|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:43 pm
И гърците правели коли ама не китайски
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: И гърците правели коли ама не китайски
Desert Leo, добре де, защо смяташ твоят опит в гръчко за меродавен? Най-вероятно си ходил там по някоя европейска програма и са те набутали сред бозайници цоцащи от същата. Представи си ситуацийката в БГ и ще разбереш, че има и по-лошо. Освен това заради гео-политико-историко-пропагандни причини ако не от сега то поне от близкото минало гърчулята много трудно биха взели насериозно някакъв ш_бан българин. Като гледам и обратното важи ама не те тук а ние там ходим да бачкаме, въпреки кризата.
Простаци и кадърни има навсякъде, въпросът е какво могат да постигнат.
|
| Нед Фев 02, 2014 6:55 pm |
|
 |
|
HCL
|
@CarBeta Благодаря за линковете Миналата година бях два пъти в Бурса, 200 km южно от Исанбул, 2 млн. жители. Подобен проект, реализиран в изключително кратък срок от време: http://en.bursa.bel.tr/projects/100-dom ... a-971.htmlОсобеностите са няколко - турският пазар е голям и правителството играе значима роля в координацията му. В много сфери липсва опит, но управленческите структури са добри и опитът бива натрупван или се внася от чужбина. Методите както в частния сектор, така и в политиката са агресивни. Затова им биват удряни и шамари, както отвън, така и от вътре. Дали това ще ги събори обаче не зависи много от тях. Може и да ги закрепи, народопсихологията им, в една конкурентна среда като днешната, им дава предимства. Паралелите с КНР са интересени. В България това развитие трябва да се наблюдава. Най-малкото защото сме имали и все още имаме допирна точка, т.е. лесно ни е да ги разберем турците. А предприемчивите хора са навсякъде. bongo_x2, ДедоБоре и всички тук които са прекарали дълго време по света го знаят от първа ръка. Останалите ще трябва да ни се доверите. Ако зависи само от потенциала на хората много неща са възможни в България. Но има и други фактори, за тях следва да говорят тези които в действителност предприемат нещо в България. Аз мога да кажа само, че сигналите са лоши. Когато частният сектор е поддиснат и престъпността се слива с държавносста е тревожно. Когато обаче престъпността почне да бяга навън защото държавата я задушава заедно с приемника и е това вече е фатално.
|
| Нед Фев 02, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Гърците са направили хубаво нещо няма спор. Kit car правят по цял свят повече от 50 години и да се дава пример че през 80-те сме създали спортен автомобил е супер тъпотия. Относно трамвая: дори и да направиш трамвай кой ще ти го сертифицира? Това не е лека каручка която след 5-6 години ще се смени с нова. Нямам нищо против производството в България, но е смешно да се сравнява колко скъпи били нещата в чужбина и едва ли не тука за жълти стотинки ще ги правим, че даже и по хубави Между другото в Лондон бяха пуснали автобуси по 1500000 паунда ако не се лъжа, но не чух някой да вряка че били скъпи. Доколкото си спомням бяха хибридни. Направили са си сметката колко милиона мили ще изкарат, какво ще им спести като гориво и замърсяване и са преценили че си струва инвестицията.
|
| Нед Фев 02, 2014 9:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сегашните трамвай кой ги е сертифицирал? или релсовия път да не би да не отговаря на стандарта "стара планина"? (имам предвид нагънат и неравен) с думиката "сертификация" доста преиграваме, и не само с нея.
и по същата тема, за сертификацията. като внесеш от някъде кола, чийто модел по незнайни причини я няма в тефтерите на КАТ, трябва да минеш през "сертификация". познавам човек, който си внесе хибрид от щатите и отиде при въпросните гении. пъхат сондата за въглеродния двуокис в ауспуха - нищо. викат му "дай газ, че не покзва нищо!"... но автомобил е друго нещо.
не съм съвсем наясно с трамвайте, но нищо чудно да няма БДС за тях, а да са по ОН. щото са със единствено приложение (в софия), никога не за изнасяни извън граница. предполагам обичайните стандарти за безопастност са приложими, но надали са им правени краш-тестове. статистически едва няколко трамваи има обърнати за целия предиод на трамвайте у нас. отказали спирачки не знам дали са повече от двайсетина случая. на сегашните трамвай стъклата са темперирани само на чешките, на другите си е джам. въпреки всичката тази липса на сигурност, инциденти със заклани пътници не си спомням. също не си спомням и инциденти от вида "пиян таксиджия помля три вагона на трамвай и избяга с колата".
|
| Нед Фев 02, 2014 11:41 pm |
|
 |
|
nik
|
то се отплеснахме от темата ама.... сертифициране и всевъзможни глупости се говорят за да се отклони вниманието от източените пари, щото това е причината за цялата галимация затриваш един завод примерно, няма я вече стоката, наемаш още чиновници които да търсят заместител на стоката (досегашните не им влизало в задълженията) , т.е. допълнителните чиновници-шуро-баджанаци да уредят една частна фирма вносител която да служи за източването, и накрая ето нови трамваи че даже и се хвалят....
после що не се произвеждало в бг.... ами за това трябва да се бачка, организация, щуротии, много по лесно е да се организира един внос, комисионната в джоба и айде на море... а завода най добре да не работи, догодина пак да има внос
|
| Пон Фев 03, 2014 1:06 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Направили са си сметката грънци - както в UK така и тук хибридните автобуси се продаваха, защото правителството яко ги субсидираше. От известно време субсидиите спряха и ела да видиш някой прави ли вече хибридни автобуси. Всички минават обратно пак на чисто дизелови. В UK работим с Александър Дениз и от половин година те се връщат също обратно на чисто дизелови. Та сметки се правят много ясно, ама не такива, дето ти си мислиш, че се правят  .
|
| Пон Фев 03, 2014 2:56 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз не мисля че сертифицирането е проблем. мисля обаче че нормалния купувач гледа какво има на пазара и купува, а не се води от патриотичния булшит "изберете българското" и да се опитва да подпомага разни закъсали производители. като почнат някъде в българия да правят подобни трамваи и да ИЗНАСЯТ, супер. до тогава ще купуваме вносни. знам че леваците ще кажат че за това трябвало държавата да помага и да инвестира в българското. леваци, едно нещо ме радва на тоя свят - много сте, силни сте, и пак не става по вашата. ето, вместо държавата да помага, купуваме вносно. така трябва да бъде, въпреки че сте поне 90% не можете да си наложите волята. слабаци.
|
| Пон Фев 03, 2014 10:30 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бонго, островитянино ... Мислиш черно-бяло и то с много ниска резолюция. Нама как да ти обясна цветна картинка. Приеми, че не всеки българин ходи в гръчко да бере маслини или да ремонтира печки и перални.
|
| Пон Фев 03, 2014 11:15 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Dedobore, под сертифициране имах предвид да можеш да наравиш продукт който да отговаря на всички съвременни изисквания за него, така че да нямаш проблеми за в бъдеще яко някой реши да те съди примерно защото нещо не е било както трябва. Съответно си получваш сертификат след като си платиш за него. Не става дума изобщо да намериш някой който да удари печат на хартия. Ето ти сам каза за особеностите при стъклата в трамваите и се обзалагам че има още много други подробности от същото естество. Считам че в България е невъзможно държавата да създаде завод който да произведе продукт и той да се продава в чужбина както Zaphod спомена. Вярно е че всичко "еко" се спонсорира яко от държавата, но в крайна сметка се ползва и е за благото на всички. Изобщо не ми пука че някой собственик на транспортна фирма искал дизел. Ако се съобразяваш само с бизнеса ще има автобуси на дърва, въглища и оборски тор.
|
| Пон Фев 03, 2014 3:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По-голяма смешка от това не бях чувал. На Форд държавата ли му е помогнала, ами на другите производители, дето са били пионерите при производството на автомобили? Ако не се съобразяваш с бизнеса фалираш. Знаеш ли колко много примери мога да ти дам за фалирали фирми, защото не се съобразяват с бизнеса и пазара, а с яките субсидии от държавата. Не е работа на държавата да дава наклон на фирмите в какво да инвестират, особено пък ако са губещи и неефективни технологии, които не могат да съществуват от собствените си приходи. Доказано е многократно, че от хибридните автобуси няма никаква идея ако не са яките субсидии, които забележи - не правят нещата по-чисти екологично, а просто преместват замърсяването другаде. Ако ти е интересно можеш да прочетеш как и къде се добиват редките елементи, които се ползват при производтсвото на вятърни генератори, слънчеви панели, батерии за ел и хибридни мпс-та и за магните на двигателите им. После не е зле да прочетеш за колко време/пробег се изплаща инвестицията в хибридите/ел. мпс-тата и да сравниш как това се отася към живота на самото мпс и дали случайно тоя срок не е по-дълъг от живота му. После пак можеш да дойдеш да поспорим автобусите дали щяха да са на оборски тор  .
|
| Пон Фев 03, 2014 4:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Баси!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 03, 2014 7:32 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз и друга смешка мога да цитирам: И колкото повече спонсорира. толкова повече са благата. Типичен пример за еко-пропаганда. Обикновено ползата е за точно определени лица и фирми , често няма никаква полза, само експеримент с обществени пари. Не знам как е за океана, но тук положението започва да става направо непоносимо. Непрекъснато говорене за "Еко" , глобално затопляне, природосъобразен живот , велоалеи , озоновата дупка (която май позабравиха напоследък). И едно непрекъснато намекване за "лошия бизнес" , който или не си плаща , или замърсява, или ужасно експлоатира, или просто е лош , а ако не са чиновниците да го направляват, набързо ще унищожи планетата. Някак си тази пропаганда много ми напомня за един филм, който вече съм гледал, и знам как свършва.
|
| Вто Фев 04, 2014 12:14 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами зад океана Обонго се издъни няколко пъти с общо над 1.5 млрд долара да спонсорира разни "еко" фирми, които всички до една след като взеха парите и след няколко месеца мистериозно обявиха банкрути, демек някои хора се облажиха с едни пари на данъкоплатеца и сега черньо вече много внимава какви "еко" глупости дрънка. Отделно правителството преди повече от половин година спря субсидиите както за хибридните автобуси, дето вече го споменах, така и за етанола, дето го слагат в бензина и ела да видиш сега как набързо фалираха една камара рафинерии за етанол, щото не знам дали сте чували, ама докато го правят въпросния етанол от царевица за един галон се ползват 1200 галона вода и ако няма субсидии няма как да им излезне сметката и сега е голяма майтап като гледам по бензиностанциите как тези с колите дето, вървят с 85% етанаол в бензина наливат обикновен бензин, щото оня другия вече е по-скъп, а бяха времена, дето беше с 15-20% по-евтин и си караха колите на воля, спонсорирани от целокупния данъкоплатец. Сега същото е за ел. колите - хем им връщат $7500 на края на годината, в която са ги купили, хем не плащат пътен данък, дето е включен в цената на бензина. Та хубаво са "екологични", ама защо не трябва да плащат за похабяването на пътищата нещо не мога да се светна. Ама то и на тях в скоро време ще им резнат субсидиите и всички, дето са много "зелени" изведнъж пак ще минат на добрия стар бензин  .
|
| Вто Фев 04, 2014 2:39 am |
|
 |
|
nik
|
ама ти недей да им береш дерта на тия фирми че фалират една след друга, то тяхната цел е такава - да точат пари докато може, и сосле "фалит" , щото повечето от тях никога не са били планувани да работят на нормалния пазар, с нормални цени, при наличие на конкуренция
щото като почнат да ги оплакват тия фирми, колко работници щели да останат на улицата... ама никой не казва че заплатите им (и бонусите на шефовете към космическите заплати и консултантските услуги) са от парите на останалите хора и всичкото е един скалъпен фарс за точене
|
| Вто Фев 04, 2014 2:58 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А гъркът (хитрият и подлият) се оправил със собствени средства. Забравих да преведа: няколко месеца след интервюто ще пуснат съвсем редовни машинки, т.е. с номера и винетки а не само за по чукарите - несъмнено продажбите ще се увеличат. Но не ми е това думата. На шибания бензин все пак е крайно време да му се намери алтернатива...
|
| Вто Фев 04, 2014 11:25 am |
|
|