Отговори на тема  [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
ANSI C. Пълен справочник 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: ANSI C. Пълен справочник
Edesign написа:
...
Това относно преводите и обсъждането е абсолютно безсмислено, важно е как е поднесена информацията и дали ще образова читателя.
...

Това пък що за глупост е? Става дума за техническа а не художествена литература. На какво точно очакваш да бъде образован читателя?
Представи си ситуацията някой начинаещ който е прочел и изял цялата книга да поиска съвет от старо куче във фирмата в която започва да работи като "apprentice", и да се окаже че не могат да се разберат заради разминаване в термините. Как би се почувствал на негово място ако трябва да ти обясняват наново какво е AБВ при положение че си отделил сума време преди това за да не задаваш елементарни въпроси?
Поздравявам колегата за труда и желанието което е вложил. Не искам да бъда критичен, просто се опитах да се поставя на мястото на читателя

Нед Фев 09, 2014 4:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

:D ей затова говорих заяждането започва
На въпроса за терминологията колкото и да искате да сте изрядни няма как да стане, защото тези неща са първо измислени на чужд език и след това идват в нашия. Тъй като в света на термините са появяват и нови думи непрестанно, дори в последно време се използват директно чуждите думи без превод просто произнесени на български. Примери колкото искаш.
А пък отделно моята обстановка е англоговоряща, така че хич не ми се налага и да мисля какъв е термина на български.
И като си помисля преди десетина години на защита на дисертация професорите стояха, пънеха се като магарета на мост и спорът се въртеше около въпроса кое е било правилно да се използва "датчик" или "сензор", а имаше много по-интересни неща, които можеха да се обсъдят.

Нед Фев 09, 2014 4:53 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Така,...книгата на Богданов и Мустакеров съм я скрил някъде и не можах да проверя там каква терминология използват. Прегледах три книги преведени на български:

С - практически самоучител, Х. Шилдт., изд. Софт Прес. Там statement е преведен като управляваща конструкция, a operator като оператор
С в примери, Грег Пери, изд. СофтПрес. Естествено :wink: там statement е преведен като управляваща конструкция, a operator като оператор
Програмният език С - Кърнигън& Ричи, изд ЗеСТ Пресс. Там се използва само термина оператор както за if, for и т.н. така и за +,-,* и т.н.

Прегледах и 5 книги на преведени на руски (няма да ги изброявам) от различни издателства. Там навсякъде if, else, for и т.н. се наричат оператори, а +, -, * и т.н. - операции. Явно и аз затова съм използвал тази терминология.

Аз съм ги чел всички тези книги и по никакъв начин не съм се объркал в терминологията. Затова обявявам тази дискусия за приключена :) поне за мен.

Нед Фев 09, 2014 6:19 pm
Профил

Това което ще напиша сега е извън горната дискусия. Може би повечето са пропуснали да разгледат това от сайта.
Става въпрос за една кампания, чрез която се опитвам да събера средства за превод на книгата ANSI C. Курс за начинаещи на английски. Идеята ми е проста. На българския пазар едва ли ще изкарам пари и да си покрия разходите по книгите, докато на чуждия пазара има шанс да изкарам пари от книгата и да ги вложа в издаване на ANSI C. Курс за начинаещи в печатен варинант, и изобщо във всички останали книги. Ако пък забогатея много, направо напускам работа :) и ще намема ентусиасти, на които им харесва идеята за книгите и ще ускорим процеса по издаването им. Всеки може да дари 1 евро (за което получава благодарности :) ), 3 или 6 евро (за което получава книгата ако кампанията е успешна) и т.н. Има още 17 дена до края на кампанията. Ако кампанията е неуспешна, всеки си получава автоматично парите обратно. Мой приятел,..Е.Кирилов (редакторчето) вече е пробвал тази кампания и негови познати , които са пращали пари са потвърдили, че са си ги получили обратно, така че мисля че няма да ви подведа, ако ви кажа, че няма опасност да загубите нищо.

Линка към кампанията е;

http://www.indiegogo.com/projects/ansi- ... -beginners

Може да останете с впечатление, че за превод на пари трябва да имате PayPal, но това не е така, малко тъпо е направен сайта. Може и без PayPal.

Честно казано нямам никакво желание да се превежда книгата на английски. Предпочитам само българи да се възползват от труда ми, но който се е опитвал да издаде книга той знае за какво става дума.

Който му допада идеята и иска да помогне, да е жив и здрав, който не му харесва идеята или няма възможност пак да е жив и здрав. Каквото зависи от мен и доколкото мога ще се опитам да си реализирам идеята и докъдето стигна :) .

Нед Фев 09, 2014 6:45 pm
Профил
Аватар

dimolin, ти си направо трогателен с ентусиазма си. Желая ти успех, но ... в този форум едва ли ще се намери човек, който да прочете книгата ти, дори на български. А ако се намери, такъв, то дано осъзнае (по лесния начин, който ти безплатно предоставяш), че не му е работа да се занимава с програмиране. Точно в това виждам смисъла от твоята книга. За електрониката и програмирането (че и за куп други неща), владеенето (поне) на английски език е абсолютно необходимо (но съвсем не достътъчно) условие. А точно за "С" има толкова изписано, че се опитваш на стари краставичари да продаваш краставици.

Нед Фев 09, 2014 7:07 pm
Профил

dimolin написа:
Аз съм ги чел всички тези книги и по никакъв начин не съм се объркал в терминологията

Няма значение колко книги за Ц си прочел, там термините оператор и операция се припокриват. Промени на Ц++ и ще разбереш къде е проблемът ;-)

Иначе от към бизнес страната малко ще те разочаровам, няма хляб в тая работа... не си подавай молбата за напускане ;-)
Най-добрият вариант е да си намериш издателство, аз мога те свържа със Софтпрес, а и ти сам може да предложиш на тях или на друго издателство книгата си. Хонорара който ще ти платят определено няма да ти хареса, но поне ще вземаш едни и няма да се занимаваш с глупости.
Другият вариант е сам да си я отпечаташ, мога ти препоръчам печатници, но това по-малкият проблем. Трябва ти разпространител иначе ще влезеш в един филм, поне преди години като бях в бизнеса беше голям кошмар с консигнации, забавени(забравени) плащания... Не е бизнес за хора без опит! Ако сам ще си движиш нещата, по-добре само електронен вариант плюс варианта с кампанията ;-)

Нед Фев 09, 2014 7:21 pm
Профил
Аватар

ами миро, човека е написал справочник за С, не за С++
според мен оператор и операция са корекни думички, поне в контекста на С.
С++ операцията става вече метод в обекта и за това '+' вече клони към оператор, при това модален.
но според мен не трябва да се бъркат двата щата, нищо че формално са наследствени езици.

софтпрес по едно време превеждаха на конвейр. аз на български имам много малко книги (не само за програмиране), но техните дори не ставаха за четене. прочетеш нещо, па трябва да си го представиш как би звучало на англиски, за да разбереш за какво иде реч. 'управляваща конструкция' е нещо такова... отделно, поради незнайна причина, пропускаха да 'преведат' показалеца (Index). и книгата става само за украса.

по мое виждане statement е по-скоро израз или дори завършено изречение. думичката 'if' сама по себе си не е оператор, трябва да има условие '()', операнд '{}' и край на израза ';'

Димо,
поздравления за постигнатото до тук. пожелавам ти да не ти свърши ентусиазъма, защото ще ни е необходим. не се отчайвай от тази неблагодарна работа.

Нед Фев 09, 2014 7:35 pm
Профил

Desert Leo написа:
dimolin, ти си направо трогателен с ентусиазма си. Желая ти успех, но ... в този форум едва ли ще се намери човек, който да прочете книгата ти, дори на български. А ако се намери, такъв, то дано осъзнае (по лесния начин, който ти безплатно предоставяш), че не му е работа да се занимава с програмиране. Точно в това виждам смисъла от твоята книга. За електрониката и програмирането (че и за куп други неща), владеенето (поне) на английски език е абсолютно необходимо (но съвсем не достътъчно) условие. А точно за "С" има толкова изписано, че се опитваш на стари краставичари да продаваш краставици.

Да, прав си в доста отношения, но аз между другото в първата книга съм написал, че който иска да се занимава професионално с програмиране, ще трябва и английски. А по отношение на това, че има хиляди книги за С, така е, ама може ли човек да се оправи в това море от книги. И като цяло моите книги са предимно за начинаещи, идеята ми е да насоча човек, а не да се чуди коя книга да хване. Запомнил съм една приказка от мой преподавател - "Ти покажи на магарето плевнята, то само ще намери вратата". Ясно ми е че хора с опит няма какво да се занимават с моите книги :). А и знае ли човек на какъв краставичар ще попадне :) .

Нед Фев 09, 2014 8:04 pm
Профил

miro_atc написа:
dimolin написа:
Аз съм ги чел всички тези книги и по никакъв начин не съм се объркал в терминологията

Няма значение колко книги за Ц си прочел, там термините оператор и операция се припокриват. Промени на Ц++ и ще разбереш къде е проблемът ;-)

Иначе от към бизнес страната малко ще те разочаровам, няма хляб в тая работа... не си подавай молбата за напускане ;-)
Най-добрият вариант е да си намериш издателство, аз мога те свържа със Софтпрес, а и ти сам може да предложиш на тях или на друго издателство книгата си. Хонорара който ще ти платят определено няма да ти хареса, но поне ще вземаш едни и няма да се занимаваш с глупости.
Другият вариант е сам да си я отпечаташ, мога ти препоръчам печатници, но това по-малкият проблем. Трябва ти разпространител иначе ще влезеш в един филм, поне преди години като бях в бизнеса беше голям кошмар с консигнации, забавени(забравени) плащания... Не е бизнес за хора без опит! Ако сам ще си движиш нещата, по-добре само електронен вариант плюс варианта с кампанията ;-)

Аз съм се пробвал с издателства, но без успех. Със СофтПрес не съм се занимвал, защото реших, че щом спряха да преиздават техни книги за С, значи са решили, че е безсмислено, и по тази причина не съм се свързвал с тях. На печатници също съм писал, имам доста оферти, но прецених, че риска е твърде голям,а с консигнации не бих се занимавал. Та както и да е, издаването е скъпа работа, то и затова се спрях на електронния вариант и евентулано пробвам с кампанията.

Нед Фев 09, 2014 8:10 pm
Профил

ДедоБоре написа:
ами миро, човека е написал справочник за С, не за С++
според мен оператор и операция са корекни думички, поне в контекста на С.
С++ операцията става вече метод в обекта и за това '+' вече клони към оператор, при това модален.
но според мен не трябва да се бъркат двата щата, нищо че формално са наследствени езици.

софтпрес по едно време превеждаха на конвейр. аз на български имам много малко книги (не само за програмиране), но техните дори не ставаха за четене. прочетеш нещо, па трябва да си го представиш как би звучало на англиски, за да разбереш за какво иде реч. 'управляваща конструкция' е нещо такова... отделно, поради незнайна причина, пропускаха да 'преведат' показалеца (Index). и книгата става само за украса.

по мое виждане statement е по-скоро израз или дори завършено изречение. думичката 'if' сама по себе си не е оператор, трябва да има условие '()', операнд '{}' и край на израза ';'

Димо,
поздравления за постигнатото до тук. пожелавам ти да не ти свърши ентусиазъма, защото ще ни е необходим. не се отчайвай от тази неблагодарна работа.

Благодарности на ДедоБоре за окуражаването :).

Нед Фев 09, 2014 8:13 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

дори и вечеря с автора може да се вземе от кампанията :)))

Иначе са споменати още две книги за микроконтролери,
които са в процесс на разработка, кога ще са готови?
Защото аз такива книги на български много не съм виждал
(освен двете жълти части за PIC (Кенаров),и двете за 8051(Каракехайов)
и още една от колектив където бяха превели директно даташитовете).
Но те не са за C.

Нед Фев 09, 2014 9:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Коментарите бяха добронамерени. Тъпо е да се пуска пак латерната за българските форуми и заяжданията.
Мисля това дето английския е задължителен в нашата област, не изключва и това да има литература и на български. Даже е много добре.
Успех на автора. :)

Нед Фев 09, 2014 9:37 pm
Профил

Аз дотук видях само смислени и конструктивни коментари.

Нед Фев 09, 2014 10:07 pm
Профил

ДедоБоре написа:

Знам... с тях се познаваме от малки, а и даже съм превеждал за тях така че и аз може да имам принос за въпросното качество. Истината обаче е, че такова беше търсенето и колкото и хората да си мислят, че вината е в издателите, не е така. Бизнесът си е бизнес. За съжаление никога не е имало търсене на качествени книги. Особено пък тия за начинаещи, обикновено се купува от баба за внучето дето ще го правим програмист. Та щом ти Дедо си купувал кофти книги, кво остана за бабата ;-)
Заглавието и кориците винаги са имали по-голямо значение отколкото съдържанието. А има и нещо друго, тиражите у нас са супер смешни и за да оцелееш трябва да правиш много заглавия. И колкото и да ти са иска да издаваш 100 качествени заглавия месечно няма как да стане. Или издаваш по-малко и фалираш или пускаш конвейра...

Нед Фев 09, 2014 11:13 pm
Профил

Cino написа:
дори и вечеря с автора може да се вземе от кампанията :)))

Иначе са споменати още две книги за микроконтролери,
които са в процесс на разработка, кога ще са готови?
Защото аз такива книги на български много не съм виждал
(освен двете жълти части за PIC (Кенаров),и двете за 8051(Каракехайов)
и още една от колектив където бяха превели директно даташитовете).
Но те не са за C.

Трудно е да кажа кога ще са готови, в момента работя по третата, живот и здраве до края на годината.

Пон Фев 10, 2014 1:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 98 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща