|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:20 pm
И гърците правели коли ама не китайски
| Автор |
Съобщение |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: И гърците правели коли ама не китайски
Тя алтернативата е ясна - електричество. Проблемът е, че не са се намерили достатъчно добри и евтини акумулатори
|
| Вто Фев 04, 2014 11:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има и друг проблем с акумулаторите - зеления. ресурсите за производството им са далеч по-малко от нефтените, поне на тази планета. и когато станат боклук са мнооооого по-гадни за утилизация от всичко друго. единствено горивните клетки са по-чисти като отпадък, но и там материалите никак не са разпространени в природата. изобщо - зелено и безоловно са конспирация на определени хора/форми, преекспонирана подходящо за масовата публика, която в повечето случаи не може да намери лития в менделеевата таблица.
|
| Вто Фев 04, 2014 11:51 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не казвам за автобуси и лукс коли, но поне за из града тип Смарт вече трябваше масово да има и на достъпни цени. Дори и противниците на зеленото ще се съгласят, че са по-приятни да минават край теб, особено в задръстванията.
|
| Вто Фев 04, 2014 11:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има. Познато е като верижна (ремъчна) предавка и педали.
|
| Вто Фев 04, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
zaphod
|
намери? какво има за намиране. бензина е намерен като алтернатива на въглищата. както хероина е намерен като алтернатива на морфина. бензина е най-доброто което в момента съществува, затова колите са на бензин. като свърши бензина, ще минат на ток или на въглища, или на дърва ако щеш, или на уран или торий. каквото и да намерят като алтернатива на бензина, бедните ще го духат, както е редно. пак ще се оплакват че тория им идва скъпо и не могат да си позволят да ходят до марс при внучето повече от веднъж годишно. не бензина е скъп, а ти си беден.
|
| Сря Фев 05, 2014 10:26 am |
|
 |
|
Ицо
|
Ясно е, че няма как да стане със съществуващите акумулатори, трябва да се измисли нещо принципно ново. А че бензинът се нуждае от замяна за мен поне е сигурно. Не толкова заради замърсяване и въглеродни емисии, а заради ниския КПД на двигателите с вътрешно горене.
|
| Сря Фев 05, 2014 10:40 am |
|
 |
|
itso.t
|
Като се намери алтернативата с висок КПД, когато застудее времето, ще започнат да се палят едни печки и клади в автомобилите за да се стопли поне малко вкочаненият им шофер. Или ще започне някакво хакане на системата за да намалее КПД и да пусне поне малко топло... 
|
| Сря Фев 05, 2014 11:34 am |
|
 |
|
zaphod
|
не е чак толкова ниско. не гледай колко отива от резервоара до гумите, а от нефтената сонда до гумите. електрическите коли наистина са с по-голямо кпд, но само мерено от акумулатора. централата и тя има кпд, електропреносната система и тя, зареждането на акумулатора и то. всяко поотделно е високо, да речем 80%, да но натрупани едно над друго стават колкото на бензина. но и да са перфектни 100%, защо да оставяме нефта да си лежи под земята, вместо да го оплюскаме? били с ниско кпд колите? все едно да намериш гърне злато и гърне сребро, и да се откажеш от златото щото гърнето било само наполовина пълно.
|
| Сря Фев 05, 2014 12:42 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Тя тази сметка стана малко в стил "Ори, мели, яж". Естествено, че има и други разходи, но тогава да изчислим и другите разходи за бензина. Като се започне от добива и преноса на нефта , разходите за рафиниране ,преноса на готовото гориво до бензиностанциите и разходите на самите бензиностанции. А относно въпроса защо да оставяме нефта да лежи под земята - не че съм някакъв еко-фен против добива на нефт, просто електрическите коли ще са по-изгодни чисто икономически (в бъдеще, не сега). Иначе , прав е адаша, отоплението е проблем за електрическите коли засега. Охлаждането с климатик е още по-голям проблем. Сигурно ще трябва да им монтират трислойни стъклопакети с к-стъкло и седемкамерна дограма.  В по-стари времена някои камиони имаха малка нафтова печка за отопление на купето, сега не знам как е.
|
| Чет Фев 06, 2014 10:35 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Какъв е проблема с отопление/климатизация на електрическите коли, ако има заряд в акумулаторите?
Аз друго се чудя. Наскоро ме возиха на една Алфа (бензин) и забелязах, че при престой на светофар над 10-тина или там някъде секунди двигателя се гаси сам. При натискане на педала на газта, пали отново. Собственика каза, че няма предвидена възможност тази "екстра" да се изключва. Та, ако се наложи престой на студ за по-дълго в колата, ко прайм?
|
| Чет Фев 06, 2014 11:45 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ако престоят е по-продължителен, изключваш екстрата. Шофьорът е трябвало да каже нещо в смисъл "аз не знам как се изключва"... Това ме подсети за един електромобил който бях позабравил. http://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1Външно прилича на "нищо подобно", но техническите му данни, са впечатляващи. Особено отнесени към годината му на производство. Бил е малък технологичен връх.
|
| Чет Фев 06, 2014 12:38 pm |
|
 |
|
741
|
Като трябва, ще им монтират. Старите автобуси и влакове бяха с единични стъкла, новите са със стъклопакети. Какво толкова.
|
| Чет Фев 06, 2014 2:36 pm |
|
|