/semi/ml106_r.html

Проблем му е запушването. На изчезване са май. Минава се на IGBT.

Вто Ное 02, 2004 2:13 pm
Профил

Мнение 
Няма такова нещо, мисля дълго време още ще се ползват, все още не съм виждал IGBT с подобни параметри каквито имат тиристорите, верно не са много бързи но за ниски честоти са убиец. А за запушването, не е проблем но си иска своето, а и като става въпрос за големи мощности никой не му дреме че имал един блок за управление на тиристорите .. който сам по себе си не е много малък но ... голяма работа. То и отпушването не е от най-лесноте, за малки мощности става всякак, но като вземе да расте тока си иска мощен импулс, но и това не е голям проблем, най-простото блокинг генератор с вход за запуск ...но имаи къде къде по красиви методи ....50 kW съм управлявал с такова нещо, я го направи с транзистор, и то при приемлива цена на елемента, тиристорите ги взех за 50-тина лв парчето, е верно руски, малко бавни, ама IGBT-то му искаха 300 лв. парчето, и трябваше в паралел да връзвам по две ....я оживеят я не ....

Вто Ное 02, 2004 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IGBT си е цела наука да го управляваш. Особенно като са вързани последователно (паралелно е относително лесно). Обаче масово се налагат. Куцо и сакато се е фарлило IGBT да прави.

Вто Ное 02, 2004 8:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Скоростните влакове в Япония са с IGBT. Чешките трамваи в София са с тиристорно управление.
Но ако тиристорите излизат 6 пъти по-евтино и аз бих ги предпочел :wink:

Вто Ное 02, 2004 11:15 pm
Профил

Мнение 
Ами някога бяха, сега честно казано не съм гледал цени, не ме е интересувало. За токове 10-20 А тиристорите са доста евтини, а и не са лоши, но всичко си зависи от приложението.

Сря Ное 03, 2004 10:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Mozfet написа:
Скоростните влакове в Япония са с IGBT. Чешките трамваи в София са с тиристорно управление.
Но ако тиристорите излизат 6 пъти по-евтино и аз бих ги предпочел :wink:

В смисъл, силовите електромотори се пускат чрез IGBT-а? 8O

Пон Ное 08, 2004 12:05 am
Профил

Мнение 
E sega gledam tuk na izlozenieto .. mnogo IGBT wsicko moshtno natam otiwa .... no po interesnoto e ce wizdam nadpis IGBT gledam strukturata i tia s MOSFET nakraia .... interesni raboti .....

Сря Ное 10, 2004 11:40 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, бях ти постнал този линк, но се загуби като смени облика на форума, та ето ти малко класика в жанра тиристорно запалване за автомобили Изображение
Т'ва е голям звяр шъ знайш, ще запали колата дори и без двигател, 300V си направих с двутактен блокинг ген. (не си спомням подробности за него), това чудо ми трошеше свещите като лудо, накрая ми писна и го махнах. управлението на тир. беше с транзистори, можеш да помислиш за MCU тука ако ти се играе, единственото условие което трябва да спазваш е първо да отпушиш долния да спреш подаването на отпушващ ток към него и тогава да подадеш отпушващ сигнал на горния, той - горния ще се отпуши и от самоиндукцията на бобината ще се запуши долният .

Съб Ное 20, 2004 9:23 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Схемата си я бива, но KT206 никога не съм ги обичал. смени ги с нещо друго. Това е един от най-пшибаните тиристори на планетата. Здрав, читав, ама като поработи няколко години и трябва да се смени. Ако такв го измериш с уред - здрав, читав! Ама като го отпушиш сам си се запушва ( ток - 150 200 mA) !!! Не ползвай такова чудо на технологиите. То вече не се и произвежда...

Съб Ное 20, 2004 9:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Тиристори дал бог, има ги всякакви, във всякакви корпуси, за това ти трябв анякой по високоволтов. Иначе тъкмо за тая схема говорех. Един 3843 за да си направиш тея 300 V, е има и по прости начини от към схемотехника но 3843 си е класика, и си готов,дава искра убиец.

Съб Ное 20, 2004 10:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Интересен диалог се получава. Ама като се замисля, каква е темата, с която се започна, през какви етапи се мина и докъде се стигна. И нищо чудно да се извърти към още необятности.

Та по този въпрос имам предложение : всеки да преценява доколко поста му съответства на началната насоченост на темата (така, както я е формулирал авторът). Ако прецени, че вече се е отвлякъл, да пусне нова тема. Това е удобно и за тези, които следят само някои раздели във форума, а не четат всичките ни творения.

Пример : горното би било най-добре да се намира в "Администрация".

Съб Ное 20, 2004 10:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате, тя стана една...
ако искате подробности за схемата мога да се напъна ....
Та за КТ206 - като си играх да я правя, само тоя се запушваше бързо, другите дето пробвах се мотаха много със запушването, за него в схемата не трябва охладител не загряваше въобще и реших че ще е надежден, не е създавал проблеми по скоро проблема идваше от голямата искра хем бобината беше на жигули, скапваше ми кабелите и палеца дори изгоря а за свещите да не говоря, голям мерак имах да карам с тая схема ама не ми издържаха нервите...

Съб Ное 20, 2004 11:43 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Интересен диалог се получава. Ама като се замисля, каква е темата, с която се започна, през какви етапи се мина и докъде се стигна. И нищо чудно да се извърти към още необятности.

Та по този въпрос имам предложение : всеки да преценява доколко поста му съответства на началната насоченост на темата (така, както я е формулирал авторът). Ако прецени, че вече се е отвлякъл, да пусне нова тема. Това е удобно и за тези, които следят само някои раздели във форума, а не четат всичките ни творения.

Пример : горното би било най-добре да се намира в "Администрация".

Бате, аз винаги съм считал, че оффтопик може да обявява само пусналият темата. Ако модератора реши да се прави на бог, и своеволно да бърка в темите, може да прекъсне една ползотворна и интересна дискусия, каквато е тази. Така че обявявам това за правило - по отношение на оффтопика темата ще се контролира от мен само при изрична молба от автора й. Т.е. ако някой се чувства некомфортно от това, че му се разводнява дискусията със странични неща - нека просто да ми каже. По дефолт аз няма да се бъркам. :)

Пон Ное 22, 2004 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ще ми се да внеса някои пояснения по повод принципа на работа на автомобилното запалване, контролирано от цифров процесор. От контролера на двигателя излиза един чист правоъгълен управляващ сигнал, мисля, че методът за управление с правоъгълен сигнал и време се наричаше ШИМ. Диаграмата е ето такава:
Изображение
През по-голямата част от времето (t2 на диаграмата) сигналът е +12V (или +5 при някои производители), което държи комутиращият NPN транзистор затворен, от което пък се зарежда бобината. Когато дойде време за запалване, сигналът пада на 0 и седи така време t1, което е константно и е =5 ms. Ако е по-малко, няма да се получи добро горене, ако е повече, има по-засилено износване на свещта, както и опасност искрата да влезе в следващия цикъл на цилиндъра.
Времето t2 е таблична ф-я от оборотите и разреждането във всмукателния колектор и се нарича "предварение".
Във всички двигатели, които съм разглеждал, около бобината седи само комутиращият транзистор и нищо друго. От една страна не знам (а и не мога да разбера) каква е другата част от схемата, която се намира в контролера, но от друга страна ми се струва, че решенията, които давате са излишно сложни. Мисля, че един драйвер, който да се клати от процесора и да управлява големия мощен транзистор на запалването ще е напълно достатъчен като посредник. Това са мисли на лаик, но пък от друга страна необременените с излишни знания хора понякога дават най-простите и лесни решения на даден проблем. :)

Пон Ное 22, 2004 10:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща